01-06-2022

De vuilboom en de braam beginnen te bloeien

 

De pseudoacacia laat in de Achterhoek zijn bloemetjes al vallen. Het zal dit jaar vermoedelijk geen grote opbrengst voor de bijen opleveren. Op veel bloeidagen was de wind te sterk en de temperatuur te laag. 

Op dit moment staan de bossen vol met bloeiende vuilbomen ook wel sporkehout genoemd en de braam begint ook al zijn best te doen. Nu nog betere temperaturen en een lekker zonnetje. Een mens en de bij moeten wat te wensen overhouden ;-). De lindedracht en tamme kastanje laten nog even op zich wachten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

 • Maria

  01-06-2022 om 22:35

  De linde zag ik al in Utrecht bloeien!

 • Jan Van Laere

  02-06-2022 om 06:50

  DE vlier is ook volop bezig :)

  Ha Jan, zie je er ook bijen opzitten? Groet, Ben

 • Willem N.

  02-06-2022 om 12:12

  Hallo Ben,
  Op voorpagina vanBijen houden nummer 3 juni 2022 16e jaargang wordt een BK raam met broed op de kop gehouden een volkomen onnatuurlijke stand.
  Kan dat zo maar ?
  Met een vriendelijke groet,
  W. N.

  Ha Willem, dat is geen probleem. Dat draaien wordt zelfs geleerd op de basiscursus. Groet, Ben

 • Esmee

  02-06-2022 om 19:41

  Ha Ben,

  Even een vraagje. Ik was vandaag een volk aan het controleren waar ik 34 dagen geleden een vlieger van heb gemaakt. Nu ben ik de koningin tegengekomen, maar geen eitjes, geen larve en geen gesloten broed. Ze zag er wel uit alsof ze bevrucht was want ze had een aardig dik achterlijf.
  Wat moet ik nu? Is er nog een kans dat ze aan de leg gaat? Of kan ik haar beter een koppie kleiner maken en een raam met open broed van een ander volk inhangen?
  Alvast bedankt!
  Groet, Esmee

  Ha Esmee, bij twijfel kun je er altijd een raam open broed in hangen. Maar geef haar nog even een kans.
  Heb je nog doppen gebroken op de 13e dag? Anders kan het een later uitgelopen redcel zijn.
  Ik zou nog een week wachten, want er was ook weinig dracht afgelopen week. Meer dracht prikkelt de moer wellicht tot het leggen van eitjes. Groet, Ben

 • Esmee

  02-06-2022 om 23:10

  Goedeavond Ben,

  Dank voor je reactie. Ja, ik heb op de 13de dag doppen gebroken en 3 Q in laten lopen. Ik acht de kans klein dat ik een dop gemist heb, maar het zou natuurlijk kunnen. Maar ik had op zijn minst eitjes/larven verwacht, maar alle cellen waren leeg of gevuld met nectar en stuifmeel.
  Ik wacht het nog even een week af, anders hang ik een raam broed in. Wanneer ik een raam broed in hang, moet ik deze Q dan een koppie kleiner maken?

  Groet en fijne avond!
  Esmee

  Ha Esmee, bij het ontbreken van eitjes over 7 dagen inderdaad moer koppies kleiner maken en open broed inhangen. Groet, Ben

 • Hans Bakels

  03-06-2022 om 06:56

  Hoi Ben,
  ik wil twee volken verenigen.
  een volk met koningin op 1 broedbak
  2e volk zonder koningin op 1 broedbak + rooster plus 2 honing kamers.
  ? wat doe ik met die honingkamers als ik het volk zonder koningin met krant op het volk met koningin zet? gewoon er op laten?
  groeten
  Hans Bakels

  Ha Hans, gewoon erop zetten en slingeren wanneer jij daar zin in hebt. Groet, Ben

 • Jasper

  03-06-2022 om 14:12

  Haaa Ben,

  Ik heb een soortgelijke vraag als Esmee, en ben benieuwd wat jij zou doen,

  Ik heb 2 (af)vliegers gemaakt, en op de dertiende dag (zaterdag 14 mei) de doppen gebroken. Een volk zit nu mooi in het gesloten broed. Het andere volk maar heel beperkt, en wat ik aan broed tegenkom lijkt alleen maar darrenbroed te zijn (enige twijfel hier en daar). Ik zag haar vandaag lopen; ze is aan de kleine kant, hoewel ik haar vandaag “live” wel een eitje zag leggen.

  Kortom, ik twijfel of ik te maken heb met een darrenbroedige moer of een moer die nog op gang moet komen waarbij een of meerdere eileggende werkster tijdelijk bezig zijn geweest. Onnodig m’n Q wegnemen is pijnlijk, maar ik wil ook niet te lang wachten omdat anders m’n volk verder uitdunt.

  Wat zou jij doen?
  Zou bv op proef een raam open broed met eitjes erin hangen zinvol zijn? (Heeft het volk door dat hun Q niet goed is en trekken ze dan ook redcellen op ondanks dat de Q wel in het volk aan de leg is)

  Alvast bedankt!

  Ha Jasper, ik zou haar bij twijfel zeker vervangen door een reserve leggende moer. Maar die moet je maar net hebben. Waarom neem je haar niet weg en verenig beide volken, die je noemt. Dus de beide afvliegers. Heb je een mooi sterk volk voor de zomerdracht. Groet, Ben

 • Dirk Vermeiren

  03-06-2022 om 14:21

  Hi Ben, ik imker ongeveer een jaar of 10 en deze morgen zag ik tot mijn verbazing een volk die al aan de darrenslacht begonnen was. Voedsel genoeg want er staan drie honingzolders op + een heel sterk volk. Benieuwd of je dit al zo vroeg op het jaar meegemaakt hebt?

  Alvast bedankt!!
  Dirk

  Ha Dirk, wanneer er voedselconcurrentie is, slachten ze uit lijfsbehoud eerst de darren af. Let wel voedselschaarste ontstaat wanneer er geen verse nectar is. Het verzegelde voer zien de bijen als noodvoorraad. Groet, Ben

 • Jasper

  04-06-2022 om 22:51

  Goed idee, Ben, dank voor het meedenken! Hoe werkt dat verenigen precies? Beide broedkamers op elkaar met een koninginnerooster+een bladzijde uit een krant ertussenin? En daar bovenop een honingkamer?

  Ha Jasper, je kunt het doen zoals je zegt. Dan wordt de bovenste bk wel honingkamer vanwege het moerrooster. Als daar nog suikervoer in kan zitten, zou ik het rooster een etage hoger leggen onder de hk. Broednesten kun je eventueel na een week reorganiseren, maar dat hoeft niet echt. Groet, Ben

 • linda

  26-06-2022 om 18:57

  Goedenavond Ben
  Vanmiddag ging onverwacht een aflegger die ik in april gemaakt had, toch zwermen.
  Ze bleven heel breed hangen en clusterden niet.
  Na ongeveer een half uur besloten de dames op weer terug te vliegen naar de kast.
  Wat kan ik nu van dit volk gaan verwachten, gaan ze er morgen weer vandoor of kan ik iets doen om dat te verhinderen.
  Ik heb een TBH en heb geen extra kasten of ruimte om nog een volk te plaatsen.
  Graag advies, alvast bedankt
  groetjes Linda

  Ha Linda, dan moet je eerst het volk inspecteren. Zit het vol met gesloten doppen, dan kun je ze op 1 mooie dop zetten en ze 4 weken met rust laten. Zit er slechts 1 gesloten dop in en nog wel open broed, dan kun je alle doppen wegbreken en dat over een week nog eens herhalen. Misschien gaat de zwermdrift nog over. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.