14-03-2022

De voorjaarscheck

Beetje onverwachts was het hier in de Achterhoek op zondagmiddag 17 graden en vrijwel windstil. Een goed moment om de vijf thuisvolken te controleren. Als eerste heb ik de Topkast en mijn laatste TBH-volk gecheckt. Het volk in de Topkast heb ik vorig jaar omgezet vanuit een TBH. Oorspronkelijk kwam dit volk in 2019 uit een simplex zesramer. Je kunt de historie aan de vorm van de raten herkennen. 

De TBH was ingewinterd met een dochter uit 2019 van een 100% VSH teeltmoer, die F1 zorgt voor raszuivere VSH-darren. Om die reden heb ik deze moer die van waarde is voor de aanparing van de standbevruchte koninginnen niet vervangen door een 2022-F1. Binnenkort wordt madame drie jaar, maar ze presteert nog goed. Ik was blij verheugd om haar weer terug te zien na de winter. Een you tube volger merkte op dat ik het raat met moer verkeerd om terug gehangen heb in de TBH ;-). Dat is dus niet verstandig, houd de ramen met broed altijd in dezelfde volgorde en richting. Zes grote raten kon ik oogsten om deze om te laten vormen tot natuurzuivere 4,9 mm kunstraat. 

Mocht je belangstelling hebben om de praktische kant van de koninginnenteelt onder de knie te krijgen, er zijn bij mij nog twee cursusplaatsen vrij. Ook in Vught en Noordlaren zijn nog cursusplaatsen vrij. Mijn KT-training wordt bij wijze van proef volledig via online lessen en Whatsapp coaching afgewikkeld, we starten op 28 maart. Voor meer info over de NBV-cursussen, klik HIER

Ben Som de Cerff, docent koninginnenteelt en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

  • J El

    14-03-2022 om 17:47

    Hoi,
    Zou je ook een voorjaarscontrole kunnen laten zien van een miniplus die vorig jaar uit een apidea ontstaan is?

    Ha J, ik kontroleer die in miniplussen inhoudelijk nog niet. Ik voel of ze warm voelen en of er volop stuifmeel binnen komt. Daarnaast kontroleer ik wekelijks de bezetting van het bovenste bakje via het folie. Mijn mp-volkjes zitten op 2 randjes en de volkjes overwinteren altijd in het onderste bakje. Zodra er in de 2e helft van maart voldoende bijen bovenin zitten, ga ik ze omzetten naar dadant of ze krijgen een derde bakje. Dat laatste doe ik bij de goede teeltmoeren. De mindere gaan dus over naar dadant. Bij het plaatsen van het derde bakje zal ik een video maken. Groet, Ben

  • Joost

    14-03-2022 om 19:25

    Zelf ook de voorjaarscontrole gedaan. Helaas heb ik een volk wat zelfs nu in het voorjaar verschrikkelijk vervelend is (nageteeld van mijn beste en zachtaardigste Buckfastvolk:). Nu wil ik deze met een beetje mooi weer laten afvliegen op een miniplus met een prachtige F1 moer met heel veel broed en bijen , die ik in een 10-ramer wil hangen. Kan dit afvliegen nu of is dit risicovol voor de F1 moer. Verenigen lukt waarschijnlijk niet, want ik kan de moer niet vinden. Sowieso een raar volk want het broednestje beslaat slechts uit enkele cellen, wel werksterbroed met wel heel veel bijen en voer.

    Ha Joost,
    Er moet dus iets mis zijn met die moer. Misschien een redcel moertje? Ik zou het risico niet nemen, want in de miniplus zou het wel eens mis kunnen gaan omdat er plotseling wel heel veel oude bijen bijkomen. Bovendien zijn die bijen nog defensief ook, dus bestaat de kans dat jouw goede F1 in paniek dood gestoken wordt.

    Ik zou de miniplus gewoon omzetten naar een 10-ramer en de andere kast voorlopig met rust laten. Wellicht kun je de moer over een maand wel vinden en dan kun je een raampje open broed geven na 9 dagen. Eerst redcellen breken.
    Groet, Ben

  • Jacob Van Welzen

    15-03-2022 om 09:20

    Goedemorgen Ben,

    Vraag het seizoen begint steeds eerder. Bloesem gaat hier nu al deels bloeien.

