13-04-2023

De voorjaarsdracht

De voorjaarsdracht

Met de bloeiende kersenbomen staan we aan het begin van de voorjaarsdracht, een verlaat begin vanwege de koude en sombere weersomstandigheden. Eindelijk lijkt het tij het komende weekend te keren en komen de temperaturen boven de vijftien graden. 

Het is voor de bijen ook hard nodig, de voorraden dreigen op te raken. 

De komende drie tot vier weken moeten de volken hun magere voorraden aanvullen en de basis leggen voor de volgende korte periode van schaarste. Vaak is er in de tweede helft van mei weinig te halen. Deze week gebruik ik de schaarse zonnige momenten om alle eerste honingkamers uit te venten. Hiervoor gebruik ik uitgebouwde ramen, die vorig jaar augustus nat zijn opgeborgen in hoge stapels in de schuur. Door ze nat op te slaan en te voorzien van walnotenbladeren is er totaal geen schade van wasmotten te vinden. Bijkomend voordeel is dat de bijen zeer gretig deze honingvochtige ramen in gebruik nemen. Vervolgens kun je bij goede drachtomstandigheden en sterke volken na één week tot tien dagen de volgende honingkamer plaatsen. Deze mag eventueel voorzien zijn van kunstraat. 

Na de kersenbloei volgt nog de peer en de appel aangevuld met de bloesem van paardenbloemen. Vele imkers zullen binnenkort de koolzaadvelden bezoeken. Een zekere monoflorale dracht, die de meeste volken een boost zal geven. 

Indien je volken in hun ontwikkeling achterblijven en minder dan zeven BK-ramen bezetten, laat ze dan zonder honingkamer eerst zich verder ontwikkelen. Misschien dat ze voor de zomerdracht voldoende op sterkte zijn om de winterreserves binnen te halen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • nathalie

    13-04-2023 om 14:04

    hoi Ben, wat bedoel je met nat wegzetten? Spuit je de kasten nat of bedoel je nog nat van overgebleven honing?

    Ha Nathalie, nat van aanhangende honing na het slingeren. Groet, Ben

  • Hans van Overveld

    13-04-2023 om 19:57

    Hallo Ben, ik heb overal gezocht naar een goede instructie over het voorbereiden van volken en kasten als je ze bij het fruit zet. Verderop in het bijenjaar gaat dat eigenlijk vanzelf. Maar zo vroeg in het jaar heb je te maken met controle's en volken die nog moeten groeien. Dit jaar waren er bovendien amper dagen met temperaturen dat je de kast fatsoenlijk kon openen. Kun jij misschien hier wat tips over geven?

    Ha Hans, ik heb heel wat jaren in de omgeving van Nieuwegein en Ijsselstein op het fruit gestaan. Indien je een bestuivingsvergoeding ontvangt, behoren je volken wel toereikend sterk zijn voor deze taak.
    De vereiste sterkte in simplexkasten is een volledig bezette spaarkastbroedkamer. Hoe je dit kan controleren zonder het openen van de kast?
    Kijk naar 3 zaken: 1. Door het gebruik van plexiglas of folie dakplaten kun je zien of vrijwel alle straatjes bezet zijn. 2. Door te voelen aan het folie kun je vaststellen dat er een behoorlijk broednest aanwezig is (warmte). 3. Door de bk naar voren te kiepen, kun je de bezetting aan de onderkant van de ramen zien. Ook dit bevestigt de bezetting,
    Je kunt dus echt zonder de kast te openen, controleren of het volk goed genoeg is voor de bestuivingstaak.
    Zet er asap een moerrooster met uitgebouwde hk op, zodat de moer beneden ruimte houdt om eitjes te leggen. Open broed stimuleert de haaldrift en ruimte boven zorgt ervoor dat het broednest niet volloopt met nectar. Groet, Ben
    PS zijn sommige volken te klein, dan gewoon verenigen om aan de eisen te voldoen.

  • Kees van den Oord

    13-04-2023 om 21:21

    Hoi Ben,

    In mei heb je toch heel veel dracht van de kastanje, acacia en vanaf 2e helft mei de Linde. Ik zou zeggen, mei en juni zijn DE dracht maanden.
    Hopen dat het vochtig, broeierig en niet te veel wind wordt, dan is de dracht dit jaar reikelijk.

    Ha Kees, de acacia bloeit slechts één week eind mei, maar de nectargift vraagt specifieke condities, die niet ieder jaar goed zijn. Bovendien hebben de meeste imkers geen acacia's in hun drachtgebied. De tamme kastanje en linden bloeien toch echt pas in juni, zodat er echt een paar drachtarme weken zijn in mei. Tenzij je veel zuidelijker woont..... Groet, Ben

  • Margriet K.

    13-04-2023 om 21:36

    Dag Ben, vind je het niet nodig dat er in een kast die naar het fruit gaat 1 (bijna) vol voerraam met gesloten voer moet zijn? Ik doe dat op pos. 10, en op pos. 2 plaats ik een honingraam met kunstraat met of zonder wat voer bestemd voor darrenbroed. Daarvoor moet je dan wel even de kast openen. Dat kon zondag of maandag jl. (heel snel).
    Mijn volken staan al bij het fruit (peren) waar nu nog geen nectar te halen is.

