27-03-2016

De voorjaarscontrole

De voorjaarscontrole

Gistermorgen heb ik eerst een rondleiding aan basiscursisten uit Bussum en Zutphen gegeven in het Bijenhuis, de winkel is mooi ruim en overzichtelijk geworden. 9 April bij de opening moet alles echt klaar zijn. Met de verwachte temperatuur van 16 graden begon het imkervirus ook weer te kriebelen. Iedereen heeft wel zijn eigen vragen bij zo'n eerste inspectie, zoals: hoe sterk is mijn volk de winter uitgekomen? Leeft mijn koningin nog? Is er al een broednest ontwikkeld terwijl het lang koud was? Hebben de volken nog voldoende voer? Specifiek wilde ik weten of mijn twee moeren in 1 kast nog in leven zouden zijn en of mijn raszuivere topmoer nog in leven was? Het maakt het ieder voorjaar weer reuze spannend om een eerste blik in de volken te werpen. Met dank aan oud-cursist Matts uit Zutphen weet ik nu dat de oude geel gemerkte moer na 8 maanden nog steeds met haar 'blauwe' dochter aanwezig is. 

Een paar algemene conclusies: in alle kasten was nog voldoende voer aanwezig, zeker voor 2 weken, maar in de tussentijd moet het wel mooi weer worden, anders gaat het fout over 2 weken. De volken hebben voldoende ramen bijen en broed. Andere jaren voerde ik eerst een vluchtige inspectie uit naar voervoorraad en moergoedheid en in april controleerde ik uitgebreider. Dit jaar heb ik bij de 3 gekontroleerde volken ook direct een onderbak (onder) geplaatst en een bouwraam ingehangen. Bij de TBH heb ik aan weerskanten van het broednest een lege toplat geplaatst.

De komende week blijft het te koud, maar vanaf 3 april schijnt het echt beter te worden en kan ik alle volken grondig controleren. Tijdens die inspectie zal ik eventuele ongeknipte moeren ook knippen, want nu zijn de moeren nog makkelijk te vinden.  Na deze grondige inspectie is het wachten op de bloei van de kers, want dan gaan bij de goede volken ook de honingbakken erop. 

In de onderstaande video's zie je de controles van een Dadantkast, een TBH en een spaarkast. Excuses voor de harde wind, die mijn stem vaak overstemt. Het was niet het ideale windstille weer voor de voorjaarscontrole. 

Fijne paasdagen! 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Xander

    27-03-2016 om 16:59

    Mijn 3 volken zijn ook erg goed de winter uit gekomen. 2 Volken staan nog op 2 bk's, daar zou er een af kunnen, maar er zaten wel veel bijen in. Wat is wijsheid, laten staan of de bakken er toch af halen?

  • Blogger Ben

    27-03-2016 om 17:04

    Xander, als er bijen in zitten, gewoon laten staan. Op een mooie warme dag in april de oude lege ramen vervangen door kunstraat en een bouwraam. De rest laten zitten.

  • Marlies Aij

    27-03-2016 om 19:03

    Beste Ben, allereerst wil ik je complimenteren met je blogberichten en filmpjes. Hartstikke leerzaam en informatief. Deze keer maak ik echter bezwaar tegen hetgeen je in het TBH filmpje laat zien. Je schrijft dat het doel van de inspectie is kijken of er nog genoeg voer is en kijken of de koningin aan de leg is. Je geeft aan dat het nog te koud is om een volledige inspectie te doen.Als je hebt geconcludeerd dat er voldoende voer is en je het eerste raam met broed hebt gezien zeg je dat je nog een raam gaat bekijken en dat dat eigenlijk niet nodig is. Dan zeg je ik doe nog een raam want ik ben nieuwsgierig en vervolgens ga je gewoon door met het hele broednest los te halen en te bekijken. Daarnaast geeft je twee lege latten links en rechts van het broednest mee die ze moeten gaan bouwen. De hele warmtehuishouding is inmiddels verstoord en de twee open ruimtes leveren veel hard werk voor de bijen op om de zaken warm te houden. Ik vind nadat je aldoor hebt beklemtoond dat we niet te vroeg in de bijen moeten gaan dat je hiermee een slecht voorbeeld geeft. Je geeft eerst aan dat het te koud is en vervolgens ga je op basis van nieuwsgierigheid gewoon door.
    Ik ken veel mensen die je blog lezen en ik hoop niet dat ze hier een voorbeeld aan nemen. Te koud is te koud en geduld is een schone zaak !!!! Ik hoop dat je hierop terugkomt en de mensen die dit volgen een beter voorbeeld geeft! Dit is jammer.
    Hartelijke groet,
    Marlies

  • Martin

    27-03-2016 om 21:27

    Hallo Ben, Mijn 5 volkjes in de spaarkast met dubbele broed kamers zijn ook goed de winter uit gekomen.In 1 volk waar in de boven bak nog veel voer voorraad zat en in de onder bak veel brias,zaten echter ook al een kleine 10 koninginne doppen ? Weet jij hoe dat nu al kan ? en zal ik die maar weg halen ?

