06-01-2016

dode bijen voor de kast?

dode bijen voor de kast?

Soms tref je, zoals hier vanmiddag bij twee van mijn kasten, enige tientallen dode bijen aan op de vliegplank of voor de vliegopening. Dit is het gevolg van afkoeling door het druppelen van de oxaalzuur suikerwateroplossing drie dagen geleden. Bijen, die aan de buitenkant van de tros zitten, raken snel onderkoeld en bij een temperatuur van beneden de acht graden Celsius raken ze in coma en sterven vervolgens. Op zich is het verlies van enige tientallen bijen niet verontrustend, zo lang het er maar geen honderden zijn. 

Voor de zekerheid heb ik nog op het gaas van de kastbodem gekeken door de kast in zijn geheel van de bodem te tillen, maar daar trof ik hetzelfde beeld aan. 

Meestal zijn het de zwakste of de oudste winterbijen, die het loodje leggen. De wintertros bestaat meestal uit 5.000 tot 15.000 winterbijen. Enige tientallen bijen is dus ongeveer 1% van het totaal. Dus je hoeft je geen zorgen te maken, indien je dit beeld als beginnende imker aantreft.

Liggen er honderden bijen voor de kast, dan is het zaak om nog eens goed na te denken over de toegepaste dosering. De maximum dosering van 5 ml per straatje mag niet overschreden worden. Per volk mag niet meer dan 30 tot 50 ml toegepast worden, soms minder indien het aantal straatjes minder is dan 6. Denk eraan de maxima gelden per volk en NIET per broedkamer!

Sommige imkers vroegen me of het verhitten (sublimeren) van oxaalzuurkristallen niet beter is. Ja, dat is ook beter en effectiever en ook toe te passen bij temperaturen van boven de 5 graden. Echter de dampen, die uit de kast lekken, zijn giftig. Dus heb je extra beschermingsmiddelen nodig en extra gereedschap om e.e.a. te verhitten. 

Voor de imker met een paar volken blijft oxaalzuur of Hive Clean druppelen het makkelijkste en de minst gevaarlijke toepassing.

Vanmiddag was de stress onder mijn bijen ook weer verdwenen, de winterrust en de wintertros keert weer terug. Overigens begint een toenemend aantal volken warm te voelen onder het folie, blijkbaar is het broednestje aangelegd tijdens de warme dagen rondom de kerst. De winterwerkzaamheden liggen bijna weer achter ons. Dit weekend nog de mijtenval van alle volken opnemen en dan eind januari een keer het gewicht van de kasten controleren.  

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Odile

    06-01-2016 om 17:14

    Hoi Ben, Ik ben zo ontzettend blij met jouw regelmatige updates. De evt twijfels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Op naar een mooi voorjaar!

  • Lineke

    06-01-2016 om 18:20

    Bedankt, ik zag vandaag inderdaad wat dode bijen voor de kast... maar nu begrijp ik dat ik me daarover geen zorgen hoef te maken...

  • Jan van Putten

    06-01-2016 om 19:01

    Wij willen ons aansluiten bij de opmerking dat al die informatie bij zeer welkom is
    Met.Oxaalzuur bestrijding hebben we nog bijna geen ervaring en alle andere informatie is steeds zeer leerzaam Dank ervoor.

  • Tjip Buwalda

    06-01-2016 om 19:36

    Ben, hartstikke bedankt voor je heldere uitleg. Geweldig om dit blog te volgen!.

  • Susanne Ramselaar

    06-01-2016 om 20:41

    Ik doe mee met de vorige reactie. Dank je wel Ben, voor je regelmatige updates!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.