14-06-2023

De zomerdracht staat voor de deur

De zomerdracht staat voor de deur

Overal zie je in de Achterhoek de bramen volop in bloei staan, terwijl de landweggetjes wit zien van de afgevallen bloemetjes van de pseudo acacia. Ondertussen beginnen de eerste zomerlinden te bloeien en nadert de tamme kastanje ook zijn bloeitijd. De net gemaaide weilanden van de biologische melkveehouders sieren wit van de klaver. Kortom de zomerdracht staat voor de deur. 

Nog net op de valreep heb ik de afgelopen week behoorlijk wat acaciahoning kunnen oogsten. Het begin van de hittegolf viel net in het staartje van de acaciabloei, met als resultaat spierwit verzegelde dikke spekraten met licht gekleurde honing. De komende dagen ga ik de laatste volle bakken ophalen en leeg retourneren. Dan laat ik de volken een maand met rust. De zwermdrift lijkt achter ons te liggen. Gisteren kwam ik in één volk nog gesloten rijpe doppen tegen. Er liep zelfs een jonge moer uit toen ik aan het dopdeurtje pulkte. Tot mijn verrassing kwam ik later een al uitgelopen dop tegen. Ik hoopte op een gezellig robbertje knokken afgelopen nacht tussen de koninginnen in spe, maar toen ik vanmorgen daar de volle honingbakken kwam halen, bruisten de bijen de vliegopening uit. Blijkbaar toch nog een verlate zwerm. Wel een bliksemmooi gezicht tegen die blauwe hemel. 

Denken jullie eraan de laatste bouwramen uit de volken te halen? Het voorgerecht van het driegangenmenu ligt achter ons. Bestel op tijd de zomerbestrijdingsmiddelen, want voor het einde van de maand juli moet je echt met de zomerbestrijding beginnen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Hans

    14-06-2023 om 16:24

    Het zou dit jaar wel eens een goed
    '''Woudhoning'' jaar kunnen worden
    Alles plakt hier en de regen blijft uit om het weg te spoelen

    ha Hans, dat kan, echter een flinke onweersbui en het is voorbij. groet van Ben

  • Christof Victor

    14-06-2023 om 16:41

    blijkbaar staat de video als privé bestempeld ?

  • Marie Josée

    14-06-2023 om 18:05

    Jammer, geen video….

  • Jan Braems

    14-06-2023 om 18:12

    Dag Ben

    Heb net 10 volle verzegelde raampjes in een volle honingkamer verwisseld met lege. Ik ben door mijn bakken heen en kan pas half juli slingeren.
    De raampjes staan nu in de woonkamer in een afgesloten tuperwarebak met handdoek erover.
    Kunnen ze zo voor 30 dagen blijven staan of is dit gevaarlijk (wasmot,...)? Het zijn wel vers uitgebouwde onbebroede ramen

    Groet
    Jan

    ha Jan, met nieuwe ramen Ben ik niet bang voor de wasmot, echter met 4 weken staan, kunnen ze wel kristalliseren. Dat hangt dus af voor de soort nectar. is het de afgelopen 10 dagen binnen gehaald dan is het acacia en zeker probleem, echter fruit- of koolzaadhoning kristalliseert wel met 2 a 3 weken. groet van Ben

  • Gerard

    14-06-2023 om 18:31

    Ha Ben,
    Ik ga half jullie beginnen met mierenzuur behandeling, het volk zit dan in 1 BK en een halve Bk er onder met 8 kg honing. Kan ik tijdens de mierenzuur behandeling de halve BK met honing voor de bijen laten staan? Gr. Gerard

    jazeker Gerard. groet van Ben

  • Rijk

    14-06-2023 om 20:36

    Wat jammer, een privé video?

  • Philippe

    14-06-2023 om 21:43

    Jammer van die zwerm, Ben. Hoop dat je nieuwe koningin het straks goed doet in die kast.

    P.S.
    En de film is te zien wanneer je als NBV-lid bent ingelogd.

