22-10-2018

De Winter APK-check

Zodra de nachttemperatuur voldoende daalt, trekken de bijen zich tijdelijk terug op de wintertros. De wintertros is direct afhankelijk van de buitentemperatuur, loopt de temperatuur op richting de 7 a 8 graden overdag, dan lost de tros weer op en lopen de bijen weer vrij in de broedruimte.

Op de ondertstaande foto's, die ik in oktober nam bij steeds lagere temperaturen, zie je de trosvorming ontstaat. Afgelopen zaterdagochtend (foto van 20 oktober) had het hier in de Achterhoek echt gevroren en zaten de bijen voor het eerst deze herfst op een echte wintertros, waarbij je duidelijk het aantal overblijvende straatjes (6 a 7) kon tellen. Dat aantal straatjes is belangrijk voor de Winter APK-check. 

Op de foto's klikken om de foto's te vergroten:

 

Bij een aantal van 5 of 6 straatjes in een spaarkast spreken we van een middelmatig sterk volk. Bij > 6 straatjes van een sterk volk en bij < 5 straatjes van een zwak volk. Deze winter APK-check heeft een redelijk voorspellend karakter op de winteroverlevingskansen van een volk. 

Uit eigen ervaring weet ik dat een zwak volk zo'n 40% kans heeft om de winter te overleven, terwijl een sterk volk wel 95% kans heeft de winter te overleven. Hoe minder het aantal straatjes hoe kleiner de kansen op overleving. Uiteraard speelt de buitentemperatuur een grote rol, bij een zachte winter zullen meer zwakke volken de eindstreep halen. 

Om de kansen op overleving te vergroten, kunnen zwakke volken beter alsnog verenigd worden met een tweede zwak of middelmatig volk. Volken, die nu al zwak zijn, zullen je bovendien - indien ze al overleven - geen voorjaarshoningopbrengst leveren. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Bart Pietersma

    22-10-2018 om 14:51

    Ik denk dat ik met deze wetenschap toch ook 2 bij elkaar breng.

  • Willem

    22-10-2018 om 17:37

    Hoe verenig ik twee volken die niet naast elkaar staan?


    Willem, je hebt verschillende mogelijkheden. a) Indien er naast ieder van deze 2 volken nog andere volken staan, dan is het niet erg om 1 kast te verplaatsen voor de vereniging. De vliegbijen bedelen zich wel in in andere volken. b) je kunt de kasten dagelijks 50 cm naar elkaar toe zetten; c) je kunt de 2 volken naar een andere bijenstand verhuizen en daar verenigen;

  • Marieke

    22-10-2018 om 18:12

    Maakt het hier nig veel uit of je met houten of kunstof kasten werkt?

    Marieke, bij de kunststofkasten moet het wel iets kouder worden voor ze op de wintertros gaan zitten. Ik denk dat ze bij minus 4 ook wel op de wintertros gaan zitten en vooral 's morgens vroeg kijken. Groet, Ben

  • Geert

    22-10-2018 om 19:23

    Ik heb niet van die mooie doorkijkfolie maar dicht wasdoek op de ramen liggen, dat moet ik losmaken (vastgekit met propolis) om te kunnen kijken. Kan dat geen kwaad ivm warmteverlies?

    Geert, ik zou dan voorlopig niet kijken en wachten tot eind november/begin december wanneer je oxaalzuur druppelt. Ook dan kun je nog zwakke volken verenigen.

  • Erik

    22-10-2018 om 20:19

    Dag Ben, Ik heb wat moeite om in deze tijd de volken te verenigen. Bij één enkele broedkamer snap ik het wel, maar ik heb steeds twee broedkamers. Hoe kun je deze sets dan het beste verenigen. (is daar al ergens een opname van?)
    Bedankt, Erik

    Erik, dat begrijp ik, want de wintertros kan ook nog dieper zitten midden tussen de 2 bakken. Dan zou ik vooralsnog niets doen, want de bak kiepen is nu te stressvol voor de bijen.

    Maar mocht het volk wel bovenin zitten en dus goed zichtbaar zijn en veel te klein lijken, dan mag je verwachten dat het volk uitsluitend in de bovenbak zit.

    Dan kun je de bovenbak wel kiepen en de onderkant checken op aantal straatjes. Indien 4 of minder en nagenoeg geen bijen in onderbak, dan kun je deze bak op een ander middelmatig of zwak volk plaatsen.

  • J.C. Zoet

    22-10-2018 om 21:20

    vegen over de foto om andere foto's te zien werkt bij mij niet

  • Wim(ker)

    30-10-2018 om 20:54

    Ben, op de foto's zie ik dat je folie op perspexplaten als afdekplaat gebruikt, die heb ik ook, maar ik las ergens dat je dan meer condensvorming heb als met houten afdekplaten.
    Klopt dit en is dit gevaarlijk voor de bijen?
    Alvast bedankt voor je antwoord en je fijne blogs.

    Wim, ik gebruik folie of plexiglas (of misschien heet dit inderdaad perspex). Je MOET hierbij altijd een goede isolatie aan de binnenkant van het dak gebruiken, anders ontstaat er een koudebrug en dus condensdruppels. Dus folie/perspex plus piepschuim isoleert beter dan een dunne houten dekplank. Bij Dadantkasten worden standaard geperste isolatieplaten bijgeleverd. Groet, Ben

  • Margje

    24-11-2018 om 12:32

    Hallo Ben, Bij welke temperatuur kun je nu (november / december) nog 2 volken verenigen? Ik wil de bovenste bk van een zwak volk op een middelmatig volk (1 bk) zetten. Laat ik na de vereniging beide bk's dan op elkaar staan?


    Margje, dat kun je het beste doen bij temperaturen boven de 8 graden, want dan kunnen eventueel opvliegende bijen nog terug keren via de vliegopening. Ja, je kunt ze zo op elkaar zetten en laten staan in de winter. Probeer de ramen, waarop de bijen zitten een beetje boven elkaar te krijgen. Zitten ze beiden in het midden dan kun je ze zo op elkaar plaatsen, maar zit de bovenste wat meer links en de onderste wat meer rechts, draai dan de bovenste BK 180 graden (voor- naar achterkant) dan komen de bijen meer boven elkaar te zitten. Duidelijk? Groet, Ben

  • Margje

    24-11-2018 om 14:14

    Ja hoor, heel duidelijk. Dank je wel!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.