03-04-2018

desinteresse of efficiëntie?

Een maand geleden waren de krokussen zeer in trek bij de hommelkoningen en de honingbijen. Er werd gevochten voor een plaatsje rondom de stampers. Echter de bijen halen nu hun neus op voor de thans bloeiende krokussen, die ik vorig jaar gepoot heb.

Zo zie je dat alles in de natuur in elkaar past. Het moment van bloeien voorkomt concurrentie van andere planten. De juiste bloeitijd van de krokussen en sneeuwklokjes garandeert dat ze aandacht krijgen van de bestuivers. Maar de nieuwe exemplaren, die nu bloeien, hebben ontzettend veel concurrentie van andere rijke stuifmeel- en nectargevers zoals de boswilgen! De boswilgen kleuren hier geel in het landschap.

Het is een wonder dat de bijen, die afweging zo goed kunnen maken. Zodra er iets beters beschikbaar is, gaat het roer om. Knap hoor! 

Let straks ook eens op die minder bekende drachtplanten, zoals de eik, waarop de bijen veel stuifmeel verzamelen. Dat geldt overigens ook voor de beuk! Misschien is de kwaliteit van het stuifmeel van deze windbestuivers minder (hierover is geen info beschikbaar), maar er wordt wel goed op gevlogen. 

Als we terug kijken in de tijd, dan vallen de els, de hazelaar en de populier onder dezelfde categorie windbestuivers. De bijen zijn er gek mee!

Komende week is het eindelijk tijd voor een uitgebreide voorjaarscontrole. Bij mij zijn de kasten nog niet open geweest. 

Let primair op: Moergoedheid, voervoorraad, de vervanging van oude ramen door kunstraat en het plaatsen van het bouwraam. Schroom niet om zwakke volken, indien gezond, te verenigen met andere zwakke en middelmatige volken. De sterke volken geven  je er honing voor terug. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

PS de NBV uitwinteringsenquete al ingevuld? 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Margriet

    03-04-2018 om 14:51

    Dag Ben, ik kon het niet laten om vanmiddag al een paar kasten open te maken.
    In de eerste, een 6-ramer, zat op 2 ramen wat lichtgekleurd verzegeld broed. In de tweede, een 10-ramer, is een darrenraam voor 3/4 gevuld met nieuwe raat en 2 ramen broed; in de derde (10-r.) zat al veel open darrenbroed in een darrenraam op pos. 9 en 4 ramen broed. Dit is een verenigd volk dat ik nu op 1 broedkamer heb gezet. De eerste overtollige voerramen heb ik daaruit gehaald. De kasten staan overdekt lekker in het zonnetje. Er staan boswilgjes vol met stuif vlakbij. Locatie volken: hemelsbreed 10 km van Zutphen maar dan aan de westelijke kant van de IJssel.
    Vorig jaar ging ik op 31 maart naar de pruimenbloesem, dat zal dit jaar ong. 2 weken later zijn denk ik.

  • Anoniem

    03-04-2018 om 16:27

    Beste Ben, dank weer voor je blog, ik volg je al een tijdje. Altijd fijn je informatie. Ik heb een vraag. Ik heb twee volkjes met niet zo veel voer meer. Heb ze al beide eennhalf pak apifonda gevoerd. Dat is nu op. Zouden ze nu zelf al genoeg halen of is er alleen nog stuifmeel? Ik weet niet of ze de apifonda ook opslaan? Of alleen eten? Stuifmeel komt er in grote hoeveelheden binnen.
    Groetjes Karin

    Karin, apifonda wordt in deze tijd met name direct verbruikt en slechts weinig opgeslagen. Bovendien is een half pak slechts ruim 1 kilo en dat is veel te weinig voor een periode met slecht weer. Gelukkig is de weersvoorspelling gunstig en bij mij zag ik vanmiddag al veel verse nectar uit een raam spetteren. Dus nectar is er al wel van de boswilg. Groet Ben

  • Anja

    03-04-2018 om 18:06

    Hallo Ben, wordt in een TBH ook gewerkt met een bouwraam voor darrenbroed? Zo ja, hoe pak ik dat aan?

