De wintersterfte
Reacties
-
Claudio
03-02-2022 om 22:22Hi Ben,
Welke maatstaf gebruik jij voordat je een volk zwak vind. Alvorens je deze gaat samen voegen met een ander volk.
Ha Claudio, tijdens de eerste voorjaarsinspectie in maart tel ik het aantal bezette ramen. Bij 3 of minder ramen dadant en 5 of minder ramen simplex ga ik verenigen. Groet, Ben -
karin
04-02-2022 om 13:00Hoi Ben,
ik heb 1 volk dat stilaan teloor gaat...was te verwachten. Half juli broedloos gemaakt, behandeld met oxaal en nieuwe koningin F1 ingevoerd. Stille moerwissel in oktober en herbesmetting, hoge mijtenval en DWV. 4x oxaal met massale mijtenval meer dan 1000 per dag. Winterbehandeling op 6/12, Hoge mijtenval, volk krimpt. Het was mijn grootste volk. De andere 6 zijn volop in broed en gezond.
Nu nog trosje sinaasappel groot...;en DWV op vliegplank.
Wat is nu de beste strategie, afzwavelen of stilaan laten uitdoven. Ik wil ze niet verenigen ,moesten ze toch overleven vanwege het DWV.
Moeten de ramen dan best geloogd worden of overleeft het virus enkel op de bijen en niet op materiaal?
Ha Karin, hoe kan het toch dat er na de broedafname toch nog duizenden mijten aanwezig zijn? Vreemd. Het lijkt er op dat sommige volken extra gevoelig zijn voor mijtenreproductie.
Persoonlijk zou ik dit volkje een natuurlijke dood laten sterven. De goede ramen kun je wel hergebruiken mits er geen sprake is van avb. De virussen blijven alleen leven in de gastheer.
Groet, Ben -
karin
05-02-2022 om 13:22Ha Ben, er was geen broedafname gebeurd, oude koningin 24 dagen op arrest in scalvini kooitje, tot alle broed uitgelopen was, daarna oxaal en nieuwe F1 ingevoerd die ze na een week of 6 vervangen hebben.
Is het mogelijk dat een aantal mijten toch overleven tussen de segmenten van het borststuk waardoor ze niet met de oxaaldamp in aanraking kwamen?
Ha Karin, die conclusie lijkt me wel terecht. Want in juli behandelen met sublimeren en zonder broed zou 95% met een eenmalige behandeling moeten doden. Die 5% kan nooit in drie maanden uitgroeien tot duizenden mijten. Het zou ook nog kunnen dat de temperatuur van de oxaalverhitting niet goed was. Dan werkt het niet effectief.
Kortom: is bestrijding de heilzame weg? Misschien kun je eens nadenken over selectie op hygiënisch gedrag via de pintest. Ook wel werk, maar positief werk gericht op verbetering van de bijen. ;-) groet, Ben -
Karin
06-02-2022 om 14:00Dag Ben, ik heb sinds half december geen volk meer. Kan jij me zeggen hoe ik het best terug met een gezond volk kan starten. Als ik een volk koop weet je nog niet of dit bestand is tegen DWV, waar mijn bijen last van hadden.
Ha Karin, dwv kan ook gerelateerd zijn aan een hoge mijtbesmetting. Maar sommige volken zijn er inderdaad gevoeliger voor. De beste kans op ziektebestendige volken maak je door voor een F1-volk van een bepaald ras te kiezen. Telers selecteren op hygienische en ziektebestendige volken. Maar je eigen omgeving en de dracht spelen net zo'n grote rol bij hun gezondheid en weerstand.
Kijk vooral ook wat er in jouw omgeving voor bijen gehouden wordt, je kunt beter daarop aansluiten. Misschien kan een lokale teler je verder helpen? Groet, Ben
PS ik heb uitstluitend Buckfast zoals je weet. -
Jan Van Tuinen
08-02-2022 om 20:24Dag Ben,
Ik reageer hier op jouw reactie in Bijenhouden nr 1 van februari 2022 in de rubriek “De Lezer Schrijft”. Je geeft een uitermate duidelijk antwoord op een zeer matig artikel van het Bijengezondheidsteam Brabant. Je hebt op alle punten die je reageert volkomen gelijk; mijn complimenten. Jammer dat het artikel van het BTB gepubliceerd is in Bijenhouden zonder een review van kenners vooraf. Dit systeem van peer review kennen we wel in andere disciplines zoals de medische wereld. Het voorkomt dat de lezer verkeerd geïnformeerd wordt; peer review verhoogt de kwaliteit van het artikel enorm. Altijd beter dan achteraf zoals nu is gebeurd. Het zou goed zijn als de redactie dit ter harte neemt. -
Geert
09-02-2022 om 02:11Als je oxaalzuur sublimeert moet je opletten dat de kristallen niet te warm worden.
In de winkel koop je oxaalzuurdihydraat, dwz er zijn 2 water moleculen aan gebonden.
Als je dit poeder opwarmt komt bij 100°C het water los en gaat verdampen (je ziet de kristallen bruisen).
Bij ongeveer 155°C zal het oxaalzuur sublimeren. Stook je nog warmer richting 175°C dan zal je oxaalzuur ontbinden in H2O en CO2. Je hebt dan jammer genoeg niets gesublimeert en niet aan varroabestrijding gedaan.
Ha Geert, bedankt voor deze waardevolle aanvulling. De temperatuur is dus cruciaal om het stadium van het vergassen te bereiken. Een te langzame opwarming leidt dus tot waterdamp terwijl de behandelaar denkt te sublimeren. Een te hoge verhitting doet eveneens niets, dan het middel te splitsen in water en kooldioxide. Van dat laatste hebben wel al genoeg.
Vanwege bovenstaande zijn er ook duurdere sublimatie-apparaten op de markt gebracht, waarbij je de temperatuur kan aflezen. De meest eenvoudige apparaten met het metalen lepeltje aan een staaf zal wellicht niet altijd de juiste temperatuur hebben. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.