11-12-2020

De wintertros

 

Op deze foto's zie je de wintertrossen van drie verschillende volken. Twee zitten er op dadantramen en eentje op simplexramen. De simplexramen zitten in een topkast (horizontale spaarkast). Werk je met twee broedkamers in de winter dan zit de wintertros vaak halverwege de twee broedkamers en kun je pas een goed beeld van de wintertros krijgen tijdens het kiepen van de bovenste BK tijdens het oxalen. 

Deze unieke inkijk op de wintertros voorspelt veel over de overleving, de uitwintering en de voorjaarsontwikkeling. Volken, die nu tijdens deze koude dagen op 3 of minder ramen zitten, kunnen het de komende periode nog moeilijk krijgen. Nu moet ik erbij zeggen, dat het ene ras kleiner overwintert dan het andere. Zwarte bijen kunnen zeer klein toch nog gezond de winter uitkomen. Bij andere rassen ligt dat vaak anders. 

Volken op 6 ramen of meer winteren over het algemeen sterk uit en zullen doorgaans voor een mooie voorjaarsoogst zorgen. Op deze manier kun je je eigen volken al een beetje indelen naar sterkte en plannen maken voor de voorjaarsvereniging. Kijk ook eens naar de leeftijd van de moeren of naar de mijtenval na het oxalen. Hierin vind je vaak de oorzaak voor het achterblijven in sterkte. 

Komende week zal de temperatuur weer oplopen en zijn de omstandigheden met een losse wintertros goed om te sublimeren. Kijk voorafgaande aan het oxalen en daarna eens naar de mijtenval. Bij een mijtenval van gemiddeld 1 mijt per dag berekend over 5 dagen kun je de oxaaldouche beter achterwege laten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan JANSEN

    11-12-2020 om 22:29

    Dag Ben,
    gaat alles goed in de Achterhoek?

    Ben oa nav over drie weken is het zover!, oxalen dus. Ik ben nog ver weg van een tros, vanmiddag waren gewoon alle bijen buiten!

    Heb jij een advies voor mij. Ik ben in de oktober/november 14 volken verloren aan de frelons, maar de laatste 13 kasten wil ik toch wel heel graag door de winter trekken.

    Advies is zeer welkom, ik mis nu even het gevoel van wat te doen!

    Ik lees het wel, prettige avond nog,

    Jan.

    Ha Jan, hier bij ons alles rustig en gezond in de Achterhoek. Wat een ellende die A. hoornaars (frelons).
    Vertel me nog eens of ze bijen buiten vangen of uiteindelijk ook de kasten binnendringen en daar bijen wegvangen?

    Je kunt ze in theorie op een paar manieren proberen te weren:
    1. Bijenstal met fijnmazige netten beschermen tegen frelons, maar ik vrees dat ze dan net buiten de netten de bijen wegkapen.
    2. Je zou ronde vlieggaten kunnen proberen, 20 cm onder de bovenrand van de broedkamer. Ze kunnen die hoge vliegopening beter verdedigen dan de vliegopening bij de bodem. Bovendien vliegen de meeste bijen zo direct naar binnen.
    3. je zou kunnen selecteren - mits je aan raszuivere teelt doet - op wespenverdedigingsdrang. Ik heb er volken bij, die wel 50 wachtbijen buiten opstellen op de vliegplank ter verdediging tegen wespen.
    4. ik heb ook een keer een raszuivere moer gehad, waarbij er wel 20 koppen van E. hoornaars op de bodem lagen. Blijkbaar werden die in de kast om zeep geholpen. Op iets dergelijks zou je kunnen selecteren.
    5. ik heb ooit in een video gezien uit Azië of Indonesië dat bijen daar (kippen)mest verzamelden van de grond (net als propolis) en daarmee de bovenkant van de vliegopening mee beplakten. Blijkbaar werd de nestgeur van het volk daardoor gecamoufleerd zodat er geen hoornaars meer op af kwamen. Misschien kun je iets met geuren om de hoornaars af te schrikken?
    6. Zorg wel voor een effectieve varroabestrijding en sterke volken, want die 14 overgebleven volken zullen wel de sterkste zijn. Je hebt ook kans dat de hoornaars de zwakste eruit pikken als slachtoffer.

