26-06-2016

De zomerzonnewende

De zomerzonnewende

 

Afgelopen week werden er nog diverse zwermen gemeld, ook ik bleef niet gevrijwaard van een onverwachte zwerm. Zoals deze zwerm, die ik aantrof op en tussen een paar oude afgedankte pallets. Van Natuurmonumenten kreeg ik prachtige planken (balken) om mijn kasten in de boomgaard van Kasteel Hackfort iets hoger op te stellen dan op de oude pallets. De pallets moeten nog afgevoerd worden.

Deze zwerm heb ik nog proberen te huisvesten in een 6-ramer - het was vermoedelijk een nazwerm met jonge moer(en) - maar toch kozen de bijen voor hun vrijheid. Mogelijk met een fatale afloop vanwege de aflopende dracht over 2 of 3 weken. Maar zo werkt de natuur nu eenmaal.

Blijkbaar had ik onvoldoende nauwkeurig de doppen gebroken na het afkomen van de voorzwerm met geknipte moer, meestal probeer ik het volk op 1 dop te zetten. Maar een dop over het hoofd zien is zo gebeurd. Nu de langste dag en kortste nacht weer achter ons ligt, zal de zwermdrift ook langzaam verstommen. Uiteraard kunnen er altijd nog achterblijvers verlaat in zwermstemming komen. Maar achterblijvers verenig ik altijd in het prille voorjaar, met name ook om het verschil in ontwikkeling tussen volken te minimaliseren.

De volken, die niet gezwermd hebben en waarbij er hooguit een kleine broedaflegger van af genomen is, zullen nu op hun maximale sterkte zijn. Op onderstaande foto zie je de bijen aaneen klitten aan de toplatten van een TBH. Dit volk bezet inmiddels 19 toplatten en heeft zich enorm sterk ontwikkeld. Het volk vertoont geen enkele zwermontwikkeling en zal dit vermoedelijk ook niet meer doen. Het verzamelt volop voer om zich voor te bereiden op de komende herfst en winter. Komende week zal ik proberen een video van dit volk te maken en te publiceren via You Tube. 

Hou met dit koele en natte weer vooral de voorraden van broedafleggers en bevruchtingsvolkjes goed in de gaten. Ze kunnen vanwege het groeiende broednestje veel gebruiken. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • harry

    26-06-2016 om 13:00

    Ik heb gehoord dat als je zo'n zesramer met een nazwerm met de klep dicht (en bodemplank eruit voor de ventilatie) 2 a 3 dagen wegzet op een koele plek dat dan de kans groter is dat ze blijven.
    Ze zullen dan gaan bouwen en als je de klep weer opent zullen ze niet meer weggaan omdat ze al een begin hebben gemaakt aan het nest.

  • Myriam

    26-06-2016 om 19:01

    Best Ben kun je vertellen waarom de achterblijvers in het voorjaar verenigt en niet in het najaar? Dan is de overwintering kans toch groter?

  • Ben de blogger

    26-06-2016 om 19:50

    Myriam, ik selecteer op sterkte zowel in het prille voorjaar als in augustus. Volken, die niet sterk zijn, hebben blijkbaar een gebrek en die verenig ik dus om te voorkomen dat ze uitvallen of veel aandacht vragen. Sterke volken leggen grote voorraden aan en kunnen beter de winter doorstaan. Hierdoor heb ik hogere honingopbrengsten en verwaarloosbare winterverliezen in de afgelopen jaren. Vroeger was ik minder streng op volkssterkte en had ik ook last van wintersterfte.

  • Stan D

    28-06-2016 om 08:59

    het is wel een mooi je grote zwerm zo te zien

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.