19-03-2023

De voorjaarscontrole

Op vrijdag was het dit jaar voor het eerst 17 graden en windstil. De ideale omstandigheden voor een vluchtige voorjaarscontrole. Zo'n 20 volken en volkjes (MiniPlus) heb ik kunnen bekijken. Het viel me kwa bezetting best mee. Mooie volken. Echter de broednesten waren net in een fase beland waarbij het meeste gesloten broed weer was uitgelopen. Dus ik trof weinig gesloten broed aan, wel meer eitjes en larven. Dat zal er dus over twee weken heel anders uitzien. Dan gaan bij de goed bezette volken de honingkamers erop. 

Twee van de twintig volken hadden te weinig voerreserves om nog twee weken slecht weer te doorstaan, dus heb ik deze in eerste instantie voorzien van een 2,5 kilo pak suikerdeeg. Toen ik later volle ramen wintervoer te veel had in twee andere volken, heb ik alsnog deze twee volle ramen verhuisd naar de "voerarme" volken. Eén van de 20 volken vond ik te zwak en die drie ramen bijen heb ik overgehangen naar een ander gemiddeld volk. 

In deze video de voorjaarscontrole van twee Dadantkasten en een éénbaks overwinterd spaarkastvolk. In de video zeg ik dat dit volk 75 pond honing verzamelde vorig jaar, dat moet echter 71 kilo zijn. Deze prestaties zijn dus haalbaar bij het éénbaksimkeren. 

 

Tot op heden is mijn wintersterfte 6,2% en was één volk te zwak om te handhaven. In het Gooi hoorde ik gisteren veel nare berichten over wintersterfte. Vooral imkers met één, twee of drie volken staan soms weer met lege handen.

Het enige dat ik iedereen kan adviseren is om streng te zijn bij het selecteren van je volken, waarvan je in mei weer koninginnen betrekt. Duld geen DWV, kalkbroed, verlammingsverschijnselen of hoge mijtenbesmettingen. Daarnaast zou bij de imkers, die echt aan koninginnenteelt doen de pintest een vaste routine moeten worden. Want in de hoog hygienische volken hebben ziekten en mijten veel minder kans zich uit te breiden. 

De volgende video zal ik proberen te maken van twee topkasten en twee spaarkasten. Tot spoedig!

Ben Som de Cerff, docent koninginnenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

 • Wendy

  19-03-2023 om 18:59

  Beste Ben,

  Ik heb gister ook een voojaars controle gedaan en ik zag dat er in mijn kasten (2 stuks) erg veel voerramen zaten.
  Ik kan ze niet allemaal bewaren, wat kan ik daarmee doen? Omsmelten? Jammer vh voer dat erin zit.

  Ha Wendy, je kunt ze toch in mei gebruiken voor een broedaflegger of kunstzwerm? Groet, Ben

 • Stephanie

  19-03-2023 om 19:40

  Hoi Ben, dat zijn weer mooie berichten! Ook hier in Twente met 13 volken de winter ingegaan en alle 13 hebben het goed doorstaan! Helemaal blij mee .

  Top! Groet, Ben

 • Hero

  19-03-2023 om 20:18

  Van de 8 volken is 1 deze winter gestorven alle 7 halen boswilgstuifmeel, heb dus niets te klagen! groet Hero.

  Ha Hero, mooi resultaat. Al is het rekenkundig wel 14% verlies. Ik vind overigens 15% als doelnorm helemaal niet verkeerd. Wintersterfte is een vorm van natuurlijke selectie. De betere volken overleven. Groet, Ben

 • Maaike

  19-03-2023 om 21:40

  Dank Ben, altijd fijn om te lezen. Je zin: 1 van de 20 volken vond ik te zwak...enz.. schrijf je dat je de 3 ramen over hebt gehangen. Zo simpel is het? Gewoon, zonder krant oid overhangen in een andere kast? De bijen dulden dit goed?
  Wat is er met de koningin van dat zwakke volk gebeurd? Is dat helaas pindakaas...?
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Ha Maaike, in het voorjaar kun je alles zo bij elkaar voegen. Ik had geen voorkeur voor een koningin want op papier waren ze allebei F1's van goede komaf ;-). Groet, Ben

 • Wilma

  19-03-2023 om 22:32

  Hallo Ben, in navolging van Wendy's bericht: wat als ze licht beschimmeld zijn en wat als ze zwaar beschimmeld zijn? Kun je die nog aanbieden of slingeren? Bij mij hebben ze ook veel voer over.
  En jammer van een F1 moer. Kun je die niet redden door haar en bijen in een mini plus te zetten? Of is dat een heel gekke vraag. Ik koester mijn F1 moeren, hoor.

