07-03-2016

Deze pad was de weg kwijt...

Deze pad was de weg kwijt...

De afgelopen twee dagen heb ik enige tientallen bodems verschoond en van een paar spaarkasten kon ik de onderste BK weg nemen. Van sommige spaarkasten overigens niet, want die waren bezet met bijen. De vervanging van de oude raten komt dan later wel tijdens de voorjaarsinspectie. Mijn meeste volken zitten op een Dadant formaat broedkamer. 

Met 2 bodems was iets bijzonders aan de hand, bij een nog sterk volk (zie foto midden boven) lagen er ruim 1000 dode bijen op de bodem en bij een ander volk was een pad blijkbaar van het pad geraakt en die heeft zijn uitstapje moeten bekopen met de dood. Ik heb de dode bijen d.m.v. de schudmethode getest op de mijtbesmetting, maar er zat geen enkele mijt in het monster. De winter oxaalbehandeling was blijkbaar effectief geweest. De schudmethode wordt in Bijenwerk beschreven en kan door iedereen gedaan worden. Zeker interessant indien je een dood volk aantreft op de bodem. 

De wintersterfte is extreem laag dit jaar, zelf heb ik dit jaar tot op heden geen volken verloren. Ze komen in de regel net zo sterk de winter uit als ze erin gegaan zijn en zo hoort het ook. Hooguit 5 tot 10% wil ik, gezien de matige bezetting, verenigen.

Over de voedselvoorraad kan ik gezien de rugpijn, die ik nu heb van het tillen van alle broedkamers, melden dat deze nog ruimschoots voldoende is. Bij twee volken had ik enige weken geleden een pak apifonda onder de wintertros gelegd, maar de bijen hadden er niets van op genomen. Blijkbaar is de gulden regel: 14 kg wintervoer bij 1 BK en 20 kg bij 2 BK's of 1 Dadant BK weer goed uitgepakt deze winter.  

Op mijn weg huiswaarts zag ik de eerste bloeiende wilg staan. Morgenvroeg nog van 20 kasten bodems verschonen en het voorjaar mag wat mij betreft beginnen!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Maurits Tax

  07-03-2016 om 15:59

  Dank Ben, alweer, voor je leerzame blog. Ik moet me nog wel even verdiepen in die schudmethode van jou. Groet. Maurits

 • Petrina

  07-03-2016 om 16:45

  Ik lees ieder nieuwe blog graag, ze geven steun en inzicht in de ontwikkelingen van de bijen en de foto's zijn erg leerzaam. Dank voor je blog, Ben.

 • Jan van Cadsand

  07-03-2016 om 17:37

  Natuurlijk heeft ieder zijn sisteem, maar ik werk alleen met spaakasten. In de onderste kast voor het voeren in het najaar 6 ramen, 4 sluit, in de bovenb. 7r, + 1 dar, en 2 sluit. Ik heb (bijna) nooit beschimmelde ramen, ze blijven altijd op 2 rompen, en bij de uitbrijding in het voorjaar 2 sl. uit-2 k.r. in en daar na 2 gesloten broed naar onder, 2 kr in boven bak enz dit werkt heel gemakkelijk, en je moet nooit voer of stuifmeel wegnemen, om kunt raat in te hangen.

 • Blogger Ben

  07-03-2016 om 18:55

  Ha Maurits,
  De schudmethode is niet van mij hoor ;-). De wijsheid komt van een Duits bijeninstituut. Ik heb hem beschreven in Bijenwerk jan/feb 2014. Maar de methode werkt zeer nauwkeurig.
  Groet,
  Ben

 • Twan Stemkens

  07-03-2016 om 21:00

  Ik wilde vandaag ook de bodem verwisselen. En kijken of ik de onderste broedkamer weg kon nemen. De bijen zaten vrij los bovenin. Echter: op de vliegplank zag ik een achterlijfje liggen van een pop. Van gesloten broed dus. Ook een hoofdje? Op de varroalade, die er pas vijf dagen onder zit, lag ook een hoofdje en een 'leeg' achterlijfje, ook van een pop. Het zag eruit als een bij aan het vervellen was geweest. Wat is hier aan de hand?

 • Blogger Ben

  07-03-2016 om 21:27

  Twan, de vervellingen van de larve en de pop blijven achter in de broedcel, die tref je dus niet aan op de gaasbodem. Andere insecten, zoals oorwurmen e.d. of een spitsmuis lusten wel een achterlijf. Kop en poten blijven achter. Ik zou me absoluut geen zorgen maken over bijenonderdelen op de gaasbodem of vliegplank. Dagelijks worden er bijen geboren en gaan er bijen dood.

 • Hans Pennings

  07-03-2016 om 22:06

  Tot nu toe heb ik geen lade onder de bakken.
  Is het raadzaam om de lade er weer in te schuiven i.v.m. optrekkende kou nu het broednest zich zal uitbreiden?
  Ik heb de volken op twee bakken staan, de onderste wegnemen kon niet omdat de bijen (tros) in beide bakken zitten.

 • Blogger Ben

  08-03-2016 om 10:11

  Hans, De mening van deskundigen over open of gesloten bodems zijn sterk verdeeld. Beroepsimkers in Duitsland sluiten de bodems i.v.m. het broednest af in februari met de schuiflade. Zelf laat ik alle schuifladen altijd zitten. Van beschimmelde ramen heb je bij sterk overwinterende volken geen last. Ik focus me vooral op sterke vitale volken.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.