29-09-2018

De winterzit

Zodra de temperatuur daalt richting het vriespunt trekt de bijenkolonie zijn winterjas aan. Vanochtend vroeg daalde de temperatuur hier in de Achterhoek (Oost Nederland) tot bijna -2 graden. Bij Winterswijk zelfs tot bijna - 5 graden op klomphoogte.  De bijen clusteren zich samen om het warmteverlies vanuit de kolonie tegen te gaan. De bijen reageren zeer sterk op de schommelingen van de buitentemperatuur, vanmorgen om half 11  vlogen ze bij zonnig al weer op de koraalbes en de aardpeer. Voor de echte wintertros moet het nog wel wat kouder worden, maar ook dan verdwijnt de tros direct bij stijgende temperaturen.  

Vanwege de dalende temperaturen wordt het moeilijker om suikerwater te voeren, de bijen kunnen het wintervoer nog nauwelijks goed indampen. Het inwinteren zou nu toch echt klaar moeten zijn. Afgelopen week heb ik de laatste voerbakken verwijderd en nog enige volken bemonsterd om de mijtbesmetting op de bijen vast te stellen. Daarover meer in een volgend bericht. 

Het wordt inmiddels ook tijd om de vliegopeningen te beschermen tegen indringers als muizen. Bij de bouwmarkt heb ik vogelgaas gevonden met vierkante openingen van 6,35 mm. Precies goed om de kleinste muis, de bosspitsmuis buiten te houden. 

Ook gemerkt dat het bijenblog weer openbaar toegankelijk is? Lijkt me goed nieuws voor alle geinteresseerden en buitenlandse imkers!

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Kris

    29-09-2018 om 14:01

    Beste Ben,

    Het bijenblog weer openbaar toegankelijk!!! TOP TOP TOP!!!!!

  • annet

    29-09-2018 om 15:19

    geweldig dat de blog weer toegankelijk is!! Beter!!

  • Erik

    29-09-2018 om 15:51

    Beste Ben, ook hier bij ons in Vlaanderen zijn we blij dat we je terug kunnen volgen!

  • Dirk

    29-09-2018 om 16:25

    Hoewel ik het blog gewoon via mijn login kon volgen ben ik blij dat het weer openbaar is. Hoe meer imkers en geinteresseerden je kunt bereiken, hoe beter het voor onze imkergemeenschap is! Goed bezig Ben, je blog is Top!

  • Tanja

    29-09-2018 om 17:26

    Ook ik kan t blog gewoon volgen via mijn login ,maar het is een groot goed dat t weer openbaar staat . Top hoor.

  • Patrick

    29-09-2018 om 18:36

    Ook tevreden dat ik terug kan volgen

  • Jann

    29-09-2018 om 19:47

    Uit principe logde ik niet in, maar miste je blog wel goede beslissing NVB

  • HansS

    29-09-2018 om 20:52

    Ik ben weer éénenaloogenoor!

  • Ben Hovestad

    30-09-2018 om 00:37

    Helemaal eens met Dirk. Ik kon het volgen met de login, maar het blog is buiten discussie te belangrijk voor de exposure om het zomaar weg te stoppen. Klasse NBV, dat je op je beslissing bent terug gekomen. Misschien de volgende keer eerst eens peilen onder de volgers.

  • Wim,

    30-09-2018 om 07:37

    Vroeger heb ik geleerd dat de varroalade bij de winterdag afgesloten in de bodem blijft.. Ik hoor steeds meer dat na de behandeling de varroalade wordt verwijderd .
    Hoe doe jij dat met de kasten wel of geeen lade?

  • Ben de blogger

    30-09-2018 om 10:42

    Wim, ik laat de laden gewoon zitten. Redenen: 1) ik kan de mijtenval blijven volgen 2) bijen hebben in september, oktober, februari en maart een broednest warm te houden. Afkoelen van de randen van het broed is alleen maar positief voor de mijtenreproductie (broedduur is langer, dus meer varroadochters) 3) een volk in een holle boom heeft ook altijd een bodem.

  • Kenneth

    30-09-2018 om 11:07

    Geweldig nieuws dat we weer van Vlaanderen kunnen meevolgen en bijleren. TOP!!!