  Ha Wilma, die grijsgroene waas is geen probleem. Dat is volstrekt natuurlijk. Indien er echter niet gekristalliseerde honing inzit, kun je het ook slingeren en zelf consumeren.
  Ik koester ook al mijn moeren, tenzij ze een verzwakt volk voortbrengen. Dan mogen ze zelf de beste uitkiezen na vereniging.
  Groet, Ben

 • Peter

  20-03-2023 om 01:23

  Hoi Ben,
  Hier in Utrecht Zuid vandaag 7 volken gecontroleerd. 4 hopeloos moerloos. Met nog een klein plukje bijen. Deze volken hadden allen nog voldoende voer, geen vreemde zaken te zien in het volk. 1 kast werd nog volop stuifmeel binnengesleept, veel bijen, mogelijk zelfs verse nectar in het volk, maar geen enkel plukje broed, eieren of larven te zien.
  Van collega imkers uit de omgeving horen we hier winter meer sterfte percentages van 40% of zelfs hoger. Is dit op meer plekken in het land zo? Of is het zeer lokaal? Zijn er al vermoedens wat de oorzaak zou kunnen zijn of gaat daar nog onderzoek naar plaatsvinden?
  Groet,
  Peter

  Ha Peter, specifiek onderzoek naar postcode gebieden zou wellicht meer aanknopingspunten kunnen geven. Ik zou dat wel willen doen, maar we moeten toch wachten op het bijen@wur/coloss onderzoek. Echter daarin werd niet gepubliceerd naar postcode.
  Lokale verschillen in sterfte kunnen te maken hebben met virusuitbraken maar ook met verminderde weerstand ten gevolge van dracht/droogte-hitte problemen. Groet, Ben

 • Rob

  20-03-2023 om 07:28

  Beste Ben,

  Altijd leuk om je blogs te lezen. Hier niets te klagen 5 van de 5 volken goed uit de winter.
  Mbt de Pintest, kan je die toelichten. Of waar kan ik er wat meer over lezen,

  Vriendelijke groet

  Ha Rob, ik zal een link naar een video opzoeken voor je en later in april de pintest nogmaals uitleggen en filmen voor een blogbericht. Groet, Ben PS Ik heb in het blogbericht een link aangebracht op het woord "pintest". Daar kun je uitleg en een video vinden

 • Anton vV

  20-03-2023 om 10:06

  Hey Ben,
  Gisteren heb ik de ramen van een zesramer overgezet in een grote Dadantkast. Drie ramen waren aan beide zijden gevuld met ongeveer een handgrootte broed (BRIAS). Verder waren vrijwel alle cellen gevuld met wintervoer, verse nectar (nu al?) en stuifmeel. Maar weinig cellen waren leeg en dus beschikbaar voor nieuwe eitjes van de koningin. Met het oog op het ‘krap zetten’ in een Dadant heb ik er geen nieuw raam bijgeplaatst. Of had ik toch een extra raam moeten plaatsen gezien de geringe vrije ruimte?
  Gr. Anton

  Ha Anton, je hebt juist gehandeld. Kunstraat pas geven nadat de bijen in de HK aan het werk zijn. De huidige handgrote vlakken broed kunnen nog in de breedte groeien tot volledig met broed belegde ramen. Er komen namelijk ook nog vele dagen dat er niet gevlogen wordt en dan verbruiken ze hun voorraden ten gunste van het broed. Groet, Ben

 • Coen

  20-03-2023 om 11:11

  Dag ben,

  In brabant komen de bijen ook al volop met stuifmeel binnen. In ieder geval gisteren. 2 van de 12 hebben bij mij de winter niet overleefd. 1 volk rond de jaarwisseling al, maar deze was ik ook al niet tevreden over het broed en ze hebben waarschijnlijk geen goed weerbaar wintervolk op kunnen zetten. Het andere volk was erg afgeslankt in aantallen en is afgelopen maand toch losgekomen van het voer. Ik vond namelijk wel de koningin en de bijen zaten met hun kop in de laatste cellen. Waarschijnlijk wel verzwakt door varroa. Ik zie het toch ook als onderdeel van de selectie. Op naar een mooi jaar!

