17-05-2022

De Verzamelbroedaflegger (deel 2)

Gisteren heb ik samen met Gert en Alwin een bezoekje gebracht aan Jans Ter Bork, verantwoordelijk voor het Buckfast Bevruchtingstation Ameland. Geweldig interessant om een inkijkje te krijgen in de vele mooie lijnen die het teelt- en bevruchtingstation ter beschikking staan. Een mooi resultaat van Europese samenwerking tussen de grote telers. 

Over een kleine twee weken worden de stations weer open gesteld voor imkers en telers, die hun jonge moeren daar raszuiver willen laten aanparen. Hiermee kun je gericht werken aan teelt en selectie. Mijn aandacht gaat vooral uit zachtaardige, gezonde, productieve volken, die zelf goed kunnen omgaan met de varroamijten (zie foto's).

 Bovendien kost de Buckastbij vanwege haar zwermtraagheid minder werk. De Buckfastbij is gezien zijn mix van eigenschappen voortgekomen uit verschillende ondersoorten van de Apis mellifera bij uitstek geschikt om hiervan varroaresistente lijnen te ontwikkelen. Broeder Adam heeft met zijn reizen naar Afrika daar al een aanzet toe gegeven. 

Het is bekend dat de bijen in Afrika niet behandeld worden tegen de varroamijten. De Afrikaanse bijen hebben een beperkte mijtenreproductie, zodat de volken wel besmet zijn, maar de besmetting blijft steeds onder de gevarenzone. 

Over een kleine twee weken gaan er weer tweewekelijks honderden jonge moeren naar de bevruchtingstations. Hiervoor moeten tijdig jonge moeren geteeld worden. Voor grotere aantallen moeren kun je gebruik maken van een Broeder Adam Verzamelbroedaflegger. Vanmorgen heb ik er eentje gemaakt. De basis is een moergoed volk en een verzamelbroedaflegger (zie onderstaande video en de vorige). Hiermee kun je 60 larven invoeren en zo'n 40 moeren telen per serie. In principe kun je dit starter/pleegvolk meerdere keren gebruiken door deze wekelijks te versterken met twee ramen jonge bijen. In een cyclus van 4 dagen kun je een volgend teeltraam inhangen en de vorige teeltlatten verhuizen naar een broedstoof. 

Meer info over het telen van koninginnen vind je in de blogcategorie Koninginnenteelt en in het imkerboek Bijvriendelijk imkeren 2.0.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Esther van Dorst

    18-05-2022 om 07:31

    Beste Ben,

    Even een andere vraag. Ik zie dat je imkerkap vastzit met touwtjes om je armen. is daar een reden voor?
    groet,
    Esther van Dorst

    Ha Esther, die elastieken onder mijn armen zorgen voor een goede aansluiting en zorgen ervoor dat de kap niet naar boven kruipt zodat de bijen in je V-hals van T-shirts terecht kunnen komen. Groet, Ben

  • Willem

    18-05-2022 om 08:20

    Dag Ben, je brengt het moergoed volk naar een andere locatie. Ga je het volk dan met een krant verenigen of heb jij een andere methode? Doe je de moer voor alle zekerheid ook nog in een kluisje?

    Ha Willem, in dit geval is het 1 raam met broed/bijen en moer en 7 andere ramen broed zonder bijen. Het andere volk waar ik deze bak bovenop gezet heb, is al een paar dagen moerloos. Ik heb ze er zo bovenop gezet zonder krant of kooitjes. In de regel gaat dat goed. Bij twee grote volken kun je beter een krant gebruiken midden in het seizoen. groet, Ben

  • adrie

    18-05-2022 om 08:39

    Hallo Ben,

    helder verhaal , echter als je met minder kasten imkert niet echt praktisch ?
    stel je wil "slechts" een poging wagen ( om te laten stand bevruchten ) om een veel kleiner aantal , zeg 6 , moertjes te kweken , hoe groot moet dan je donor volk zijn ?

