28-02-2019

De zesramer

Zesramers blijken ieder jaar weer juweeltjes te zijn om reservevolken te overwinteren. Eigenlijk kunnen we de vorig jaar opgebouwde afleggers met jonge moeren beter standaard in 6 ramers overwinteren. In deze zesramers met volledig gazen bodem uit het Verenigd Koninkrijk overwinteren de volken zeer goed en gebruiken minder wintervoer. Op onderstaande foto's zie je hoe ze de winter door komen. De laatste foto is van vanmorgen.

 

De compactheid van de wintertros zorgt samen met een goede ventilatie voor een goede overwintering. Meestal reageren ze snel op een weersverbetering en leggen dan in de zesramer al een behoorlijk broednest aan. Over drie weken merkt je het resultaat in een boost van jonge bijen, die dan uitgelopen zijn. Medio maart is dan de 1e generatie jonge bijen geboren. De 2e generatie volgt begin april. Zodra er in de tweede helft van maart weer sprake is van mooi voorjaarsweer hang ik de zes ramen over naar een 11-ramer met 2 sluitblokken en 2 ramen kunstraat. 

Begin april komt er dan een uitgebouwde HK op en een 2e halve BK met kunstraat onder. Zo vertoeft het broednest net onder het moerrooster waardoor de bijen de honing direct boven het moerrooster zullen opslaan. De 2e halve BK onder (eigenlijk dus een HK) dient uitsluitend als overloop indien de bijen tijdens de hoofddracht in de zomer meer ruimte nodig hebben voor de opslag van verse nectar en stuifmeel. 

Voldoende ruimte om de zwermdrift te temporiseren wordt geboden in de vorm van meerdere HK's. Dat kan wel oplopen tot 3 HK's, in uitzonderingsgevallen 4. De volgende keer meer nieuws over de horizontale spaarkast zonder extra bakken. Hierin komt eveneens een zesraams overwinterd volk met 2018-F1 moer. 

Meer info over de jaarlijkse imkerwerkzaamheden in verschillende kasttypen, zoals Dadant en spaarkast? Informeer dan eens naar het praktische imkerboek "het jaarrond imkeren in Dadant- en Spaarkast". Hierin kun je tevens meer lezen over koninginnenteelt en bijen houden op kleine cellen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Pieter

  28-02-2019 om 18:40

  Beste Ben,

  wat zijn je overwegingen om een halve BK (dus HK) eronder te zetten, en niet een hele BK?

  Pieter, dit is een kwestie van rekenen. Een moer met een legvermogen van 2000 eitjes per dag heeft voor 42.000 broedcellen, verhoogd met 30% voor opslag van honing en stuifmeel, 10 BK-ramen nodig. Een goede moer met een legvermogen van 3000 eitjes heeft voor 63.000 broedcellen - verhoogd met 30% honing- en stuifmeelcellen - 15 BK-ramen nodig.
  In een Spaarkast BK passen 11 ramen, inclusief HK wordt dit ongeveer 16 BK-ramen. Dit is dus voldoende ruimte om een goede moer geen beperkingen op te leggen.
  Groet, Ben

 • Gert Valk

  01-03-2019 om 09:35

  Hoi Ben,
  Ik heb tegen het broednest bij 17 graden in de zon een uitgebouwd leeg broedkamerraam bij alle volken gehangen. 1 voerraam er uit.
  De volken hebben alle 6, 4 ramen broed en 1 5 ramen broed.
  Maakt het nog uit of het ingehangen uitgebouwde raam een voerraam of een broedraam is geweest? Dit te zien aan de schuine cellen bij voerramen en rechte cellen bij voerramen.
  Volken hebben al aardige broednesten. Grote plakken broed.

  Gert, volgens mij vulden de plakken broed toch nog niet de gehele ramen? Meestal zijn ze zo groot als een handvlak, soms groter, soms kleiner. Ze gebruiken nu veel meer voer, dus er komt achter het broednest ruimte vrij om te beleggen. M.a.w. het aantal ramen broed stijgt niet, maar wel het oppervlakte. Het is niet verstandig om nu al voerramen weg te nemen, want wanneer komt het echte voorjaar? Waarom zou ik per 1 maart de bijen verleiden om een nog groter broednest aan te leggen?
  Bij invallende kou kunnen ze mogelijk het broednest niet in de vergrote breedte warm houden. Om die reden laat ik de natuur meestal tot de 2e helft van maart zijn gang gaan.
  Zodra de wilg volop bloeit en het voorjaar echt door zet, ontstaat er bouwdrift en vervang er het te veel aan wintervoer door kunstraat (niet bij de dadantkasten).
  In mijn manier van imkeren probeer ik de bijen in hun natuurlijke gedrag te ondersteunen, maar ik probeer ze niet te forceren tot zaken.
  Ik denk dat schuine cellen omhoog in voerramen groter en dieper zijn dan traditionele broedcellen. Wellicht worden deze niet belegd? Ik heb er geen ervaring mee. Groet, Ben

 • Natallia

  01-03-2019 om 10:14

  Mijn volk is in een 10-ramer overwinterd. Met huidige weer omstandigheden gaan de planten paar weken vroeger te bloeien. Is het verstandig om mijn 10-ramen kast al te uitbreiden met HK onder te plaatsen en niet tot half maart te wachten?

