06-10-2024

De wintertros

 

Op ochtenden met grondvorst of nachtvorst is de tijdelijke wintertros goed zichtbaar. Zodra de zon in sterkte toeneemt, verlaten ze de wintertros weer en in de loop van de ochtend wordt er al weer het laatste stuifmeel verzameld op de klimop. De eerste aanzet tot het terugtrekken in de straatjes gebeurt al bij een buitentemperatuur van 18 graden Celcius, onder de 14 graden vormt zich een losse wintertros. Bij minus 5 graden bereikt de wintertros zijn grootste dichtheid. Mocht de temperatuur verder dalen, dan wordt de tros niet dichter, maar produceren de bijen in de tros meer warmte. 

Op sommige plaatsen met weinig bomen, waarin een enkele klimop toch nog welig tiert, ontstaat schaarste en duiken allerlei insecten als gekken op de door de zon beschenen klimop die in onderstaande video over een schutting hangt op Terschelling-West. Dit was op vrijdagochtend 4 oktober bij een stralend blauwe lucht. 

 

Niet eerder zag ik zoveel belangstelling van bijvliegen en honingbijen voor de nectar en het stuifmeel van de klimop. 

Op de bovenste foto's zie je duidelijk het aantal bezette straatjes in de twee spaarkasten. Hier zie je ook één van de vele voordelen van het inwinteren op een eenbaks spaarkast. De bijen blijven duidelijk zichtbaar, in tegenstelling tot in tweebaks spaarkasten. Dit aanzien door het folie of plexiglas geeft een goed beeld van de sterkte van het volk en daarmee van de gezondheid. Gezonde volken met een lage mijten/virusbelasting winteren vrijwel in dezelfde sterkte uit alsdat ze ingewinterd zijn.  Een sterke mijten/DWV-virus belasting zorgt voor het vroegtijdig sterven van de winterbijen, zodat je de sterkte van het volk zienderogen ziet afnemen. Een maandelijkse check van de bijen geeft je goed inzicht in dit fenomeen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jesse

    06-10-2024 om 13:31

    Dag Ben,

    Bij de video krijg ik op zwart scherm de melding
    Deze video is privé!
    Klik ik op volgende dan krijg ik een groot aanbod maar niet jouw video.
    Wil je hier nog naar kijken?
    Bedankt!
    Groetjes

    Jesse, verholpen. Groet, Ben

  • Heleen

    06-10-2024 om 19:46

    Dag Ben,
    In mijn topkast tref ik twee broednesten. Kun jij dat verklaren?
    Misschien omdat ik eind augustus een zwak volk verenigd heb met dit volk?
    Ik verwacht dat er straks ‘gewoon’ 1 winter tros zal zijn. Wat denk jij?
    Groet uit Vorden

    Dag Heleen, bij het verenigen moet je de ramen met broed van beide volken direct tegen elkaar hangen, zodat er één nieuw broednest ontstaat. Indien jij het tweede volk er aan de achterkant tegenaan geparkeerd hebt, zitten er nu nog twee volken in de topkast. Gewoon laten zitten en kijken of ze nog gaan samensmelten komende maanden. Zoniet, dan heb je twee volken in het voorjaar. Groet, Ben

  • Nienke Binkhorst

    04-11-2024 om 07:47

    Hoi Ben,

    Mijn bijen staan nu op een tijdelijke plek. Ik wil ze eigenlijk donderdag gaan verplaatsen. De verwachte dagtemperatuur is dan 9 graden, de nachttemperatuur 2. Kan dat of is dat niet handig gezien een mogelijke tros? Moet ik in deze tijd wachten tot het donker is of zou ik het ook in de schemering kunnen doen? Er blijven nog andere volken op de bijenstal staan waar mijn bijen nu logeren…

    Dag Nienke, ik ga as dinsdag twee volken verplaatsen van mijn dochter en kleinzoon Daan. We doen dat in de middag omstreeks 16.00 uur. Dan zitten ze niet meer op de tros en zitten ze binnen vanwege de lage stand van de zon om 16.00 uur. Want om 17.00 uur wordt het donker. Wel zo makkelijk om ze met daglicht te verplaatsen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.