02-07-2021

De zomerdracht van tamme kastanje en linde

De zomerdracht van tamme kastanje en linde

Na enkele dagen met regen was het vandaag weer gezellig druk bij de bijen. Tijd voor een laatste vakantiecheck van enkele volken. De honingkamers lopen vol, de laatste twee lege honingkamers uit de opslag zijn geplaatst. In deze video een impressie van een paar dadantvolken, die hier op de linde staan. 

 

Begin juli is het ook tijd om over de komende zomerse varroabestrijding na te denken. De middelen moeten besteld worden. Ga je dit jaar voor ApiLifeVar, Thymovar, Apiguard, VarroMed of ga je meer voor de wat robuustere middelen zoals mierenzuur? Mocht je nog naar de heide of balsemien willen reizen, zorg dan dat je half juli de honingkamers afneemt en een kortdurende bestrijding toepast. Zowel ApiLifeVar als mierenzuur zijn met resp 2 en 1 week snel afgerond. Na de heide kun je dan nog een 3e resp 2e behandeling toepassen afhankelijk van de dagelijkse mijtenval.

Persoonlijk ga ik weer aan de slag met het bemonsteren van de bijen om de mijtbesmetting vast te stellen via een schudbeker met als doel de bestrijding volledig achterwege te laten. Doe dit uitsluitend indien de mijtbesmetting eind augustus onder de 3 tot 5% blijft. 3% is de officiele drempelwaarde. 

Mocht je mierenzuur of Thymovar toepassen, denk dan aan een blokje hout om afstand te houden ten opzichte van het broed, want anders gaan de eitjes en de larven dood. 

Vanaf 9 juli is er een dagelijks bijenjournaal voor kids en hun ouders, tot ziens in dit journaal! Na de laatste uitzending van het bijenjournaal ben ik weer terug. Fijne vakantie allemaal!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en auteur van "Bijvriendelijke imkeren 2.0", "imkeren in de Topkast" en "Eenvoudig(er) imkeren".

Deel dit bericht

Reacties

  • freek furstner

    03-07-2021 om 09:00

    plezierige vakantie ook!

  • Mohammed Bouchiba

    03-07-2021 om 09:09

    Goedemorgen Ben,

    via een welbekende imkerschop zijn oxaalzuurstrips te koop.

    Deze strips lijken mij zeer makelijk te gebruiken en zijn bijenvriendelijk, je legt een strip op de broedkamer en laat deze minimaal 3 weken op.

    Ik wil deze strips gaan uitproberen bij ex aantal volken, mijn vraag is, is er meer kennis over deze strips ?

    Bijvoorbaat dank, Mohammed

    Ha Mohammed, het is uitgebreid beproefd door Randy Oliver. Het blijkt goed te werken, ik zou ze 4 weken laten liggen om al het uitlopende broed te ontdoen van mijten. Groet, Ben
    Ps er is een uitgebreid verslag van Randy beschikbaar op internet

  • Arend

    03-07-2021 om 09:25

    Dag Ben, opnieuw bedankt voor je duidelijke uitleg! Dit is echt heel waardevol voor mij.
    Ik heb een vraag. In je filmpje laat je zien dat het belangrijk is te controleren of de koningin op het moerrooster zit omdat je anders het risico loopt dat ze in de honingkamer terecht komt. Deze wijze les kwam voor mij dus net te laat. In een van mijn volken trof ik een een paar dagen geleden vrij veel open broed aan in een hk. Te veel om te kunnen toeschrijven aan een leggende werkster.
    Kennelijk heb ik dus de fout gemaakt waar jij hier voor waarschuwt.,
    Omdat ik de (ongemerkte) koningin nog niet heb kunnen vinden ben ik van plan om alle bijen in de hk af te schudden in de broedkamer. Is dat een goed plan? Of kan ik de situatie maar beter zo laten?
    Groet!

    Ha Arend, prima idee. Dan zijn de ramen over 3 weken weer leeg of gevuld vanuit de bk, want daar hebben ze nu de nectar opgeslagen. Groet, Ben

  • Imker Toon

    03-07-2021 om 09:27

    De leggende koningin had jij Ben deze vooraf gekweekt? Want je wist naar mijn idee toch niet dat de koningin het minder deed zoveel weken vooraf??