    Ik heb een volk op 1BK spaarkast , wat al over de hele kast zit en al 4/5 ramen broed / 1,5 kilo voer.

    Vraag gezien het feit dat het volk al groot is: was mijn plan HK erop en wellicht al een bouwraam onder. Dit ook gezien het weer en de bloesem ?

    Groetjes

    Jacob van Welzen

    Ha Jacob, ik denk dat deze lente redelijk gemiddeld is en niet aan de vroege kant. Het is nu medio maart en de wilgen bloeien net een paar dagen. Dertig jaar geleden bloeide de kers omstreeks 7 april. We gaan het zien! ;-).

    Met temperaturen, die meestal nog onder de vijftien graden liggen, ga ik nog 2 weken wachten met het plaatsen van de hk's. Die 4/5 ramen broed van jou mogen best eerst groeien naar 7 ramen broed en 2 a 3 kilo reservevoer. Over 2 weken is 60% van je huidige broed uitgelopen en kunnen deze jonge bijen mooi de nectar in ontvangst nemen en was zweten. Nu al een HK plaatsen, geeft misschien een kleine rimpeling in de groei van het broednest vanwege warmteverlies door de HK.

    Je zegt dat je het bouwraam onder plaatst. Als je het bouwraam wil plaatsen dan altijd op positie 2 of 9 (bij 10 ramen) in de bovenste BK! Daar wordt het snelste uitgebouwd met darrenraat. Groet, Ben

  • Christien Van Dijk

    15-03-2022 om 10:12

    Hoi Ben,

    Het bijenvolk is goed de winter doorgekomen.
    Ik heb een prachtige jonge koningin gezien en volop open en gesloten broed.
    Het was natuurlijk voor mij een vraag hoelang was het broed al gesloten en dat werd verteld door de uitloop van een bij. Dat verteld dan dat de koningin op tijd is begonnen met eitjes leggen.

    Ik wilde graag met compact bouw gaan beginnen, het boek bijna uit, maar ik heb nog maar een volk. Wat is wijsheid? Eerst zorgen voor voldoende volken en dan compact bouw of kan dat al meteen?

    Hartelijke groet Christien

    Ha Christien, met 1 volk kun je natuurlijk ook werken met 1 broedkamer, dat geeft vele voordelen. Zorg wel dat je in het voorjaar 2 hk's gebruikt en in de zomer vaak 3 hk's. Ruimte geven is erg belangrijk en tevens de timing. Niet te laat, maar ook weer niet veel te vroeg.
    Groet, Ben

  • Michel

    15-03-2022 om 10:44

    Goede morgen Ben,
    In jouw blog refereer je aan de cursus Koninginnenteelt. Je schrijft dat dit mogelijk is in Vught en NoordLaren. Natuurlijk is het goed om op locatie deze cursus te volgen maar ik heb, zeker gezien de ontwikkelingen op het gebied van online presentaties en de huidige brandstofprijs, veel interesse om dit online te doen. Ik ben benieuwd hoe de de NBV met de huidige economische ontwikkelingen hier over denkt en haar leden daarin faciliteert.

    Ha Michel, in Vught en Noordlaren worden traditionele KT-cursussen gegeven. Ik heb deze online opzet persoonlijk gekozen, omdat ik denk dat dit zou moeten kunnen met de huidige multimediale hulpmiddelen en ervaren imkers. Ik heb de zoomlicenties zelf bekostigd maar dat weegt snel op tegen de huidige brandstofprijzen. Mocht het voor alle betrokkenen goed verlopen dat zal ik in 2023 dezelfde online cursus organiseren, maar dan voor een groep van 10 cursisten. Ik zal bij de cursus een wachtlijst openen, dan kun je daar je gegevens achterlaten. Groet, Ben

  • Hero

    16-03-2022 om 22:01

    Ha Ben, een special vraag vandaag, waarom vliegen de bijen in mijn topkasten anders dan in mijn oude spaarkasten. Ik bedoel dat de warmbouwkasten het aan en afvliegen gebeurt aan de voorkant van de kast en bij de spaarkasten vliegen ze op de vliegplank? Zeer vreemd dit gedrag? Ook heb ik na een aantal jaren de indruk dat de volken het beter doen in warmbouw, dan in koudbouw. maar die andere aanvlieggedrag kan ik niet verklaren? Groet Hero.

