25-03-2021

De voorjaarscontrole en het bouwraam

Na vele weken van kou was er dan gisteren eindelijk de omslag naar mooi voorjaarsweer. De bijenvolken waren er echt wel aan toe. Tijdens de controle van zo'n zeventien volken bleek dat er van de stuifmeelreserves niets meer over was en ook het wintervoer was bijna op. Gelukkig zijn ze met mooi weer in het vooruitzicht in staat om deze situatie snel te verbeteren. 

Sommige volken zijn klein uitgewinterd en worden de volgende keer samengevoegd, gelukkig zijn er de meeste volken mooi sterk uitgewinterd. Daarop kunnen binnenkort de honingkamers geplaatst worden. Hierover later een ander blogbericht. 

In de eerste video leg ik voor de basiscursisten uit, die dit jaar in mijn situatie 1 op 1 plaats vindt (1 cursist per bijenkast in het vrije veld en een begeleider of docent op 2 meter afstand) hoe en waar het bouwraam geplaatst moet worden. Zelf ben ik om diverse redenen afgestapt van het gebruik van het bouwraam. Het volk op deze video is overigens al bijna 5 jaar onbehandeld (geen bestrijding tegen de varroamijten) en zit op 5,1 mm raat. 

In de volgende video controleer ik vluchtig een volk in een Topkast en in een styropor Dadantkast. Alle 17 gecontroleerde volken bleken moergoed te zijn. Mocht je darrenbroedig volk tegenkomen, dan is het zaak de oude moer op te zoeken en te verwijderen en het volk met een ander volk te verenigen. 

Bij warmere omstandigheden ga ik bij de volgende controle de moer opzoeken en eventueel merken en knippen. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Gerhard

    25-03-2021 om 15:05

    Beste Ben,
    Handige Tip voor beroker aanmaken is tabak met gedroogde lavendel,
    kleine scheut lampenolie even laten branden en het is klaar.
    gaat snel en altijd succes.
    Gr. Gerhard

  • Harry

    25-03-2021 om 16:18

    Hoi Ben,
    In je video is te zien dat er nog wintervoer beschikbaar is. Als je de honingkamer plaatst, gaan de bijen dan deze voorraad naar de honingkamer verplaatsen en krijg je daardoor suiker in je honingvoorraad ?
    Groeten, Harry.

  • Wilma

    25-03-2021 om 17:01

    Hoi Ben, ik heb gister een spaarkast gecontroleerd. Onder de broedkamer staat nog een honingkamer. Mijn plan was dat de bijen de afgelopen weken het voer naar boven zouden halen. Bij controle blijkt dat er al verse nectar in zit. Ik was dus te laat met weghalen. Nu wil ik ze deze bak als broedkamer laten gebruiken. Zoals jij het ook graag hebt, niet 2 broedkamers, maar 1 1/2.
    Moet ik de bak eerst weghalen? Of kan ik de ramen met honing aan de zijkanten zetten of moet ik ze eruithalen? En als ik dan over 10 dagen een honingkamer erop zet, gaan ze deze gebruiken? Of gaan ze deze halve broedkamer vullen met nectar?
    Groetjes wilma

  • Joost

    25-03-2021 om 17:38

    Hoi Ben,
    Waarom kies je ervoor om meteen een honingkamer op de spaarkast te zetten, in de plaats van een tweede broedkamer? Is dit voor de voorjaarsdracht? Of behoud je de ene broedkamer het hele jaar door? Ik dacht uit je vorige blogs begrepen te hebben, dat voor het 1 baks-imkeren 11 ramen dan beter is, maar hier gebruik je wel 10 ramen?

  • Sjef

    25-03-2021 om 19:50

    Dag Ben,
    Ik wil ook volken gaan samenvoegen. Het volk met een slechte koningin wordt hierbij moerloos gemaakt. Tot wanneer kun je ze zonder krant bij elkaar hangen?
    Groetjes Sjef

  • Bert

    25-03-2021 om 23:10

    Hoi Ben, ik heb de HK van boven naar onder de BK geplaatst. Daar zat nog het nodige voer in. Ik neem aan dat dit geen probleem is en dat ik dit kan handhaven?