    Ha Toon, nee, ik teel vanaf begin mei meerdere series met koninginnen, dus altijd wel reserves op voorraad voor probleemgevallen. Groet, Ben

  • Lineke

    03-07-2021 om 10:20

    Goedemorgen Ben,

    Even een vraag off-topic. Ik heb zojuist mijn volk waar 3 weken geleden meerdere zwermen vanaf zijn gekomen gecontroleerd. Maar ik hoorde al vrij snel het bruisen dat niet meer ophield en ook bij controle van de BK zag ik nergens iets van broed. Dus ik vrees dat mijn volk hopeloos moerloos is. Nu zag ik toevallig gisteren bijtjes in en uit mijn compostbak gaan, dus ik vermoed dat 1 van mijn zwermen zich daar gevestigd heeft. Nu is mijn idee om die te gaan vangen en te verenigen met mijn moerloos volk. Is dat een goed idee? Moet ik nog speciale voorzorgsmaatregelen nemen? Ik heb helaas maar 1 volk, dus ik kan lakmoestest doen door een raampje met open broed in te hangen of zo. Ik hoor graag je advies weer in deze. Groet, Lineke

    Ha Lineke, realiseer je je wel dat het lastig is om de moer en alle bijen uit de compostbak te krijgen? De haalbijen zullen terug blijven vliegen. Op zich is het idee om deze volken met dezelfde afstamming te verenigen goed. Al zou je alleen de moer kunnen overzetten via een kluisje of raat met bijen. Succes en doe voorzichtig. Groet, Ben

  • Alwin Klomberg

    03-07-2021 om 11:00

    Hallo Ben,
    Ik woon in Helmond. Al een dikke 15 jaar aan het imkeren. (t/m diploma gevorderd.)
    Fantastisch duidelijke, mooie filmpjes.
    Geweldig duidelijk.
    tnx Alwin Klomberg

    Dank je Alwin,
    Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    03-07-2021 om 11:40

    Mooie vakantie Ben,
    Bedankt voor alle "tips and trics" dit seizoen.
    Het heeft een grote bijdrage geleverd aan de vitaliteit van mijn volken. Enne, ik heb door alle publicaties toch het plan opgevat om in de rustperiode van de bijen mij te gaan verdiepen in koninginnen teelt. Ik begrijp dat dat het imkeren met meerdere volken een stuk makkelijker maakt als je gaande weg het seizoen tegen koninginnen problemen aanloopt.
    Vriendelijke groet, Ed

  • Korneel

    03-07-2021 om 12:31

    Hallo, hoe lang bloeien linde en tamme kastanje eigenlijk?

    Ha Korneel, er bestaan meerdere ondersoorten, die elkaar aanvullen en deels vroeger of later bloeien. Per ondersoort is de bloeitijd ongeveer 10 dagen, ook weer afhankelijk van het weer. De totale bloeiperiode van vroegste tot laatste soort is ongeveer 4 tot 5 weken. Groet, Ben

  • Jan Michiels

    03-07-2021 om 14:23

    Dag Ben,
    Ik controleerde zopas in 3 volken gedurende 3 dagen de mijtenval. In één volk telde ik 2 mijten. In de andere twee 0 mijten. Wil dat nu zeggen dat ik een behandeling achterwege kan laten, of is dat niet zo verstandig?
    Mvg,
    Jan

    Ha Jan, dit mag je begin juli op basis van de mijtenval niet concluderen. De val is laag, maar de mijten zitten verstopt in het broed. De broednesten zijn nu nog groot. Pas vanaf begin augustus kun je de bijen bemonsteren en op grond daarvan kun je wel beslissen over de behandeling. Groet, Ben

  • Dirk

    03-07-2021 om 17:07

    Hey Ben,
    tot nu toe deed ik de zomerbehandeling van de bijen met mierenzuur, maar dat bevalt me niet zo. Ik heb de indruk dat de bijen hier aardig wat last van hebben en wil het daarom dit jaar een andere manier aanpakken.
    In je blog van 14/06 reageerde je op een reactie van Tomer om een blokbehandeling met oxaalzuur te overwegen. Misschien lijkt me dit wel wat maar ik heb hier echter nog enkele vragen bij.
    - is het niet nodig om na dag 13 nog een vijfde behandeling (dus dag 17) uit te voeren zodat de mijten die uit de darrencellen geboren worden ook worden behandeld?
    - Welke verhoudingen gebruik je voor de oxaalzuuroplossing? Maak je de oplossing ook met suiker/water zoals de winterbehandeling?
    - je geeft aan om telkens 10 ml in de broedkamer te druppelen, hoe verdeel je dat in zo een groot volk?

