01-05-2021

De vlieger

Een paar dagen geleden trof ik volop zwermcellen aan in een spaarkast. In dezelfde kast ernaast zit een koningin, die een volle zus is van deze en daar was helemaal niets aan de hand. Gisteren ben ik teruggegaan met een spaarkast met kunstraat om een vlieger te maken. Gezien het geprikkelde gedrag van deze bijen was het goed dat het een vlieger was, want je hoeft geen bijen af te slaan in een nieuwe kast. 

Zodra de bijen afgevlogen zijn vanuit de kast met de ramen met broed is het ook gemakkelijker om alle zwermcellen weg te breken, desnoods kun je er nog twee of drie ramen gesloten broed aan toevoegen uit een ander volk om een goed volk voor de koninginnenteelt te krijgen. Na 9 dagen is 67% van het gesloten broed uitgelopen en heb je dus een prima starter/pleegvolk voor zo'n 15 larfjes van een P-moer. 

In de vlieger is de zwermdrift voor dit seizoen volledig verdwenen. De komende 2 weken kunnen de haalbijen, die terug gekeerd zijn in de vlieger hun werk afronden om de voorjaarsdracht binnen te halen en tegen medio juni is er weer een hele nieuwe generatie bijen voor de zomerdracht. De vlieger is dus een zeer handige methode met het minste werk (de bijen vliegen zelf terug naar de kast op de oude plaats mits de vlieger en afvlieger binnen elkaars bereik staan). Extra bijvoeren is niet nodig en beide volken hebben voldoende sterkte. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Gerhard

    01-05-2021 om 14:22

    Ha Ben,
    Ik heb het volk op 2BK staan en wil een vlieger maken moet ik dan beide broedkamers 5 meter verderop zetten ? en de nieuwe broedkamer met honingkamers incl. de koningin op de oude plek.
    Gr Gerhard.

    Gerhard, helemaal goed. Groet, Ben

  • Patrick

    01-05-2021 om 15:10

    Mooie duidelijke video ben,
    Ik ben zelf ook van plan n vlieger te maken.
    Is het mogelijk om t afvliegen de volk van spaarkaart in een thb te huisvesten.
    Ik heb al 10 dagen geleden 3mini plus raampjes in deze kast gemonteerd met als doel deze met t oude volk in de thb te plaatsen
    En gaat eindeloos jk na 3jaar de thb ingebruik genomen worden.
    Het volk waar we t over hebben bestaat uit n buckfast p0.
    Kan dit jouw goedkeuring krijgen
    Mvg.Patrick

    Patrick, ja hoor. Je zult de spaarkastramen wel op maat moeten knippen anders passen ze niet in de TBH. De oude kast/TBH wel minstens 3 meter verderop plaatsen. Groet, ben

  • Patrick

    01-05-2021 om 16:53

    Bedankt voor je reactie Ben,
    Maar is het ook mogelijk om van de 10 ramen die dus overblijven,2 volken te maken.
    Bv de 3 raampje mini plus kast.
    7ramen n halve slag draaien en monteren aan de toplatten en onder n vuist hoogte het raam af te knippen/raat wegsnijden.

    Patrick, je kunt de afvlieger ook opsplitsen, maar verwacht dan geen honing meer en je moet weer meer bijvoeren. Groet, Ben

  • Arnold

    01-05-2021 om 20:03

    Hoi Ben, zitten er in de vlieger 8 ramen kunstraat ,of moeten daar ook uitgebouwdw ramen in?
    Ik zie dat je in de afvlieger twee raampjes met kunstraat plaatst, maar daar is geen kiningin. Mij is altijd geleerd dat je pas weer kunstraat mag plaatsen als er weer een jonge koningin het het volk is.
    Ik hoor graag van je.
    Mvg, Arnold

    Arnold, in de vlieger zit een raam open broed met moer, 1 raam uitgebouwd en 8 ramen kunstraat.
    Omdat ik deze 2 ramen uit de afvlieger haal, moet ik er weer 2 aanvullen. Mogen ook sluitborden zijn. Groet, Ben

  • Gerhard S

    01-05-2021 om 22:01

    Is het wel nodig de doppen te breken in het afgevlogen volk? Die ruimen ze toch zelf op?


    Gerhard, dat hangt af van de hoeveelheid gesloten broed dat inmiddels uitgelopen is in die 13 dagen. Per raam 5000 jonge bijen.....

    Nazwermen kun je niet uitsluiten. Dus wil je geen bijen verliezen, kun je beter controleren. Groet, Ben

  • Jaap uut Ede

    01-05-2021 om 22:26

    Hoi ben,
    Het beste is om de kastkleur van de aanvlieger het zelfde blijft. Er moet bij dit gebeuren wel gevlogen worden.
    Ik heb meermaals meegemaakt dat de moer er uitliep, vooral bij een broedloze vlieger.

    Groet van Jaap.

    Jaap, terechte opmerking van die moer en kastuiterlijk. Altijd een raam open broed meegeven, zoals ik ook deed. Groet, Ben

  • Robb

    02-05-2021 om 07:35

    Hoi Ben,

    Wanneer kan je nu het beste in de verplaatste kast een nieuwe jonge (onbevruchte) koningin invoeren?
    Direct na het verplaatsen? Of nog een paar dagen wachten tot het moerloze volk door heeft dat het moerloos is en redcellen heeft aangemaakt?
    Of maakt dat qua acceptatie van de nieuwe jonge moer niet uit?