    gr Adrie

    Ha Adrie, verstandig is dan om een goed volk te gebruiken als starter- en pleegvolk. Je haalt de moer met 2 ramen broed eruit en negen dagen later alle redcellen breken en een teeltraam met 15 larfjes inhangen. Dan hou je er wel 6 mooie moeren aan over. Tijdens het hele proces wel bijvoeren met verdunde honing of suikerwater. Groet, Ben

  • Ton Boolman

    18-05-2022 om 09:31

    Hallo Ben,

    Ik heb vorige week voor het eerst een broedaflegger gemaakt, en een teeltlat met 10 larfjes ingehangen. Gisteren de opgetrokken doppen ingekooid, maar met 7 van de 10 larfjes aangenomen blijkt de opbrengst toch wat groter te zijn dan ik vooraf had gedacht. Ik heb maar 4 nieuwe koninginnen nodig, dus vraag mij af wat ik met de resterende nieuwe koninginnen zal doen. Ik kan in een paar volkjes 2 nieuwe koninginnen in laten lopen i.p.v. 1 en ze het uit laten vechten (met misschien kans op beschadigde koninginnen...??), of ik kan vooraf zelf de keuze maken met welke van de 7 ik door wil. Wat zou je mij aanraden?

    Eén van de 4 nieuwe volkjes had ik voorbestemd om in het najaar te verenigen met het hoofdvolk waaruit de broedaflegger is gehaald, en daarmee de oude koningin te vervangen. Maar nu ik toch wat koninginnen over heb vraag ik mij af of het bijvoorbeeld niet mogelijk zou zijn om de oude koningin nu uit het hoofdvolk te verwijderen en dan direct 1 of 2 van de doppen tussen de ramen in te hangen en die over zo'n 5 dagen in de kast te laten uitlopen. Of loop ik dan het risico dat die nieuwe koningin niet door het volk geaccepteerd zal worden?

    Groet, Ton

    Ha Ton, je kunt beter de reservemoeren in apideakastjes laten bevruchten of geef ze weg aan belangstellenden.

    Je moet ze zeker niet als vervanger van leggende moeren invoeren want dat gaat gegarandeerd mis. Maak altijd eerst kleine broedaflegger desnoods van 1 raam broed en 1 raam voer. Grote volken accepteren zo'n jonge onbevruchte moer niet vanwege feromonenverschillen.
    Pas in de tweede helft van augustus kun je oude leggende moeren vervangen door jonge leggende moeren. Groet, Ben

  • Jan Michiels

    18-05-2022 om 11:02

    Dag Ben,
    Als ik een gewone verzamelbroedaflegger maak Tbv koninginnenteelt, dan breng ik deze naar een andere stand. Na 9 dagen doppen breken, 12 dagen later opdelen in verschillende afleggers met in elk 1 nieuwe koningin. Moeten die afleggers (standbevruchting) dan naar een derde stand, of kan ik die terug naar de thuisstand brengen waar de verzamelbroedaflegger gemaakt werd?
    Mvg,
    Jan

    Ha Jan, je kunt ze dan wel naar huis brengen. Een heel klein deel zal nog terugvliegen naar de oude kastlocatie maar daar staat ondertussen wel iets anders. Groet, Ben

  • Eva B

    18-05-2022 om 14:16

    Hoi Ben,

    Ik krijg in juni mijn p- moer en daar wil ik mee gaan telen om mijn bastaardbijen te gaan vervangen.
    De p moer voer ik in in een moerloze aflegger. Wat is de beste manier van invoeren in grote volken bastaardbijen?

