08-08-2016

De vossenbes bloeit volop

De vossenbes bloeit volop

Vier van mijn bijenvolken staan nu een week op de hei. Alle volken kregen een vol pak apifonda mee, want de bloei van de heide moest nog op gang komen. Bij plaatsing stond echter de vossenbes volop te bloeien. Afgelopen zondag zijn we gaan kijken. Eindelijk een dag waarop er goed gevlogen kon worden, alhoewel aan het eind van de ochtend de zon weer verstek liet gaan. Bij het gecontroleerde volk was de apifonda voor 80% verbruikt, toch was er verse nectar/honing in de HK en buitenste broedkamerramen aanwezig. Gezien de grote hoeveelheid bijen met geel stuifmeel aan de poten werd er overduidelijk veel op de vossenbes gefourageerd. De heide stond ook nog niet massaal in bloei en die heeft warmer weer nodig voor een uitbundige nectargift. Meestal moeten de bijen de heidedracht met een paar topdagen of hooguit een topweek binnenhalen. Broeder Adam, de 'schepper' van de Buckfastbij heeft dat jaarlijks zo ervaren in Devon op de Dartmoor heidevelden. 

Op de dag voor plaatsing op de heide heb ik twee ramen kunstraat geplaatst in het broednest van het gecontroleerde volk. Aangezien bij alle vellen kunstraat tijdens het fabricageproces gebruikt gemaakt wordt van een losmiddel, wil ik proefondervindelijk nagaan of dit losmiddel invloed heeft op het tempo en de manier van uitbouwen en in een later stadium op het beleggen en verzorgen van het broed. De was voor deze kunstraat komt uit mijn eigen 'kringloopwas', die ik al zo'n 15 jaar probeer in stand te houden. 

Ik heb het ene vel kunstraat afgeborsteld en afgespoeld, zodat het losmiddel niet meer aanwezig op de profiel van de kunstraat. Dit raat heb ik als 'schoon' gemerkt en gemakshalve de ander 'vuil' genoemd. Na een week zijn beide ramen op dezelfde wijze uitgebouwd (tot op heden geen verschil dus), misschien zullen ze over een week belegd zijn. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    08-08-2016 om 18:16

    Op welke posities zijn de ramen geplaatst? Is het niet aannemelijker dat er honing in opgeslagen wordt i.p.v broed?8

  • Ben de Blogger

    08-08-2016 om 22:02

    Op positie 3 en 6 zoals zichtbaar is op de video. De nieuwe kunstraat zit tussen de broedramen, dus grote kans op beleggen, zodra de heidedracht begint.

  • Anoniem

    09-08-2016 om 22:53

    R.P. Groenveld in "Het grote bijenboek" heeft een hoofdstukje "De bouwwetten van het bijenvolk" (blz. 208, derde druk). Als vijfde wet heeft hij: "Bij rijke dracht nimmer kunstraat in het broednest hangen. Ze worden uitgebouwd en meteen vol honing gedragen.". Vandaar onze vraag.

  • Ben de blogger

    10-08-2016 om 08:59

    Ik begrijp niet waarom het eventueel voldragen van een net uitgebouwde raat met verse nectar als een probleem ervaren wordt. Alle open cellen - ook net uitgelopen cellen op oude raten - worden bij een goede dracht OVERDAG vol gesleept met verse nectar. Maar 's nachts verhuist dit weer naar de honingkrans boven en naast het broednest en de koningin zal de lege cellen weer beleggen. Soms duurt dit iets langer. Geen probleem toch?
    Dus wat is het probleem van de heer R.P. Groenveld?

  • Dorien

    11-08-2016 om 12:32

    Dag, Ben. Hoe zorg je dat je de pure heidehoning apart houdt van de 'apifondahoning' en de vossenbessenhoning?

  • Ben de blogger

    11-08-2016 om 14:02

    Dorien, apifonda wordt direct gebruikt en nagenoeg niet opgeslagen. Zodra er dracht is, blijft de apifonda onaangeroerd. Vossenbeshoning blijft vloeibaar en is direct slingerbaar, dat is niet het geval met heidehoning, die als vaste geleivorm in de raten blijft zitten met slingeren.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.