  Groet,

 • Hero

  20-03-2023 om 11:18

  Ha Ben het volk die is gestorven was een volk die in het najaar veel meer stuifmeel hield dan de andere volken, heb dat al vaker ondervonden, ook bij een colega imker hetzelfde. Als volken dat in het najaar vertonen lijkt dat positief maar is het niet, het is een overlevingsdrang. Varoa was het niet waarschijnlijk virussen . Een volk probeert alles bij te zetten om te overleven, zoals je wel weet. groet Hero.

  Ha Hero, inderdaad. Alles is gericht op overleven. Bij afslanking in de winter gaan ze vervroegd nieuw broed aanzetten, soms pakt dit totaal fout uit. Ze broeden zich dood. Groet, Ben

 • Peter van den Berg

  20-03-2023 om 12:56

  Hoi Ben ,waarom een sluitblok ergens in de midden ?
  Of heb ik iets gemist .

  Groet Peter.

  Ha Peter, bij het imkeren in Dadantkasten werk je met minder ramen dan er maximaal in passen. Vandaar een sluitraam of sluitblok. Groet, Ben

 • Henk

  20-03-2023 om 13:45

  Hoi Ben. Ik heb volken in Leerdan staan..
  Van de 5 volken zijn er 4 dood gegaan..
  Allemaal varoa behandeling gehad..
  Vorig jaar veel dode volken in Werkendam gehad..
  Er is niet mee verhuist.
  Groeten Henk

 • Jan Spronk

  20-03-2023 om 15:46

  Dag Ben
  Ik ben eerste jaars imker. Mijn twee volken in de spaarkast hebben het prima overleefd met nauwelijks winter sterfte.
  Wil je mij nog eens uitleggen wanneer je in een spaarkast met een sluitraam dient te werken? Volgens mijn zag ik dat je tussen de ramen met broed en de ramen met voer een sluitblok plaatste. Waarom?

  Ha Jan, het sluitraam wordt in Dadantkasten gebruikt, in NL niet in spaarkasten. Dit doen we om een compact broednest te krijgen. In spaarkast in principe door de kleinere ramen niet nodig. Groet, Ben

 • Hub. Starmans

  20-03-2023 om 16:05

  Ben,
  De voorjaarscontrole moet ik nog doen. Kan ik de volken meteen omhangen in nieuwe kasten tijdens de voorjaarscontrole of kan ik hiermee beter nog even wachten?

  Ha Hub, hangt van de temperatuur af. Bij 15 graden doe je uitsluitend een vluchtige controle. In de zon bij bijna twintig graden kun je ze wel overhangen. Groet, Ben

 • Minke

  20-03-2023 om 16:59

  Beste Ben, ik had 1 dood volk van de 3. Er was heel veel voer (nectar) gehaald, zoveel dat ik besloot niet bij te voeren. Al die honingramen zaten er nog vol in, maar het volk (best groot) lag dood op de bodem (topkast). Ik heb in de nazomer thymovarbestrijding gedaan en meen nu dat de honing daarnaar smaakt/ruikt. Zou dat ook kunnen betekenen dat de bijen er ziek van kunnen worden of het niet kunnen gebruiken als wintervoer?
  Ik vraag me dat af. Ik heb wel gelezen dat het voor mensen niet schadelijk is maar hoe zit het voor de bijen zelf?
  Groet, minke

  Ha Minke, ik heb er nog nooit over gelezen of gehoord. Misschien kun je voortaan beter uitsluitend tussen de straatjes met broed druppelen met varromed. Groet, Ben

 • Jan S

  20-03-2023 om 17:06

  Ik heb de voorjaars inspectie gedaan en het volk is redelijk groot. Voor de vliegopening heb ik nog een rooster staan om de muizen buiten te houden. Wanneer mag dis rooster weg. En kan dan de gehele opening open blijven of moet deze met schuimrubber gedeeltelijk verkleind worden?