  • Johanna

    30-09-2018 om 15:10

    Blij dat het blog weer open is voor iedereen . Voor ik Imker was leerde ik zoveel van jouw blogs.Top Ben.

  • Jak Bos

    30-09-2018 om 16:14

    goed nieuws ook voor onze zuider buren, in verband met de varoa besmetting dit jaar, nog even mijn ervaringen met de stripjes, na vier maal behandelen vielen er nog meer dan 1000 mijten per dag in mijn grote volken, ik ben toen overgegaan in navolging van de Fat Beeman op het verdampen van Oxaalpoeder wat zeer goede resultaten gaf, ondanks de 4 maal behandeling met Thymovar, toch nog duizenden mijten, na tweemaal behandelen zijn bij de KI volken nog 1 of 2 te vinden en bij de hoofdvolken gaat het per dag minderen, donderdag de 4e maal behandelen, zonder deze methode hadden ze de winter niet overleefd er kropen al massaal bijtjes met te klein vleugeltjes over de grond wat nu gestopt is, ze komen met veel stuifmeel weer binnen.

    Jak, ik zou toch overwegen om komend jaar afscheid te nemen van de moeren met een mijtenval van duizend mijten per dag. Selecteer vooral op je KI-moeren met een lage mijtenval en hoge hygiëne. De schuifladen geven van beide aspecten een goed beeld. Groet, Ben

  • Greetje

    30-09-2018 om 17:55

    Dag Ben,
    Mijn eerste Buckfastvolkje ziet er gezond uit en is actief, maar waar ze nou precies mee bezig zijn, ik weet het niet. De tuin biedt volop hedera, aardpeer, sedum en herfstaster, waarop ik allerlei vliegen, wespen en hommels zie, maar nauwelijks een honingbij. In de kast is nog best veel ruimte, dus ik verwachtte eigenlijk dat er stuifmeel gehaald zou worden. Kan het zijn dat de bijen nog meer suikerwater willen? Ik heb 8kg suiker gevoerd, samen met de geschatte hoeveelheid van 6kg honing in de anderhalf-raams BK dacht ik dat dit voldoende wintervoer zou zijn..... De varroabestrijding met Varromed (2x 30cc en 1x 45 cc) is klaar en de mijtenval was nihil. Er zit nog een beetje gesloten broed in de kast. Moet ik iets doen?

    Geertje, zie je overdag af en toe wel bijen binnenkomen met stuifmeel? Dan is het bij de buren blijkbaar lekkerder.
    Ik zou me geen zorgen maken, er zit voldoende voer in de kast en je hebt nog vlak gesloten werksterbroed gezien. Is de bezetting in straatjes van de BK uitgedrukt ook nog voldoende? Je hebt weinig mijtenval. Dan moet je er maar op vertrouwen dat het volk de winter goed doorkomt. Groet, Ben

  • Gerard

    30-09-2018 om 18:52

    wijs besluit!

  • Niall

    30-09-2018 om 22:07

    YES!! Heel fijn besluit!

  • lode

    30-09-2018 om 23:14

    ik was bij de Vlamingen die aandrongen om toegang te behouden tot deze echt interessante blog en kijk: het lukt weer. Vooral dank aan Ben maar ook aan elkeen die meewerkte aan dit wijs besluit.

  • Ton4

    04-10-2018 om 12:52

    Heel verstandig om dit weer openbaar te maken voor iedereen.

  • Gert Valk

    05-10-2018 om 21:54

    Dag Ben!

    Ik ben al 3 weken aan het gissen waar mijn 7 volken toch hun blauw paarse stuifmeel vandaan halen. Het is echt veel. De schuiflade ligt steeds vol met deze korrels.
    Ik dacht zelf aan phacelia. Maar ik kan het nergens vinden. Vandaag kwamen ze weer met bakken stuifmeel terug. Dus heb ik een volk opengemaakt en aan de hand van de kwispeldans de richting van de drachtbron bepaald. Dit was niet zo moeilijk want op 1 raat liepen wel 7 bijen met deze paarse klompen in de zelfde richting te dansen. Ze liepen naar rechts dus op drie uur ten opzichte van de zon - kast as. Dus kon ik de richting makkelijk bepalen. Ik woon aan de rand van een bosrijk natuurgebied. Wat zo ongeveer 3 km breed is. De richting was haaks op de bosrand, en achter dit bos is de flevopolder. Hier heb ik dus ook zitten speuren. Nergens iets te vinden. Ook bij de boeren nagevraagd. Heb jij nog een idee wat het anders zou kunnen zijn? Vorige jaar had ik dit ook .
    Nu al 3 weken volop blauwpaars stuifmeel.
    Is het ook mogelijk om de korrels te determineren.

