27-03-2024

De voorjaarsontwikkeling

De voorjaarsontwikkeling gaat gewoon door, met of zonder zonnige dagen, met of zonder veel bijenvlieguren. Inmiddels beginnen de wilde kersenbomen in de Achterhoek te bloeien en staan ook de perenbomen op springen. Het is bijna Pasen, zodat de lammetjes weer de wei in mogen. 

Houd er rekening mee dat de groei van onze bijenvolken snel kan gaan. Ieder volledig bebroed simplexraam geeft ruim 5000 jonge bijen. Met vijf ramen broed komt dat neer op 25.000 jonge bijen. Uiteraard gaan de winterbijen versneld dood, toch zal de aanwas snel groter worden dan de sterfte van de oude winterbijen. Op onderstaande foto zie je een styropor dadantkast, waarbij op positie zes van links een thermo sluitbord geplaatst is. Dit volk zal dus ongeveer vier ramen broed bevatten. Met kleine cellen (4,9 mm) gaan er 10.000 cellen op één dadantraam. 

Wanneer de broedkamer bijna volledig is bezet met bijen, kun je bij goede weersomstandigheden de eerste honingkamer plaatsen. Vul de honingkamer zo mogelijk volledig met uitgebouwde ramen, zodat de huisbijen de verse nectar snel naar boven kunnen brengen. Heb je helemaal geen uitgebouwde ramen, laat dan het moerrooster de eerste week achterwege. Op die manier nemen ze eerder de honingkamer in gebruik. Pas wanneer ze daarin aan het werk gegaan zijn, leg je alsnog het moerrooster onder de honingkamer. 

Sterke volken slepen zo'n honingkamer met een paar dagen mooi weer zo vol. Maar ongeacht of er honing in de ramen zit, zodra de bijen de eerste kamer redelijk bezetten, zet je er gewoon een tweede honingkamer op. Deze mag volledig gevuld zijn met kunstraat. Voor de werkbijen bestaat het moerrooster niet. Broedkamer plus honingkamers vormen de leefruimte voor de bijen. 

Bij het imkeren in dadantkasten haal je voor het plaatsen van de eerste honingkamer altijd eerst de overtollige voerramen naast het sluitbord eruit. Anders slaan de bijen de nectar in deze ramen op, het moet echter naar boven naar de honingkamers. Bij een spaarkast is de broedruimte beperkt en brengen de bijen de honing sneller naar boven. 

Maak je gebruik van een tweede broedkamer bij het imkeren met spaarkasten, plaats dan de 2e bk onder, anders slepen de bijen deze bak voor driekwart vol met honing (eenvierde met broed) en blijft de honingkamer volgens mijn ervaring helemaal bovenop vaak lang leeg. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Monique Lammers

    27-03-2024 om 18:14

    Hoi Ben,
    Hoe doe je dit bij de Top-kast. Ook Q-rooster plaatsen achter in de kast en bestaande voerramen wegnemen om ruimte te maken? Ik heb al zo’n 13 vd 20 ramen bezet, broed 6 ramen, 1 stuifmeel en 2 voerramen. Ook 4 kunstramen uitgebouwd en ik wacht tot Q daar eitjes legt voor ik weer ramen plaats of als gesloten broed uitloopt ze daar weer kan leggen. Met Q rooster denk ik te weinig ruimte te kunnen bieden aan broeduitbouw.

    Ha Monique, ik gebruik in principe geen moerrooster in de Topkast. Ik heb een keertje twee weken voor de zomerdracht, dus na de zwermdrift periode, een moerrooster geplaatst om het broednest iets te beperken.Dat werkte wel positief op de honingopbrengst. Maar dat is niet mijn doel met de topkastvolken. Ik gebruik ze vooral voor de koninginnenteelt. Groet, Ben
    PS ik haal soms wat voerramen weg en doe soms een punaise in de nieuwe ramen zodat ik weet dat daar echte honing in komt.

  • Lambert

    27-03-2024 om 20:03

    Hallo Ben,
    Ik heb begin maart een zwak volk bovenop een sterker volk geplaatst (met honingkamer en koninginnerooster er tussen) met de intentie deze te verenigen. Maar ze kunnen het blijkbaar goed vinden met z'n tweeën (ze ontwikkelen zich prima), daarom vind ik het jammer om in te grijpen en één van beide koninginnen op te ruimen. Wat kan er gebeuren als ik het zo laat staan en daarmee een mega- volk opkweek?

    Ha Lambert, deze methode kan uiteindelijk leiden tot het verdwijnen van één van de moeren of tot verhoogde zwermdrift. Maar het kan ook goed blijven gaan, met extra veel honing in de honingkamers.
    Normaliter worden de volken na max 4 weken weer gescheiden, waarbij het zwakste volk op die plek blijft staan. Deze versterkingsmethode wordt het rugzakje genoemd. Groet, Ben

  • Philippe

    27-03-2024 om 20:58

    Dag Ben,
    Omdat je de vorige keer mijn vraag verkeerd leek te begrijpen vraag ik het nog een keer. Als je er een HK op zet en je hebt uiterst links en rechts in de BK nog voerramen (restant wintervoer) zitten dan haal je die eruit, zeg je. Das duidelijk en daarvoor komt dan kunstraat in de plaats (ja, tegen het broednest aan).
    Maar mijn vraag is wat je doet met die uitgenomen ramen (winter)voer. Gooi je die weg if is daarvoor nog een bestemming te vinden?