  Ha Jan, de muizen blijven nu wel buiten. Per 1 maart mogen de roosters weg. Ik zou eenderde van de vliegopening open zetten. Midden mei volledig open zetten. Groet, Ben

 • Sander

  20-03-2023 om 18:37

  Van de 5 kasten 1 volk moerloos, deze verenigd. De rest allemaal goed. Ik wil dit jaat overstappen naar kunstraat 5.1mm, en heb de eerste ramen vervangen voor een raam met 5.1mm, in elk volk 2 ramen. Deze hangen bijna tegen het broednest aan, daarnaast volle ramen met voer. Of had ik dit beter om kunnen draaien? Zou ik dat alsnog moeten doen?

  Groet,
  Sander

  Ha Sander, helemaal goed om kr tegen het broednest te hangen. Dat geeft de moer straks ruimte om haar broednest uit te breiden. Groet, Ben

 • Jens

  20-03-2023 om 19:59

  Hoi Ben,

  Vanaf welke datum plaats je de eerste honingkamer op een broedkamer? En hoeveel ramen dienen ze bezet te hebben voor je er een honingkamer opzet?

  Dank!

  Ha Jens, het volk moet over voldoende bijen beschikken om iets te kunnen doen met de hk. Indien de BK bijna volledig bezet is (dus 9 vd 10 of 10 vd 11 ramen) dan zijn ze eraan toe om een hk met uitgebouwde ramen op een moerrooster te plaatsen. Doe dit vooral op een dag dat de weersverwachting voor de komende dagen goed vliegweer aankondigt. De 2e hk (evt met kunstraat) plaatsen zodra de bijen de 1e hk in gebruik genomen hebben. etc. Groet, Ben

 • Hans

  20-03-2023 om 22:08

  Hallo Ben,
  Alle 16 ingewinterde volken zijn goed de winter doorgekomen.
  Zo brachten afgelopen weekend al veel stuifmeel binnen (de wilgen bloeien in het Aaltense Goor) Ik zag, bij het over zetten van enkele volken van 6 naar 11 ramer, dat er ook al verse nectar in de raten zit.

  Ha Hans, mooi nieuws tussen al het nieuws over wintersterfte.
  Groet, Ben

 • Edje

  20-03-2023 om 22:59

  Hallo, ik ben 5 vd 7 volken kwijt er zijn geen levende of dode bijen te vinden in de kast.
  De raten zitten nog vol met honing/ suiker maar geen stuifmeel.
  Wel zie ik soms schimmel.
  Wat nu ? Hoe zou het komen dat ze weg zijn en kan ik de raten nog wel gebruiken?

  Ha Edje, het stuifmeelgebrek heeft waarschijnlijk impact gehad op de langlevendheid van je winterbijen. De zomer/nazomer was extreem droog en heet. Mogelijk heeft het weer de stuifmeeldracht in jouw omgeving nadelig beïnvloedt. Bij echte schimmel zou ik de ramen omsmelten tot was. Een groenige waas op de was kan geen kwaad. Ramen met dood broed zeker afvoeren. Groet, Ben

 • Erik

  21-03-2023 om 09:56

  Goedemorgen.
  Ik heb onder de BK van mijn spaarkasten nog de Honingkamers staan. Kunnen die nu weg bij de voorjaarscontrole.
  Hoe pak ik dat aan in de Topkast, gewoon zoveel mogelijk lege ramen wegnemen?

  Alvast bedankt.

  Ha Erik, de hk's onder de bk's had je al eind februari kunnen wegnemen. Nu kan het nog steeds, maar de kans dat er stuifmeel in zit, is groot en dan kun je ze beter even laten zitten tot de bk zo goed bezet is dat ze een hk boven kunnen gebruiken. Op dat moment verhuis je gewoon de hk naar boven op het moerrooster.

  Bij de Topkast doe je hetzelfde als bij gewone spaarkast bk's: je neemt alleen de oude donkere lege ramen eruit en hangt aan weerskanten van het broednest een raam kunstraat.
  De volgende kunstraten geef ik daarna uitsluitend aan de achterkant van het broednest. Groet, Ben

 • Deborah van der Eijk

  21-03-2023 om 11:03

  Hier helaas alle drie de volken dood (Gouda)ze worden onderzocht dus ik hoop dat er iets uitkomt. Verdrietig om al je kasten leeg te moeten halen en niets meer te hebben.
  Ik had mij verheugd op het gezoem in mijn tuin van de vele bijen nu is het stil in de prachtig bloeiende perzikboom en wie moeten die nu bevruchten? een dikke hommel was al op verkenning hopelijk neemt zij genoegen met de hommelkast die voor haar klaar staat.

