Een cursist van een vervolgcursus meldde mij dat hij een wit gevlekte bij gespot had, die overigens niet kon vliegen. Bij toeval zag ik dit verschijnsel twee dagen later zelf ook. De betreffende bij heb ik in een kluisje gedaan en even laten afkoelen in de koelkast voor nader onderzoek. Na een paar uur bleek de bij nog te leven, echter de witte vlekken waren verdwenen. De bij vloog weer blij terug naar haar kast. Het raadsel was alleen maar groter geworden.
Gisteravond trof ik weer een gevlekte bij aan op een bevruchtingskastje. Deze heb ik binnen kunnen filmen en aan een nader onderzoek onderworpen, helaas met fatale afloop voor de bij, maar het raadsel is wel opgelost. Het bleek dat de witte vlekken als schilfertjes te verwijderen waren. Omdat ik in eerste instantie aan materiaal afkomstig van bloemen dacht, heb ik de schilfers geproefd en wat bleek? Het was zoet als suiker!
Aangezien plaats van delict het bevruchtingskastje was, waarop de bij liep, viel het kwartje. De bij was verkleefd geraakt in het voerbakje met apifonda (suikerdeeg). Waarschijnlijk heeft de warmte het suikerdeeg gedroogd, hoe dan ook, de bij is los gekomen met restanten wit suikerdeeg op haar lijfje en vleugels.
Over een paar weken zal ik een video maken van geheel witte bijen uit de wondere wereld van de Biesbosch, de ervaren imkers kennen dit verschjnsel al. Zie je de komende weken bijen binnen komen met witte streepjes op de rug, dan is er niets aan de hand. De verklaring volgt binnenkort.
Ben Som de Cerff, docent koninginnen- en bijenteelt, hobby-imker