    Ook de oxaalzuurstrips die hierboven aangehaald worden lijken mij wat. Onder welke merknaam kan ik deze vinden?

    Bedankt voor je reactie, Dirk

    Ha Dirk, ik zou de oxaalstrips of apilifevar toepassen, dan ben je zeker van de juiste dosering en toepassing. Beiden zijn via imker-internetshops te bestellen.

    Over je vragen: oxaalzuur ala zomerbehandeling is zonder suiker, het is 3% wateroplossing. Darrenbroed is er steeds minder eind juli en de 10 ml verdeel je over de straatjes met broed in de bovenste bk.

    Maar apilifevar heeft mijn voorkeur of de nieuwe oxaalstrips. Groet Ben

  • Korneel

    04-07-2021 om 11:35

    Dag Ben, ik begrijp niet iets niet zo goed. Ik lees in de titel dat de aanvulling van honingzolder bovenop moet, terwijl ik in het verleden las dat de volle honingzolder boven de lege moet komen. Kan je dit nog even duiden aub?

    Ha Korneel, dat heb ik nog nooit geadviseerd. Groet,Ben

  • Gert.

    04-07-2021 om 14:38

    Ben in mijn volk lijkt al enkele weken het aan tal niet verzegelde ramen hetzelfde te blijven.
    In de bovenste HK zitten 9 raampjes vol , maar de verzegeling lijkt niet te lukken.
    Komt dit misschien door de vele regen van de laatste tijd.?

    Ha Gert, zo lang de cellen niet vol zijn of als de dracht (tijdelijk?) ten einde is, zal er niet verzegeld worden. De honing zal op zich goed oogstjaar zijn. Groet, Ben

  • karin

    04-07-2021 om 15:16

    Hoi Gert,
    hier zelfde verhaal, anderhalve HK vol honing, niks verzegeld... idem in 4 andere volkeren, nooit gezien...

  • Luc Verachtert

    04-07-2021 om 15:56

    Dag Ben, welke afmetingen hebben jouw dadant kasten? Mijn kasten meten 50x43, dus honingbak 90° draaien tegenover de broedkamer, kan ik niet. Welke afmetingen hebben jouw dadant kasten? Hoe zou ik het alsnog kunnen doen?

    Ha Luc, houten dadant us kasten zijn 51 x 51 cm. Styropor zijn niet vierkant, dus daar kun je niet hk's in warmbouw plaatsen. Groet, Ben

  • Luc Verachtert

    04-07-2021 om 17:53

    Bedankt, had ik ook gedacht

  • De Hollander Guido

    04-07-2021 om 21:48

    Leuke en fijne vakantie, en bedankt voor de nuttige en zeer interessante info ! Doe zo verder we zijn je dankbaar!

  • Paul Tenniglo

    05-07-2021 om 18:32

    Dank Ben voor alle inzet en een fijne vakantie gewenst!
    Ik wil een imker zijn die het bijenvolk absoluut niet teveel honing afhaalt. Wat is ongeveer de hoeveelheid honing die een gemiddeld sterk volk nodig heeft om op te kunnen overwinteren? En kan ik dan het suikerwater achterwege laten?

    Ha Paul, met 14 tot 18 kilo honing eind september kom je zeker de winter door. Een 100% gevuld simplex bk-raam is 2,1 kilo. Groet, Ben

  • Jenny

    05-07-2021 om 23:23

    Hallo Ben,

    ik zie dat je je ramen vaak helemaal plat legt om naar te kijken. Bij mij valt er altijd stuifmeel uit als ik dat doe en ik heb von jou geleerd dat je het zo veel mogelijke verticaal moet houden. Doe je dat voor de film zodat wij het ook goed kunnen zien?
    Goede vakantie

    Ha Jenny, het uitvallen van de stuifmeelkorrels op je schuiflade kun je horen. Dan corrigeer ik mijn gedrag van het horizontaal houden. Ik doe het ook om vooral alles goed te kunnen zien maar ook vanwege het beperkte beeld van de camera. Groet, Ben

  • Joost

    06-07-2021 om 20:18

    Dag Ben,,
    Mijn beste Buckfast volk heeft al vanaf het vroege voorjaar in ieder broedkamerraam een krans van aaneengesloten darrenbroed in een u-vorm ook bij de nieuw gegeven ramen met kunstraat en zelfs bij de middelste ramen.. Ken je dit verschijnsel ik heb het nog nooit eerder gezien.. Wordt dit nou bewust gedaan om de Varroa-mijten in te laten stappen? Het gaat echt om heel veel darrenbroed.
    Heb jij verder ervaring met Mierenzuur op een sponsdoekje op de schuiflade. Het lijkt mij super makkelijk en je hoeft geen kast open te maken.