    Groet Rob

    Ha Rob, het beste moment is op dag 9 na het maken van de vlieger en afvlieger. De afvlieger heeft na 9 dagen geen open broed meer en zit eigenlijk te wachten op de geboorte van een jonge moer. Bovendien bevat de afvlieger veel jonge bijen. Je kunt direct na het wegbrengen van de laatste redcel de jonge moer zo loslaten in een straatje. Na 3 weken controleren. Groet, Ben

  • Cathérine

    02-05-2021 om 07:48

    Hej Ben,
    Hier in Zweden lopen we minstens 1 maand achter (narcissen en tulpan bloeien). Het is hier helaas nog steeds minder dan 12 graden, dus kasten na 1e inspectie 2 weken geleden niet meer open gemaakt.

    In een van mijn productievolken is de varroaneerval ongeveer 15/dag. Dit volk liet relatief weinig mijten (691 in 5 werken) vallen na oxaalzuurdruppelen in december. Heel vreemd.

    Zou hier ook een vlieger kunnen helpen? Maar dan zonder broed in de vlieger? Ik vrees dat de ramen broed beter niet meer gebruikt kunnen worden of heb je hiervoor een goed idee?

    Ha Catherine, juist wel de vlieger maken met 1 raam open broed en een raam uitgebouwd en de rest kunstraat. Dat ene raam open broed wordt een mijtenlokraam. Nadat het gesloten is terug plaatsen
    In de afvlieger. De afvlieger zou je op dag 24 kunnen behandelen met VarroMed. Dan is al het broed uitgelopen en zijn de mijten kwetsbaar (ze zitten dan op de bijen). Groet, Ben

  • Monique

    02-05-2021 om 08:48

    Ha Ben, heel duidelijk. Ik ga dit ook doen. Probleem bij mij is alleen dat ik de koningin nooit kan vinden . Vraagje: Waarom moet dat raam met broed weer terug naar de oude kast?

    Monique, Catherine zei dat ze veel last had van mijten. In dat ene ramen zullen veel mijten zitten omdat dit het enige raam broed is. Dus is het een mijtenval.
    Zonder dat mijtenprobleem kun je dat raam gewoon laten zitten uiteraard. Groet, ben

  • Robert

    02-05-2021 om 09:09

    Bedankt voor het duidelijke filmpje en je moed om in nerveuze bijen te werken.

  • MichelR

    02-05-2021 om 09:24

    Goede morgen Ben,
    Wat het weghalen van zwermdrift uit het volk halen betreft een duidelijk blog. Je zegt in het filmpje dat door het weghalen van ramen gesloten broed gelijk wat wordt gedaan aan bestrijding van de varroamijt. Wat zijn daarin de volgende stappen?

    MichelR, je hebt 1 verschoond volk en de afvlieger zit nog vol met mijten. Kijk even bij het antwoord aan catherine, je kunt na 24 dagen met oxaal druppelen (varromed).
    Zelf doe ik dat niet meer, want ik werk met geselecteerde bijen en kleine cellen. Bovendien bemonster ik de bijen in augustus om de mijtbesmetting vast te stellen.
    Groet, ben

  • Fred B.

    02-05-2021 om 10:54

    Dag Ben,
    Ik vind het nogal wat om met deze kou zo in het volk te gaan zitten roeren.
    Kan me niet voorstellen dat dat geen gevolg heeft voor de bijen.
    Het opsplitsen van het volk is ook niet zonder gevolg. De beide volken zijn niet meer in harmonie en daardoor zwakker geworden. Het normaliseren en het harmoniseren kost tijd en vraagt overbodige en verspilde energie van de bijen. Ook de broedbakken open en bloot laten wachten op een vervolg is niet diervriendelijk. Ik vind, en dat vind ik, dat je onzorgvuldig en gehaast te werk gaat. Je hebt volgens mij in vele gevallen een voorbeeldfunctie, gebruik die doordachter. De hele natie is jou aan het nadoen. Het verschil in temperatuur, in het land, kan weleens van cruciaal belang zijn. neem dat mee in je uitleg a.u.b. Hou het goede werk in ere.
    Groet Fred B.

    Ha Fred, ik streef in al mijn imkerhandelingen naar een optimale zorg voor mijn bijen. Ik ben het dus eens met je goed bedoelde adviezen. Echter het weer werkt deze maand april niet mee (nog nooit zo koud sinds 35 jaar) en als imker moet je soms onder minder goede omstandigheden ingrijpen, met name om de zwermdrift te beteugelen. Dit is echter een incident, maar ook dit moet getoond kunnen worden.
    Grijp je niet in, dan hangt er binnen een week wanneer de zon zich even van de goede kant laat zien een zwerm in de bomen. Deze zwerm neemt zijn intrek in de kasteelmuren en wordt daar vervolgens dood gespoten.
    Soms moet je uit twee kwaden kiezen. Ik doe echter mijn best om e.e.a. te voorkomen. Groet, Ben

  • jeanine

    02-05-2021 om 11:15

    dag Ben,

    Ik zou ook graag zo'n vlieger maken. Mijn moeilijkheid is om de koningin te vinden. Ze is ongemerkt.
    Heb je enigerlei tips om ze te zoeken (en te vinden)
    dankjewel.

    Ha Jeanine,
    Blijft lastig om maxima te vinden. Tips?
    - gebruik geen of zo weinig mogelijk rook;
    - zoek haar in de bovenste BK, vaak zit ze op raam 2 of 9;
    - zoek vooral op de ramen waar ze eitjes kan leggen, dus niet op platen gesloten broed;
    - merk je koninginnen tijdens de 1e of 2e voorjaarcontrole (weinig bijen, meer kans op vinden van de moer);
    - let vooral op afwijkend loopgedrag, de bijen houden vaak een looppad vrij waar zij loopt;
    - werk rustig en beheerst;

    Succes Jeanine. Groet, Ben

  • Paul

    02-05-2021 om 11:52

    Dag Ben, werkt het gebruik met een separator hetzelfde als een vlieger, behalve dan dat je geen tweede kast nodig heb omdat je de kast - de naam zegt het al - separeert?

