31-07-2021

De zomerse bestrijding van de varroabestrijding

De zomerse bestrijding van de varroabestrijding

Deze week staat de varroabestrijding op het lesprogramma van mijn basiscursisten. Eind juli moet je bij overjarige volken echt begonnen zijn met de varroabestrijding. De bestrijding richt zich met name op de laatste generatie van de zomerbijen. Deze moeten ontdaan zijn van de mijten voordat ze in de buurt komen van de larven, die de toekomstige langlevende winterbijen moeten worden, teneinde het overstappen op deze larven te voorkomen.

We willen gezonde winterbijen, die het voorjaar halen en niet voortijdig het loodje leggen omdat hun eiwitreserves onvoldoende waren of hun immuunsysteem verzwakt was door toedoen van de varroamijten. Start daarom de bestrijding eind juli en niet later. Jonge volken, die in mei of juni opgezet zijn, hebben een lagere mijtendruk en hun broednestontwikkeling piekt vaak in augustus vanwege de jonge net leggende moeren. Deze jonge volken mag je dus ook later in augustus behandelen. 

In de blogcategorie "de online imkerpraktijk" kun je van alles terugvinden over de meest voorkomende imkerhandeling in het bijenseizoen. Op DEZE LINK kun je klikken om de uitleg over de zomerse varroabestrijding nog eens door te lezen.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Margje

    31-07-2021 om 12:32

    Hallo Ben, waar kan ik apilife var kopen. Ik zie deze niet bij imkerwinkels in Nederland, klopt dat?

    Ha Margje, klopt. In Frankrijk, zie https://www.soin-et-nature.com/nl/4143-apilife-var-1-zak-chips-2.html

    Groet, Ben

  • Lineke

    31-07-2021 om 15:42

    Hoi Ben, een ander vraagje.. ik ben op jouw advies overgegaan op 1 baks imkeren, dus ze staan nu op 1 BK. Maar hoe zorg ik van het voorjaar nu voor raatvernieuwing? Ik kan nu niet de onderste BK eronder vandaan pakken...

    Oh en nog een vraagje... bij vrienden heeft een bijenvolk zich gevestigd in een broedkast voor een roofvogel, hoog in een boom. Ze hebben er verder geen last van. Zouden ze het volk kunnen laten zitten? Kunnen ze daarin de winter overleven? Het gat is natuurlijk wel groot, dus daar komt wel veel kou door naar binnen of maken ze dat zelf kleiner?

    Groet, Lineke

    Ha Lineke, soms kun je voor het inwinteren twee lege kantramen vervangen door sluitborden. Deze kun je tijdens de voorjaarscontrole vervangen door kunstraat. Daarnaast kun je op dat moment ook vaak een overtollig voerraam wegnemen en vervangen door kunstraat. Zo heb je er 3 vervangen, dat kun je jaarlijks toepassen.

    Leuk zo'n natuurvolk in een kast.. je kunt ze rustig laten zitten, maar of ze overleven hangt vooral van de honingvoorraad af. De vliegopening passen ze zelf aan. Spechten zullen die vaak weer open hakken in de winter, maar dat is natuur. Zonder hulp van de imker overleeft 1 zwerm op de 7 het 1e jaar. Groet, Ben

  • Paul de Cock

    31-07-2021 om 18:44

    Dag Ben,
    Bij het inwinteren/uitwinteren zag ik in enkele video's een standaard interne voederbak spaarkast/simplex in/uit de kast gaan.
    Ik zou zo'n voederraam ook willen gebruiken, maar vond tot nu geen verkooppunt.
    Kan u mij helpen. Dank bij voorbaat.
    Groet, Paul

    Ha Paul, deze week heb ik geïnformeerd bij het bijenhuis want daar heb ik de mijne gekocht. Ze komen uit de UK en kunnen vanwege brexit niet meer geleverd worden. Mogelijk dat ze komende winter lokaal geproduceerd gaan worden in een houten uitvoering. Groet, Ben

  • Jurgen

    31-07-2021 om 21:05

    Hallo Ben,
    Ik lees een enigszins verontrustend artikel in Bijenhouden mbt Varromed.
    Er blijkt een schadelijke werking te zijn in de vroege herfst.
    Wat zijn jou bedenkingen/advies omtrent het gebruik van dit product?
    Bedankt en met vriendelijke groet,
    Jurgen

    Ha Jurgen, gewoon gebruiken. Lees https://www.preprints.org/manuscript/202107.0362/v1