    Via de mail verder van gedachten wisselen? Groet, Ben

  • Nico

    12-12-2020 om 07:58

    Mijn volk ziet er goed uit - vergelijkbaar met de eerste foto. Ik ga binnenkort oxalen want er zitten veel teveel mijten op de plank. Ik heb geen flauw idee hoe oud de moer is want de "leraar" waar ik de cursus bij gestart ben (ivm corona na 2 lessen gestopt) en waar ik het volk van heb gekocht doet niet aan markeren op kleur. Vraag: ik wil graag zelf een tweede volk creëren - wanneer kan ik dat het beste doen en hoe? (uiteraard heb ik daar al veel over gelezen - maar ik wil graag jouw mening. Dus een kort antwoord volstaat). Die "leraar" doet niet aan digitale ondersteuning - en ivm corona nu dus ook niet op een andere manier.

    Nico, je kunt het beste twee ramen overtollig wintervoer in het voorjaar overhangen naar een 6-raams kastje ter voorbereiding op het maken van een broedaflegger later in mei.
    In mei komen er ongetwijfeld belegde zwermcellen in je volk, zwermcellen zijn van die mooie pinda's onderaan de ramen (ook zijkant). Nu hang je drie van die ramen met bijen en al over naar je 6-ramer tussen de voerramen in plus een extra raam met kunstraat tussen het voer en de ramen met broed.

    In je oude volk moet wel de moer blijven en de rest van de doppen weg breken. In de 6-ramer komt vanzelf uit de zwermcellen een mooie jonge moer. Wel zeker een maand met rust laten.

    In de BLOG categorie Jaarlijkse imkerhandelingen staat alles over het hele imkerjaar met video's. Groet, Ben

  • Nico

    12-12-2020 om 08:16

    En ja - hij heeft wel de helft van het cursusgeld achtergehouden omdat hij er al heel veel tijd en kosten ingestoken had naar eigen zeggen. Tot nu toe heb ik al meer aan jouw steun gehad - waar je niets voor rekent! Veel dank dus daarvoor!

    ;-), dank je! Ben

  • Ed Rietdijk

    12-12-2020 om 09:41

    Hoi Ben,
    Mijn 5 volken zitten ook stijf op de wintertros en het kleiste volk zit verdeeld over 5 straatjes.
    Het grootste volk zit op 7 staatjes. De hele maand november heb ik trouw iedere dag mijten geteld en bij alle 5 de volken was dat nihil dus oxaalzuren laat ik achterwege.
    Wel is het zo dat op mijn plek een logee staat omdat de eigenaar geen tot (te) weinig tijd heeft op dit moment. Deze kast heb ik precies hetzelfde behandelt met mierenzuur maar ik had daar geen bouwraampjes in geplaatst. Deze kast had in november nog wel een aantal mijten per dag, moet ik deze wel behandelen met oxaalzuur?
    Vriendelijke groet en mooie feestdagen, Ed

    Ed, een aantal mijten per dag zal nog wel loslopen. Ik zou geen oxaalzuur aanmaken voor een logee. Mocht je een open fles VarroMed nog van augustus hebben, dan kun je die gebruiken voor dit ene volk. Groet, Ben

  • Aat Rietveld

    12-12-2020 om 10:32

    .... even niet over bijen .,...maar wel fijne feestdagen toegewenst ....en Ben , heel veel dank voor je inspiratie ..... en de geweldige inzet ..... EN gewoon doorgaan he....

    Dank je Aad. jij ook fijne gezellige dagen gewenst!