    Anja, nee dat doe ik niet in TBH's. TBH-imkeren is "natuurlijk imkeren", dus laat ik ze lekker hun gang gaan. Bij de voorjaarscontrole snij ik wel alle lege raten weg. Daarmee snij ik ook veel oud darrenraat weg. Groet, Ben

  • Hans db

    03-04-2018 om 19:07

    Hallo Ben, gisteren 1e kasten geïnspecteerd. Ik had er al 1 vol met moerdoppen, dus kennelijk niet blij net de bazin. Ik vond het nog te vroeg voor jonge moeren: over 2 weken verwacht ik jog geen darren op die eenzame boslocatie. Dus ik hang er volgende week wel een Brias raampje van de buren in. Verder al verbazend veel jonge honing! Geen idee waar vandaan, maar moet haast wel wilg zijn daar in het Larserbos.

    Hans, de term 'vol met moerdoppen' duidt niet op een stille wissel. Heb je toevallig niet eerder iets in de kast gedaan en toen de moer gekwetst? Het kunnen uitsluitend redcellen zijn, zou ik denken. Maar het verschil tussen de 3 typen moerdoppen is te zien aan de vorm, de plaats en het aantal doppen. Ra, ra wat zijn het bij jou??

  • CorV

    03-04-2018 om 19:14

    Dag Ben,
    Wat de mindere belangstelling van bijen voor crocussen, sneeuwklokjes e.d. betreft, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de vorst. Meeldraden en stampers worden door wat strengere vorst beschadigd en verliezen hun fertiliteit, denk aan nachtvorstschade bij fruit. Wat de stuifmeelkwaliteit van een aantal windbestuivers betreft, daar is wel enige literatuur over, maar de bijen laten zich meer leiden door hoeveelheid en transporteerbaarheid dan door kwaliteit van het eiwit.
    Cor, volgens mij hebben alle krokus bolletjes hier in de tuin dezelfde vorst gehad. Ik hou het op de beschikbaarheid van betere dracht. Toen ik 3 weken geleden een oud voerraam buiten liet slingeren zaten er binnen het uur duizenden bijen op. Vandaag lag er de hele dag een oud voerraam met open en gesloten wintervoer, maar ze hadden er totaal geen aandacht voor. Er is veel nectar en stuifmeel te halen, dus er is overvloed en dan kiezen ze het beste! Groet, Ben

  • Erik

    03-04-2018 om 19:34

    Dag Ben, naast nectar en stuifmeel is (verwarmd) water ook belangrijk voor bijen. Kies ik best voor kraantjes water of voor regen water? Voeg ik iets toe in de vorm van zout of andere belangrijke sporen elementen? Welk advies kan je ons hier in geven? dbv, Erik.

    Erik, regenwater in een vijver of ondiepe schaal, waarin je mos legt, biedt de bijen voldoende schoon water. Ik zou er niets aan toevoegen. De bijen laten wel zien of het goed is. Indien er voldoende dracht is, zullen ze er geen gebruik van maken. Maar zodra de dracht minder wordt, komen ze water halen.

  • hero

    03-04-2018 om 20:46

    Beste Ben nog bedankt voor je 2 antwoorden, maar heb nog een aantal vragen , ik heb buckfastvolken het zijn alle zusters maar de karakters van de volken zijn erg verschillend, o.k ik weet dat de darren een grote invloed hebben op de zachtaardigheid maar hebben de zusters ook hun inbreng op de karakter? verder werk ik met warm bouwkasten 15 ramen ,maar vanuit een klein volkje in het voorjaar, hoe plaats ik het volkje in de lange kast? het broednest voor bij de vliegopening of aan de achterkant? groet Hero.

    Hero, de eigenschap 'zachtaardigheid' vererft inderdaad sterker via de manlijke kant en je hebt maar 1 verkeerde vader nodig. Andere eigenschappen komen uiteraard ook via de moeders kant. Over het algemeen wordt ervaren dat de moeders eigenschappen iets zwaarder drukken op het nageslacht. Soms verdwijnt die minder zachtaardige kant weer in de 2e generatie, dus bij de F2.
    Ik zou bij warmbouw het volk bij de vliegopening hangen, want ze moeten het huis toch kunnen verdedigen tegen indringers! Groet, Ben

  • Anoniem

    04-04-2018 om 14:50

    Bij de inspectie vond ik een kast met eierleggende werksters. Althans dat neem ik aan, want ik vond alleen maar "bultbroed".
    Wat kan ik het beste doen? Afzwafelen?