    Dit Europese onderzoek bevat de volgende samenvattende conclusie: VarroMed® is a soft acaricide registered for honey bees on the European Union market since 2017 for Varroa control. Researchers involved were partners of different countries of the Varroa control task force of COLOSS Association. Our goal was to evaluate performances (acaricide efficacy and toxic effects on honey bees) of VarroMed® in different climatic conditions. Our results in the tested apiaries showed an efficacy ranging from 71.2 to 89.3 % in summer/autumn, and from 71.8 % to 95.6 % in winter. No toxic effects on bees were observed, except in one apiary, where severe cold climatic conditions played a crucial role. The treatment could be efficiently applied in brood right as well as in broodless colonies. Integrated pest management (IPM) recommendations for beekeepers are pro-vided in order to apply the best Varroa control protocol.

    Ik zal deze informatie ook doorgeven aan de redactie van het blad bijenhouden.
    Groet, Ben


  • Jantje

    01-08-2021 om 01:30

    Dag Ben,
    bij een lichte besmetting van de varroamijt (binnen de grens van de controle bladeren mbt telling van varroamijten)zitten alle kasten in de grens van niet gevaarlijk. Groene zone.
    Is het dan nog nuttig om te behandelen met mierenzuur of zou dit te agressief zijn?
    Jan

    Ha Jan, mits je gewend bent te werken met mierenzuur, kun je de controle op de mijtenval of de mijtenbesmetting begin september herhalen. Bij overschrijding van drempelwaarden kun je dan alsnog met mierenzuur bestrijden. Groet,Ben

  • Niki

    01-08-2021 om 08:20

    Goedemorgen Ben,
    Mag ik uit jouw reactie aan Jürgen, ten aanzien van het verontrustende artikel over Varromed, opmaken dat jij je niet kan vinden in het gepubliceerde artikel in het blad bijenhouden?
    Groet Niki

    Ha Niki, ik kan me er geenszins in vinden. Uit eigen ervaring en op basis van wetenschappelijke studies weet ik dat het goed werkt. Andere middelen zoals mierenzuur en Thymovar kunnen bij onjuist gebruik wel heel veel schade aanbrengen aan het open broed.
    Groet, Ben

  • minke

    01-08-2021 om 09:40

    ook ik had vorig jaar ongewoon veel dode bijenvolken. Toen ik het BijenWUR onderzoek over varromed las, had ik een aha erlebnis, want de volken die niet dood waren gegaan had ik met thymovar behandeld. De andere met Varromed en die waren dus dood. maar goed, meer onderzoek nodig misschien? Ondertussen gebruik ik dit jaar voor de zekerheid Thymovar.

    Ha Minke, het euvel kan ook nog zitten in timing, temperatuur, dosering etc. In mijn reactie verwijs ik naar een internationaal onderzoek gepubliceerd in juli 2021 waarin men positief is over de effectiviteit. Op 1 proefstand was sprake van sterfte, maar daar was dan ook een duidelijke reden voor. Groet, Ben

  • Paul

    01-08-2021 om 10:35

    Hoi Ben, mierenzuur is steeds minder goed verkrijgbaar (waarom wordt het verboden, trouwens)’ heb ik gemerkt. Wat zou een goed alternatief zijn?
    En edankt weer voor je waardevolle info!

    Ha Paul, mierenzuur is alom verkrijgbaar. Ik zag vorige week nog een grote voorraad staan in het bijenhuis. Op de lijst van toegestane diergeneesmiddelen staat het ook vermeld.

    Waar komt dit misverstand vandaan? Groet, Ben

  • Rob W. le Mair

    01-08-2021 om 10:55

    de link geeft een mooi en compleet overzicht van de methoden en middelen. Prachtig.

  • Willem

    01-08-2021 om 12:08

    Dag Ben, ik heb een spaarkast met 1 honingkamer vol met verzegelde honing. Er zit nog een koninginnerooster tussen. Als ik de bijen de honing wil laten houden hoe kan ik dat op beste doen? Moet dan ook nog extra bijgevoerd worden?

