28-03-2019

De wilde kers bloeit

De voorjaarsdracht begint in de regel met de wilde kersenbloei en eindigt met de bloei van de meidoorn. In deze periode kunnen we - mits de volken er al aan toe zijn - soortspecifieke of seizoensspecifieke honing winnen.  

Vanmorgen kwam ik in Vorden de eerste bloeiende wilde kersenboom tegen, daarnaast werd het landschap opgesierd door bloeiende sleedoornen en hier en daar kwamen ook de eerste paardenbloemen al in bloei. De kers is de eersteling in een keten van diverse fruitbomen, waaraan onze bijenvolken zich tegoed kunnen doen. De stuifmeelvoorraden zullen wel uitgeput zijn na enige weken van kou en wind en stuifmeel vormt toch wel de belangrijkste voedingsbron voor de nieuwe generatie lentebijen. Hun immuniteit en levensduur is hier sterk van afhankelijk. Vooral een grote diversiteit aan stuifmeelleveranciers bevordert de gezondheid van onze bijen. 

De kers is tevens een plant, die ons triggert tot het plaatsen van de honingkamers. Doe dit echter uitsluitend wanneer de volken er aan toe zijn, dat wil zeggen voldoende dik in de bijen zitten. Hoe dik bezet? Volken moeten tenminste 8 a 9 spaarkastramen of 6 a 7 dadantramen goed bezetten. Zitten ze hier fors onder, dan kun je beter dit volk verenigen met een vergelijkbaar volk. Zitten ze er net onder, wacht dan nog een paar weken tot ze wel voldoen aan het sterkte criterium. Volken moeten de kans krijgen zichzelf te ontwikkelen alvorens ze grote voorraden kunnen aanleggen. 

Is de broedkamer bijna volledig bezet, dan wordt het de hoogste tijd om extra ruimte te geven. Aangezien de volken de honing direct boven en naast het broednest opslaan, is het zorg om de 1e hk direct boven het broednest te plaatsen. Plaats vooral een hk met uitgebouwde ramen bovenop het moerrooster, bij kunstraat laat je het rooster een week tot tien dagen achterwege.

Om een eventueel uitdijend broednest ruimte te bieden, vervang je overtollige voerramen door kunstraat of een bouwraam. Haal over 2 of 3 weken planken met stuifmeel uit de broedkamer. Daarnaast kun je het naar beneden groeiende broednest ruimte bieden door een hk of bk met kunstraat  onder de 1e bk te plaatsen. In de regel bevat een bk met 10 ramen 55.000 cellen, dit is voldoende voor de meeste koninginnen.  

Het onder of boven plaatsen van de 2e BK blijft controversieel, ikzelf volg de natuurlijke weg van de bijenvolken. Meer kun je hierover lezen in Bijenwerk en Imkerpedia. 

De onderste bak wordt vaak benut voor de tijdelijke opslag van nectar en stuifmeel en kan het in het midden doorgroeiende broednest deels in de onderste bak belanden. Bij dadantkasten houden we het op 1 ongedeelde broedkamer en wordt het tillen van broedkamers overbodig. 

Komende week ga ik de (horizontale) spaarkast "de Top Kast" in gebruik nemen. Ik ben zeer benieuwd naar de opslag van de honing in warmbouw tijdens de fruitbloei. De video's volgen uiteraard.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Susan

    28-03-2019 om 16:09

    Beste Ben, welk risico loop je wanneer je te vroeg een HK plaatst of een HK bij een te klein volk?

