22-09-2020

De zomer zit erop, het wintervoer is opgeslagen

Het prachtige weer van de afgelopen dagen was uitermate geschikt om de interne voerbakken weg te nemen en incidenteel nog een blik in een specifiek volk te werpen. De volken zien er volgens mij bijna allemaal goed uit. Ze lijken voldoende sterk te zijn gebleven. De omslag van zomer- naar wintervolk vormt altijd een cruciaal moment in het leven van een bijenvolk. Er wordt echt een nieuwe generatie andere bijen gevormd. De echte beoordeling van de sterkte kun je pas doen wanneer de temperatuur echt onderuit gaat en de volken zich terugtrekken op de wintertros. 

Hou vooral deze dagen de mijtenval in de gaten. Op basis van de mijtenval kun je de volken waarderen op mijtentollerantie. Sommige volken hebben veel meer mijten dan andere volken, alhoewel hun achtergrond hetzelfde is. Het is natuurlijk zaak om appels met appels te vergelijken. Maar mocht je meerdere volken hebben, dan is het erg interessant en leuk om de resultaten van 5 dagen mijtenval eens te fotograferen en te vergelijken.

Ik zet altijd een groot aantal volkjes met jonge moeren op in miniplussen. Uiteraard zitten al deze volken op kleinere cellen. De volken zitten in een soort preselectiefase voor het komend jaar. Zowel de raszuivere koninginnen als hun standbevruchte zusters worden vergeleken met elkaar. De beste worden komend jaar weer ingezet voor de vervolgteelt. Mijn doel is om volken te telen die kunnen overleven zonder varroabestrijding. Die bestrijding moeten de bijen zelf zo veel mogelijk doen. Soms moet je ze helpen, soms niet. Het is een kwestie van meten. In de praktijk komt dit bij tolerante volken vaak neer op een vertraagde groei van de mijtenpopulatie en een gestage afname van de mijten door natuurlijke sterfte in de nazomer en herfst. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Rob W. le Mair

    23-09-2020 om 00:10

    Beste Ben.
    De volken zitten in een soort preselectiefase voor het komend jaar. Zowel de raszuivere koninginnen als hun standbevruchte zusters worden vergeleken met elkaar.
    Bedoel je hier "zusters" of "dochters"?
    groet, Rob.

    Ha Rob, van iedere teeltserie probeer ik stand- en eilandbevruchte moeren te krijgen. Ik vergelijk dus zussen binnen een lijn. Groet, Ben

  • Niki

    23-09-2020 om 08:52

    Hi Ben,
    Ik heb gisteren de volken voor een laatste keer geïnspecteerd en daarvoor tevens de voer voorraad gecheckt om te zien wie er nog wat bij moet hebben en hoeveel. Ik ontdekte in mijn piepschuim 6 ramer dat ze bulken van het voer! Ze hebben totaal zo’n 10 kg, naar mijn idee teveel. Haal ik er nu al het beste een raam voer uit of kan ik het zo laten en over een tijdje opnieuw beoordelen. Ze hebben naar mijn idee zo niet genoeg ruimte voor een winterzit...
    Ben benieuwd naar jouw idee en alvast bedankt voor je feedback.
    Hartelijke groet, Niki

    Ha Niki, tien kilo is dus 4,7 raam. Een vol raam is 2,1 kilo. Dus hou je nog 1,5 raam over met lege cellen. Dat zijn wel 5 handgrote vlakken met lege cellen, dus voldoende voor de winterzit. Lekker zo laten. Ze overwinteren prima op 6-ramers. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    23-09-2020 om 09:02

    Hallo Ben,
    Ook bij mij is het inwinteren klaar en alle 5 de kasten zitten bomvol voer (bij twee kasten zit het verzegelde voer zelfs op de toplatten) en ook stuifmeel is ruim voorradig. Ik inspecteer iedere dag de Varroalades maar vind geen enkele mijt meer. Eigenlijk mag ik gezien de resultaten tot nu toe best tevreden zijn voor mijn eerste seizoen en dat komt niet in de laatste plaats door de adviesen en goede raad die ik via deze blogs van jou heb gekregen, dank je wel daarvoor ook namens mijn 5 tevreden volken, Ed