    Ha Willem, is het een halfhoge hk? Zitten de bijen op 1 bk, 1,5 bk of 2 BK'S?
    Allemaal variabelen die van invloed zijn op de benodigde hoeveelheid wintervoer. Je kunt in ieder geval het rooster vast wegnemen. Groet, Ben

  • Tomer

    01-08-2021 om 13:58

    Wat ik zo vreemd vind, is dat men van Hiveclean zei dat het géén varroabestrijdingsmiddel is, enkel het poetsgedrag stimuleert. Nu het van naam veranderd is (Varromed) en een Europese vergunning heeft, is het zogezegd wel een bestrijdingsmiddel. De samenstelling is volgens de producent gewoon hetzelfde, de effectiviteit zal dan toch ook hetzelfde zijn.

    Tomer, dat kunnen sommige bijenhouders wel gezegd hebben, maar het was gewoon hetzelfde varroabestrijdingsmiddel met een hoge effectiviteit.
    De naam is veranderd, het middel niet. Het heeft alleen een officiële toelating gekregen en is dus inmiddels ook onderzocht namens Coloss. Groet, Ben

  • Yolt IJzerman

    01-08-2021 om 14:02

    Dag Ben,
    In je blog achter de link noem je onder andere de beperkte houdbaarheid van Varromed. Kan je aangeven waar dat hem in zit? Ik heb nog een halve fles en vind het eigenlijk zonde om die weg te gooien. Heb hem afgelopen winter ook gebruikt, zo te zien met goed resultaat.
    En dan nog een vraag over de toepassing. Honingkamer overslaan? Nee toch? Ik heb ze tot nu toe altijd meegenomen.
    Dank voor je altijd weer nuttige blogs.

    Ha Yolt, in VarroMed zit sucrosesiroop. Indien er door opening van de fles wilde gisten vanuit de lucht in de oplossing komen, kan er gisting ontstaan. Deze gisting zorgt voor opsplitsing van o.a.. sucrose in glucose en fructose. Door glucoseverbindingen ontstaat er hmf. Vanwege dit proces wordt er gewaarschuwd in de bijsluiter. Begrijpelijk want dierveiligheid moet ook geborgd worden. Groet, Ben

  • Toon

    01-08-2021 om 16:17

    Ben, ik heb negen dagen lang mijten geteld in de negen volken die ik heb. De mijten val is bizonder laag. 0 tot 1 per dag. In één volk 11 mijten. Bij nul overweeg ik niks te doen. Bij weinig mijten ga ik dat met sponsdoekje doen. Dus één volk zet ik de Liebig dispenser op !
    Wat zou jouw advies zijn?

    Ha Toon, mijn advies zou zijn: direct het volk met die 11 mijten behandelen en daarna begin september opnieuw alle volken gedurende 3 dagen tellen. Bij meer dan 5 direct de dispenser inzetten. Eronder: opnieuw meten eind november. Groet, Ben

  • Elodie

    01-08-2021 om 16:24

    Beste Ben,
    Kan ik ook niet verzegelde honing slingeren en terugvoeren aan de bijen?

    Ha Elodie, dat kan, maar waarom die moeite van het slingeren? Zet die bak met open honing onder je bk of bk's en de bijen brengen het wel naar boven of gebruiken het gewoon. Groet, Ben

  • Margriet

    01-08-2021 om 17:30

    ha Ben , nadat ik de honingkast verwijderd heb moet ik dan suikerdeeg boven op de BK plaatsen of moet ik suikerwater voeren ? Welke wordt opgeslagen voor de winter ?

    Ha Margriet,
    Alle tips en trucs rondom inwinteren, kun je hier lezen op het blog onder de online imkerpraktijk:
    https://www.bijenhouders.nl/blog/10-medio-augustus-het-inwinteren-begint

    Dus nu geen suikerdeeg gebruiken, daar is het te laat voor. Groet, Ben

  • Hero

    01-08-2021 om 18:41

    Ha die Ben ook ben ik tot de conclusie gekomen dat hiveclean beter werkte dan de varromed, ze kunnen mij vertellen dat de samenstelling hetzelfde is maar dat betwijfel ik. Ook was de hiveclean veel donkerder van kleur. Ben bang dat we meer betalen voor een meer waterige substantie! Groet Hero.

    Ha Hero, het ruikt hetzelfde en de werking is ook goed. Zie het recente onderzoek, dat ik bij een ander antwoord als link heb vermeld. Ik ben kleurenblind, dus dat aspect ontgaat me. Het wordt wel donkerder wanneer je lang bewaard na opening. Groet, Ben

  • Willem

    01-08-2021 om 19:17

    Dag Ben, ik heb een spaarkast met 1 honingkamer vol met verzegelde honing. Er zit nog een koninginnerooster tussen. Als ik de bijen de honing wil laten houden hoe kan ik dat op beste doen? Moet dan ook nog extra bijgevoerd worden?

