20-01-2017

Dode bijen in de sneeuw

Tot 40 meter van de bijenkasten vind ik nog dode bijen in de sneeuw. Waarschijnlijk zijn het verzwakte bijen, die uit hygienisch oogpunt de kolonie verlaten. Buiten worden de bijen door de met zon beschenen sneeuw in verwarring gebracht. Ze vliegen niet naar boven, maar vliegen naar het licht dat door de sneeuw weerkaatst wordt. 

Zonder sneeuw vliegen deze bijen ook uit, maar vind je ze nooit meer terug. Er liggen hier ongeveer 100 bijen in de sneeuw, dat zijn er dus per dag en per kast heel erg weinig. Ik zie ook de eerste lichtpuntjes van het voorjaar: de toverhazelaar en de gewone hazelaar beginnen als eerste te bloeien en de dagen worden langer. 

Vorig jaar was er een reinigingsvlucht op 25 januari, de volken vlogen volop die middag. Over een paar weken zien we weer hetzelfde verschijnsel. Schrik dan niet van de tientallen dode bijen voor de kast. Zodra de bijen de kans krijgen, beginnen ze aan de voorjaarsschoonmaak. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Gaby

    21-01-2017 om 19:57

    Superinteressant dit blog! Ik heb misschien een stomme vraag....maar vliegen deze bijen dan uit om te sterven? En waarom dan?
    Groetjes Gaby

  • Ben de blogger

    22-01-2017 om 11:20

    De reden dat verzwakte, oude of zieke bijen de kast verlaten is genetisch ingegeven uit hygienisch gedrag. In het voorjaar, zomer en herfst worden er dagelijks enige honderden tot meer dan duizend jonge bijen per dag geboren. Dat betekent dat er net zo veel dood gaan. Dat zou indien ze in de kast dood zouden gaan een enorme berg dode bijen geven. Vandaar dat vele verzwakte bijen hun nestholte verlaten en buiten sterven.
    Dat gebeurt deels ook in de winter. Bij sommige doodsoorzaken vallen ze echter vanuit de wintertros op de bodem. Echter de undertakers onder de bijen, zullen bij iets hogere temperaturen (vanaf acht graden) de dode bijen naar buiten brengen. Weer vanwege hun hygiënische gedrag.

  • Agnita Jaasma

    01-02-2017 om 13:44

    Wanneer moet ik het muizenrooster weghalen?

  • Ben de blogger

    01-02-2017 om 17:01

    Agnita, zodra de natuur weer echt op gang komt, dus als de temperatuur regelmatig boven de tien graden komt. Dan gaat het gras weer groeien en is er weer eten buiten voor de muizen. Dit gebeurt meestal omstreeks half maart.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.