    F., Nee, afzwavelen doe je alleen bij zeer zieke en besmettelijke volken. Eerst een goede diagnose stellen, zaterdag is het warm en kan de kast open. Zie je meerdere eitjes in een cel en soms eitjes halverwege de zijwand? Zo nee, dan heb je een darrebroedige moer. Zoek haar op, haal haar eruit en verenig het volkje met een ander volk.
    Mochten het toch eileggende werksters zijn, dan kun je de bijen op 10 m afstand van de andere kasten op een zonnige vliegdag afslaan. Daarmee zijn de gewone bijen toch nog gered. De eileggende werksters blijven op de grond achter. Groet, Ben

  • Gert Valk

    04-04-2018 om 20:22

    Hoi Ben,
    Goede bevestiging voor mij van vorige jaar.
    Ik had in eind december2016 een paar duizend krokussen geplant. Hier vlogen ze vorig jaar totaal niet op omdat ze tegelijkertijd met de boswilg bloeiden. Dit jaar waren de krokussen 2 weken eerder dan de boswilg en werden ze intensief bevlogen.zodra de boswilg goed bloeit heeft die de voorkeur idd.

  • hero

    05-04-2018 om 05:15

    Dag ben, ja logischerwijs zou je denken plaats het volk voorin de lange warmbouw kast, maar ze stoppen hun voer zo ver mogelijk weg van de vliegopening, dus achter in dus in principe zou het volk in het voorjaar achter in de kast moeten zitten? Maar is niet logisch gezien de verdediging van het kleine voorjaarsvolk.? Toen ik nog bijen hield op 2 broedkamers zaten ze in het voorjaar vaak boven in ,dus ook ver van de vliegopening af, maar ja boven is het warmer dan onderin. Maar dit geld niet voor de lange bungalowkast. Vriendelijke groet hero.

    Hero, net als in een achterbehandelingskast (ook warmbouw) moet je de raatuitbreiding aan de achterkant doen. Het volk vergroot het broednest en bouwt de honingvoorraad aan de achterkant uit. In en spaarkast zitten ze bovenin in het voorjaar omdat daar nog wintervoer zit. Onderin zit namelijk nooit wintervoer.
    Groet, Ben

  • Henri Nijkamp

    06-04-2018 om 15:15

    Reactie op darrenbroedig, is het voor de minder ge-oefende imker misschien wel het veiligste om altijd op 10 mtr de bijen af te schudden? Zwakke of zieke of eier leggende bijen ben je dan altijd kwijt....

    Henri, wat bedoel je met veilig? Je bent inderdaad de eileggende werksters kwijt. Die blijven op de grond liggen.
    Bij eileggende werksters is er geen reden om te verwachten dat de andere bijen ziek zijn. Groet, Ben

  • Anoniem

    07-04-2018 om 10:42

    Ben , hommels in de kast , is dat een probleem ?. Zo ja wat kan ik daar aan doen?

  • Ben de blogger

    07-04-2018 om 18:39

    Ik adviseer je de vliegopening te verlagen naar 6 mm. Dan kan de koninginnenhommel er niet meer in. Wel eerst buiten de deur zetten. ;-). Groet, Ben

  • Dré

    12-04-2018 om 11:22

    Dag Ben, ik vroeg mij af hoe straks de jonge koninginnen het met elkaar uit vechten als ze elkaar tegen komen. De sterkste kan natuurlijk niet steken anders gaat zij ook dood. Mijn vraag s weet jij hoe dat gaat. Ik heb veel steun aan de filmpjes van je

  • Ben de blogger

    12-04-2018 om 12:03

    Dré, alle koninginnen kunnen steken. Ze hebben in tegenstelling tot werksters een gladde angel. Dus die kunnen ze weer terug trekken zonder schade. Waarschijnlijk is de steek direct verlammend en zal de slimste of sterkste overwinnen. Bij nazwermen willen ze ook nog wel eens mee vluchten in de zwerm. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.