30-04-2024

De volksontwikkeling in de boomstamkast

Het MiniPlus-volkje zit nu ongeveer drie weken in de Boomstamkast. Afgelopen dagen heb ik de eerste vier MP-raampjes eruit gehaald, omdat zich boven in deze ronde ramen al natuurraat en gesloten broed aanwezig was. De kunst is om een nieuw broednest op natuurraat op te bouwen. Het broednest zit net als bij een TBH en een topkast altijd in de omgeving van de vliegopening, de honingopslag vindt altijd daarachter plaats. Dus zo ver mogelijk verwijderd van de vliegopening, zodat het beschermd wordt door de bijen. De ramen hebben een oppervlakte van een kleine 10% groter dan simplex bk-ramen. 

Uit gemakzucht voer ik invertsuiker, maar om de natuurbouw te bevorderen, is het beter om 1:1 suikerwater te voeren. Inmiddels bestaat de kern van het broednest uit 5 ronde ramen met natuurbouw. Nog een paar weken en alle MP-raampjes zijn verwijderd. Het volk wordt sterker en sterker door het uitlopende broed waarmee het zich snel kan uitbreiden tot het grootste deel van de boomstamkast. Hoe ver ze komen, hangt af van de kwaliteit van de moer. Dit is een F1 Buckfastmoer met roots van het bevruchtingstation Marken. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jurn

    30-04-2024 om 13:49

    Prachtig Ben, ga je ook honing slingeren uit deze boomstamkast?

    Ha Jurn, nee. Ik heb de kast in bruikleen om er een volk in op te laten groeien. Groet, Ben

  • Erik…

    30-04-2024 om 15:15

    Wat een mooi ding en over nagedacht wat betreft dat demonstreren.
    Complimenten naar de bedenker(s). Kost een paar centen?

    Ha Erik, ik meen 799 euro. Groet, Ben

  • Henk Postma

    01-05-2024 om 09:07

    Ziet er mooi uit Ben. Ik heb wel een andere vraag: dracht was hier de afgelopen periode slecht. Voor de ruimte wel de honingkamers er op en suikerdeeg gevoerd. Mijn vraag is of de bijen het suikerdeeg ook opslaan of dat ze het direct gebruiken? Ik lees daar vetschillende verhalen over maar suikerdeeg in de honing wil je natuurlijk niet.

    Groet,
    Henk

    Dag Henk, van suikerwater weten we zeker dat het binnen 24 uur in de raten zit, echter 2,5 kilo suikerdeeg ligt er wel 3 tot 4 weken op. Daarom denk ik dat het direct benut wordt om te verbruiken. Groet, Ben

  • Henk

    02-05-2024 om 15:36

    Hoi Ben, ook een iets andere vraag: heb een volk in een Dadant kast met 2 HK erop.
    BK zit vol bijen, waarvan 8 v/d 9 ramen flink vol met broed. HK ook aardig wat bijen. Zal ik nu nog een paar nieuwe ramen kunstraat in de BK plaatsen of zo laten !
    Zie bij jou Dadant kasten dat je er ongeveer 6 ramen in hebt !

    Dag Henk, bij mij zitten er nu in de bk 8, 9 en 10 ramen in. Je moet zeker kunstraat geven, 1e op positie 2. zodra deze belegd is nog een kunstraat op positie 3. Groet, Ben

  • Elias

    03-05-2024 om 17:02

    Dag Ben

    Ik heb 19 dagen geleden in een zeer agressieve zesramer de koningin in een kluisje gezet voor een week zodat ik zeker was dat er geen open broed meer aanwezig was. Een week later heb ik ze verwijderd en de dag nadien een raam open broed van een F1 koningin ingehangen.

    Vandaag is de 12e dag dus bij luisteren aan de kast hoorde ik tuten en kwaken. Heb 4 koninginnen gevangen: 1 liep rond, 2 uit doppen gehaald op het raam waar 2 andere uitgelopen doppen op zitten. Er loopt dus wellicht nog eentje vrij in de kast rond dus ik vrees voor een zwerm morgen want de 6ramer is goed bezet. Dan nog 1 uit een dop op een ander raam.

    Wat is hier aan de hand? Een dop op het niet ingehangen raam waar ik een rijpe koningin uit laten lopen heb? Heb ik mij vergist bij het tellen en zijn er redcellen op het oude broed gemaakt? Maar er was geen open broed meer…

    Ik heb alle koninginnen gebankt bovenop de raten en ga ze morgen in apidea kastjes steken.

    Ik sta voor een raadsel waarom een dop op een ander raam zat…

    Hartelijke groet
    Elias

    Dag Elias, kunnen de bijen niet voor de Q in een kluisje ging gewoon met een stille wissel bezig zijn?
    Of heb je alle ramen nauwgezet gecontroleerd bij het kluisen van de moer. Je weet dat de meest gemaakte fout onder imkers is het over het hoofd zien van een dop..... trouwens waarom teel je na van een F1? is het niet verstandiger om larfjes van een p moer te kopen? Groet, Ben
    ging

  • Henk van den Assem

    05-05-2024 om 12:23

    Weet niet of deze vraag hier hoort maar kon antwoord niet op internet vinden:
    Heb 3 volken waar bij 1 kast erg veel bijen onder het bodemrooster, buiten de kast dus, hangen. Wat zijn die aan het doen en waarom?

    Dag Henk, waarschijnlijk is er een voorzwerm afgekomen, waarbij de oude moer onder de kast is terecht gekomen. In de kast zul je dus waarschijnlijk gesloten zwermcellen tegen komen en onder de kast hangt de zwerm met moer. Laat maar weten wat je vindt in de kast. Groet, Ben

  • Judith

    07-05-2024 om 16:16

    Dag Ben.
    Ik heb een kast met een goed leggende moer. 2 jaar oud. Volop eitjes en broed geen speeldoppen. Vandaag, na dagen regen eindelijk zon, lopen en vliegen er tientallen darren rond de kast.
    Ik heb het nog niet eerder gezien. Naast de kast (10 meter) staat ee drieramer.
    Gr judith

    Dag Judith, darren kunnen inderdaad de middag massaal gaan vliegen. Ook jonge darren moeten z8 h oriënteren tijdens de eerste vlucht. Dat zal bij jou wel het geval zijn. Groet, Ben

  • Mwj Grugeon

    08-05-2024 om 16:05

    Dag Ben,
    Wat denk je van het voederen van afleggers met raathoning van september 2023 ? Honing die niet in ideale condities is opgeslagen(in gesloten bak). Indien toch mogelijk welk is dan de beste procedure ?
    Dank vooruit.
    Marc

    Dag Marc, deze kun je nu nog in het lopende seizoen goed gebruiken. Zit ze nog in de ramen? Gewoon naast het broednest hangen. Losse stukken moet je in de voerbak leggen, dan halen de bijen ze wel leeg. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.