22-10-2015

De zesramer

De zesramer

Begin deze week zaten de meeste bijenvolken nog op de wintertros, vanmiddag (vrijdag 23-10) komen ze volop met geel stuifmeel binnen. Het is dan ook 16 graden en alle bomen staan te pronken met hun herfstkleuren. 

Op de onderstaande foto krijg je een inkijkje van begin deze week in een zesramer. Bij alle volken zitten de bijen voor in de kast aan de kant van de vliegopening. Daar bevindt zich het laatste restje van het broednest. In de loop van de winter schuift het volk van voor in de kast naar achter in de kast en van beneden naar boven. Het voer aan de achterkant wordt als laatste benut. Op deze foto zie je ook dat de achterkant leeg is, er zit daar wel verzegeld voer maar geen bijen. Alle (5) straten zijn goed bezet.

Waarom overwinteren de volken in zesramers zo gemakkeljk?

  • Meestal zijn het jonge volken, vaak ontstaan vanuit een broedaflegger, met vrijwel altijd een jonge koningin; Jonge koninginnen leggen later in de zomer nog een redelijk broednest aan en worden niet gewisseld zoals veel overjarige moeren. De groei gaat door tot in september.
  • De grootste produktievolken hebben over het algemeen de grootste mijtenpopulaties, in zesramers is dit niet het geval, met hun beperkte broednest (meestal max. 4 a 5 ramen) kunnen de mijten zich minder goed explosief ontwikkelen. De achterstand, die ze hebben door de late start en vaak vanwege een broedonderbreking omdat de jonge moer nog op bruidsvlucht moet gaan, halen de mijten niet meer in.

Conclusie: 6-ramers kunnen prima dienst doen als reservevolken en volgend voorjaar dienen om middelmatige volken te versterken of helaas uitgevallen volken te vervangen. 

Zwakke (4 en minder straatjes) volken heb je natuurlijk al verenigd met middelmatige volken? Zo niet, doe het dan alsnog. Samen komen ze beter de winter door. Bij vitale volken zal de uitwinteringsterkte nagenoeg hetzelfde zijn als de inwinteringsterkte, soms scheelt het 1 straatje.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Niels

    23-10-2015 om 18:58

    Ben, je hebt de klok een dag te ver gezet ;) Maar ook in t Zutphense werd vandaag volop stuifmeel binnengebracht. Mij vielen de verschillende kleuren op, van diepgeel tot bijna wit.

    Gr
    Niels

  • Ben SdC

    24-10-2015 om 18:19

    Niels, klok is weer terug gezet. Vannacht weer klok verzetten. bijen hebben het makkelijker met hun biologische klok ;-)

  • Mathijs

    02-11-2015 om 21:22

    Wij leren bij de cursus de Aalstermethode.mdaarbij zit juist de oude moer in de zesramer.
    Ik heb begrepen dat een tros in de winter niet opzij kan. Klopt dat? Wat moet je dan doen als de tros helemaal links zit en er voer te weinig is en rechts nog genoeg voer?

  • Ben SdC

    02-11-2015 om 21:31

    In mijn TBH's gaat de tros ook naar boven en tegelijkertijd naar rechts, want links van het volk zit nauwelijks voer. Links zit mijn vliegopening, daar zit tevens het laatste broed.
    Dus geen zorgen maken, de tros volgt het voer wel.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.