    Paul, ja. Er zijn nog meer varianten op dit thema zoals de tussenaflegger. Dit alles is bedoeld om de bijen de zwermperiode door te loodsen. Na medio juni is de zwermdrift op een enkele uitzondering na achter de rug.
    Groet, Ben

  • Tessa

    02-05-2021 om 18:15

    Hallo Ben,

    Even een vraag...
    Ons bijenvolk is van de een op de andere dag allemaal dood. Alle bijen zaten aan de randen. Heb jij ook n idee hoe dit kan?
    Groet van Tessa

    Ha Tessa, dan moet je toch iets meer info geven. Wat en wanneer zag je de laatste keer dat het volk nog leefde? Bezette ramen? Voer? Broed? Kastgrootte?
    Wat bedoel je met "bijen zaten dood aan de randen"?
    Groet, Ben

  • Jaap uut Ede

    02-05-2021 om 21:14

    Tip voor Jeanine: Zet 1 broedkamer weg op een nieuwe bodem ,
    dak en voer. Drie dagen later kijken waar eitjes zitten. Dan eventueel naar believen de bakken verwisselen.

    Ha Jaap, dan moet ze wel 2 broedkamers gebruiken. Dat zie ik haar niet zeggen. Groet, Ben

  • linda

    02-05-2021 om 21:21

    Hallo Ben vraagje, ik imker in een TBH, na een langzame start begint mijn volk nu toch goed te groeien. Ik wil een vlieger maken en zou graag info hebben over hoe ik dat het beste kan doen. Kan dat in dezelfde kast of moet ik een andere kast gaan gebruiken ? Ik wil voorkomen dat ze gaan zwermen want ik imker in mn achtertuin in een woonwijk. Alvast bedankt.
    Groet Linda

    Ha Linda, zo lang er geen belegde zwermcellen zijn, is het eigenlijk jammer en overbodig om een vlieger te maken. Maar ik begrijp je zorgen in een woonwijk.

    Mits je een tbh hebt met een vliegopening aan beide kanten, kun je in dezelfde tbh een vlieger en een afvlieger maken. Zoek het raat met de moer op en laat die achter in het oorspronkelijke gedeelte uiteraard met de voerramen en een paar lege latten. Alle overige ramen met broed en bijen en 2 mooie voerramen hang je naar de andere kant van de TBH, zodat die een nieuw vlieggat hebben. Zorg er wel voor dat beide volken afgesloten worden met een goed sluitend sluitbord. Op dag dertien doppen breken in de afvlieger bij de nieuwe vliegopening. Succes!
    Het kan zijn dat beide volken uiteindelijk groeien en te groot worden voor 1 TBH. Dan moet je er maar eentje verkopen ;-). Groet, Ben

  • Lippe

    03-05-2021 om 10:47

    Hey Ben, mooi verhaal. Heb zelf helaas niet genoeg materiaal om van al mijn volken vliegers te maken en de moerloze volken voor de teelt te gebruiken, maar anders had ik dat gedaan.

    Wat ik wel eens doe als ik de moer niet kan vinden is het broed zoveel mogelijk in de bovenbak en 1 of 2 raampjes broed onderin aangevuld met wafel. Vervolgens sla ik de bovenbak af in de onderbak en leg er een rooster tussen. Een uurtje later pak je die bovenbak er zo af en zet hem een paar meter verder. Ik doe dat alleen in uiterste nood, want een heel volk van de ramen slaan vind ik nogal een ingreep, helemaal met dit weer.

    Ha Lippe, dat laatste wat je noemt wordt, geloof ik een zuigeling genoemd. Wel handig wanneer je de moer nooit kan vinden. Eigenlijk maak ik nooit vliegers. Alleen verzamelbroedafleggers. Groet, Ben

  • Isabelle

    03-05-2021 om 14:33

    Hey Ben,
    Sinds vorig jaar ben ik ook aan het 1 bak imkeren. Vorig jaar had ik een zeer lage honingopbrengst. +/-8kg van 2 volken.
    Nu heb ik onlangs je raad ook opgevolgd van de honingkamer. 8 ramen bezet, honingkamer plaatsen.
    Vandaag de kast geopend om een vlieger te maken. De honingkamer is zo goed als leeg en slechts enkele speeldoppen. Wel 9 straten bezet in de BK.
    Is het dan nodig om een vlieger te maken?
    En een 2e vraag, hebt u een idee waardoor de honing zo traag komt? (ik woon in Noord België-regio Antwerpen aan de Nederlandse grens. Vlakbij bosgebied en haven.)

