04-12-2015

De Viburnum heester

De Viburnum heester

 

Met temperaturen van boven de tien graden, vliegen de bijen in de middag. Met de zon erbij lijkt het wel voorjaar. Er zijn zelfs bijen, die nog stuifmeel bemachtigen. Overal in tuinen en plantsoenen kom je de al bloeiende Viburnum tinus heesters tegen. Een echte vroege bloeier, die al vroeg in de winter zijn witte bloemschermen laat zien. De verzamelde pollen geven grijze broeken aan de achterpoten van de haalbijen. In het landelijk gebied staan ook nog velden met mosterdzaad te bloeien, hier wordt nog geel stuifmeel op gehaald. Bij een matige vorst vriest het gewas dood, maar zo ver is het nog niet.

Mocht de temperatuur in de 2e helft van december overdag aan de hoge kant blijven, dan zou dat invloed kunnen hebben op de oxaalbehandeling. De bijen moeten echt op de wintertros zitten voor de druppelmethode (niet voor het verhitten).  Voer toch vooral voor de kerst de oxaalbehandeling uit, maar let dan vooral goed op de nachttemperaturen. Er zullen ongetwijfeld dagen tussen zitten met koudere nachten, maar daar gebruik van. In de vroege ochtenduren zitten de bijen dan wel op de tros. Ga dan vroeg op pad en druppel de bijen met een handwarme oplossing van oxaalzuur (zie ook Bijenwerk).

Nooit meer dan 1 keer druppelen! Daar kunnen de darmen van de bijen echt niet tegen. Gebruik bij zwak uitgevallen volken minder dan 30 ml. 5 ml per straatje volstaat!

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Sikkie

  04-12-2015 om 15:00

  Hoi Ben, bedankt wederom,
  heb nog wel n vraag! de tros zit in de diepte in / tegen de 2 e BK AAN. Zal ik een
  verlengslangetje gebruiken voor het oxalen?
  Dat is dan directer om de bijenstraten te raken... het voer zit boven de tros ..
  Mvg

 • Ben SdC

  04-12-2015 om 16:31

  Bij een volk op 2 bk's zit het volk in deze tijd vaak onderin. Voor de oxaalzuurbehandeling moet je dan de bovenste bak kiepen en de straatjes in de onderste BK druppelen. Kijk even naar de video over oxaalzuur druppelen, die in de laatste editie staat van Bijenwerk. Vanaf minuut 2 wordt het kiepen gedemonstreerd.

 • sikkie

  05-12-2015 om 23:03

  tanxs , Ben

 • Tuinliefhebber

  19-03-2021 om 14:39

  Probeer actie te voeren voor 'een Viburnum in elke tuin'. Het stikt hier van de bijtjes en ook wat hommels die nu de grote bloeiende struik in mijn tuin bezoeken (19 maart 2021). Probeer mensen af te houden van snoeien voordat deze struik bloeit.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.