  • Tomer

    25-03-2021 om 23:55

    Ik ben benieuwd of je die spaarkast in de eerste video nog hebt bijgevoerd? De komende dagen wordt het wel mooi vliegweer, maar volgens de langetermijnsvoorspelling daarna terug kouder. Ik weet niet of het dan zin heeft om de honingkamers te zetten begin volgende week?

  • Monique

    26-03-2021 om 09:18

    Hoi Ben, bij de controle van 4 volken die naast elkaar staan was de eerste indruk prima. Grote volken, meer dan voldoende voer en ze kwamen allemaal met massa's stuifmeel binnen. Bij één volk echter lagen er zo'n honderd bijen met stuifmeel ad poten te creperen voor de kast. Ook de volgende dag vond ik er nog een aantal. Wat zou dit kunnen zijn? Zouden ze op bloemen hebben gevlogen zijn bespoten? Ik zag geen uitgestoken tongen.

  • Ben de blogger

    26-03-2021 om 09:39

    Harry, verzegeld voer wordt alleen aangesproken wanneer er geen open voer meer is. Bij honger wordt het dus aangesproken en ook wel verplaatst naar het broednest. Het verzegelde voer wordt dus nagenoeg niet verplaatst naar de honingkamer, die bovenop staat.

    Wilma, gewoon alles zo laten staan en niets verplaatsen. Die hk wordt gebruikt om de dagelijks binnenkomende nectar op te slaan. Die wordt in de nacht weer verplaatst naar de bovenste hk.

    Joost, ik ga hier inderdaad met 1 bk werken. Misschien ruil ik de bk nog om voor een 11 raamsbak. Kan echter ook met 10 ramen.

    Sjef, dat kan nog in april. Daarna niet meer verenigen.

    Bert, dat gaat goed, geen probleem.

    Tomer, nee niet bijgevoerd. Op mooie zonnige dagen kunnen ze nu wel 2 kilo nectar per dag verzamelen. Dus reserves worden snel groter. Ik hou uiteraard het weer in de gaten.

    Monique, geen zorgen. Dit zijn oude verkleumde winterbijen, die hun laatste vlucht gemaakt hebben. Het was hun tijd. In de schaduw verkleumen ze snel.




  • Anne-Marie

    26-03-2021 om 13:08

    Hallo Ben, ik wil 2 volken verenigen door de ramen broed bij elkaar te hangen. Koninginnen zijn gelijkwaardig dus laat ik ze het zelf uitvechten. Maar nu kwam ik in 1 van de 2 kasten al een paar darren tegen en naast gesloten werksterbroed ook een klein randje gesloten darrenbroed. Kan ik de volken dan toch nog probleemloos verenigen door ramen bij elkaar te hangen of is het in dit geval vanwege de darren beter om de 2 broedkamers met een krant er tussen op elkaar te zetten? Alvast bedankt voor je reactie.

  • Ben de blogger

    26-03-2021 om 13:59

    Anne-Marie, gezien de aanwezige darren en wellicht de sterkte kun je misschien beter het zwakste volk versterken met enige ramen broed. Want als ze verenigt, loop je kans op vroege zwermdrift.
    Mocht je ze toch willen verenigen dan kun je ze in principe zo op elkaar zetten in april. Dit advies geeft echter geen 100% zekerheid op succes, dat geldt overigens ook met een krant. Verenig ze maar aan het eind van de dag. Groet, Ben

  • Margriet

    26-03-2021 om 14:58

    Ha Ben , kan ik een gebruikte HK (vorig jaar geslingerd) gebruiken als BK ? Groetjes Margriet