    Spreek jij ook in Beilen op de studiedag?

    Hartelijke groet,

    Gert

  • Ben de blogger

    05-10-2018 om 22:35

    Gert, ik heb in een tabel met kleuren van stuifmeel gekeken, maar kom bij phacelia en wederik uit, maar die laatste bloeit veel eerder. Probleem is ook dat ik kleurenblind ben. Zit er geen Intratuin in je buurt , die hebben ook vaak bloeiende perkplanten staan. Je kunt pollen vrij gemakkelijk determineren met een microscoop. Ik zal nog wel verder zoeken naar die kleur pollen, probleem is wel dat ik kleurenblind ben ;-). Ik mag een voordracht geven in Breda en Merkelbeek. H.gr Ben

  • ruud

    06-10-2018 om 16:24

    Beste Ben, wat ik mij even afvraag is nu het mooie weer doorzet en de bijen blijven halen terwijl ze
    al ingewinterd zijn of er geen BK bij moet (staan op 1 BK/10ramen stamp vol nu dus) met enige uitgebouwde ramen, eronder zetten?? Het wordt nu denk ik behoorlijk krap voor de dames op 1BK (spaarkast). gr Ruud

  • Margriet

    06-10-2018 om 17:13

    Dag Ben, Als de bijen stuifmeel halen is het dan zeker dat er een moer in het volk zit of haalt een moerloos volk ook stuifmeel?

  • Ben de blogger

    06-10-2018 om 17:53

    Ruud,
    het bijenvolk is aan het krimpen, de vele zomerbijen halen de laatste nectar en pollen en zijn eind oktober vervangen door veel minder winterbijen. Het uitlopende broednest biedt plaats voor het nu nog binnengehaalde voer. Dus niets meer veranderen, gewoon met rust laten.

    Margriet, stuifmeel kan zeker duiden op de aanwezigheid van broed en dus van een leggende moer. Toch geeft het niet voor 100% garantie, want onder andere omstandigheden kan er ook nog broed zijn. Denk aan een darrebroedige moer of eileggende werksters.

  • Margriet

    06-10-2018 om 23:31

    Ben, In een klein volk is het oude broed uitgelopen, de koningin (met stip) is verdwenen en ik zie geen nieuwe koningin en ook geen nieuw broed. Enkele weken geleden heb ik er een raam met broed en larfjes ingehangen maar er is geen nieuwe moer aangemaakt. Ik kan geen koningin vinden, als ze er wel is dan kan het natuurlijk zijn dat ze niet is bevrucht omdat er geen darren meer waren/zijn.
    Het binnenhalen van stuifmeel gaf me weer hoop maar dat is dus geen garantie dat er toch een kon. is.
    Dit is een nieuw Buckfast volkje dat ik liever niet verenig met een ander niet-Buckfast volk. Ik wacht nog wat af en zet het volkje later met een separator bovenop een ander volk, dan zie ik na de winter wel hoe het is afgelopen.



  • Ben de blogger

    07-10-2018 om 11:55

    Margriet, wanneer er geen redcellen op je ingehangen raam open broed zijn aangetrokken, moet er nog een K aanwezig zijn, een oude (misschien stip verloren?) of een jonge moer. In de regel worden jonge moeren nog wel bevrucht in september, is mijn ervaring. In het net geposte bericht met video van 2 dagen terug was er ook geen broed meer (ja nog 10 cellen). Moer gelukkig wel gezien ;-).

  • Luc Verachtert

    07-10-2018 om 12:18

    Bedankt NBV dat ik in de Ardennen van België ook weer kan meevolgen

  • JoBo

    08-10-2018 om 15:24

    Geweldig goed nieuws dat we je terug kunnen volgen Ben! Al veel opgestoken van jou ervaring in de bijenwereld. Imker uit Belgisch Limburg

  • Ben de blogger

    08-10-2018 om 15:35

    JoBo, vertel het vooral aan je collega-imkers door!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.