    Ha Willem, is het een halfhoge hk? Zitten de bijen op 1 bk, 1,5 bk of 2 BK'S?
    Allemaal variabelen die van invloed zijn op de benodigde hoeveelheid wintervoer. Je kunt in ieder geval het rooster vast wegnemen. Groet, Ben

    Dag Ben, de bijen zitten op1,5 BK

    Ha Willem, indien de hk nog steeds volledig gevuld is, kun je volstaan met het bijvoeren van 3 kilo suiker opgelost in 2 lier water. In totaal geeft dat 15 kilo wintervoer. Groet, Ben

  • Yolt IJzerman

    01-08-2021 om 20:26

    Dag Ben,
    Dank voor je reactie op mijn vraag over Varromed. Daar red ik me mee. Nog even over toepassing op alle ramen, dus óók honingkamer. Klopt dus?

    Ha Yolt, het is vooral belangrijk de best bezette straatjes te druppelen, in het broednest zitten de voedsterbijen, die de meeste mijten bevatten.
    Dus mochten er weinig bijen in de hk zitten, richt dan het middel vooral op de bk. Zitten de straatjes in de hk ook vol, neem ze dan mee.

    Druppel vooral in de avond wanneer de bijen weer thuis zijn. In de nacht verspreid het zich dan goed over alle bijen. Groet, Ben

  • Jantje

    01-08-2021 om 22:57

    Hoi Ben,
    ik ben vergeten te vermelden dat ik tussen de 2 poedersuikertelling gewerkt heb met roofmijten. Er was geen duidelijk verschil te merken. geen daling maar ook geen echte stijging. Dus daarom mijn vraag om behandeling met mierenzuur. Deze behandeling is nog niet toegepast op de kasten.
    Jan

    Ha Jan, mijn suggestie blijft hetzelfde. Overigens kunnen die roofmijten niets uithalen aan de mijten in het broed. Groet, Ben

  • Erik

    01-08-2021 om 23:27

    Hallo Ben,
    Het Bijenhuis en ook het Honingmagazijn verkopen geen mierenzuur meer. Is verboden zeggen ze.
    Wel verkopen ze Oxuvar wat ook voornamelijk mierenzuur bevat.
    Het wordt voor beginnende imkers niet eenvoudiger.
    Gr. Erik

    Ha Erik, Oxuvar = mierenzuur. Groet, Ben

  • Niki

    02-08-2021 om 08:37

    Ha Ben,
    Nog een vraag over een opmerking van jou. Je schrijft dat in Varromed sucrosesiroop is verwerkt. Dit kom ik in de ingrediënten echter niet tegen. Wel wordt gesproken over karamel kleurstof, wat technisch gezien geen suiker hoeft te bevatten. Weet jij of ik de sucrosesiroop kan toeschrijven aan de karamel kleurstof of is het onderdeel van de eveneens genoemde dispersie (een mengsel waarbij een stof fijn verdeeld is in een andere stof). Ik vind het vreemd dat er geen echte suikervorm genoemd wordt.
    Groetjes Niki

    Ha Niki, in het wetenschappelijke artikel staat sucrosesiroop vermeld als ingrediënt. Citaat uit artikel: The active ingredients of VarroMed® (BeeVital GmbH, Handelstrasse 65162 Pbertrum am See, Austria) are formic acid (5 mg/ml) and oxalic acid dihydrate (44 mg/ml). Other ingredients in the product include caramel colour (E150d), sucrose syrup, propolis tincture (20 %), citric acid monohydrate, lemon (Citrus lemon) essential oil, star anise (Illicum verum) essential oil and pure water. There is no specific range of environmental temperature or humidity for the use of VarroMed® indicated by the producer.

    Groet, Ben

  • Jan Adrichem

    02-08-2021 om 09:12

    Hallo Ben,
    we kunnen er niet onder uit dat het klimaat veranderd. Het lijkt alsof de warme perioden langer gaan duren. Daardoor wil ik eigenlijk opschuiven met de varroa behandelingen naar half augustus omdat ik de honingkamers er langer op wil laten staan. loop ik daarmee risico? Im hoeverre worden de wintervolken ook later "gemaakt"?
    Jan

    Ha Jan, onze volken reageren vooral op de stand van de zo'n, dracht en het weer. Deze zomer is een typisch ouderwetse zomer, zoals ik die ken van 30 tot 40 jaar geleden. De zomerdracht ligt hier ver achter ons, dus vind ik uitstel hier zeker niet op zijn plaats.