  • Ben de blogger,

    26-03-2021 om 15:10

    Margriet,
    Wil je die onder je huidige bk zetten? Dat gaat prima. Doe je aan het eind van de dag om roverij te voorkomen. Mits er dracht is, heb je daar geen last van.
    Indien je bk al bijna volledig bezet is, dan ook een hk boven plaatsen als de kers bijna bloeit. Groet,
    Ben

  • Jo voet

    26-03-2021 om 16:08

    Hallo Ben, ik begreep dat je in principe werkt met 1 broedkamerbak gedurende het hele jaar. Toch zag ik op een blog, waar bij je beginnende imkers wegwijs maakte, dat je een broedkamer bak onder het volk plaatste. Derhalve werk je dan met twee broekamerbakken. Van waar deze werk wijze?

  • Tine

    26-03-2021 om 16:28

    Dag Ben, wij hebben veel te veel gevoerd en er zitten nog wel 5 ramen met wintervoer in de kast. Deze week hebben we een broedkamer onder het volk vandaan gehaald, daar zaten ook nog een paar ramen met voer in. Wat doen we daarmee? We willen een paar ramen bewaren, voor een nieuw volk, maar wat doen we met de overige ramen? Hoeveel ramen met voer moeten we nu laten staan? Er wordt al heel veel stuifmeel naar binnen gebracht en we zagen ook al een raam met open voer toen we de vluchtige controle deden vandaag. Deze moeten we toch sowieso laten hangen, maar we weten niet zo goed wat we met de rest moeten. Kunnen we deze ramen invriezen en opnieuw geven als voer voor de volgende winter? Zo niet, hoe krijgen we het voer uit de ramen? Het voeren is misgegaan omdat we niet voldoende begeleid zijn bij het eerste keer voeren. We dachten dat we nieuwe moesten geven als het op was, niet dus! Een beginnersfout!

    Groet, Tine

  • Ben de blogger

    26-03-2021 om 17:24

    Jo, je kunt werken met 1, 1,5 of 2 bk's. Jaren terug werkte ik ook wel met 2 bk's en bij de meeste basiscursussen is het nog steeds gebruikelijk. Door onderzoek van Tom Seeley en Hayo Velthuizen ben ik tot andere inzichten gekomen en werk ik nu meestal met 1 of 1.5 bk. De mijtreproductie wordt hiermee afgeremd.

    Tine, 2 volle ramen reservevoer is voldoende. De rest mag eruit. Gebruik die maar als je een veger of vlieger maakt. Dan kun je ze wel kwijt. Het voer zet een veger of vlieger wel om in broed.
    Lang bewaren is geen optie want er ontstaat hmf, een stof die giftig is voor bijen. Groet, Ben

  • Ivo

    27-03-2021 om 09:32

    Dag Ben,
    Als je een volk met darrenbroed hebt, is het dan een goed idee om de koningin te verwijderen, en een raam met eitjes van een ander volk in te brengen, zodat je een soort van broedaflegger genereert? Of is dan rond 15-20 april te weinig kans op bervuchting? dank u. groet

  • Ben de blogger

    27-03-2021 om 09:36

    Ivo,
    Een darrenbroedig volk bestaat uit oude winterbijen. Dat is een slechte basis voor een doorstart. Bovendien vliegen er voor 1 mei geen darren rond dus afslaan of verenigen zonder de moer is veruit de beste oplossing.

  • Ramin

    27-03-2021 om 09:59

    Dag Ben,
    Ik heb in sommige volken ook darren .... ze zijn ook de sterkste volken ... !
    Wat betekent dit ? Een teken van zwermen ? of ... ???
    Alvast bedankt,
    Ramin

  • Ben de blogger

    27-03-2021 om 12:33

    Ramin, het betekent niets meer dan dat het volk zich al vroeg ontwikkeld heeft tot een sterk volk . Het zegt helemaal niets over het ontstaan van zwermdrift. Dat is een broodje aap. Zwermdrift ontstaat bij overbevolking samen met genetische aanleg voor zwermen. Ook dracht en weer spelen een rol. Groet, Ben