  Ha Deborah, triest hoor. laat nog maar eens horen wat het onderzoek opgeleverd heeft (via Bijen@wur?)
  Perzikbloesem wordt meer bezocht door hommeltjes dan door honingbijen. Tenminste dat zie ik in onze tuin. Groet, Ben

 • Guido

  21-03-2023 om 20:42

  Dag Ben ,
  Ik zet ook mijn Dadantkasten krap zoals je toont in je video . Er zijn kasten waar er ramen zijn met redelijk wat stuifmeel , geen broed of eitjes en wat voer . Langs welke kant zet je die , naast het broed of achtet het sluitblok bij het voer?
  Groeten
  Guido

  Ha Guido, ik laat op dit moment het open voer/stuifmeel raam aan de binnenkant van het sluitraam staan. Mocht je in april planken met stuifmeel krijgen dan kun je die beter wegnemen. Want ze bevorderen de zwermdrift doordat ze het broednest opsluiten. Groet, Ben

 • Korneel

  22-03-2023 om 09:16

  Hey Ben, wacht je niet beter nog even met een honingzolder? Normaal komt er nog een dipje in bezetting vermits de grote groep winterbijen nog moet afsterven?

  Ha Korneel, ik heb nog geen hk's geplaatst. Eerst alle volken kontroleren en pas tegen de kersenbloei begin april de eerste hk's plaatsen. Groet, Ben

 • Jurn

  22-03-2023 om 12:10

  Dag Ben, ik heb 2 vragen:
  1) Vanuit mijn werkkamer heb ik goed zicht op mijn bijenkast (ik heb een kast in mijn tuin staan). Ik zie nu eigenlijk de hele dag best veel koolmezen op en rond mijn kast bezig. Dat koolmezen een bijtje pikken is mij bekend maar weet jij uit jouw ervaring of, in de mezen broedperiode, zij een bijenvolk serieus kunnen bedreigen? Ik wil graag alles in mijn tuin in harmonie met elkaar laten leven maar zou het ook heel vervelend vinden als het volk te veel verzwakt raakt en er aan onderdoor gaat.
  2) Mijn volk lijkt goed uit de winter te zijn gekomen. Moer is zeer goed aan de leg, voldoende voer en stuifmeel e.d. Er staan hier een paar grote boswilgen vlakbij goed in bloei. Volk is van een kunstzwerm van vorig jaar met nieuwe F1 BF moer. Ze staan op 1 spaarkast BK en hebben nu 8 van de 11 ramen bezet, heb gisteren bij de eerste voorjaarsinspectie een leeg voerraam vervangen door een kunstraat raam tegen het broednest. Mijn vraag is, gezien de bezetting, dracht en verwacht koel nat weer de komende week, wat is een goed moment om een HK boven op te plaatsen en bouwraam in de HK? Nu of beter wachten tot het weer wat warmer is en het volk alle ramen in de BK bezet heeft?

  Ha Jurn, koolmezen ruimen lekker de dode of zieke bijen op. Verder niets te vrezen. Zwaluwen kunnen er veel meer aan en die pakken de gezonde bijen uit de lucht. Ook geen probleem.
  Het bouwraam plaats je niet in de HK maar bij jou op positie 2 of 10 in de BK. Ik zou pas een HK met rooster plaatsen wanneer de bezetting op 10 ramen zit (dan kan binnen 1 tot 2 weken het geval zijn) en er een weersverbetering inzet richting 12 graden +. Ik verwacht zelf dat begin april tegen de tijd van de kersenbloei er wel HK's geplaatst kunnen worden. Groet, Ben

 • Hans

  23-03-2023 om 16:41

  Haaa Ben,

  Bij een aantal (grote) volken zitten er al een hoop bijen buiten met dit lekkere vliegweer. Ik neig ernaar om deze volken nu al een honingkamer te geven, om tijdig ruimte te geven. Ik twijfel alleen; is het niet toch wat te vroeg? Zitten er nadelen aan het nu al plaatsen van een HK?

  Dank!