    Ha Isabelle,
    Het voorjaar is veel te koud, dat remt de volken en zeker de dracht. Waarschijnlijk ontwikkelt je volk zich daardoor langzaam. Kan ook aan de kwaliteit van de moer liggen. Zo lang je geen gelegde zwermcellen tegenkomt, moet je geen vlieger maken. Gewoon uitstellen en het volk laten groeien. Groet, Ben

  • Claria

    03-05-2021 om 15:31

    Hi Ben,
    Kun je te vroeg een vlieger maken? 1 Volk heeft 9 ramen met flink broed en 1 speeldopje en 1 honingkamer. Omdat ik buren redelijk dichtbij heb was mijn gedachte: Nu alvast een vlieger maken, dan voorkom ik de zwermdrift.
    Groet, Claria

    Ha Claria, ik zou wachten. Niet ieder volk ontwikkelt zwermdrift. Groet, Ben

  • Claria

    03-05-2021 om 17:43

    Excuus voor mijn eerdere vraag, ik zag dat Linda hier ook een vraag over had en heb daar in mijn haast overheen gelezen. Toch blijft mijn vraag, ondanks dat je schrijft dat het jammer en overbodig is om een vlieger te maken: Heeft het wel zin of is de kans groot dat er tóch in de vlieger zwerfdrift ontstaat?
    grt, Claria

    Claria, nog het maken de vlieger is de zwermdrift weer verdwenen. Maar ik zou niet zo maar een vlieger maken zonder zwermdrift. Groet, Ben

  • M.Ed

    03-05-2021 om 18:00

    Hallo Ben
    Welke beste manier om het zwermen te voorkomen maar de honing productie niet te belemmeren of negatief te beïnvloeden ?
    Mvg

    Ha M.Ed, het maken van een vlieger. Bij een veger neem je de K uit het volk en daarmee is de haaldrift ook weg. Groet, Ben

  • Tomer

    03-05-2021 om 20:22

    Ik had geen zin om bij 12 graden een vlieger te maken en dacht het een week uit te stellen, maar nu is de weersvoorspelling nog verslechterd natuurlijk ... Vandaag viel de temperatuur nog mee, maar er was felle wind. Tegen zaterdag wordt het beter, maar dan is het 11 dagen na de laatste controle, dus ik verwacht zwermen. Op zich ook een leuke en gemakkelijke manier om extra volken te krijgen :) Ik ga toch trachten in de vroege voormiddag snel in te grijpen.

    Vraagje: als je de zwermdoppen niet meteen breekt bij het maken van de vlieger, maken ze dan ook altijd nog bijkomende redcellen? Als je 6 dagen wacht en dan alles weghaalt, zijn de larven dan niet al te oud om nieuwe redcellen te maken?

    Ha Tomer, ik heb weinig ervaring met vliegers, maar ik verwacht eigenlijk nauwelijks extra opgetrokken redcellen. Ik heb vanmiddag de afvlieger bekeken en 4 extra ramen broed en bijen uit de topkast bijgehangen zodat ik 9 ramen broed heb voor de KT over 9 dagen. Ik heb vanmiddag de aanwezige zwermcellen weg gebroken. De afvlieger was poeslief. De vlieger was nog steeds zenuwachtig. Moer wel gezien, geen zwermcellen. Volgens mij is er iets mis met die moer. Over een week nog eens kijken. Groet, Ben

  • M.Ed

    04-05-2021 om 02:12

    Hallo Ben
    Kan uit 2 of 3 verschillende volken een gezamenlijke vlieger maken?

    Mvg

    Ha M.Ed, de theorie rond het imkeren is ook niet eenvoudig, realiseerde ik me door je vraag. Je haalt de vlieger en de afvlieger door elkaar. De vlieger behoudt namelijk de koningin en slechts 1 raampje open broed en de huidige kastlokatie. De afvlieger is de oude kast met broed en bijen, die wordt verplaatst over enige meters.
    Wat jij wellicht bedoelt, is het samenstellen van een verzamelbroedaflegger (VBA), hierbij haal je uit meerdere kasten broed en bijen. Dit is een goede methode om beginnende zwermdrift af te remmen. Maar je moet het resultaat wel blijven monitoren, want je hebt niet de zekerheid van het wegnemen van de zwermdrift, zoals je dat wel hebt bij veger en vlieger. Groet, Ben

  • Anneke van Pelt

    04-05-2021 om 09:27

    Hallo Ben. Het volk wat ik had voorbestemd als pleegvolk (pas 31 mei larven inhangen...,) is in zwermstemming gekomen. Gisteren 12 doppen weggehaald. Ik wil nu een vlieger maken. Is dit volk (de afvlieger) nog te gebruiken voor de Qteelt? Immers ze zullen een nieuwe Q moeten maken, en voordat er weer jonge bijen zijn duurt wel even...De vlieger wordt te klein voor de teelt lijkt mij.

    Ha Anneke, volgens mij moet je het doppen breken na het afschudden van de ramen wekelijks blijven voortzetten om de zwermdrift te onderdrukken. Want voor de afvlieger is het nu nog te vroeg, die zou je op 22 mei (31e minus 9 dagen) kunnen maken en dan direct versterken met nog twee of drie ramen gesloten broed en bijen uit andere volken. Pas wel op om er geen moer bij te doen (groot risico). Deze VBA kun je dan op dag 12 mooi splitsen in meerdere nieuwe volken met jonge moer.
    Je moet dus tussen nu en 22 mei om de zes dagen doppen breken en wel ALLE ;-). Vaak geeft een Buckfast de zwermdrift op na 1 of 2x breken. Ik zal voor je duimen.
    Groet, Ben

  • Anneke van Pelt

    04-05-2021 om 10:16

    Ik vraag me af of ik zo lang de zwemdrift kan onderdrukken. De kast zit vol bijen: Dadant bk plus 3 hk's.....
    Een aantal doppen zaten goed verstopt, ik hoop danook dat ik ze allemaal gevonden heb! Het zal dit weekend moeten blijken!