  • Joanda

    27-03-2021 om 20:25

    Hallo Ben,

    Kun je een leeg bouwraam ook naast broed plaatsen zodat ze er raat voor werksterbroed in maken ?
    Alvast hartelijk bedankt
    Groet Jolanda

  • Ben de blogger

    27-03-2021 om 21:11

    Jolanda, jazeker. Wanneer je een beperkt aantal ramen broed hebt en je hangt een leeg raam tegen het broednest aan dan is de kans groot dat het werksterbroed wordt, soms deels darrenbroed. Groet, Ben

  • Toon van de Rijt

    27-03-2021 om 22:46

    Een kaskaart, ik had gedacht dat de NBV wel een voorbeeld had. Ik weet dat iedere vereniging wel een voorbeeld heeft. Beste Ben kun jij jouw exemplaar (leeg voorbeeld) delen? Zo krijg ik meer ideeën van wat voor mij werkt!

  • Henk

    28-03-2021 om 11:53

    Ben, op blz 46 van je boek 2.0 beschrijf je het op elkaar plaatsen van 2 volken, een sterk en een zwak volk ( met een moerrooster er tussen) om, een te klein volk, extra te ontwikkelen. Het zwakke volk in bovenste BK. Vraag: heeft het zwakke volk een eigen, in / uitgang, of moeten ze naar beneden, door de uitgang sterk volk ?
    Vr gr Henk

  • Ben de Blogger

    28-03-2021 om 12:44

    Henk, er komt een moerrooster tussen en alleen het onderste deel heeft een vliegopening. Dus het wordt 1 volk met 2 gescheiden moeren. Niet langer dan 3 a 4 weken, dan weer scheiden
    Groet
    Ben

  • Folkert

    28-03-2021 om 14:25

    Hoi Ben,

    Ik heb een koningin die vorig jaar is ingevoerd en toen goed aan de leg was.
    Tijdens de controle gister zeker 6 raampjes met eitje echter niets uitgebouwd.
    De koningin loopt vrolijk rond.

    Wellicht onbevruchte eitjes maar dan zou ik darrenbroed verwachten. Dat is er ook niet.

    Enig idee wat dit is?

    Enig idee hoe dat komt?

  • Ben de blogger

    28-03-2021 om 15:09

    Folkert, ik begrijp niet goed wat je bedoelt met wel eitjes maar niet uitgebouwd. Bedoel je nog niet gesloten? Dat kan heel goed. Tijdens de koude weken in maart zijn sommige moeren gestopt met het leggen van eitjes. Nu is ze weer begonnen. Dus over 6 tot 9 dagen heb je weer gesloten broed. Groet, Ben

  • Toon van de Rijt

    28-03-2021 om 22:10

    Een kaskaart, ik had gedacht dat de NBV wel een voorbeeld had. Ik weet dat iedere vereniging wel een voorbeeld heeft. Beste Ben kun jij jouw exemplaar (leeg voorbeeld) delen? Zo krijg ik meer ideeën van wat voor mij werkt!

  • Ben de blogger

    28-03-2021 om 22:58

    Toon, via het e.v. blogbericht. Groet, Ben

  • Maurice

    29-03-2021 om 09:10

    Hallo Ben, ik wilde deze week ook mijn voorjaarscontrole doen.
    Omdat het volk vrij groot was hebben ze overwinterend op twee broedkamers. Als ze nu in 1 kamer zouden passen, zou je het dan terug brengen naar 1 kamer of gewoon laten zoals het is? En eventueel binnenkort de ruimte geven door een honing kamer te plaatsen
    Groet Maurice

  • Ben de blogger

    29-03-2021 om 09:40

    Maurice, Onderbakken kun je eigenlijk uitsluitend eind februari wegnemen, want ze zitten nu al vol met stuifmeel en verse nectar.
    Je moet natuurlijk imkeren op jouw manier. Een experiment met 1 of 1,5 bak moet je dan volgend jaar maar eens proberen. Groet, Ben