    Ha Hero, nog een vraagje: gebruik je de ronde vlieggaten ook of heb je ze vorige zomer gebruikt?
    Ik zal ook bij mij kijken, dan kom ik er op terug. Groet, Ben

  • Hero

    17-03-2022 om 11:44

    Ben, nee het zijn gewoon grote vliegopeningen, net als de gebruikelijke kasten, maar deze verschil van aan en afvliegen is zeer vreemd? Hoop dat je dat ook constateert , maar dan blijft de vraag waarom de dames deze kasten anders aanvliegen? ze zullen er een bedoeling mee hebben? Ze vlogen de afgelopen dagen enorm op de boswilg, geweldig om te zien al die dikke klompjes aan hun pootjes. Vandaag koud en weinig haaldrift, Groet Hero.

    Ha Hero, hier vlogen de bijen toch via de vliegplank van de Topkast naar binnen. Mogelijk zit het toch in de genetische verschillen per volk. Ik heb dit gedrag van het aanvliegen op de voorkant ook wel gezien op houten dadantkasten. Ik weet niet meer of dat koud- of warmbouw was. Ik zal erop blijven letten. Groet, Ben

  • Hero

    17-03-2022 om 21:41

    Ha Ben de volken zijn van verschillende Buckfastlijnen, dus dat kan geen rol spelen, sommige van deze lijnen zitten in spaarkasten en die vliegen via de vliegplank, vanmiddag vlogen ze een tijdje als bezetenen, maar weer dezelfde constatering, het moet iets te maken hebben met de warmbouw,?maar het blijft voor als nog een raadsel.? Groet Hero.

    Ha Hero, om toeval uit te sluiten, hoeveel warmbouwkasten betreft het? Ik duik morgen weer de bijen in, zal weer opletten bij de warmbouwkasten.
    Groet, Ben

  • Hero

    18-03-2022 om 19:37

    Ha Ben er zijn 4 kasten in warmbouw op mijn bescheiden stand, en vanmiddag weer hetzelfde aanvliegen tegen de voorkant van de kast? Groet Hero.

  • Henk

    19-03-2022 om 17:24

    Beste Ben, ik heb deze week mijn topkast gecontroleerd. Prima volk, voldoende voer.
    Wat me bezorgd maakt is dat er veel vocht ligt op de plank achter het ijzer waar de raampjes op rusten. Ook onderin is het vochtig. Dit is alleen aan een van de zijden van de kast, aan de voorkant.
    Dit is wel de noordkant van de kast. Heb je dit fenomeen ook wel eens gezien?

    Ha Henk, in vrijwel al mijn kasten is het in maart vochtig aan de achterkant waar geen bijen zitten. Je kunt tijdelijk het isobord iets scheef plaatsen zodat er onderlangs een luchtstroom ontstaat. De achterste vliegopening kun je ook op gaatjes zetten. Het is echt een maarts probleem, dat snel weer oplost wanneer de nachten minder koud zijn.
    PS check ook nog even of condensvorming juist aan die kant plaats vindt, waar de rand nat is. Misschien is die kant te slecht geïsoleerd. Groet, Ben

  • Maurits

    18-07-2022 om 15:46

    Hallo Ben,
    Hoe maak jij de bodem van de Topkast 3.0 eigenlijk schoon in het begin van het seizoen? Lijkt me wel heel zwaar om de hele kast van de bodem te tillen...heb je vast al iets op gevonden.
    Dank.

    Ha Maurits, ik heb er inderdaad iets op gevonden: namelijk bijen. Die beestjes zijn bij mij hartstikke hygienisch dus blijft de bodem blakend schoon. Dat is het voordeel van geen gaasbodem. Groet, Ben

  • Maurits

    19-07-2022 om 10:25

    Hi Ben,
    Wat goed; dat ik daar nou net even niet aan heb gedacht...
    Ga vol vertrouwen in- en overwinteren met ook bij mij ongetwijfeld zeer huishoudelijke dames!
    Mooi zomer nog.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.