13-11-2021

De winterjas gaat weer aan

 

[klikken om te vergroten]

Het is ieder jaar weer een boeiend gezicht wanneer de wintertros zich weer samentrekt alsof de bijen een isolatiedeken om zich heen trekken. De warmte is kostbaar en moet daarom behouden blijven. De buitenkant van de wintertros is zo'n 12 graden, terwijl daarbinnen kamertemperatuur heerst. Tenminste wanneer er geen broed meer is, anders blijft de temperatuur in het broednestje nog steeds op zo'n 35 graden hangen. 

De bijen reageren zeer alert op de buitentempertuur die natuurlijk ook gemakkelijk door de houten kastwanden heen dringt. Dit is iets minder het geval bij goed geisoleerde styroporkasten. Daar zitten de bijen minder strak op de wintertros. Zodra de temperatuur in de loop van de dag stijgt naar 7 graden of meer komt de tros weer los en verdwijnt de tros weer volledig in de middag. De kolonie beweegt in deze tijd van het jaar als een accordeon. Op de foto's is duidelijk het verschil te zien in de omvang van de tros. Zorg dat je volken in de spaarkasten minimaal 6 ramen bijen bezetten. Dan staat het stoplicht op groen voor een gezonde overwintering. Bij 4 of 5 ramen bijen staat het stoplicht op oranje en bij minder dan 4 is het echt een rood stoplicht. Dan zou je alsnog kunnen overwegen om te verenigen. 

De omvang is bij eenbakskasten goed waarneembaar, bij tweebaks kasten trekt de wintertros zich vaak terug op het grensvlak van beide broedbakken en kun je minder goed de sterkte beoordelen zonder de bovenbak te kiepen. Wacht dan met de beoordeling tot de oxaalbehandeling begin december.   

Deze drempelwaarden gelden overigens uitsluitend voor (overjarige) 10- en 11-raams volken. Net opgezette 6-ramers mogen wel een kleinere wintertros hebben van 4 of 5 bezette ramen.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Susanne

    23-10-2021 om 12:30

    Waarom mogen net opgezette 6 ramers wel maar 4 a 5 bezette ramen hebben, Ben?

    Ha Susanne, medio augustus bij het inwinteren zit een 10 ramer in de regel op 9 a 10 bezette ramen. Dat wordt in september en oktober iets minder en op de wintertros nog iets minder. Ongeveer 6, 7 of 8 ramen bezet. Een zesramer zit per definitie op max 6 ramen, dat worden er dan 5 of 6 in september en oktober en na het inkrimpen op de wintertros 4 of 5 ramen met bijen. Ze zijn dus al bij de start veel kleiner, echter ze zijn vaak later gestart en hebben vrijwel altijd een moer van dit jaar en daardoor zijn ze vitaler en goed in staat om te overleven. Groet, Ben

  • Frank

    24-10-2021 om 17:02

    Altijd weer leuk om je foto's te zien en je verhaal te lezen. Vandaag met de zon op de kasten werd er nog volop gevlogen en ook stuifmeel gehaald. Mag ik er dan vanuit gaan dat er nog broed aanwezig is? Of halen ze ook stuifmeel voor later in de winter?

    Ha Frank, lastig om te beoordelen of ze nog broed hebben. Soms zie je een duidelijk verschil tussen volken en de hoeveelheid bijen die terugkomen met stuifmeel en zoiets kan dan wijzen op open broed. Volken schijnen de omvang van de stuiifmeelvooraad te kunnen meten en dan triggert dan het stuifmeelverzamelen. Groet, Ben

  • Lizet

    24-10-2021 om 17:58

    Ha Ben,
    Op foto 2 en 3 zie je aan de rechter zijde een.. het lijkt wel een apart groepje bijen. Ik weet niet hoe het anders te omschrijven. Klopt dat?

    Ha Lizet, op het tweede raam van rechts zit nog voer. Ik denk dat ze dit bij deze temperatuur nog niet willen verlaten. Over twee weken zijn de ramen 2 en 3 rechts leeg en trekken ze zich verder terug. Maar het is wel een vreemd gezicht. Wanneer je inzoomt zie je dat alle straatjes tussen links en rechts wel bezet zijn. Groet, Ben

  • Agnita

    25-10-2021 om 10:32

    Hartelijk dank Ben, dat je ook dit jaar mijn vragen weer hebt willen beantwoorden, voor alle info en ook je boek over de topkast viel in de smaak. Ik heb weer veel bij geleerd en nu al zin in het volgende seizoen.
    Vriendelijke groet, Agnita

    Ha Agnita, bedankt! Het is ook leuk om ervaringen te delen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.