  • M.Edd

    29-03-2021 om 16:55

    Hallo Ben
    Ik wil een volk omzetten van Tbh naar een spaarkast
    Wanneer zou het kunnen?
    Mvg

    Edd, ik zou nog 2 weken wachten, dan zit de groei weer in de volken. Laten ze deze 3 dagen maar bijkomen van de koude maand maart.
    Groet, Ben

  • Claria

    29-03-2021 om 17:20

    Hi Ben,
    Ik heb een vraag over voer dat nog in de kast is op dit moment. In 1 spaarkast heb ik nu nog 4 ramen voer. 2 is voldoende dacht ik. dan kan ik ipv het 3e voerraam een bouwraam ivm varroabesmetting hangen, en een kunstraat ipv het 4e voerraam? Waar voeg ik het kunstraat tussen? Naast het broednest of na een stuifmeelraam?
    grt, Claria

    Ha Claria, de kunstraat kun je het beste tegen het broed aanhangen en het bouwraam altijd op positie 2 of 9 uitgaande van 10 ramen. Groet, Ben

  • Antonio

    30-03-2021 om 11:09

    Hallo Ben,

    Ik imker in Oostelijk Zuid-Limburg. Nu viel het me op dat er redelijk veel onverzegeld voer in de bovenste broedkamer rondom het broednest zit. Ik vraag me af of dit verse nectar is of toch nog wintervoer. Ik kan dit natuurlijk niet wegnemen omdat er broed in deze ramen zit, maar ben bang dat ze dit naar de honingkamer gaan verslepen mocht dit toch nog wintervoer zijn.

    Ze zijn met 12kg suiker dus 14,4 kg wintervoer ingewinterd (volk op 2 broedbakken segeberger Simplex). In januari zaten ze al achterin de kast (warmbouw) gezien de wasmul en maakte ik me zorgen dat er te weinig voedsel in zat, en nu lijkt het ineens alsof er weer te veel in zit.

    Verder ziet het volk er goed uit, veel stuifmeel, er lopen al darren rond en volledig belegd darrenraam etc.

    Wat kan ik nu het best doen?

    Gr. Antonio

    Antonio,
    Dat is al echt verse nectar van oa wilg en sleedoorn.dus snel rooster en hk met uitgebouwde ramen plaatsen. Groet, Ben

  • Maurice

    30-03-2021 om 20:10

    Dank voor je reactie Ben. Vanmiddag de voorjaar check gedaan en de kast zat nog goed vol ! De bovenste kamer zat vooraan veel nectar en wat stuifmeel. Onderin aardig wat broed moet de Q. Omdat er zoveel honing bovenin in zat heb ik een Q rooster tussen beide broedkamers gezet. Is dit een idee, of beter een HK erop met Q rooster, zodat ze de boel naar boven verplaatsen en de ruimte voor broed houden in de 2 BKs groet, m

    (of suiker water... is dat verschil te zien eigenlijk?)

    Maurice, de bijen verwerken sacharose (kristalsuiker) tot glucose en fructose. Dit zijn ook de hoofdbestanddelen van echte honing. Je moet dus andere technieken gebruiken zoals oa elektrische geleiding om echtheid vast te stellen.

    Je bovenste bk bevat dus beiden.

    Ik zou wellicht de beide bk's omdraaien om het broednest boven te krijgen en daarbovenop een moerooster en een uitgebouwde hk. Dan brengen ze de verse nectar wel naar boven in de hk. Nu blijft de nectar in de bovenste bk omdat daar nog ruimte is.

    Kijk zelf even wat jouw voorkeur is. Groet, Ben

  • Jantje

    02-04-2021 om 01:20

    Dag Ben,
    Je plats je darrenraam op posite 2 of 9 bij koudbouw;
    Waar plaats je ze bij warmbouw?
    Bedankt voor de heldere uitleg!
    Jantje

    Jantje, op dezelfde manier. Dus op raam 2 van de voorkant of op positie 9 vd voorkant. Daartussen ergens zitten je ramen met broed. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.