    Groeten Maureen

    Ha Maureen, voer je p moer vooral in via een afgevlogen broedaflegger. Het vervangen van leggende bastaardmoeren doe je eind augustus en september door leggende jonge moeren. Oude eruit en jonge via kluisje met suikerdeeg invoeren. Groet, Ben

  • Frans Bruininx

    19-05-2022 om 13:20

    Hallo Ben, ik heb ook een gezamenlijke broedaflegger gemaakt voor koninginnenteelt, ik wil zaterdag overlarven. Maar ik heb het idee dat het volk niet groot genoeg is, kan ik er nog jonge bijen uit de honig kamers er bijvegen?
    Ook nog bedankt voor de duidelijk en heldere blogs, ik haal mijn voordeel eruit.
    Grtn Frans

    Ha Frans, jazeker. Afschudden kan ook. Mag ook uit andere volken zijn. Groet, Ben

  • Coen van Schayk

    19-05-2022 om 18:29

    Dag Ben,

    Volgend jaar wil ik beginnen met koninginnenteelt. Nu was ik op zoek naar een lijst met materialen die je nodig hebt. Ik kon deze niet vinden in de blogberichten of kijk ik verkeerd?

    Groet

    Ha Coen, in mijn imkerboek en de video's staat wel wat je nodig hebt. Kijk maar de video over het opkooien van gesloten doppen. Je hebt nodig: grondhouders, opzetdopjes, cupjes voor larven en opzetkooitjes. Larven kun je halen bij telers van de bekende rassen.groet, Ben

  • Bert Haver

    20-05-2022 om 18:22

    Hallo Ben,
    Ben mogen de bevruchting kastjes die gevuld worden met jonge bijtjes van een willekeurig volk komen, ook als je vermoed dat het niet helemaal raszuiver is (zwerm)?
    Bvd

    Ha Bert, geen enkel volk is raszuiver. Standbevruchte F1 volken zeker niet. Persoonlijk zou ik liever mijn eigen bijen uit de honingkaners van eigen volken gebruiken dan de bijen uit een vreemde zwerm.
    Bij een vreemde zwerm is de achtergrond en de bijengezondheid meestal onbekend. Groet, Ben

  • Imkertoon

    20-05-2022 om 22:23

    Ik was vandaag aan het werk in een moerloos volk (sinds 9 dagen) om er larfjes (in raat) in te hangen. Omdat er geen koningin in zat, plaatst ik de honing bak terug op het volk. Daarbij viel het me op dat de bijen massaal de honingbak in gingen. Voor ik weg ging heb ik het moerrooster er weer tussen BK en HK gelegd. Kan een moerloos volk ook gaan zwermen?
    Het leek mij dat de bijen zich allemaal vol zogen met honing.

    Ha Toon, zou het kunnen dat de moer misschien in de hk zat en dat daardoor al die bijen de hk introkken? Heb je in de hk gekeken?
    Het antwoord op je vraag: een moerloos volk kan nooit gaan zwermen. Groet, Ben

  • Jaap

    23-05-2022 om 17:49

    Ben ik heb eeb een moer inde kast lopen en toch zijn een of meerdere werksres aan de leg . Hoe loopt dit af?

    Ha Jaap, zodra het broed van de moer het larvale stadium bereikt, neemt de eileg van de leggende werksters wel af. Het broed produceert net als de moer zelf feromonen, die de zaak weer normaliseert. Groet, Ben

  • Gerhard

    25-05-2022 om 12:09

    Wat is het nut/doel van de vliegbijen in de VBA?
    Het gaat toch juist om een veelheid/overvloed aan jonge bijen?

    Ha Gerhard, een normale samenstelling van een vba is beter. De haalbijen zorgen ook samen met de huisbijen voor overbevolking, die de bijen in de juiste stemming brengen voor de verzorging van prinsessenlarven. Groet, Ben

  • Jan Van Laere

    28-05-2022 om 06:18

    Hey Ben,

    Verkoop je ook bevruchte koninginnen? (Verzending naar België ...)
    Zelf heb ik een paar buckfastvolkjes maar vind ik het belangrijk om koninginnen te hebben van verschillende telers.

    Groeten

    Ha Jan, alleen onbevruchte, maar postverwerking naar België lijkt me wel een risico. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.