    De aantallen mijten groeien, terwijl de broednesten krimpen. Wanneer in jouw omgeving dit nog niet van toepassing is en de zomerdracht nog doorgaat, dan kun je de bestrijding een paar weken uitstellen.

    Mijn advies is dus kijk week voor week naar het weer en de dracht en de ontwikkeling van het volk. Groet, Ben

  • Gijs

    02-08-2021 om 13:15

    @Erik,
    Mierenzuur is gewoon verkrijgbaar bij het Bijenhuis, vorige week daar nog 2 flessen gekocht.
    Verzenden doen ze niet!!

    Anders even googlen, vindt je meer dan genoeg mierenzuur op het internet.

  • ivo

    02-08-2021 om 14:05

    toch een kleine correctie: oxuvar is geen mierezuur maar een oxaalzuurpreparaat (zoals de OX al deed vermoeden)

    Voor de preciese samenstelling van de actieve bestanddelen en hulpstoffen van een geneesmiddel kan men terecht op de website van geneesmiddeleninformatiebank (nederland) of van FAGG (Belgie).

    beste groeten




  • Yolt IJzerman

    02-08-2021 om 16:34

    @Niki
    Karamel is normaliter wel degelijk suiker!
    De kans dat Varromed door besmetting gaat gisten lijkt me echter nogal gering, bovendien zou je dat dan aan de fles moeten zien. Ik waag het erop om het te blijven gebruiken.
    @ Ben,
    Bovendien vind ik zó geen verkooppunten die die kleine verpakkingen voor 1 kast verkopen. Zijn die nog wel in de handel?

    Ha Yolt, de producent heeft de kleinverpakking ook niet op de eigen website staan. Helaas. Apiguard is wel per pakje verkrijgbaar. Groet, Ben

  • Niki

    02-08-2021 om 17:51

    @Yolt; karamel wel, maar er wordt over karamel kleurstof gesproken. Dit kan technisch gezien puur chemisch zijn.

  • Brouwers

    03-08-2021 om 10:39

    Hoi Ben
    Hoe sta jij tegenover het eenbaks imkeren en wat zijn volgens jou de voor en nadelen van deze manier van bijeenhouden ik ben benieuwd naar je reactie.
    Groet,
    Gerard

    Ha Gerard, ik doe niets anders. Zowel in dadant als spaarkast. Bevalt mij prima en zie alleen maar voordelen. Zie ook de eerstvolgende video in het blogbericht. Groet, Ben

  • Christel

    03-08-2021 om 22:30

    Hallo Ben,
    M.b.t. vraag Elodie: als je HK met open honing onder de BK zet, loop je dan niet "risico" dat de koningin daar eitjes in gaat leggen? Want dan "moet" je op 1,5 BK inwinteren en je wilt eigenlijk 1 BK.

    M.b.t. vraag Willem: als je een HK met vb 75% verzegelde honing over hebt, dan kan je die toch altijd er boven op laten staan, zelfs al zou het volk dan in theorie veel te veel honing op voorraad hebben? (Ik heb zelf geen slinger en wil een ander er niet meer mee lastig vallen) Als ze de honing niet nodig blijken te hebben, dan kan ik de honing volgend voorjaar slingeren.. Redeneer ik juist?

    Ha Christel,
    Het broednest krimpt in augustus en het blijft op zijn plaats in de bk. De moer gaat niet zo maar in de onderbak leggen in de nazomer. Dat gebeurt niet.
    Het is iets anders in het voorjaar, als je nu de hk bovenop laat staan, wordt deze vanwege de warmte bovenin de kast wel degelijk vol gelegd in maart en april door de koningin. Dus dan nog slingeren is onmogelijk. Groet, Ben

  • Gerard

    04-08-2021 om 11:00

    Hoi Ben
    Bedankt voor je reactie
    Ik heb nog een vraag
    Is het wenselijk om voor de gezondheid van de bijen, naast de suiker een raam honing in de kast te laten voor de overwintering

    Ha Gerard, het is zeker goed voor de gezondheid van de bijen om echte honing rond of naast het broednest te laten zitten. In honing zit nog o.a. vitamine C,. In kristalsuiker zit alleen brandstof. Groet, Ben