    Anneke, zaterdagmorgen kun je ze opnieuw breken. Gelukkig zijn het aardige BF-bijen hoop ik. Dan is het al de 8e, dus nog 2x volhouden (15e en 22e). Je kunt ook eerder larven ophalen. Groet, Ben

  • M.Ed

    04-05-2021 om 11:40

    Hallo Ben
    Dank je .
    Mijn vraag is eigenlijk een aanleiding van het feit dat ik aan de maximale aantal volken zit.
    Ik heb 9 volken en kan er maar 3 volken bij totaal 12 volken.
    Vandaar zoek/vraag naar een manier om het realiseren en tegelijkertijd het zwermen te voorkomen
    Mvg

    M.Ed, met het maken van een VBA verminder je de zwermstemming, maar het kan leiden tot uitstel. Met een kunstzwerm maak je een definitief einde aan de zwermdrift. Zelf wil ik niet verdubbelen, dus blijft alleen het zonodig maken van VBA's over. Groet, Ben

  • Dirk

    04-05-2021 om 13:52

    Hey Ben,
    Ik vraag mij af of ik best kies voor een broedaflegger of voor het maken van een vlieger als ik een extra volk wil opzetten. Tot nu toe is er geen zwermdrift en is er dus geen echte nood aan een vlieger, anderzijds blijven de voordelen wel wegen(eenvoudig, zwermdrift is onderdrukt, ineens een behoorlijk groot volk en de honingdracht wordt niet verstoord). Een broedaflegger zou ik dan weer ineens van verschillende volken kunnen maken en zo bij deze volken de zwermdrift beperken.

    Een tweede vraag die ik me stel is of ik deze ingreep nu tijdens de lentedracht nog zou maken, tijdens de drachtarme periode of tijdens de zomerdracht? Wat heeft zijn voordelen als er nog geen zwermnijging is.

    Groeten, Dirk

    Ha Dirk, een kunstzwerm kun je het beste in het voorjaar maken, want dan is er voldoende bouwdrift om weer een mooi broednest op te bouwen.

    Een kunstzwerm levert van ieder volk een nieuw volk op, dat wil ik dus niet, dus maak ik uitsluitend van de volken met belegde zwermcellen een verzamelbroedaflegger. 1 op 5 zwermdriftige volken, dat beperkt de uitbreiding, maar is veel minder zeker als een kunstzwerm.

    Ik maak nooit een broedaflegger of kunstzwerm wanneer er geen belegdedellen aanwezig zijn. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    04-05-2021 om 15:47

    Hoi Ben,
    Met jouw toestemming even een vraag over onze TBH kast, het gaat eigenlijk heel erg voorspoedig met dit volk, alle nieuwe latten (2 per keer) worden binnen een paar dagen uitgebouwd en het barst letterlijk van het broed, ook darren broed wat voornamelijk onder op de raat is geconcentreerd. Vreemd echter, de bijen gooien veel darren de kast uit, soms nog levend maar ook nog als pop en nog niet volledig volgroeide dar. Is hier wat aan de hand met dit verder super vitale en ijverige volk?
    Groet uit Schagen, Ed

    Ha Ed, wat er aan de hand is, ligt buiten onze invloed namelijk het slechte weer en de geringe dracht. Ze kannibaliseren het broed en dan als eerste het darrenbroed. Zodra het weer omslaat, is de darrenslacht weer voorbij. Groet, Ben

  • Bert Haver

    04-05-2021 om 22:07

    Hallo Ben,
    Wat een snelle ontwikkeling in je volk, en dat met die koude.
    Loop hier een beetje achter (Hoeksche Waard).
    Maar nu mijn vraag: die zwermdoppen die je uitbreekt, die volgens mij de beste koninginnen leveren, kunnen we daar nou niks mee?
    Of leveren de tijdsmomenten te veel problemen op?
    Alvast dank voor je antwoord.
    Bert

    Ha Bert, wanneer de afvlieger in de achtertuin staat, kun je de zwermcellen laten zitten en gewoon iedere avond even luisteren naar een tuter. Het moment kun je berekenen aan de leeftijd van de zwermcellen.
    Bij verderaf locaties is het makkelijker om het doppen breken te plannen, vandaar het tot nul terugbrengen, zodat ze redcellen bouwen. Ik geef ze na 9 dagen een andere jonge moer of larfjes. Groet, Ben

  • Haico

    05-05-2021 om 14:36

    Hoi Ben,
    Ik lees bij de antwoorden regelmatig dat je graag ieder volk zelf voorziet van (F1) koninginnen. Nu heb ik zelf geen zin in koninginnenteelt; te veel gedoe. Ik probeer het te doen met selectie op zachtaardigheid en afscheid te nemen van agressieve volken. Denk jij persoonlijk dat dit mogelijk is of kan het alleen met koninginnenteelt? Jouw blog lezend en andere bronnen volgend krijg je toch sterk het gevoel dat je wel aan de koninginnenteelt moet.
    Het is geen commentaar op je blog; deze is super en met veel geduld geef je op iedere vraag antwoord. Dat wordt gewaardeerd. Ik ben gewoon benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Als ik uiteindelijk toch aan de koninginnenteelt moet voor zachtaardige volken dan kan ik dit maar beter tijdig weten.

