25-12-2016

De winterzonnewende

De winterzonnewende

Op deze eerst Kersdag wens ik jullie allemaal een hele mooie kerst toe. Kerst is het feest van het licht en van bezinning. De winterzonnewende ligt net achter ons en is een mooi keerpunt in het jaar, we leven weer naar het licht toe. De daglengte gaat weer langzaam toenemen. De winterzonnewende is ook een keerpunt in onze bijenvolken. Het zal niet lang meer duren of de koningin hervat haar voorbereidingen voor het komende voorjaar, ze begint - weliswaar heel bescheiden - een heel klein broednestje aan te leggen. Mocht je nog moeten oxalen, doe het dan snel. Overigens blijkt uit Duits onderzoek (zie Bijenwerk van voorgaande jaren) dat de mijten ook een winterstop kennen in hun broedseizoen, dus de meeste mijten blijven op de bijen zitten. Geef de resultaten van het oxalen svp door via de button winterbehandeling op de NBV homepage, bijna 100 meldingen zijn er al binnen. 

De problemen met de sjoemelwas van afgelopen jaar heeft menig imker hoofdbrekens gekost. We zullen als imkers meer moeten samenwerken en samen onze eigen was laten verwerken tot nieuwe schone kunstraat. In de zomer gebruik ik altijd zonnewassmelters om de oude kunstraat, die vrijkomt bij het wegnemen van de onderbakken omstreeks 1 maart, om te smelten. Ook in de nazomer heb ik de nodige oude raten verzameld. Daarom heb ik mezelf een stoomwassmelter en wassmeltbak van inox kado gedaan met de kerst. De eerste 4 kg bijenwas is gisteren geoogst. 

De onderstaande inox bak met dubbele zeef is te koop voor Dadantkasten. In de onderste broedkamer komt de wasemmer/schaal te staan met daarboven de inox lekbak en daarboven komt een BK met de oude raten. Na 30 a 45 minuten stomen, zijn de ramen nagenoeg schoon. 

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Maria

    25-12-2016 om 14:35

    Voor jou ook een mooie Kerst, Ben. En je hebt jezelf een prachtig cadau gegeven. Veel plezier ermee.
    Ik hoop ook in het komende jaar weer veel van je blogs te genieten en te leren.

  • marjolijn

    25-12-2016 om 15:48

    Ben ik wens je een geweldig bijenjaar toe, met veel lekkere honing en weinig narigheid .Ik bedank je voor de niet aflatende stroom van nuttige tips en aanwijzingen. Je bent voor mij , maar denk voor velen van grote waarde !!!!! Een fijne jaarwisseling en op naar het volgende seizoen.

  • Jenny Hoyos

    25-12-2016 om 16:17

    Hallo Ben
    Ook van mij de beste wensen voor jou en je dierbaren. Als we de enquete invullen dan is het toch alleen handig dit in het voorjaar te doen zodat je dan ook meteen met de wintersterfte rekening kan houden???

  • Ellie Sterk

    25-12-2016 om 16:44

    Jullie ook gezellige dagen en een mooi jaar met gezonde en blije bijen. Maken de bijen het goed, dan worden wij goed gevoed.

    Hartelijke groet,
    Ellie

  • gert-jan

    25-12-2016 om 17:22

    hallo ben mooie zeef maar waar zijn deze te koop

    gr gert-jan

  • keflin

    25-12-2016 om 19:04

    kun je ook een foto plaatsen van het geheel in werking.
    Ben namelijk nieuwsgierig hoe je de was opvangt.
    en hoe de werkende stelling er uit ziet.

  • Ghislain

    26-12-2016 om 08:00

    Ja Ben, de vraag van Keflin wou ik ook stellen. Waar heb je dat toestel gekocht, wat is de prijs, ...
    Fijn eindejaar verder!

  • Tijmen v.bodegraven

    26-12-2016 om 11:08

    Ben, wij wensen jou en je fam. ook heel fijne dagen toe, en een goed en gezond 2017!
    Wij kijken steeds uit naar je blogs, zeer leerzaam en prettig geschreven; hou dit vooral vol!
    Die wassmelter zou je eigenlijk in groepsverband moeten kunnen hebben.........? de vereniging heeft er ook een,maar dat is uit de buurt, Doetinchem.
    mvg. Tijmen.

  • Ben de blogger

    26-12-2016 om 11:35

    Het stoomapparaat en de wastrechter zijn o.a. te koop bij Imkerij De Linde en Holtermann. De prijs van de trechter is 140 euro. Deze versie is specifiek voor Dadantkasten. Het stoomapparaat kost ongeveer 60 euro.
    Ik zal komende week een video maken van de installatie en werking van het geheel.

  • Anifetty

    27-12-2016 om 14:03

    Hallo Ben, vast een gelukkig nieuwjaar waarin ik je weer met belangstelling zal volgen. Afgelopen jaar ben ik begonnen met twee volkjes op een zorgboerderij in Borger. Eén ervan gaat het niet redden ondanks een goede zomer, mooie honing, voldoende wintervoer en varoa bestrijding.
    Volgend jaar hoop ik veel van je te leren over het vermeerderen van volken.
    De doelstelling van de stal op de zorgboerderij is om uiteindelijk met 8 kasten te gaan werken. We doen zoveel mogelijk met gebruikte materialen en gaan komend jaar aan het werk om de standplaats te omringen voor beschutting en met drachtplanten. We zullen ook een strook afrikaantjes inzaaien. Ons zijn bemoedigende berichten ter ore gekomen over het effect dat afrikaantjes hebben op varoa besmetting.
    Hartelijke groeten van Anifetty

  • Wim R

    20-11-2020 om 12:35

    Dag Ben,

    Volstaat het om de raampjes na 30min à 45min op te bergen? Of heb je nog extra werk om ze proper te krijgen voor de bijen. Ik had blijf sukkelen met was aan de randen van het raam en weet niet goed wat als voldoende Opgeschoond mag beschouwd worden

    Dank
    Vg Wim

    Ha Wim, na het drogen van de raampjes krab ik nog een keertje met een mes de achtergebleven was en propolis van alle kanten van het hout af. Dat is voor mij voldoende. Er zijn ook imkers die dit helemaal niet doen en het andere uiterste is een behandeling in een natronloog bad, daar komen ze brandschoon uit.
    Voor ieder wat wils dus. Net als in ieders woonhuis ;-).
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.