09-12-2017

Dicht gesneeuwde vliegopeningen

Vanmorgen waren de meeste vliegopeningen versperd door een dikke laag sneeuw. Mogelijk zal er morgen (zondag 10 dec.) nog een laag bijkomen. Voor de beginnende imkers kan ik zeggen dat dit geen enkel probleem vormt. Verse sneeuw is luchtdoorlatend. Pas als zich na het deels dooien van de sneeuw een dikke ijslaag aan de uitenkant vormt, is het gedaan met de luchtdoorlatendheid. 

Indien de bijen weken niet meer uit kunnen vliegen vanwege de aanhoudende kou, dan kunnen er wel veel bijen zich aan de binnenkant van de vliegopening ophopen. Dan moet je een keer een stokje door de vliegopening heen halen om de dode bijen naar buiten te werken. Bij wisselende temperaturen zullen de bijen de bodem zelf voldoende schoon houden. 

Vanmiddag zal ik eens proberen om de laatste 10 kasten te oxalen. De rest is al grotendeels gedaan. Vergeet niet de winterbehandelingsenquete op de NBV homepage in te vullen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Jak Veendam

  09-12-2017 om 16:58

  wij komen er hier nog goed af, geen sneeuw 5 graden en vanmiddag zelf even zonnetje.
  Oxaal behandeling maandag gedaan soms 0 mijten kast er naast wel 45 dan weer 5 een volk op twee kasten heeft maar twee straatjes meer dus die zal het wel niet redden.
  Ben bedank voor je prachtige berichten en filmpjes, ik geniet er steeds weer van
  Groetjes uit Veendam

 • Ben de blogger

  09-12-2017 om 17:34

  Jak, mochten de volken met 5 en 45 gevallen mijten even sterk zijn, dan moet je toch eens na proberen te telen van het '5 mijten volk'. Het is de moeite waard om zelf ook iets te doen aan een vorm van selectie. En bovendien leuk!!

 • franca

  10-12-2017 om 13:32

  beste ben, misschien ben ik te laat , maar zou het goed zijn om mijn houten kasten te isoleren met piepschuim, bubbeltjesplastic oid?

 • Ben de blogger

  10-12-2017 om 15:40

  Franca, minus 20 kunnen de bijen ook nog wel verdragen, dus niets doen is het beste met die Nederlandse winters. In Canada wordt er wel geïsoleerd , maar daar heb je echte winters

 • robin

  10-12-2017 om 16:20

  hier vandaag mooi laagje sneeuw in de voormiddag +- 2 a 3 gr
  nu vanmiddag regen en volledige dooi regio brugge .zie foto's
  https://photos.app.goo.gl/VHCi4kvTFwK8AeJu1

 • Wally

  10-12-2017 om 20:10

  Beginnersvraag:
  Ook hier sneeuw vanochtend, vliegopening helemaal dicht. Ik keek voor het eerst in een week naar de kast (langs onderkant, gaasbodem) en zag zo'n 30 dode bijen op het gaas liggen, onder de bevolkte straatjes.
  Normale gang van zaken door de dichte vliegopening, of worden de dode bijen gewoonlijk sneller geruimd?

 • Ben de blogger

  10-12-2017 om 20:30

  Wally, dagelijks gaan er wel bijen dood, dat is de natuur. Maar bij koud weer worden ze niet opgeruimd. Op de eerste dag met 9 a 10 graden worden ze weer keurig naar buiten gewerkt. Niets zorgelijkst dus...

 • Anja

  11-12-2017 om 11:18

  Hallo Ben,
  Ik heb nog een tip voor de eigenaren van de Segenbergerkasten. Vorig jaar zaten mijn bijen toen ik wilde oxalen onderin. Tegen de tijd dat ik met heel veel moeite de kasten had los gewrikt vlogen ze in de rondte bij -1 graad. Omdat ik lekker warm zat gingen ze allemaal op mij zitten. Dat ging met dit jaar niet gebeuren. Ik heb aan de spuit een slangetje gemaakt (wat je ook gebruikt bij het water hevelen van een aquarium). Ik schuif de ramen iets opzij zodat het slangetje er tussen past en dan druppelen. Ik ben helemaal tevreden het werkte perfect!!!

 • Peter

  11-12-2017 om 12:52

  Voor de beginners nog een tip: bij volkeren met dubbele bak bovenin onder deksel druppelen als de bijen boven zitten. Niet bovenin dan in onderste bak druppelen max. 5 ml per vol straatje bijen met oxaal op kamertemperatuur bij buiten-temperatuur + 5 tot - 5. Voorkeur onder nul in december uitvoeren.

 • Anoniem

  11-12-2017 om 15:52

  ho Ben, met excuus voor het sjoemelen met reactieplaatsen (ik zag bij vorige blog geen reactiemogelijkheid meer). Bijen vlogen niet op, maar verlieten de kast enkele minuten na druppelen via vliegopening. En kwamen natuurlijk niet meer terug. Vlogen hoog de lucht in om te verdwijnen.
  Ben: sorry, je vorige bericht is nu verdwenen, foutje:-).

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.