    Ed, leuk om te horen en graag gedaan uiteraard. Op naar het volgende seizoen! Groet, Ben

  • Rick

    23-09-2020 om 09:11

    Hoi Ben,
    Ik zie de miniplus volken naast ernaar zitten en elkaar lekker warm houden. Slim idee. Toch vroeg ik me af of ze voldoende voer in een bak hebben om te overwinteren?
    Rick

    Ha Rick, ik overwinter mijn teelt- testmoeren al jaren op deze manier. Het minimum is wel twee randjes miniplus en tenminste 12 kilo gewicht van kastje (met houten bodem), bijen, ramen en voer. Eind februari hang ik ze weer in de digitale kofferweegschaal en dan er altijd wel een paar die ik moet bijvoeren. Maar de meeste hebben voldoende voer.
    Het verschil zit 'm in de vroege ontwikkeling van een broednest. Volkjes met veel mijten houden ook een broednest aan ter compensatie van het voortijdig verliezen van bijen. Groet, Ben

  • Marcel

    23-09-2020 om 21:00

    Hallo Ben, afgelopen weekend heb ik ontdekt dat één van de volken in een tijdsbestek van amper 4 dagen compleet is leeggeroofd. Heb je nog tips om deze compleet lege kast een beetje snel bij te vullen met voer?
    Dank
    Marcel

    Marcel, het beste kun je de vliegopening beperken tot 1 a 2 bijen-breedte en een can inversuiker opvoeren in zo'n 6 liter voerbak. Invertsuiker bevat minder water dan een suikerwateroplossing en hoeft niet meer gefermenteerd te worden door de bijen. Zodra de voerbak leeg is, het 2e portie geven. Groet, Ben

  • Andrea

    23-09-2020 om 21:27

    Dag Ben,

    Om de hoeveel tijd controleer je de varroalade om een goed beeld van de mijtenval te krijgen en welk aantal mijten is binnen dat tijdsbestek acceptabel?
    Alvast bedankt!

    Groetjes Andrea

    Ha Andrea, je kunt in principe om de drie a vier dagen kijken, mits er niet te veel rommel naar beneden komt, want dan wordt het tellen lastiger. Ik maak een foto met mijn gsm en via een fotoshop programma vergroot ik de foto en tel ik de mijten. Ik doe het dagelijks omdat al mijn volken thuis onbehandeld zijn. Daarmee varieert de mijtenval zeer sterk bij mij.

    De toelaatbare mijtenval is dus afhankelijk of en wanneer je voor het laatste behandeld hebt. Hoe is dat bij jou?
    Groet, Ben

  • Geert

    23-09-2020 om 22:26

    Ipv een drijfhoutje gebruik ik kleikorrels uit het tuincenter in de voerbakken

    Geert, gaat ook prima. Ik vind het een uitdaging om ze weinig mogelijk andere middelen te gebruiken. Dus takjes en stokjes liggen overal en werken ook prima. Stro of houtwol werkt ook goed en is gratis en verteerbaar. Groet, Ben

  • Christel

    24-09-2020 om 11:17

    Iemand vertelde me dat als je zelf suikerwater maakt je dan water moet koken en af laten koelen alvorens je er suiker in oplost. Als je suiker zou oplossen in warm water dan zou t sneller gaan kristalliseren.

    1. Klopt dit?! En is dat dan "erg" voor de bijen?

    Christel, broodje aap. Het enige voordeel van warm of heet water is dat het sneller en beter oplost. Maar de suikermoleculen blijven gewoon dubbele suikermoleculen.
    Suiker oplossen in handwarm water gaat goed en je kunt het gelijk voeren aan de bijen. Maar oplossen in heet water geeft geen problemen. Groet, Ben

    2. Honing verdun je 1:1 met water.
    Als ik al suikerwater heb gemaakt 1:1,5 (1 liter water : 1,5 kg suiker) en voeg daar pure honing aan toe (voorbeeld 1/3 pure honing : 2/3 suikerwater) is t dan nog steeds aan te raden om extra water toe te voegen?