  • Margriet

    12-12-2020 om 12:10

    Ha Ben ,
    Ik heb een klein volkje op 1 broedkamer .
    Het is zo nat op de bodemplank .Zou het schimmel kunnen zijn ?
    Groetjes Margriet

    Ha Margriet, waarschijnlijk vocht dat vrijkomt bij de opname/vertering van voedsel. Misschien de bodemla een paar centimeters naar achteren trekken. Maar erg is het niet, want buiten is het nu ook erg vochtig. Groet, Ben

  • mark

    12-12-2020 om 12:32

    Heb afgelopen week gedruppeld. Begon weer lekker, eerste 3 volken weg.....Rest zat onderin met een vreemde voedselverdeling over 2 bakken, dat moet ik in de gaten houden. Hoewel ik er liever niet meer in kom tot april.

  • Ron Daalmans

    12-12-2020 om 13:00

    N.a.v. het bericht van Jan Jansen; toevallig staat er deze week een mooi stukje bij Scientias over Aziatische Hoornaars in Vietnam:
    scientias.nl/wilde-honingbijen-smeren-poep-aan-hun-voordeur-om-hoornaars-buiten-te-houden/

    Ron, ja dat was de video!
    Groet, Ben

  • Tomer

    12-12-2020 om 14:10

    Hier alle 33 ingewinterde volken mooi in orde. Zesramers op minimum 4 straatjes, grote kasten op 5, 6, 7 straatjes zoals het hoort. Binnen 10 dagen oxaal sublimeren. Aantal mijten valt goed mee, bij sommige kasten wel wat meer dan bij andere en hier en daar nog enkele jonge mijten/popdelen te zien.

  • Tomer

    12-12-2020 om 14:21

    Wat ik nog wou zeggen...de wintertros is dikwijls bovenaan door te folie te zien, maar soms zitten de bijen dieper. Via de onderkant kan je de tros ook goed zien als je met een pillamp door de gaasbodem kijkt, afhankelijk van kast en opstelling. Mijn dadantkasten staan op 50 cm hoogte, dus ik kan er onder kijken. Of gewoon via de vliegopening als ze echt onderaan zitten.

  • Frank

    12-12-2020 om 18:50

    hoi Bert
    De vorige blog adviseerde je om rond 21 december oxaal te druppelen. De weersverwachting geeft echter hogere temperaturen aan. Blijf je bij je advies?
    Ik wilde nu volgende week zaterdag gaan behandelen.

    Ha Frank, ik heet Ben....al heel lang ;-)
    In mijn blog schreef ik vanaf 21 december. Bij dat advies blijf ik. Voor druppelen moet je echt koudere nachttemperaturen hebben en overdag maximaal 5 graden. Dus wacht nog maar tot de bijen vast op de wintertros zitten, want anders heeft het druppelen niet het gewenste effect. Dus niet as zaterdag wanneer het mogelijk 8 graden is. Even geduld, dat is echt beter. Groet, Ben

  • Lippe

    14-12-2020 om 16:49

    Als ik de weerverwachting in mijn regio bekijk dan wordt het weekend van 26 en 27 december in ieder geval in de vroege ochtend koud genoeg om te oxalen.
    Van't weekend ga ik de lades plaatsen om de mijtenval te monitoren. Hopelijk kan ik er een paar overslaan.

    Lippe, die daling zie ik ook in de verwachting en verstandig om de mijtenval te beoordelen en eventueel over te slaan. Gebruik je beste volken met de laagste mijtenval ook voor de nateelt komend jaar. Groet, Ben

  • Rikth

    14-12-2020 om 17:24

    Dag Ben, ook ik heb als startend imker veel aan je blog. Graag zou ik wat advies willen over de komende mijten bestrijding. Graag zou ik over 1 of 2 weken mijn grootste volk met een suiker/oxaalzuur oplossing willen druppelen. Een verdamper heb ik niet. Gezien de weersverwachting zal dat moeilijk worden. Een temperatuur van 5 graden zit niet in de voorspelling. Kan het ook een keer vroeg in de morgen bij 6 of 7 graden?
    Bij voorbaat dank,
    Rik

    Ha Rik, in de lange termijn weersverwachting wordt het na de kerst kouder. Vijf overdag en twee graden in de nacht. Dus nog even wachten tot na de kerst. Mocht het niet kouder worden, dan is het inderdaad verstandig om vroeg in de ochtend te druppelen. Maar kies weer de koudste ochtend uit voor jouw locatie. Groet, Ben

  • Jan JANSEN

    15-12-2020 om 18:15

    Hoi Ben,
    Ben temp => 10 graden, en geen tros, alles vliegt nog. Wat nu met oxalen??