    Geniet van jullie vakantie. Ik hoop dat je de bijen even kan loslaten :)

    Ha Joost, zit er wellicht consequent een golf in je kunstraat op de plek van het darrenbroed? Ze hebben toch eerste grote cellen moeten bouwen.

    Ik ben geen voorstander van de sponsdoekmethode met mierenzuur. Je moet het namelijk iedere 4 dagen herhalen om het 4 x toe te passen en het mierenzuur is zeer heftig voor de bijen. Waarom niet een iets bijvriendelijker middel? Het is overigens wel effectief tegen de mijten, maar het open broed lijdt eronder. Groet, Ben
    PS gebruik dan eventueel de horizontale nassenheider verdamper met mierenzuur. Dit hoeft in principe maar eenmalig. Wel nog de mijtenval checken in september.

  • Marjan

    07-07-2021 om 15:39

    Hoi Ben,
    Ik ben benieuwd naar jouw advies over wanneer jij de zomerhoning afhaalt. Half juli of mag dit ook half augustus? En hoeveel honing je laat zitten in de volken en waar en hoe je zo goed mogelijk inwintert.

    Ha Marjan, overjarige volken moet je echt eind juli een zomerbehandeling geven tegen de varroamijten. Dus daarom moet je bij deze volken de honingbakken er midden juli afhalen. Geef ze na het afnemen een liter of 4 suikerwater, zodat het broednest goed in de voeding zit. Daarna bestrijden. De dit jaar opgezette jonge volken hebben minder last van de mijtengroei, dus die mag je later dus midden augustus behandelen. Groet, Ben

  • Willem

    08-07-2021 om 22:54

    Hallo Ben,

    Volgende week ga ik honing slingeren en daarna komt hier nog de dracht van de balsemien. Wat raad jij aan als zomerbehandeling? Apilifevar kan ik nergens meer vinden. Vorig jaar heb ik de zomerbehandeling overgeslagen, maar dat wilde ik dit jaar toch niet doen.

    Mvg Willem

    Ha Willem, ik gebruikte altijd Varromed, Apilifevar of apiguard. Apilifevar vind ik nog wel via Googlen.
    Groet, Ben


  • Gerard Boswinkel

    10-07-2021 om 11:59

    Hoi Ben,
    Ik heb nog een vraagje over het volk met die drie honingkamers. Vanaf minuut 8 van je filmpje, %til je één voor één de drie honingkamers eraf. Wat mij dan opvalt is dat de bijen in de middelste honingkamer van boven, het buitenste raam met honing al aan het verzegelen zijn en in de onderste honingkamer nog niet. Dat vind ik vreemd want je zou verwachten dat, omdat deze honingkamer er al het langst opstaat, hier de bijen al volop aan het verzegelen zouden zijn. Zo te zien is dit helemaal niet zo want omdat jij met 10 ramen in de honingkamer werkt, ik dan verzegelde spekraten zou moeten zien.
    Ik verdenk de bijen er eerder van dat ze de honing naar de bovenste honingkamer verslepen. Te meer omdat je zegt dat in de bovenste honingkamer al gewicht komt terwijl deze een week geleden geplaatst is.

    Ha Gerard, dat is een eigenschap van sommige Buckfast-lijnen, ze slaan hun honing ver van het broednest op. Ik had de derde honingbak vanwege het eenbaksimkeren erop gezet om de bijen ruimte te geven, niet vanwege opslaggebrek voor honing.

    Over anderhalve week zal ik dit volk weer op de video zetten bij het plaatsen van het uitlaatbord. Groet, Ben

  • Willem

    10-07-2021 om 20:10

    Bedankt voor de reactie Ben.
    Kan ik bij de behandeling met bijvoorbeeld Apiguard wel een hk laten staan ivm het eenbaksimkeren?

    Ha Willem, ja dat is wel verantwoord. Alle gebruikte middelen laten residuen achter in de was of in de honing. Maar de hoeveelheden zijn dermate klein dat ze begin volgend jaar verwaarloosbaar klein zijn.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.