    Ha Haico, je moet vooral doen wat jou goed past en zelf ervaren hoe het uitpakt. Jouw omgeving is sterk bepalend voor de lokale bevruchting. Hebben je collega-imkers veelal hetzelfde ras en vooral zachtaardige bijen, dan kun je lokaal prima werken met standbevruchte moeren. Zorg dat je vervelende volken snel uitfaseerd door een nieuwe moer te introduceren.
    Ik doe aan KT omdat ik het leuk en boeiend vindt. Zelf werk ik ook wel met F2 en soms F3, mits ze aardig blijven ;-). Groet, Ben

  • Sietse

    05-05-2021 om 19:00

    Hoi Ben, ik heb weer een vraag voor je. Voor ik de voorjaarshoning binnenkort ga slingeren plaats ik uitlaat borden. Is het zo dat ik in het voorjaar dan tijdelijk evenveel honing kamers terug geef als dat ik af neem met honing? Dit om tijdelijk ruimte te geven als de bakken geslingerd worden. Kun je dit tijdens de zomer honing afnemen achterwege laten? Zodat ik al mijn volken op 11 raams broed kamers kan inwintereren. En dat dan de bijen die tijdelijk te veel zijn er buiten blijven hangen tot er voldoende krimp is. Ik ben benieuwd hoe jij dit doet? Het 11 raams imkeren op 1 broedbak is een super handig concept. En dus blijkbaar goed voor de bijen qua warmte. Bedankt voor de vele nuttige informatie.

    Vriendelijke groet, Sietse

    Sietse, in principe haal ik in het voorjaar alleen honing van de volken, die beschikken over 2 hk's. Want zodra de 1e half gevuld is met open honing dan krijgen ze een 2e hk. Alleen de volken met 2 hk's kunnen dus beschikken over 1 (bijna) volle verzegelde hk. In een heel goed voorjaar kun je daar soms nog 1 hk bijtellen.
    Ik laat dan de 2e hk achter, zo houdt het volk altijd reservevoer aansluitend op het broednest. Een paar dagen later na het slingeren krijgen ze de 2e hk leeg weer terug bovenop. Medio juli/eind juli gaan ALLE hk's eraf, de dracht is dan hier voorbij. Dan blijven alleen bk's over. Spaarkasthk ramen met restanten stuifmeel verzamel ik en geef die terug als onderbak. Groet, Ben

  • Korneel

    05-05-2021 om 20:30

    Dag Ben, ik verkies meestal een veger boven een vlieger. Dan neem ik de koningin mee met 3 latten broed. Onlangs deed ik dit en zag bovendien ook al zwermdoppen zitten (of waren het wisselcellen (er waren er slechts 3 + enkele prille)). Met de koningin ga ik dan ver genoeg weg (>5km). Ik vroeg me af: moet ik dan de zwermcellen afbreken of gaan de bijen (zonder hun koningin) dit zien als redcellen?

    Ha Korneel, het is verstandig te kiezen uit een veger maken of een een vlieger of een broedaflegger. Jij maakt een variant hierop met kans op verhoudingsgewijs veel mijten. Zwermcellen blijven zwermcellen. Ik zou de zwermcellen in het deel zonder moer wegbreken om nazwermen te voorkomen. Groet, Ben

  • Let Spek

    05-05-2021 om 20:48

    Ha Ben,
    Ik heb een groot volk op 2 BK's, er is veel honing van de inwintering en nieuw voer aanwezig en veel broed. Heb 2 weken geleden al een HK geplaatst. Vanmiddag zag ik duidelijk zwermdrift. Ik wil het zwermen écht voor zijn dus heb ik een vlieger gemaakt. Echter zonder dat er belegde doppen in het volk aanwezig zijn. Niet geheel volgens jouw instructie dus.. Ik ga er van uit dat er nu redcellen gebouwd gaan worden in de afvliegkast. Klopt mijn redenering?
    Voorjaarsgroet uit Ouddorp, Let

    Ha Let, je zegt dat je vanmiddag duidelijk zwermdrift zag, echter zonder belegde doppen. Dat is een tegenspraak.
    Maar dan je vraag: in de afvlieger gaan ze altijd redcellen bouwen, dus op dag 13 controleren.
    Het afvliegen zal nog wel een paar dagen op zich laten wachten, hier werd nauwelijks gevlogen. Komt goed zaterdag. Groet, Ben

  • M.Edd

    07-05-2021 om 06:07

    Hallo Ben
    -Er is tot nu toe geen zwerm stemming kan toch een vlieger maken of moet ik wachten tot zwerm cellen worden aangezet?
    -wordt de stuifmeel in de hk later vervangen door honing of moet ik zelf tussenuit halen?
    -Dus als het goed begrijp op antwoord van Sietse eind juli zet je 1 hk als onderbak en zo de winter in ?
    -Wanneer en welke beste manier en veilig manier om een P moer in te voeren?

    Mvg

    Ha M.Edd,
    1. Geen zwermstemming? Niets doen, alleen ruimte geven zonodig.
    2. Honingramen met beetje stuifmeel gewoon slingeren en teruggeven.
    3. Eind juli bevat misschien 5% van de hk-ramen wat stuifmeel. Die 5% ramen verzamel ik in 1 hk en zet die onder een volk.
    4. Een gekochte P-moer invoeren blijft tricky. Maak een schudzwerm met bijen uit de honingkamer en plaats deze schudzwerm op 3 of 6 uitgebouwde ramen en hang de p moer in een dicht kluisje middenin, na drie dagen clipje vervangen door suikerdeeg. Na 10 dagen controle. Groet, Ben

  • Dirk

    07-05-2021 om 08:35

    Ben,
    Ik postte enkele dagen geleden enkele vragen ivm het opzetten van een nieuw volkje en je reageerde hier nog niet op. Waarschijnlijk over het hoofd gezien. Zou je toch nog even willen reageren want vanaf het weekend krijgen we hier in het Antwerpse warmer weer en zou ik aan de slag willen gaan.
    Bedankt, Dirk

    Zie ander bericht

  • Antonio

    07-05-2021 om 14:13

    Hoi Ben, ik heb 2 vliegers gemaakt op de wijze die jij in je video toont. Helaas moest dat met matig weer vanwege de aanwezigheid van zwermcellen. De vlieger en afvlieger staan 3-4 meter uit elkaar, maar er staat wel nog een andere kast tussen.