    Gr., Jan

    Ha Jan, toch gewoon wachten. Misschien moet je ter hoogte van Bordeaux wel moeren gaan opkooien eind juli en dan drie weken later (broedvrij) druppelen of verdampen. Daarna weer moeren loslaten of gelijk vervangen door een jonge moer. Groet, Ben


  • Lippe

    16-12-2020 om 12:58

    Hey Ben, bedankt voor je reactie.
    Al mijn teeltmoeren zitten in segeberger zesramers, waar ik op dit moment geen varroa's in kan tellen. De productievolken en overjarige teeltmoeren zitten wel in tienramers waar lades onder kunnen.
    Zelf had ik het idee, dat wanneer ik overzet in 10 ramers ergens eind maart begin april, dan de lades eronder ga schuiven en ga meten. Het volk met de minste varroa teel ik dan van na. Heb er 5 staan dus kan aardig vergelijken. Heb er 2 vragen over;

    1. Ik weet dat jij je teeltmoeren in mini plusjes overwinterd. Hoe meet jij de varroa in deze kastjes?

    2. Zal ik mijn teelmoeren wel een winterbehandeling geven om een goed beeld van de besmetting te krijgen in het vroege voorjaar?
    N.B. Deze teeltmoeren zijn ingevoerd in broedloze schudzwermen en besproeit met oxaal.

    Ha Lippe,
    Ik denk dat je in april weinig mijten zult vinden in je teeltmoervolken vanwege 1) het feit dat je ze al varroa-arm hebt opgezet en 2) in april zitten de mijten vooral in het broed.
    Jouw vraag 1: ik tel dagelijks de gevallen mijten van 30 onbehandelde volken, waaronder teeltmoeren en standbevruchte zustermoeren; de MP's hebben houten bodems met schuifladen. Ik maak ze trouwens als broedafleggers van onbehandelde MP-volken.
    Ik tel van 1 september tot 1 maart. Maar in principe weet ik nu na 4 jaar dat je kunt volstaan met het tellen in de maand september. Daarna verandert er niets meer in de ranking.
    jouw vraag 2: ik heb nog nooit een broedaflegger of schudzwerm behandelt. Op de bijen zitten zo weinig mijten. Om te kunnen selecteren op moeren en hun nageslacht, die zelf iets kunnen doen tegen de mijten, moet je een bepaalde selectiedruk hebben. Met weinig mijten doen de bijen er niets tegen. Dus als ik jou was, zou ik de teeltmoeren echt geen winterbehandeling geven.
    Jammer dat ze nu een dichte bodem hebben, want dan zou je nu het relatieve verschil wel kunnen zien. Zodra er weer broed is, trekken de mijten zich terug in het broed en zijn de verschillen veel minder duidelijk.

    Ik zal over mijn mijtentellingen van de 27 onbehandelde volken nog wel een keer een blogbericht schrijven. Drie heb ik vorige week wel behandeld om de restmijtenbesmetting te kunnen meten. Groet, Ben

  • Lippe

    18-12-2020 om 12:17

    Hey Ben, werderom erg bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ga je advies opvolgen en de p-moeren niet behandelen om zo een selectiedruk op te bouwen. Hopelijk kan ik daar in het voorjaar wat zinnigs over melden.
    Er staan sinds enkele jaren ook Beebreed volken op Vlieland, dus voor enige besmetting ben ik niet zo bang. En zoals jij ook altijd aangeeft: je redt geen volken door de winsterbehandeling, je geeft ze slechts een schone start in het voorjaar.
    Ik ben erg content met de segeberger zesramers, maar het niet kunnen meten van de varroa is toch wel een verbeterpunt voor de fabrikant.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.