    Christel, ik denk dat je de honing er zo bij kunt mengen zonder verdunning. Er zit al genoeg water in de oplossing.
    Probeer maar, de bijen nemen het vast snel op. Groet, Ben

  • Catherine

    26-09-2020 om 15:28

    Hej Ben,
    Ik zou graag eens een folie als afdekplaat proberen bij een 2-3 weken geleden afgeronde inwintering bij een aflegger. Ik woon in Zweden en ik schat in dat hier de herfst 2-3 weekend eerder is dan bij jou. Kan ik nu de houten afdekplanken nog verwisselen voor folie of is dit te laat? Ik vraag me af of de bijen de randen nog kunnen propoliseren.

    Ha Catherine, op een zonnige middag kun je nog goed de houten dekplaten vervangen door folie (kost 5 seceonden). Maar gebruik absoluut 5 a 6 cm dikke iso-foam aan de binnenkant van je dak. Er bestaan ook schapenwoldekens als huis-iso materiaal. Prima om de binnenkant van je dak te isoleren. Dit is echt een must (overigens ook bij houten dekplaten), zeker in Zweden maar ook hier.
    Groet, Ben

  • Catherine

    27-09-2020 om 13:20

    Hej Ben,
    Dank voor je antwoord. Ik ga het proberen. Ik lees je blogg met veel interesse, heel leerzaam.
    Groet,
    Catherine

  • Andrea

    27-09-2020 om 22:09

    Hoi Ben,

    Ik ben 8 september gestart met de eerste mierenzuurbehandeling (ik weet schromelijk laat, leerpunt voor volgend jaar!) en had 7 dagen later zo'n 110 mijten op de varroalade liggen. De verdamper was nog niet leeg en heeft toen nog 4 dagen extra erop gestaan waarin er nog zo'n 25 mijten zijn gevallen. Mijn vriend heeft de lade er toen uit gehaald, dus ik weet niet wat er daarna nog is gevallen (we hebben de bijen niet aan huis staan dus kan niet zo makkelijk dagelijks kijken).

    Ik heb vandaag toch de verdamper (liebig) nog maar voor de tweede ronde erop gezet, hoewel ik toch een beetje twijfel of het niet te koud is met een extra bak erop? Er werd niet gevlogen maar ze zaten ook nog niet op tros. Ze waren wel al flink met de vleugels aan het slaan. Ik ga over een paar dagen kijken wat er dan weer gevallen is....

    Groetjes Andrea

    Ha Andrea, met een mijtenval van 135 mijten in 11 dagen zou ik geen tweede behandeling meer geven, want die aantallen zijn gewoon heel laag.
    De oorzaak kan natuurlijk liggen in een niet effectieve behandeling, want door de hoge vochtigheid buiten werkt de verdamper niet goed. De vleugels waaieren ze omdat de bijen een verrekte hekel hebben aan mierenzuur. ;-(.

    Ik zou de mijtenval in november goed blijven volgen want op basis daarvan kun je beslissen om de late herfstbehandeling wel of niet uit te voeren. Bij 1 mijt gemiddeld per dag in de 2e helft van november overslaan en bij 2 mijten per dag of meer dan gewoon oxalen. Groet, Ben

  • Joost

    30-09-2020 om 20:29

    Dag Ben,

    Wat vind jij het voordeel van een interne voerbak t.o.v. vaste houten voerbak die je er boven opzet?
    Smeer jij nog iets op die houten voerbakjes tegen het doorlekken.

    Joost, er zijn een paar voordelen voor de interne bakken:
    1. de bijen zitten dichter in de buurt van het voer;
    2. je kunt er makkelijk 3 liter invertsuiker in kwijt;
    3. de bijen maken na de laatste voergift de bak keurig schoon;
    4 de interne bak kost minder ruimte om op te slaan;
    5 de prijs is volgens mij veel lager dan die grote opzetbakken.

    Vroeger schilderde ik de binnenkant eenmalig met grondverf, tegenwoordig doe ik dat niet meer. Je gebruikt ze maar 4 weken per jaar in de productievolken.

    Er bestaan tegenwoordig ook plastic interne voerbakken. Ze zijn niet duurzaam en iets kwetsbaarder, maar wel handig smal van vorm. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.