03-01-2016

De winterbehandeling

De winterbehandeling

Via dit eerste blog-bericht in het nieuwe jaar wens ik jullie een heel mooi bijenjaar toe en een goede gezondheid voor de imker en zijn volken.

Dit weekend heb ik vrijwel al mijn volken geoxaald via de druppelmethode. Bij een temperatuur van 4 graden op zaterdag zaten alle volken in houten kasten op de wintertros, vanmorgen was dit ook het geval. De volken in de polystyreen kasten zaten duidelijk minder vast op de tros en tijdens het druppelen vlogen er wel enige tientallen bijen op. Alles zag er goed uit, geen uitval, de volken zitten nog aan de voorzijde van de kast (m.u.v. 1 volk), dit betekent dat er achter het volk nog voldoende voer zit (duidelijk is het verzegelde voer te zien tijdens het oxalen).

Van alle volken heb ik de omvang in aantallen straatjes vastgelegd en die vergeleken met de omvang in november 2015. De gemiddelde omvang in november was 7,14 straatjes en nu 6,51. Het verschil is dus -8,8%. Aangezien 80% van de volken op grotere ramen in Dadantkasten zit, ben ik tevreden over de omvang van de volken. De volken kunnen tot 20 % in omvang afslanken in de winter. Bij vitale volken is de krimp het kleinst.

In november was 16% van mijn volken middelmatig sterk en de rest was sterk. Op dit moment is 7% zwak, 16% middelmatig en 77% sterk.

De zwakke volken zal ik komend voorjaar, mits ze nog in leven zijn, zeker verenigen. Ik ga later deze week nog eens goed kijken naar de kastkaarten van de zwakke en middelmatige volken, misschien kan ik de reden van hun zwakte achterhalen, bijv. overjarige moeren of een zware varroabesmetting in de zomer. Een volk met een mega mijtenval na de zomerbehandeling was het sterkst afgenomen in omvang, van 8 straatjes terug naar 4 straatjes. De reden is dus duidelijk.

Over een week ga ik een schatting maken van de mijtenval per volk, op iedere schuiflade ligt een vel wit A4 papier. Door de kou zijn de mieren, oorkruipers en pissebedden tijdelijk verdwenen. De volken met de minste mijtenval na de zomer- en winterbehandeling samen opgeteld, zijn de volken, waarvan ik dit jaar weer ga natelen. Dat wil zeggen van hun raszuivere moederkoninginnen.

Nu nog even de NBV-enquete voor de winterbehandeling invullen. Doe je ook mee? Zie: Enquete winterbehandeling

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Edith

    03-01-2016 om 14:05

    Hier is het nog niet onder de 5 graden geweest. De imkers vlak aan de kust zullen het toch anders moeten gaan aanpakken. Er zijn ook diverse volken met broed. Zitten ook nog helemaal niet op de tros. De komende dagen wordt het hier alweer warmer. En de nog niet leggende Q gaan dan alweer aan de leg. Ben zeer benieuwd hoe alles zich hier gaat ontwikkelen komend jaar.

  • Ferry

    03-01-2016 om 14:31

    Ik heb zaterdag dezelfde behandeling uigevoerd. de buitentemperatuur was 5 graden, maar ik wilde niet langer wachten. De bijen in de eenkamer (buckfast) zaten redelijk op een tros terwijl de tweekamer ("hollandse bij") behoorlijk drukker was.
    Hoewel die tros vaster kan, vraag ik me af hoe groot het probleem is. ze zitten voldoende op elkaar om de druppels op te vangen, dat lijkt me het belangrijkst toch?
    OP naar hte voorjaar.

  • Xander

    03-01-2016 om 15:12

    Ik heb mijn 3 volken gisteren behandeld. 2 Volken op 2 BK's, daarbij 7 tot 8 straatjes in de ondernam en 3-4 voor in de bovenbak. Het volk op 1 BK ook zo'n 7 straatjes bijen. Zag er goed uit, al moet ik het voer denk ik wel in de gaten houden, zeker bij het volk op 1 BK.

  • Lineke

    03-01-2016 om 17:53

    Ik heb mijn beide volken zaterdag ook behandeld... 5 straatjes in de 10 - raams kast en 3 straatjes in de 6- raams kast bezet. Dus er is nog hoop. Van het voorjaar wil ik deze 2 volken ook verenigen.

    Dus laat me weten hoe en wanneer je dat gaat doen, dan kan ik uw raad en daad weer opvolgen! Geeft me veel steun als onzekere, beginnend imker!

  • Ben SdC

    03-01-2016 om 18:46

    Uitstellen en wachten op kouder weer heeft geen zin, de volken komen nu allemaal in het broed. De oplossing kan zijn om een blokbehandeling toe te passen. Verdeel de reguliere dosering van 5 ml/straatje over 2 of beter 3 behandelingen verspreid over 13 dagen. Dan zullen alle mijten in het broed (12 dagen) dat tussentijds uitloopt ook behandeld worden.
    Het effect zal bij de minder vastzittende wintertros wellicht iets minder zijn, want hoe meer de bijen langs elkaar heen kruipen,,des te beter verdelen de oxaalzuurkristallen zich over alle bijen.
    Het verenigen van volken kan het beste tijdens de eerste mooie dag van boven de 15 graden gebeuren. Hang de broedramen van de 2 volken bij elkaar en de overige ramen aan weerskanten of in een bk eronder. De moeren zoeken het onderling wel uit of laat bewust de jongste leven.


  • marcel

    03-01-2016 om 18:51

    morgen maandag en dinsdag, de voorlopig koudste dagen, zal ik mijn volken behandelen .
    ze zitten nog wel niet in tros , maar er is al wel beetje broed en kan ik dus niet langer uitstellen.

  • lindar

    04-01-2016 om 08:58

    Ik heb vanmorgen onze vier volken behandeld. Tem peratuur was vier graden. Op een na allemaal redelijk op tros. Heb de temperatuur al dagen bijgehouden en nu eindelijk even onder de vijf graden.

  • Rob van Dipten

    04-01-2016 om 12:09

    Is in geval van het uitblijven van de wintertros het verdampen van oxaalzuur wellicht een uitkomst?

  • Blogger Ben

    04-01-2016 om 12:41

    Ja Rob inderdaad. Ook bij sublimeren moet er geen broednest zijn, maar het is wel de oplossing voor temperaturen van boven de 7 graden.

  • Arend

    04-01-2016 om 20:44

    Op 28 december heb ik de oxaalzuur behandeling uitgevoerd.
    Ondanks dat de bijen wat los door de kast zitten, is er toch spraken van veel mijten die vallen de achterliggend dagen.

  • Blogger Ben

    04-01-2016 om 21:02

    De meeste mijten vallen met name in de eerste week na de behandeling (80%). In de weken erna vallen nog eens 10 tot 15% van de mijten die op de bijen zitten. Daarna kun je fris en fruitig weer het voorjaar in...

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.