  Ha Hans, een hk, die nog niet gebruikt wordt, geeft warmteverlies. Indien je de komende dagen goed vliegweer verwacht, dan kun je bij goed bezette bk's de hk's al plaatsen. Volgens zijn de vooruitzichten nog niet goed. Groet, Ben

 • Mark

  23-03-2023 om 21:04

  Hallo Ben, leuk en nuttig blogbericht weer. Bij mij in zundert drie van de drie volken in spaarkasten de winter uitgekomen, waarvan een de afvlieger van een vlieger gemaakt afgelopen mei. Darrenbroed uit bouwraam gesneden in juli en aug waarin bij steeds meer dan 40 cellen te bekijken geen mijten te zien waren maar alsnog begin sept mierenzuur toegepast omdat mijtval 2e helft aug ineens sterk opliep. Aantal bijen is sterk teruggelopen naar slechts 3 straatjes, maar ze hebben nu weer een klein broednestje heb ik vrijdag gezien en halen stuifmeel. Er zitten drie ramen in met veel ontzegeld voer dat een beetje gegist lijkt, kan dat kwaad of lossen de bijen dat zelf gewoon op? Dank en groeten

  Ha Mark, ik zou deze gistende ramen bij mooi weer leeg schudden en ik zou dit volk huisvesten in een 5-of 6-ramer. Dan zullen ze sneller herstellen. Zo mogelijk nog een keer een raam gesloten broed uit een ander volk doneren. Groet, Ben

 • Huib

  25-03-2023 om 10:32

  Ben,

  Bij de Dadant kast gebruik je een sluitblok. Hoe bepaal je welke ramen je apart wil zetten en voor hoe lang?
  Grt Huib

  Ha Huib, tijdens de 1e voorjaarscontrole zet je de ramen met broed met aan beide kanten één voerraam achter het sluitblok. De overige ramen plaats je als reservevoerramen aan de andere kant van het sluitblok.
  Begin april vlak voor de kersenbloei haal je de reservevoerramen naast het sluitbord er uit en plaats je de 1e hk met uitgebouwde ramen op het moerrooster. Groet, Ben

 • Rob.

  25-03-2023 om 12:09

  Goedemorgen Ben,
  Mijn volken zien er goed uit ,alle 9 ramen bezet met spekraat op de toplatten.
  Vandeweek honing kamers geplaats met moerroosters. Volken staan nu op een bak plus honingkamer. Bij goede bezetting plaats ik er een HK bij.
  Ook wil ik zoals in jou video eind april een onderbak met kunstraad onder plaatsen.
  Begin juni wil ik beide bakken verwisselen Onderbak boven ect.
  Op deze wijze kan het volk weer op schone ramen de winter in.
  Ondrerbak kan er in febr. weer onderuit.
  Ik zit in een gebied met dracht tot medio juli.
  Zit ik met deze redenatie op de goede weg?
  Wat is volgens jou de beste manier om nieuwe volken op te zetten?
  Een vlieger maar deze heeft een oude moer.
  Of een broedaflegger van een sterk hygiënisch volk?
  Met vriendelijke groet. Rob.

  Ha Rob, jouw aanpak is goed. De beste methode voor het opzetten van nieuwe volken zijn broedafleggers.
  Maak ze van de volken die zwermcellen belegd hebben, tevens een goede zwermverhindering.
  Je kunt dit alles ook nog combineren met koninginnenteelt. Groet, Ben

 • Dennis

  27-03-2023 om 09:21

  Goedemorgen Ben,
  mijn Dadant US is op 10 ramen de winter uitgekomen. Het volk is groot. Gisteren snel even een check gedaan, want ik wil ze kleiner zetten. Het broednest zit voor in de kast, maar wel van raam 2 t/m 9. Kan ik raam 1 en 10 achter het schutbord zetten of het volk maar zo laten zoals die is?
  Groet Dennis

  Ha Dennis, je kunt de voerramen 1 en 10 inderdaad bij mooi weer achter het sluitbord zetten. Bij het plaatsen van de 1e HK (mits er dracht is) neem je die 2 voerramen dan weer weg.
  Groet, Ben

 • Claudio

  20-04-2023 om 15:23

  Ha Ben,
  Hoe komt het als je een volk een nieuw raam geeft met kunstraat dat ze het soms maar half uitbouwen en dan gelijk vol proppen met stuifmeel.

  Ha Claudio, bouwen kunnen het alleen als er verse nectar of dun vloeibaar suikerwater binnen komt. Stopt de nectardracht, stoot het bouwen. Echter bij lage temperaturen komt er geen nectar, maar wel stuifmeel binnen. Dat willen ze graag naast en in het broednest opslaan en daar zit dan je half uitgebouwde raam. Groet,Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.