  • Anton vV

    15-06-2023 om 08:41

    Ha Ben, vorige week bij het afnemen van de voorjaarshoning was een 3e HK op Dadant half vol, deze was geplaatst op 26 mei. Ik heb deze laten staan, nu als 1e HK op het Q-rooster met meteen een 2e lege HK er bovenop. Afgelopen dinsdag was de 1e HK helemaal vol, en de 2e HK halfvol dus heb ik weer een lege 3e HK geplaatst.
    Het volk bevat al heel veel bijen en zes ramen gesloten broed. Er is veel bouwdrift, de vrije ruimte zat weer vol met ‘wildbouw’ met een begin van honingopslag.
    Ik had nu gedacht om de 1e volle HK af te nemen en een nieuwe HK met lege ramen toe te voegen om ze daar te laten bouwen. Maar als ik de 1e HK nu afneem, kan ik deze pas op 19 juli slingeren. Hierboven las ik net over het risico van kristalliseren bij het langer bewaren van de afgenomen honingramen.
    Is het een idee om deze volle HK een paar weken op een ander volk te bewaren dat minder bouw- en haaldrift heeft? Of heb je nog een andere suggestie?
    Groeten, Anton

    ha Anton, mooi volk, welke lijn? wanneer ze in de bk natuurraat bouwen, zou je een kunstraat bij moeten plaatsen op positie 3. Het duidt op ruimtegebrek. Andere vraag aan jou: waarom zou je een verzegelde bak honing gaan verhuizen naar een ander volk? De bijen kunnen toch niks veranderen aan die bak? Gewoon laten staan tot na je vakantie. Groet, Ben

  • Leon

    15-06-2023 om 21:09

    hallo Ben,

    Wat bedoel je precies met:
    "Denken jullie eraan de laatste bouwramen uit de volken te halen?"

    groet Leon

    Ha Leon, het snijden van darrenraat in het voorjaar als bestrijding van de varroamijten vindt plaats via bouwramen. Deze methode eindigt in de loop van juni. Na het uitnemen van het laatste raam darrenraat kan deze vervangen worden door kunstraat. Groet, Ben

  • Dirk

    17-06-2023 om 08:43

    Dag Ben,
    Omdat we enkele broedafleggers willen maken en deze slechts één kilometer verder op een nieuwe stand willen plaatsen, hebben we het probleem van het terugvliegen van de vliegbijen. Helpt het om de afleggers drie dagen op te sluiten (in koele verluchte kelder) of is er een betere oplossing?
    We zouden jonge bevruchte koninginnen willen laten inlopen op dag 9. Kan dit of is het beter om onbevruchte koninginnen te laten inlopen.
    Bedankt voor je reactie, Dirk

    Ha Dirk, een meer bijvriendelijke oplossing (ze houden niet van opsluiten) is om 1 of 2 ramen open broed extra af te schudden bij de broedafleggers. Dan krijgen ze extra veel huisbijen en compenseren ze de terugvliegers.
    Je kunt op dag 9 na het breken van de redcellen ook leggende moeren invoeren. Groet, Ben

  • Sander

    20-06-2023 om 14:06

    Ha Ben,

    Ik ben volken over aan het zetten naar 4.9mm. Alleen nu valt mij op, dat de volken werksterraat bouwen in de weggesneden hoekjes. Snijdt je die volgend jaar gewoon weer opnieuw weg?

    Afgelopen zondag hier nog een voorzwerm, 11 raam groot. Staat inmiddels een hk op. Ontwikkeling gaat snel!

    Groet,
    Sander

    ha Sander, na de langste dag hebben de bijen geen behoefte meer aan darrenbroed, dus bouwen ze nu meer werksterbroed. Ik zou het net voor het inwinteren wegsnijden voorzover het al uitgelopen is.
    groet, Ben

  • Willem

    30-06-2023 om 12:45

    Wij hebben momenteel enthousiast bloeiende Lindebomen, de geur komt je tegemoet als je de tuin inloopt. Toch zie ik geen bijen in de boom. Alleen enkele hommels en veel zweefvliegen.
    Zijn er voorkeursmomenten van de dag dat de bijen juist op de linde vliegen?

    Ha Willem, kijk en luister vooral eens in de avonduren. Groet, Ben

  • Frbetgurry

    08-03-2024 om 02:05

  • Esbebup

    12-03-2024 om 08:04

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.