    Ha Margriet, ieder volk heeft wel 2 volle voerramen nodig om twee weken slecht weer zonder dracht te overbruggen. Meestal is er in maart wel een moment om een bouwraam te plaatsen, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Er moet vaak ook nog gewerkt worden ;-). Groet, Ben

  • Antonio

    14-04-2023 om 15:30

    Hallo Ben,

    Als nat opgeslagen honingramen (deels) kristalliseren, 'ent' je dan niet je voorjaarshoning hiermee waardoor deze ook sneller kristalliseerd? Of maken de bijen deze ramen eerst zelf schoon?
    Groet,
    Antonio

    Ha Antonio, de bijen maken de raten keurig schoon. Bovendien kristalliseert voorjaarshoning uit zichzelf al snel. Echter de voorjaarshoning komt er mooi helder uit straks. Groet, Ben

  • Mischa

    15-04-2023 om 09:08

    Hai Ben,

    Wij imkeren voor het eerste jaar maar ons volk is in één BK heel sterk de winter doorgekomen. Alle raten behalve de buitenste waren belegd. We hebben meteen een HK met moerrooster geplaatst. Maar omdat het ons eerste jaar is hebben we geen uitgebouwd raat en alleen wasdagen in de HK kunnen hangen. We zien op onze BEEP zodat ze veel binnen halen maar moeten we misschien bijvoeren omdat de Bouwmaat er nu pas een week inhangt en misschien niet snel genoeg opgebouwd wordt voor opslag?

    Ha Mischa, je moet even onder de dekplank kijken (vervang deze door folie of plexiglas, zodat je zonder de kast te openen in de hk kan kijken). Zijn ze al bezig met uitbouwen, dan laat je het zo. Zitten er nog geen bijen in de hk, haal dan het moerrooster een week weg. Zodra er verse nectar binnen komt, gaan ze echt wel bouwen. Tot op heden was het te koud voor nectardracht, dat gaat komende week beter worden. Groet, Ben

  • Lineke

    15-04-2023 om 13:40

    Ha Ben, zoals je ms herinnert had ik in Portugal op 6 april mijn eerste zwerm. Die heb ik geschept en apart gehuisvest. Vervolgens heb ik in de kast waar de zwerm vanaf kwam alle doppen op 1 na gebroken. Helaas lijkt het erop dat ze toch redcellen hebben aangezet, want vandaag kwam er een nieuwe zwerm. We hebben helaas niet meer kasten dus hebben besloten alle redcellen te breken en hebben de zwerm geschept en terug in de kast gedaan. Het lijkt gelukt want de hele zwerm is weer terug in de kast gegaan. Heb ik goed gehandeld of loop ik het risico dat ze morgen een nieuwe poging doen? Groet, Lineke

    Ha Lineke, op de dag dat de voorzwerm afkomt, kan de koningin nog eitjes gelegd hebben. Dus na 3 dagen zijn dit weer larven waarop ze alsnog redcellen kunnen trekken. Mogelijk dat die ene gesloten dop, die je hebt laten staan, geen levensbare jonge moer bevatte.
    Je manier van handelen te weten alle redcellen breken en nazwerm terug geven is goed. Mits je geen redcellen overgeslagen hebt, komt er nu geen nazwerm meer. Indien toch? Dan ook weer teruggeven in de avond. Groet, Ben

  • Robin

    16-04-2023 om 10:20

    Hallo Ben
    Bij het opzetten van honingbak met moerrooster
    Willen de bijen soms niet naar boven ( nate honi ramen helpen uiteraard wel)
    Maar bij het opzetten van een bak zitten er soms kieren tussen die zorgen voor tocht in de kast.
    Wat de bijen niet leuk vinden, ik plakl er nu een band tape rond en zie wel dat ze sneller de bovenbak bezetten
    Groetjes robin

    Ha Robin, wanneer de onderbak echt voldoende bezet is, zoeken de bijen wel snel de ruimte bovenop. Soms zijn we net iets te vroeg en is de sterkte net iets te weinig. Maar koude buitenlucht is zeker geen goede zaak. Handige tip. Wat ook helpt, is het schoonhouden van de randen. De propolis en wasrestanten zorgen voor de kieren. Groet, Ben

  • Lineke

    16-04-2023 om 10:46

    Dank, Ben, voor je reactie! Fijn te horen dat we goed gehandeld hebben. Nu maar hopen dat we geen dop gemist hebben :-) Jij denkt dus dat ze redcellen hebben aangezet omdat de moer van die ene dop die we hadden laten staan niet goed was? Anders hadden ze dat niet gedaan? Of moet je na het vertrekken van de voorzwerm een paar dagen wachten voordat je doppen breekt zodat ze geen redcellen meer aan kunnen zetten omdat er dan geen jong moer meer is?