    Nu valt het me op dat er bij de afvlieger een aantal dagen later nog veel inkomend vliegverkeer te zien is. De vlieger vind ik ook niet enorm druk. Had verwacht dat hier veel meer verkeer zou ontstaan dan in de afvlieger. Zie ik iets over het hoofd?

    Antonio, morgen zijn er andere weersomstandigheden, daarna kun je naar de bezetting kijken. In de vlieger zitten ook nog veel bijen in de hk's. Groet, Ben

  • Jantje

    07-05-2021 om 18:09

    Grappig dat iedereen nu vliegers aan het maken is op aanraden van Ben, er vragen over stelt en Ben nu zegt dat hij daar eigenlijk weinig ervaring mee heeft :)

    Jantje, goed lezen svp. Ik heb vaak vliegers gemaakt, echter op dit moment wil ik er geen volken meer bij hebben, dus maak ik met mijn bijen vba's. Morgen ga ik op de cursus weer 3 vliegers en 3 vegers maken.
    Groet, Ben

  • Philippe

    08-05-2021 om 04:10

    Ben, het lukt me nog steeds niet om de moer te vinden en zelfs als ik haar denk gevonden te hebben ben ik bepaald niet zeker van mezelf dat dit wel de moer is. Toch wil ik er graag een volk bij omdat ik er mu maar eentje heb.
    Kan ik een alternatieve veger maken door de kast één plek op te schuiven en op de oude plek een nieuwe kast te zetten met een raam voer en een raam eitjes? Ik verwacht dat er dan een heleboel bijen naar de nieuwe kast op de oude plek vliegen en bij het raam met eitjes doppen aanmaken.
    Verwacht je dat dit gaat werken of maak ik een denkfout?

    Ha Philippe, om de condities te verbeteren, zou ik eerst een vol raam met open honing en een raam met zoveel mogelijk stuifmeel uit je volk halen (zonder bijen en zonder broed erop) en deze 2 ramen twee dagen in huis bewaren zodat mogelijk open broed verdwijnt. Dan neem je een 2e tienramer met een gelijke kleur en je plaatst de 2 bewaarde ramen in het midden - houd 1 positie ertussen open- aangevuld met andere ramen of kunstraat.
    De oude kast tenminste twee meter verplaatsen en de nieuwe op de oude plaats. Dit doe je op een dag met zonnig weer. In de avond of namiddag na het afvliegen check je of er voldoende bijen in de kast zitten en hang je een raampje open broed in de open positie. Op de 13e dag doppen breken.

    Als alternatief voor het niet kunnen vinden van de moer kun je ook een zuigeling maken. Dan ontstaan ook twee volken. Staat in mijn boek (denk ik). ;-).
    Groet, Ben

  • Antonio

    08-05-2021 om 21:19

    @Philippe

    De moer vinden vond ik eerst ook erg lastig. Wat mij geholpen heeft is op Instagram #queenspotting te volgen. Veel imkers posten filmpjes / foto's van hun koninginnen onder die hashtag. Hierdoor kun je in een korte tijd heel veel oefenen zonder dat je je bijen onnodig lang stoort. Je zult merken dat dit steeds makkelijker gaat, en daarna is het ook niet meer zo lastig om haar in het echt te vinden.

  • Frans

    09-05-2021 om 06:36

    Hoi Ben, ik wil de nieuwe koningin in een afvlieger op een andere bijenstand( 10 km verderop) laten bevruchten. wat is nu het beste moment om de kast te verplaatsen? grt Frans

    Ha Frans, op de avond of volgende avond na het breken van de redcellen. Groet, Ben

  • Jan Van Laere

    10-05-2021 om 06:35

    Hey Ben,
    Gisteren mijn kast gecontroleerd en 7 doppen gevonden.
    Ik wil zondag aanstaande een vlieger maken (Q zit nu tussen twee moerroosters zodat ik ze niet kwijt ben). De kast staat op 4 BK waarvan 2 BK die honingzolders zijn.
    Als ik nu een vlieger maak, kan ik dan meer dan 1 broedraam hangen in de vlieger? Er zitten in die 2 BK nog minstens 10 ramen broed. Wil het volk niet te veel verzwakken met een vlieger.

    Ha Jan, de vlieger wordt niet verzwakt bij afname van alle broedramen en bijen, die erop zitten. Alle haalbijen keren terug dus 1 raampje open broed is echt voldoende. Groet, Ben

  • Kris

    10-05-2021 om 08:32

    Dag Ben,

    Ondanks controle op zaterdag toch een grote zwerm. Blijkbaar een dop over het hoofd gezien. Ik heb de zwerm naast de kast gezet waar hij uit kwam. Nu vroeg ik mij af: kan ik, nadat ik de zwerm deze week voer heb gegeven en ze dat op hebben, de bijen uit de oorspronkelijke kast laten afvliegen op de zwerm en dan de oorspronkelijke kast elders plaatsen. De honingkamer kan dan van de oorspronkelijke kast naar de vlieger. Dan lijkt het een beetje op een vlieger. Of zou dat verkeerd aflopen? Alvast dank voor je antwoord. Mvrgr, Kris

    Kris, de natuur weet het echt wel goed. De bijen hebben een perfecte splitsing in sterkte aangebracht. Ik zou de zwerm zeker niet meer bijen geven, want dan zwermt ze over 4 tot 6 weken opnieuw. Groet van Ben

  • Dick Bink

    10-05-2021 om 21:11

    Vandaag mijn Éénbaks kast gecontroleerd op zwermcellen. Hier was gelukkig geen sprake van. Ook gelijk even in de onderste "halve" BK gekeken. Tot mijn verassing bevat deze toch ook een gedeelte van het broednest! Volgens het boekje (eenvoudig imkeren) zou dat niet kunnen, maar dient de onderste halve BK alleen als doorgeefluik voor binnengebrachte nectar!
    De vraag is nu hoe het een en ander met elkaar te rijmen is?