    Ha Philippe, ik laat altijd 2 of 3 volle voerramen achter in de bk. De overige voerramen haal ik eruit en deze gebruik ik weer in mei/juni in broedafleggers. Weggooien van was en voer is nergens voor nodig. Groet, Ben

  • Gerard

    27-03-2024 om 21:19

    Hi Ben, Ik zag in een filmpje van jouw dat ging over een starters pleegvolk in een spaarkast dat het moertje in een 6 ramer ging, maar is het mogelijk om het moertje weer terug te plaatsen in het pleegvolk wanneer de nieuwe moertjes geoogst zijn. Gr. Gerhard

    Ha Gerhard, je kunt i.p.v. een zesramer ook een tienramer gebruiken waarin dan natuurlijk wel minder bijen zitten. Ik zou de moer zeker niet terugzetten in het pleegvolk, waarin de jonge moeren net geboren zijn. Dit volk verwacht een jonge moer en geen oude leggende moer. Kans op afsteken is dus groot. Groet, Ben

  • Stef

    27-03-2024 om 21:44

    Hallo Ben, ik ben sinds vorig jaar overgestapt op 1 baks imkeren dwz 1 broedkamer met 11 ramen met 5,1 mm raat . Het bevalt echt super . Maar mijn vraag is ik heb 9 volken en 2 daarvan hebben 8 a 9 ramen broed. Kan ik ook ramen broed eruit halen en overhangen in kasten met een kleiner broednestje om deze een zetje te geven en de ander af te remmen of raad je dit af. Vr gr Stef

    Ha Stef, voor beroepsimkers is dit gelijk trekken van volken zeer gebruikelijk. Dit gaat zeer goed en werkt prima. Het voordeel is dat je alle volken op dezelfde manier op dezelfde datum kan behandelen.
    Omdat ik veel aan teelt en selectie doe, wil ik ieder volk/moer individueel kunnen beoordelen zonder ingrepen in de omvang van het broednest. Vandaar dat ik het overhangen van broed achterwege laat. Groet, Ben

  • Henk

    27-03-2024 om 23:53

    Hoi Ben,
    Ik ben bezig om over te stappen op 5.1 mm celmaat. Kan het kwaad om in de honingkamers (nog even) door te gaan op 5.4 mm?
    Groeten, Henk

    Ha Henk, in de natuur is de celmaat variabel. Groot in het honinggedeelte en klein in het broednest. Dus vooral 5,4 blijven gebruiken in de hk's. Groet, Ben

  • mark

    28-03-2024 om 10:41

    Hoi Ben, ik heb zeker een 40 tal voerramen over met Ambrosiussiroop. Ik zal enkele ramen daarvan gebruiken voor 3 afleggers. Ik wil niet meer dan 14 volken. Kan ik deze ramen bewaren als wintervoer voor de komende winter? Dank

    Ha Mark, je zou eens moeten kijken naar de houdbaarheidsdatum van de oorspronkelijke cans, Maar ik zou ze nu in het seizoen weg werken en niet inzetten als wintervoer voor de komende winter. ivm hmf. groet van Ben

  • Djoeke van Zwetselaar

    30-03-2024 om 17:22

    Dag Ben,
    Een van mijn volken zit op 8 ramen met vol broed, (simplexkast) , maar het broed is niet mooi aangesloten ,veel gaatjes erin. Bovendien ook hier en daar darrenbroed. Is dit alles teken van slordige koningin? Koningin is van vorig jaar. Of darrenbroedig?
    Zo ja, wat kan ik dan het beste doen?
    Groet Djoeke.

    Dag Djoeke,
    Mogelijk loopt je koningin op haar laatste benen, maar er zou ook sprake kunnen zijn van een broedziekte. Dat moet je dus uitsluiten. Check bij de eerstvolgende kontrole vooral de kleur van de larven. Deze moeten allemaal spierwit zijn. Bij verkleuring moet je er een bijengezondheisspecialist naar laten kijken.
    Indien de moer het af laat weten, dan moet je in mei het volk een andere jonge moer geven, liefst van een andere moer. Dus moer eruit, 9 dagen later alle redcellen breken en jonge moer invoeren. Dan een maand met rust laten. Groet, Ben

  • Rob.

    01-04-2024 om 12:17

    Dag, Ben
    Door de hoge wintersterfte heb ik zeker 35 voerramen over.
    Kan ik deze als tussenoplossing onder de eenbaksvolken plaatsen, zodat ze niet bederven.Dus de onderbak vullen met b.v 4 kantramen en de rest gesloten voer? Dan hou ik zeker nog 12 ramen over voor de afleggers.
    Met vriendelijke groet. Rob

    Dag Rob, je kunt daar tijdelijk 8 ramen per volk onderhangen, maar het tast natuurlijk wel het principe van het eenbaksimkeren aan. Bovendien kan de moer beneden gaan leggen en kom je niet makkelijk meer af van de twee bk's.
    Kun je niet beter straks 6 broedafleggers maken met 4 ramen broed per volk en iedere broedaflegger aanvullen met 6 voerramen? Dan kun je 36 voerramen gebruiken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.