    Dank je wel
    Susan

    Susan, het kleine volk probeert een in verhouding tamelijk groot broednest te onderhouden, dus kost het veel energie om het broednest warm te houden. Te meer daar in het prille voorjaar het aantal broedverzorgende bijen beperkt is.
    Een compacte nestholte (BK) eventueel met isosluitborden komt dan de warmtehuishouding ten goede. Een extra HK bovenop kost warmte vanwege opstijgende warme lucht. Dit moeten de bijen weer compenseren met warmteproductie. Daarom beter wachten met het plaatsen van een HK tot het volk er aan toe is.
    Het risico bij te vroeg plaatsen is dus een rem op de groei van het volkje. Groet, Ben

  • Gaby

    28-03-2019 om 17:05

    Hoi Ben. Ik wil morgen (29-3) een Buckfast volk verenigen met een MiniPlus teeltkasje met een betere Buckfast moer dan in het hoofdvolk. Zeg ik het goed...? Oude moer morgen wegnemen en daarna meteen een krant erop met die Miniplus om te verenigen? Als ik het goed heb begrepen moet dat zonder probleem kunnen, anders hoor ik het graag.

    Gaby, je zegt het helemaal goed ;-). Gewoon doen, zoals je schrijft. Groet, Ben

  • Henk

    28-03-2019 om 20:24

    Hallo Ben,

    Als ik een bijenvolk binnen de vliegafstand van de bijen wil verplaatsen dan plaats ik hem eerst op een andere plek 6km verderop. Maar hoelang moet mijn volk op die plek staan voordat deze terug kan? Mvg.

    Henk,
    In het prille voorjaar is 3 km verplaatsen ook wel voldoende. Het vliegbereik is vanwege de lage temperatuur nog niet zo groot (1,5 km). Maar om de kast weer terug te kunnen plaatsen moet de generatie vliegbijen vervangen zijn. Dus hou het nu maar op 4 weken. Groet, Ben

  • Thijs

    28-03-2019 om 23:32

    Ha Ben,

    Wat is de motivatie voor het uitnemen van de planken (= ramen neem ik aan) met stuifmeel over twee of drie weken? Aangezien stuifmeel zo wezenlijk is voor de dames lijkt 'ruimte geven aan het broednest' onvoldoende reden. Dat doe je al door ramen voer weg te nemen en een tweede BK te plaatsen. Wat mis ik?

    Thijs, stuifmeel is inderdaad wezenlijk nodig, maar het komt vaak zeer overdadig binnen in het voorjaar tijdens de fruitbloei. De reden om zo'n vol raam stuifmeel midden uit het broednest weg te nemen is 1. dat het toch echt een blokkade kan vormen voor de leggende moer en 2. het aantal beschikbare lege cellen in het broednest neemt sterk af. Bij een dubbele BK zal dit issue minder zijn, echter ik ben in navolging van Tom Seeley voorstander van compacte, beperkte broedruimten ivm een betere warmtehuishouding. Groet, Ben

  • Philippe

    29-03-2019 om 09:53

    Ben, bij één van mijn drie volken voelt de kast al een tijdje erg licht aan. Het volk zit op 7-8 straatjes. Wat is wijsheid: moet ik die nu bijvoeren, of denk je dat er nu voldoende dracht beschikbaar is (of snel komt) zodat dit niet nodig is?

    Philippe, het begrip erg licht is geen betrouwbare graadmeter op afstand ;-). Gezien de weersvoorspelling (weer enige dagen 10 graden) zou ik een voerraam overhangen uit een andere kast, die veel zwaarder is. Groet, Ben

  • Julius

    29-03-2019 om 10:13

    Ben, vorige week had mijn spaarkast amper gesloten broed terwijl toen ik in de warme week in februari spiekte minstens één raam gesloten broed zag. Wel de koningin gezien, evenals eitjes en larven. Kan dit door de koude periode zijn gekomen of is er iets anders aan de hand?

    Julius,
    Ja, zie mijn vorige blog-bericht: https://www.bijenhouders.nl/blog/het-voorjaar-begint

    Groet, Ben

  • Gijsbert

    29-03-2019 om 10:28

    Hoi Ben,

    Vorig jaar herfst zag ik dat mijn nieuwe topbarhive niet recht op de latten zit maar diagonaal. Wanneer is het best moment om dat recht te hangen? Nu of nog even wachten tot het warmer is? Vorig jaar herfst heb ik al twee latten recht gezet met haarklemmen en tie wraps maar ik wilde het niet te veel verstoren voor de winter.