    Ha Dick, er staat vermeld dat twee hk's en 1 bk in het voorjaar toereikend is, maar wanneer de dracht echt doorzet dan kun je een halve kamer onder gebruiken voor de tijdelijke opslag van nectar. Helaas heb ik vandaag zelf mogen zien, dat er geen sprake is van een doorzettende dracht. Misschien komt het nog, maar de honingkamers zijn hier op sommige standen nog grotendeels leeg. Daarom heeft de moer bij jou haar kans gegrepen en toch beneden eitjes gelegd. Geen probleem natuurlijk want je hoeft - zolang er geen zwermcellen in de BK zitten - überhaupt niet in de onderbak te kijken. Met zo'n koud voorjaar als dit jaar heb je geen onderbak nodig, maar kwaad kan het zeker niet. Groet, Ben

  • Bert Haver

    12-05-2021 om 16:45

    Hallo Ben,
    Van de week vlieger gemaakt, kom ik vanmorgen bij mijn kasten zie ik dat er in de afvlieger roer of nosema is uitgebroken. Heeft het een (de vlieger) met het andere te maken?
    Bv dank
    Bert

    Ha Bert, dit verschijnsel zie je wel vaker bij broedafleggers. De afvlieger is een broedaflegger. Ik denk dat het iets met stress te maken heeft. Maak je kast maar schoon, dan zie je dat het eenmalig was.
    Het zou overigens wel interessant zijn wanneer iemand onderzoek zou doen op nosema sporen.
    Groet, Ben

  • nathalie

    19-05-2021 om 22:08

    Waarom moet je een raam open broed meegeven? En wanneer zet je HK's op de kunstzwerm?

    Nathalie, om de moer enige binding te geven en open broed bevat geen varroamijten. Een hk plaats je wanneer de veger of de afvlieger bijna de hele bk bezet met bijen. Op de vlieger zelf blijven de hk's staan. Groet, Ben

  • Marije

    31-05-2021 om 19:13

    Hallo Ben,
    Ik wil een broedaflegger maken. Kan ik dan een raam met een of meer belegde zwermcellen (= moerdoppen?) meegeven? Dan hebben ze sneller een nieuwe koningin. Of is dit te kort door de bocht?
    Groeten van Marije

    Ha Marije, dit is de beste oplossing want dan heb je goed gevoede larven in de zwermcellen. Wel 2 ramen broed met bijen en een voerraam meegeven en 2 ramen open broed afschudden in de aflegger wanneer ze thuis blijven staan. Gelijk een pak voer erop, want ze raken de haalbijen kwijt. Groet, Ben

  • Maurice

    04-06-2021 om 22:59

    Ik vroeg me af hoe lang, na het maken van een vlieger, het beste om een honigkamer te plaatsen op de kast waar de nieuwe koningin is geboren.

    Maurice, dat hangt helemaal af van de sterkte van de afvlieger en de lokale dracht. Schat je beiden positief in dan moet je uiteraard ruimte bieden door een hk boven het rooster te plaatsen. Dat zorgt voor ruimte in het broednest om eitjes te leggen. Groet, Ben

  • Liesbeth

    15-06-2021 om 20:55

    Ik heb op 22 mei doppen gebroken van mijn vlieger, maar ik zie naar 3,5 week nog steeds geen eitjes. Zal ik nog wachten, of de reserve koningin die al wel aan de leg in een klein kastje invoeren?

    Ha Liesbeth, als tussenstap kun je beter een raam open broed uit een andere kast inhangen en dan over 4 dagen kijken of ze redcellen opgetrokken hebben. Zo ja: raam er weer uit en 1 uur later een moer via een kooitje invoeren. Geen redcellen: niets doen en een week wachten. Groet, Ben

  • ruud

    21-03-2022 om 17:44

    Ha Ben, nog even een vraagje omtrent de vlieger. Ik zou de BK verder weg willen zetten en dan het raam met Majesteit + nog 1 raam terug plaatsen in de nieuwe kast (lekker makkelijk) maar kan dat?

    Ha Ruud, wat versta jij onder verder? 10 km, 3 km, 100 meter?
    Groet, Ben

  • Renée

    12-03-2023 om 16:27

    Hi Ben,
    Gister heb ik topkasten opgehaald.
    Nu wil ik met een topkast een vlieger maken vanuit een spaarkast, wanneer het volk in zwermstemming is.
    Omdat de vlieger daardoor in horizontale richting verder zal ontwikkelen vraag ik me af of er zaken zijn waar ik extra op moet letten. Heb jij nog tips?
    Of is het een beter idee om een volledig volk over te zetten van spaar- naar topkast en vanuit die situatie het volk verder te laten ontwikkelen?
    groetjes,
    Renée

    Ha Renée, wil je extra volken? Dan kun je een vlieger maken tijdens de voorjaarsdracht. Maar als je die spaarkast leeg wil krijgen, kun je ze beter tijdens de voorjaarscontrole compleet overhangen in de Topkast. In de Topkast krijg je minder zwermstemming, dus misschien waait het helemaal over. Krijg je wel belegde zwermcellen, dan maak je gewoon een broedaflegger met die zwermcellen in de spaarkast en plaats je die spaarkast een paar kilometer verderop. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.