    Ha Lineke, ik zou voor zekerheid gaan en vier of vijf dagen na het afkomen van de voorzwerm nogmaals checken op nieuw aangezette doppen. Wel voorzichtig ivm die ene gesloten dop die er al is. Groet, Ben

  • Thea

    16-04-2023 om 12:58

    Hallo Ben , ik heb een topkast aangeschaft maar vanwege het koude weer heb ik mijn volk niet overgezet in de nieuwe kast . kan dit nu nog wel of ben ik aan de late kant en kan ik ze beter in de segebergerkast laten zitten waarin ze nu zitten . Mvg Thea.

    Ha Thea, geen enkel probleem, gewoon overhangen. Groet, Ben

  • Silly

    17-04-2023 om 13:17

    Voor het vervangen van raat, hoe hang je de was in de ramen. Als je naar de hexagon kijkt kunnen ze er op twee manieren in. De een zegt met het driehoekje omhoog en de ander zegt naar beneden. Of maakt het niet uit. Wat doen de bijen in de natuur?
    Mvg

    Ha Silly, de cel is een zeskant zoals je al zegt. Standaard moet er een punt naar boven staan. Groet,
    Ben
    PS mocht je de Housel positionering bedoelen, dan moet de y op de bodem van de cel - gerekend vanaf het midden van de kast - naar buiten gericht zijn.

  • Jurn

    17-04-2023 om 15:29

    Hallo Ben, ik zie dat er in mijn spaarkast steeds veel water op de schuiflade staat. Inregenen lijkt me uitgesloten, het zal dus condens zijn en/of water dat de bijen naar binnen halen. Moet ik me zorgen maken over zoveel water op de schuiflade?

    Ha Jurn, geen zorgen. De voedselverbranding draait met het groeiende broednest op volle toeren. Daarbij komt water vrij. Dat condenseert op de wanden en loopt naar beneden. In het voorjaar vrij normaal bij sterke volken. Groet, Ben

  • Jurn

    17-04-2023 om 16:58

    Hallo Ben, nog een tweede vraag. Heb net een kast inspectie gedaan, en zag dat de bijen erg veel wildbouw onder aan de BK ramen gebouwd hebben, de hele ruimte tussen de raten en de gaasbodem is zo'n beetje vol. Meest darrenbroed denk ik. Ik heb 1 BK (11 raams Spaarkast) en heb er sinds 2 weken 1 HK op staan (met uitgebouwde raat) , daar begint wat nu nectar in te lopen. In de BK 7 ramen broed, rest voer en stuifmeel. Heb geen enkele dop aangetroffen, volk (buckfast) was zeer rustig tijden de inspectie. Zou het volk behoefte hebben aan meer ruimte (omdat er zoveel wildbouw is)? Eigenlijk wil ik het het liefst op 1 BK houden. In maart heb ik overigens 2 BK ramen vervangen door kunst raat.

    Ha Jurn, ik neem aan dat je 1e hk redelijk bezet is met bijen? Zo ja zet er dan een 2e hk met kunstraat op. Ze willen bouwen in het voorjaar en hebben ook behoefte aan darrenraat. Je kunt die natuurbouw onderaan in principe gewoon laten zitten. Groet, Ben

  • Remco

    17-04-2023 om 20:29

    Ha ben. Ik denk dat silly housel positioning bedoeld. Als in Mercedes(driehoekje onder) of y (driehoekje boven. Ik heb als ezelsbrug, Mercedes naar binnen eieren buiten. Mvg remco

    Thnx Remco, heb het aangevuld. Groet, Ben

  • Paul

    19-04-2023 om 21:10

    Beste Ben
    Hoeveel walnootbladeren per BK!
    Geplukt of na bladverlies geraapt!
    Werkt dit ook met droge raten?

    Ha Paul, met vier bladeren dek ik de hele bovenkant af. Ik pluk ze vers, dan stinken ze behoorlijk. Droge raten heb ik vrijwel niet, ze zijn altijd in gebruik tijdens de zomerdracht. Dus na het slingeren gelijk stapelen. Groet, Ben

  • Henk

    19-04-2023 om 22:52

    Hoi Ben, heb jij wel eens van de Rotapi bijenkast gehoord?
    De broedkamer roteerd in 1 dag 360 graden !
    Als je de voordelen leest, geen zwermen, bijna geen Varoa en meer honing opbrengst!!

    Ha Henk, er is geen wetenschappelijke basis voor deze vermeende voordelen. In gewone kasten kan met VSH-bijen en goed imker vakmanschap hetzelfde bereikt worden tegen veel lagere kosten. Groet, Ben

  • Gerrit Bijvank

    20-04-2023 om 19:20

    Dag Ben
    Wat is de gedachte om een HK boven op de eerste te plaatsen (ik heb geleerd om een lege HK direct boven de BK te plaatsen)

    Ha Gerrit, ik heb je vraag vanmiddag al beantwoord op een vergelijkbare vraag van je. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.