    Gijsbert, ik zou het morgen doen, lekker warm en de bijen beginnen al te bouwen. Dus voorzichtig insnijden en recht proberen te zetten. Maar wel voorzichtig, zware ramen met voer of gesloten broed zijn zwaar en breken snel af.
    Afgebroken kun je op de bodem leggen, dat eten ze wel weer leeg. Hang aan beide kanten van het broednest een lege lat, met een reepje voorbouw! Groet, Ben

  • Henri

    29-03-2019 om 10:30

    Ben, het weghalen van voerramen is mij duidelijk maar, is het in Nederland gebruikelijk om stuifmeel te verzamelen?
    Het is dan misschien minder snel noodzakelijk om eerst ramen te laten vullen, om deze later weer te verwijderen. Ik vind hier weinig tot geen informative over, helaas ook niet jouw boek(en).
    En als ik een pollenval plaats, hoelang laat je deze dan bij een volk hangen?
    Groet,
    Henri Nijkamp

    Henri, mijn doel is niet om stuifmeel te verzamelen, maar om ruimtetekort in het broednest weg te nemen. Het stuifmeel in de kantramen blijft uiteraard zitten, maar midden in het broednest kom je soms een compleet stuifmeelraam tegen. Dat neem ik tijdelijk weg en geef het weken later weer terug.
    Een stuifmeelval wil ik zeker niet gebruiken, mocht jij die toch willen inzetten, dan iedere keer slechts 4 uur per keer toepassen, zodat er die dag toch nog vers stuifmeel binnen komt. Groet, Ben

  • Henk

    29-03-2019 om 16:53

    Niet alleen de "wilde" kers maar ook de overige kersen en pruimen bomen. Dit vanuit midden Limburg :-)

    Henk, hier moeten we nog een paar dagen geduld hebben, misschien een week. In Friesland nog 2 a 3 weken?

    Groet, Ben

  • Henri

    30-03-2019 om 06:31

    Als je stuifmeel (in een raampje) wilt bewaren, hoe doeje dit het beste?
    Groetjes,
    Henri

    Henri, in de vrieskist bewaren. Op kamertemperatuur zal de stuifmeelmijt toeslaan en die verpulvert het stuifmeel tot poeder. Groet, Ben

  • Haico

    30-03-2019 om 10:23

    Ben, in jouw filmpjes heb je altijd hele keurige bijen in de zin van het broednest. Vorig jaar heb ik mijn bijen vaak alleen een reepje voorbouw gegeven in plaats van een volledige plaat was. Dit heeft geresulteerd in een wat rommelig broednest dat er meer uitziet als een TBH (o.a. darrenraat op diverse plekken). Ik verwacht dat ik het antwoord al weet, maar jij gebruikt in spaar- en dadantkasten waarschijnlijk altijd volledige wasplaten? Of zou je ook een keurig broednest moeten kunnen krijgen bij natuurbouw? Heb je tips?

    Haico, waarschijnlijk hang je de raampjes met voorbouw altijd tegen het broednest aan. Aan de buitenkant van het broednest bouwen sommige zustergroepen darrenraat terwijl andere zustergroepen nog werkstercellen bouwen. Dat oogt rommelig bij elkaar.
    Je zou het lege raam met voorbouw een positie verder in het broednest kunnen hangen, dus niet naast maar erin. Hoe meer naar het midden, hoe groter de kans dat er uitsluitend werksterbroed gebouwd wordt. Groet,Ben

  • robin

    31-03-2019 om 22:33

    ook hier zijn de kersenbomen aan het bloeien wij hebben 2 soorten een die nu bloeit en de andere is altijd 1a2 weken later .ook de pruimenboompjes staan in volle bloei .

  • Ramin

    08-04-2019 om 09:27

    Dag Ben,
    Een vraag over HK: vul je het KH met alleen kunstraten of doe je ook wat uitgebouwde raten erin; om em om dus ?

    Ramin, indien je hebt: de 1e HK met uitsluitend uitgebouwde raten. De 2e mag kunstraat bevatten. Bij een mix de kunstraat ramen als blok in het midden. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.