  • Cor van den Berg

    27-03-2016 om 21:57

    Hoofdvolken, 8 in totaal, zijn op twee na in prima conditie en op sterkte, twee ervan gingen zwak de winter in maar hebben het gered. Die ga ik verenigen. De vier teeltvolken doen het uitstekend, volop gesloten en open broed.
    Ik moet zeker de voorraad voer in de gaten houden, met de huidige temperaturen veel verbruik.
    Ik moet bekennen dat ik ook wel nieuwsgierig was, ik weet niet of de bijen daarvan te veel last gaan onderrvinden, is dit een aanname of ook werkelijk feitelijk onderzocht ???
    Ik zou wel meer ervaringen hierover willen horen, Cor

  • Blogger Ben

    27-03-2016 om 22:18

    Martin, waren de doppen open? Het kunnen oude doppen van vorig jaar nazomer geweest zijn of oude speeldopjes. In maart komt er wel eens een stille moerwisseling voor, maar dan vind je niet meer dan een paar doppen.

  • Blogger Ben

    27-03-2016 om 22:29

    Marlies en Cor,
    De temperatuur was hier 16 graden, dus voldoende voor een voorjaarscontrole. Echter de wind was bij vlagen te sterk. Ik heb mijn andere tientallen volken dan ook met rust gelaten. Het is nooit goed om de bijen te stressen, echter sterke volken kunnen meer verdragen dan volken met minder weerstand. Het kost ze echter ook stress en veel energie om de warmte in het broednest weer op 34,5 graad te brengen.
    Ik heb deze video's van de 3 type kasten vroegtijdig gemaakt, omdat er steeds om voorbeelden werd gevraagd.
    Indien ik het opnemen van de video 2 weken had uitgesteld, dan hadden de meeste beginnende imkers hun volken al weer geïnspecteerd zonder het gevraagde voorbeeld.
    Deze voortijdige inspectie was dus eenmalig en bedoeld als voorlichtingsmateriaal.Over een week wordt het mogelijk 17 graden en bij rustig weer kan iedereen zijn volken controleren.

  • Martin

    28-03-2016 om 10:56

    Hoi Ben, Nee het zijn echt nieuwe doppen hoor,maar weg halen dus binnen kort? Er zijn toch nog geen darren,maar zwermen zal ook wel niet gebeuren of wel?

  • Blogger Ben

    28-03-2016 om 11:05

    Martin, heb je in de doppen gekeken? Zijn ze belegd? Eitjes of larven aanwezig?
    Tien belegde doppen betekent dat het zwermcellen zijn en geen stille moerwisselingsdoppen, maar dan moet dit volk ook al darren hebben? Klopt dat?
    Komend weekend bij > 16 graden nog maar eens goed bekijken. Vind je nog eitjes van je moer, dan kun je de belegde doppen wegnemen. Je kunt ook een nieuw vroegterecord zwermen vestigen.

  • K.Noorman

    28-03-2016 om 21:26

    Het controleren van de kasten doe ik zo laat mogelijk ,de temperatuur moet minstens 17 -18 graden zijn . Boven op de dekplaat heb ik een paar echte wollendekens liggen en voel af en toe hoe warm het er onder is. Bij het inwinteren weet ik ongeveer hoe sterk de volken waren , en kan aan de warmte voelen hoe groot het broednest ongeveer is. Ook heb ik in de schuiflade een plaat met 1 gat van 9 cm rond de gehele winter zitten ,daar kan ik ook uitstekend op zien of er voldoende voer aanwezig is , er liggen dan kleine witte korreltjes was op de schuiflade (ont zegelwas) .En bij Mooiweer zie ik de bijen al wat stuifmeel aan brengen , de wilgen beginnen nu te bloeien hier in het noorden.
    Tevens denk ik dat de bijen slimmer zijn dan wij mensen , ik laat ze daarom zoveel mogelijk hun eigen gang gaan. Wel probeer ik vriendelijke bijen te houden , niet van die stekers het moet wel een aardigheidje blijven .
    VGR Klaas

  • Martin

    04-04-2016 om 21:45

    Hoi Ben,Ik denk dat het volkje zich heeft vergist , heb namelijk af gelopen wekend nogmaals gekeken naar de gesloten koneginne doppen, maar alle 12 stuk waren open gemaakt en er was mooie brias aanwezig ! gelukkig maar, loos alarm ;-)

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.