  Natallia, zo lang als je dekplank gesloten houdt, kun je er wel een BK (met kunstraat?) onder plaatsen. Maar het heeft echter weinig zin, omdat het volk - vanwege gebrek aan nectardracht en gebrek aan veel jonge bijen - toch nog niet raten bouwt.
  De raatbouw begint pas als over 2 of 3 weken het voorjaar terug keert. Over 3 weken zijn er ook voldoende jonge bijen en kunnen ze raten gaan bouwen. Dus nog een paar weken wachten zou ik zeggen en wachten op het mooie weer. Groet, Ben
  PS in de bovenbak moeten ook wel 9 ramen bezet zijn.

 • Gert Valk

  01-03-2019 om 14:51

  Dag Ben, bedankt voor je antwoord.
  Alle volken hadden nog ongeveer 4 a 5 volle voerramen. Daarom dacht ik dat ze er nu makkelijk 1 konden missen. De koningin kon moeilijk verder leggen omdat ze beperkt werd door de volle voerramen. Hier ben ik zelf de schuldige van doordat ik veel te ruim gevoerd heb. De boswilg begint al geel te worden.
  Maar inderdaad heb je gelijk dat de waterhuishouding een probleem kan worden als er nog een winter komt. En dat ze zelf ruimte creƫren doordat ze voer opeten..
  Het is allemaal zo vroeg dit jaar.. de boswilg bloeit hier in Flevoland vanaf 28 febr!
  Het viel mij trouwens op dat eigenlijk al het verse stuifmeel naast het broednest in de bovenbalk zit. Er wordt nog niets in de onderbak gestopt. Deze waren nagenoeg leeg en heb ik weggenomen. Volken bezetten nu bij 6 graden 8-10 ramen. Zodra het weer goed is zet ik de uitgebouwde honingkamers er op.
  Hartelijk dank voor de goede lessen!
  Mocht je nog een opmerking of iets hebben hoor ik graag.
  Groet, Gert

  Gert, blijf volgend jaar maar op dezelfde wijze inwinteren. Het is dit jaar een zachte winter, maar een strenge winter behoort ook tot de mogelijkheden. Reservevoerramen zijn straks makkelijk bij de kunstzwermen. Hier zie ik ook volledig gele wilgen, maar de bijen blijven binnen ;-(.

  Stuifmeel wordt meestal rond en in het broednest opgeslagen, ze kunnen het met een week slecht of koud weer opgegeten hebben.

  Zodra je witte puntjes ziet aan het folie van de bovenbak is het tijd om de onderste bak met kunstraat terug te plaatsen. Die witte puntjes verraden de bouwdrift. De HK met uitgebouwde raat zou ik pas plaatsen bij bestendig mooi voorjaarsweer en inderdaad 10 bezette ramen in de bovenbak. Groet, Ben

 • Tomer

  01-03-2019 om 21:57

  Is het niet zo dat een bijenvolk juist meer voedsel verbruikt tijdens een warme winter? De bijen zijn dan actiever, doen regelmatig een reinigingsvlucht, er is sneller en meer broed dat moet warm gehouden worden, dus de voorraad gaat er sneller door dan tijdens een koude winter wanneer ze compact op tros zitten.

  Tomer, de ontwikkeling van bijen verloopt vooral volgens een jaarlijkse cyclus, waarbij de daglengte de grootste rol speelt. De moer begint in januari haar kleine broednestje op te bouwen en bouwt dit uit tot 3 of 4 handgrootte vlakken begin maart. De echte broednestgroei ontstaat pas wanneer de Boswilg volop in bloei komt.
  In de maanden november, december en januari is de voedselopname het laagst, maar de noodzakelijke verbranding wordt wel bepaald door de buitentemperatuur. Strengere vorst, meer verbranding.
  In maart en april is de verbranding het grootst vanwege het groeiende broednest en is de voedselopname direct afhankelijk van dracht en het weer.
  Bij slecht weer kunnen volken in maart of april nog sterven van de honger.
  Conclusie: zacht weer in november, december en januari verlaagt het voedselgebruik, het bijstoken van de bijen staat op een lager pitje. Ook bij zachter weer vind je in de donkere weken voor kerst nagenoeg geen broed. Groet, Ben

 • M.Edd

  06-03-2019 om 20:51

  dag Ben
  ik heb nog niet in mijn volken gekeken ze vliegen bij goed weer wel goed. ik heb ze op 1 bk ingewinterd op een volk na. Wanneer kan ik de 2de bk en hk op zetten ?
  en hoe moet ik handelen met de volk die op 2 bk ingewinterd is ?
  (alle ramen die ik ga gebruiken voor bk en hk zijn niet uitgebouwd)
  vanaf 17-03-19 tot 31-03-19 ga even weg . Mvg

  M., ik zou je willen adviseren de 2e bk onder te plaatsen, dan blijft de warmte boven behouden en kunnen ze zoals in de natuur naar beneden bouwen/groeien wanneer ze er aan toe zijn. Het plaatsen kun je nu al doen, mits de volken niet zwak zijn en ze de bovenbak nagenoeg bezetten.
  Bij een 2-baks ingewinterd volk had je de onderste bak twee weken al moeten wegnemen, waarschijnlijk zit er nu al stuifmeel in opgeslagen. Bij warm weer later kijken of er oude donkere ramen vervangen kunnen worden door kunstraat.
  De honingkamers moet je pas plaatsen, wanneer de kers bijna begint te bloeien op voorwaarde dat de volken de bovenste bak bijna helemaal bezetten. Het heeft geen zin om een HK te plaatsen op een zwak volk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.