11-03-2016

De Wilg

De Wilg

Met het begin van de wilgenbloei begint het aktieve bijen- en imkerseizoen en kunnen we de winter achter ons laten. Denken jullie eraan de uitwinteringsenquete in te vullen, zodra je het komend weekend gezien hebt dat je volken nog vliegen? Waarschijnlijk moeten de noordelijke imkers nog een weekje wachten. Ik ben benieuwd! De wilg kent tientallen soorten, die de komende 4 tot 6 weken zullen bloeien, vaak zijn de knotwilgen en kruipwilgen het laatst aan de beurt. Gezien ons waterrijke landje komt deze plant vrijwel overal voor en is ze van onschatbare waarde voor onze bijen. 

De foto links is genomen op 12 maart 2015 en de foto rechts is van gisteren. Het voorjaar van 2016 loopt dus synchroon met 2015. De wilgenbomen zoemden hier gisteren volop van de bijen, ook de els werd nog bevlogen. De hazelaar is al weer uitgebloeid. 

Mocht je de schuiflade in de winter verwijderd hebben, dan kun je deze nu weer rustig terug plaatsen. Hiermee kun je de ontwikkeling van het volk en de mijten volgen. Meer dan gemiddeld 1 mijt per dag mag er niet vallen. Laat in deze periode de bijenvolken vooral met rust. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  11-03-2016 om 14:41

  Wat kan je doen als er elke dag wel meer dan één varroamijt op de schuiflade ligt.

 • Blogger Ben

  11-03-2016 om 16:16

  1) Je voorgaande bestrijding evalueren, bijvoorbeeld wel of geen winterbehandeling uitgevoerd? Tijdig de juiste dosering toegepast?
  2) zsm als het weer warmer wordt, tenminste 3x de bouwraammethode toepassen. Hiermee deel je de eerste klap uit en die neemt 40% van de mijten weg.

 • jolanda

  11-03-2016 om 17:01

  hallo Ben, kun je me uitleggen wat je precies bedoelt met de bouwraam methode. groet jolanda

 • Blogger Ben

  11-03-2016 om 17:41

  Jolanda, nog geen basiscursus gevolgd? ;-)
  Lees Bijenwerk april/mei 2015, in de volgende editie van Bijenwerk zal ik het nogmaals opnemen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.