  • dirk

    04-08-2021 om 11:37

    Hey Ben,
    We hebben een vlieger gemaakt en het lukt ons niet om er een leggende koningin in de afvlieger te krijgen:
    Eind mei maakten we een vlieger om zwermen te voorkomen. Bij controle op een leggende moer bleek dat er leggende werksters aan de slag waren. We hebben dan een raam open broed ingehangen maar er werden geen doppen getrokken en we gingen van een late bruidsvlucht uit en een 'trage' moer nog wel aan de slag zou gaan. Omdat er niets veranderde hebben we nogmaals een raam open broed ingehangen met hetzelfde resultaat, weer geen doppen en geen 'trage' moer. We hebben tenslotte nog een derde keer open broed ingehangen, maar met hetzelfde resultaat. We hebben dus nu een volk dat toch nog redelijk talrijk is vanwege de ramen broed die zijn bijgehangen maar zonder koningin. En de leggende werksters zijn het blijkbaar ook beu want er zijn geen eitjes meer.
    Heb jij enig idee wat er hier aan de hand kan zijn en hoe we hier nog iets van kunnen maken?
    Groet, Dirk

    Ha Dirk, het enige dat zou kunnen helpen na wekelijks een raam open broed inhangen, is het invoeren van een leggende moer. Dat blijft wel een beetje riskant, maar kun je alsnog proberen via een nicotkooitje met suiker. Of dit volk verenigen met een ander volkje. Na invoeren of verenigen 10 dagen niet-kijken en dan checken op nieuw broed. Groet, Ben
    Groet,

  • Claudio

    04-08-2021 om 16:17

    Hi Ben.

    Hoe ga je de varroamijt bestrijden in de Topkast. Ben zelf nog zoekende, mierenzuur gebruiken met liebig verdamper gaat niet echt lukken. Misschien en blokbehandeling met VarroMed?

    Ha Claudio, VarroMed en Thymovar kan beiden. Zelf paste ik VarroMed toe. Nauwelijks winterverliezen. Groet, Ben

  • Christel

    05-08-2021 om 23:48

    vervolgvraag: om te voorkomen dat koningin in het voorjaar eitjes gaat leggen in de HK die bovenop de BK staat, moet je dan vb in feb een koninginnerooster plaatsen, zodat de bijen nog wel bij het voer kunnen, maar de koningin er niet door kan?

    Ha Christel, ik zou dit pas tijdens de voorjaarscontrole doen in maart. Mocht er een beetje broed zitten in de middelste 3 hk raampjes dan is dat nog geen ramp? Groet, Ben

  • Claudio

    06-08-2021 om 11:30

    Hi Ben
    Ik kom veel discussies tegen over het gebruik van VarroMed ipv oxaalzuur oplossing als winter behandeling. Straks als het volk broedloos is....

    Welk advies kan jij geven in deze.

    Gr
    Claudio

    Ha Claudio, beide middelen kun je in de late herfst/vroege winter toepassen. Ze zijn er beiden voor gemaakt. Eigen oxaalsuikerwateroplossing is natuurlijk goedkoper en makkelijk vers te maken, want varromed kun je eenmaal geopend niet lang bewaren. Groet, Ben

  • Patrick Lemmens

    12-08-2021 om 18:21

    Hoi ben,

    Ik klikte op de link van het wetenschappelijke publicatie die je in antwoord op Jurgen gaf. En hoewel het zeker een interessant artikel is, gaat het niet over Varromed?

    Is dit misschien per ongeluk de verkeerde link?

    Ha Patrick ,
    Ik zal er naar kijken en ik probeer het in het antwoord bij Jurgen aan te passen. Groet, Ben

  • Paul

    01-07-2022 om 13:07

    Het is nu 1 juli en ik heb op sommige kasten (van volken die groot genoeg zijn) nog een HK staan. Kan ik daar nog op tijd (voor de varroabehandeling) honing van af halen? Er zit nog maar weinig honing in op dit moment maar ze zijn er wel aan bezig. Hoe moet ik dat nou doen? Of kan ik rustig pas eind augustus beginnen met de behandeling? Ik wil behandelen met thymovar. Of kan dat gewoon tegelijk terwijl er nog HK's op de kasten staan? De honing die nog binnenkomt wil ik het liefst nog oogsten natuurlijk... Dank voor de hulp!

    Ha Paul, echt uiterlijk 20 juli hk's eraf en Thymovar erop. Nooit combineren, het verpest de smaak van je honing. Zeker niet later doen, want je moet de mijtenexplosie een halt toe roepen. Groet, Ben


Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.