14-06-2021

De zomerdracht is begonnen

Vorige week woensdag liepen de broednesten vol van de pseudoacaciadracht, vanmorgen was de honing meestal al voldoende rijp om te oogsten en was het broednest al weer beschikbaar voor de koningin. Er waren weer mooie grote vlakken broed belegd. De eerste acaciahoning zit inmiddels in de emmers. 

Deze video is een opname van vorige week woensdag. Door de drukte rondom de koninginnenteelt kwam er niets van om deze te verwerken in dit blogbericht. De bevruchtingskastjes staan inmiddels op Ameland. Een jaarlijks terugkerend feestje voor heel veel imkers. 

In de komende herfst en winter zullen de volkjes weer beproefd worden op de laagste mijtenbesmetting, zodat mijn volken niet meer behandeld hoeven te worden. 

In de onderstaande video laat ik het merken met nummerplaatjes zien. Het vergt enige oefening maar voor de selectie van koninginnen is het een onmisbare handeling.  Ik merk ze zodra ze geboren worden. Om problemen met darrenroosters te voorkomen, plaats ik deze tegenwoordig verticaal. Het vergt een kleine aanpassing, maar ik weet zeker dat ik niet de koninginnen van een ander in mijn kastjes krijg. 

Meer info over koninginnenteelt, eenvoudiger imkeren en imkerboeken over o.a. deze onderwerpen vind je op onze website.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Ed Rietdijk

    16-06-2021 om 09:55

    Hoi Ben,
    Hier in Noord-Holland hebben we de bloei van de lindes nog tegoed. De voorjaars honing is verlaat maar dit weekend kan ik drie grote bakken slingeren en uit de TBH kast hebben we ook al flink wat kristalheldere honing geoogst. Nu met spanning de linde dracht afwachten, er staan er zeker 20 op nog géén 200 mrt.

    Ha Ed, die kristalheldere honing zal waarschijnlijk acaciahoning zijn. Groet, Ben

  • Tomer

    17-06-2021 om 15:21

    Het is hier droog en heet, de linde bloeit, maar ik heb de indruk dat er niet zoveel nectar binnenkomt. De acacia was hier niets dit jaar...
    Binnen enkele weken is het honingseizoen alweer voorbij en moeten we zorgen dat de bijen gezond ingewinterd worden (met weinig mijten).
    Normaal doe ik half juli een volledige broedafname en oxaalzuurbehandeling (waar nodig), maar dat is met zoveel volken altijd een heel werk waar ik nu wat tegen opkijk. Ik plan daarom dit jaar vegers te maken rond 21 juni, zodat de hoofdvolken tegen 15 juli broedloos zijn en kunnen behandeld worden met oxaalzuur. Ze hebben dan normaal gezien een nieuwe leggende koningin. Indien niet, verenig ik ze terug met de veger. De vegers gaan meteen naar een andere stand om herbesmetting te voorkomen. Lijkt dat een goed plan?
    Enige nadeel volgens mij: als het op dag 13 een regenachtige dag is en er moeten in alle kasten doppen gebroken worden, kan het tegenzitten...

    Ha Tomer, het is wel een late forse ingreep en het is de vraag of je in alle volken na 3 weken al weer nieuw broed zal vinden. Ik weet dat je broedafname altijd succesvol verliep, dus waarom veranderen? Als je tegen het werk opziet, kun je beter traditioneel behandelen met apilifevar of thymovar. Indien je eind juli tweemaal behandelt dan is dat een effectieve methode. Er zijn meerdere wegen naar Rome, dus veel succces met je nieuwe methode. Groet, Ben

  • karin

    17-06-2021 om 18:11

    Hallo Ben, ik heb nog een halve bus invertbee van vorig najaar. vervaldatum 03/21. kan ik die nog gebruiken voor bijvoederen van de zwerm, of ivm te HMF toch beter wegkieperen?
    grtjes

    Ha Karin, vergeten te reageren ;-). Ja, die kun je nog wel gebruiken. Doe ik zelf ook altijd een paar maanden na de betreffende datum. Groet, Ben

  • Toon

    17-06-2021 om 20:32

    Als beginnend imker heb ik nog nooit gewerkt met de kluisjes. De koningin daarin laten uitlopen en merken is handig. Hoe lang kan een koningin in het kluisje verblijven zonder te voeren?

    Toon, ze worden direct na het merken ingevoerd in de bevruchtingvolkjes. Om ze een paar dagen te bewaren moet je ze 6 tot 8 jonge bijtjes meegeven, zodat de moeren verzorgd worden. Groet, Ben

  • Roel

    18-06-2021 om 15:14

    Ben,

    Wanneer kan je een hk op een afvlieger zetten? Op het moment van het maken van de vlieger stond deze op 2 bk’s. Dit heb ik zo gelaten omdat er sowieso nog broed in zat en later kwam er veel stuifmeel bij. Nu gaat eerst alle nectar in de bk’s denk ik.
    Groeten Roel

    Ha Roel, met de beginnende lindedracht zou ik er maar snel een moerrooster en hk opzetten. Tenminste wanneer de jonge moer aan de leg is. Als je wilt, kun je wellicht de bk's terugbrengen tot 1 BK. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Met 1 BK komt er wel meer honing in de honingkamers. Van zwermdrift is toch geen sprake meer bij een jonge moer. Groet, Ben

  • Tomer

    19-06-2021 om 11:34

    Ha Ben, in België zijn producten als thymovar enkel te verkrijgen via de apotheek en kosten er ongeveer 40 euro voor 10 plaatjes. Relatief duur dus tov oxaalzuur, wat zo goed als gratis is. De behandeling duurt ook 6 tot 8 weken lang en mag niet gebeuren bij temperaturen boven de 30 graden, temperaturen die in die periode bijna altijd wel gehaald worden. Ik hoor ook regelmatig dat de mijten meer en meer resistent zijn geworden tegen thymol. Mierenzuur vind ik dan weer te agressief. Vandaar dus mijn keuze voor oxaalzuur, maar dan moeten de volken eerst broedloos gemaakt worden, door broedafname, of het maken van een veger, of andere manier (sommigen sluiten de koningin 3 weken op). Komt goed!

    Ha Tomer, heb je wel eens ApiLifeVar overwogen? Met 2 behandelingen van 1 week had ik veel succes. Je kunt ook een blokbehandeling op dag 1, 5, 9 en 13 met oxaalzuurwateroplossing druppelen proberen direct na honing afname. Door 1x in de 4 dagen 10 ml in de broedkamer te druppelen dood je ook alle tussentijds uitlopende mijten. Een zero tollerance beleid is niet nodig om de bijen te laten overleven.
    Groet , Ben

  • Tomas

    28-06-2021 om 13:37

    Ben,

    Is het mogelijk dat het broednest verminderd als er niet genoeg dracht is? De kast is verplaatst naar het platteland en heeft daarvoor aan de rand van een dorp/stad gestaan. De koningin is een jaar oud. Er zat bij de laatste controle 1a2 ramen (spaarkast) aan broed in de kast.

    Bedankt alvast.

    Tomas

    Ha Thomas, zeker is het broednest afhankelijk van dracht. Maar de moer kan ook tekort schieten. Groet, Ben

  • Elodie

    06-07-2021 om 11:33

    Dag Ben, hoe ga je het eenbaksvolkje inwinteren? Geef je ook een varroabehandeling?

    Ha Elodie, je zou het 1baks spaarkast volk eind juli met apilifevar kunen behandelen of met apiguard bijvoorbeeld. Vanaf medio augustus tot half september voer je 12 kilo kristalsuiker. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.