19-05-2015

De waterdrinkers

De waterdrinkers

De afgelopen weken was er totaal geen belangstelling voor het water in de vogeldrinkplaats en onze vijver, maar sinds dit weekend is het weer een aan- en afvliegen van waterhaalsters. Daarnaast is er weer verhoogde aandacht voor de zonnewassmelters, waar altijd wel honingresten te halen zijn.

Duidelijke signalen dat de voorjaarsdracht voorbij is en dat er water nodig is om het reserve voedsel in de kasten aan te lengen voor gebruik. Waterhalers zijn er zomers ook om te koelen, maar dat kunnen we nu wel uitsluiten.

De verhoogde belangstelling voor de honinggeuren rondom de zonnewassmelters is ook het bewijs dat de speurbijen naarstig op zoek zijn naar nieuwe voedselbronnen.

Zodra de temperatuur flink stijgt en de pseudoacacia en de wilde framboos in bloei komt, dan is het leed voorbij. Het is nog even bijten op een houtje. De vuilboom begint inmiddels te bloeien, maar ook deze goede drachtbron is mogelijk afhankelijk van de temperatuur.

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Ernst Klijzing

    19-05-2015 om 09:56

    Hartstikke leuk om kleine inkijkjes en beschrijvingen als beginnend imker mee te krijgen. Het helpt me kijken. Leuk. Dank.

  • Geertje Korf

    19-05-2015 om 11:13

    Dank weer Ben, voor deze attendering. Maar, hoe kan het nu dat de dracht al helemaal over is? Als ik om me heen kijk zie ik nog overal de paardekastanje bloeien, en ook de blauwe regen, sering, mispel, kweepeer, lijsterbes, meidoorn, seringen en Paulownia bloeien nog volop. Moeten ze dan nu echt al het reservevoedsel aanspreken?

  • Ben SdC

    19-05-2015 om 17:52

    Er komt door de weersomstandigheden op dit moment zeker niet genoeg binnen. Let wel: de hoofdvolken, die nog beschikken over een goed leggende moer, hebben enorme broednesten, die veel voedsel nodig hebben. Het weer en daarom ook de flora laat het even afweten. Je noemt mooie heesters e.d. op, maar zoek jij maar eens naar bijen op de gewone lijsterbes en de sering ;-). Gelukkig bloeit er inderdaad nog veel.

  • ewntrs

    19-05-2015 om 20:38

    Zijn er nog meer aanwijzingen dat de dracht voorbij is? zoals Geertje al zij, zou het kunnen dat er in een woonwijk nog genoeg te halen is. Wanneer beslist je dan om te gaan slingeren of de Hk er nog op te laten.

  • Mirjam

    19-05-2015 om 21:08

    handig Ben de informatie Ben die je op je blog zet!
    Ik leer er elke keer weer van!

  • Henk Rozie

    19-05-2015 om 22:24

    Ik lees elke keer met plezier jouw informatie en hoop dat je er mee door gaat.

    Henk

  • Ben SdC

    20-05-2015 om 09:17

    Meer aanwijzingen voor het einde van de voorjaarsdracht? Ik heb het specifiek over het voorjaar met zijn eigen kenmerkende snel kristalliserende honing. Eind mei begin juni komt de zomerdracht op gang met o.a. de framboos en vuilboom. Tussentijds bloeien nog de pseudoacacia's. Andere zichtbare verschijnselen voor een slechte of matige dracht zijn:
    - de bouw van het bouwraam remt af op stopt (kan ook met zwermdrift te maken hebben);
    - de open cellen tussen het gesloten broed raken leeg (bij dracht zitten ze allemaal van nectar);
    - er drupt geen verse nectar uit de ramen bij het vlak houden van ramen tijdens een controle;

  • Thomas

    20-05-2015 om 12:03

    Leuk om je info te lezen en ervaringen te volgen. Ik ben beginner, en dan is delen van elke ervaring zinvol! Blijf doorgaan...

  • Hendrik Jan

    20-05-2015 om 13:33

    Hallo Ben SdC,
    Bij mij in de tuin was het een drukte van jawelste met bijen, 5 meter ver staat er nog eentje bij de buren en daar komen ze niet, hoe kan dat?

  • Anoniem

    20-05-2015 om 20:03

    http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/nieuws/web-draait-door-de-geboorte-van-een-werkbij

    Heb je deze al gezien?

  • Blogger Ben

    21-05-2015 om 09:02

    Prachtig, die geboorte van een bij!

    Drinkplaatsen zijn in vooral in trek als het water mineralen bevat. Schoon drinkwater laten de bijen links liggen (wat is schoon?).

  • henny driessen

    22-05-2015 om 10:42

    Over water gesproken; is het zo dat een kast niet dicht aan het water mag staan? Kunnen ze niet aanvliegen over het water?
    graag je reactie

  • Ben SdC

    22-05-2015 om 18:02

    Wanneer de bijen op een windbeschutte plaats staan, mogen ze wel langs een slootje of een vijver staan. Maar langs open water zonder beschutting zullen er vele bijen moeten leren zwemmen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.