25-04-2015

Doppen breken

Doppen breken

Sommige weilanden en bermkanten kleuren steeds geler. De bijen vlogen gisteren als "speren" en kwamen soms helemaal geel bepoederd binnen. In en rond het broednest zijn alle open cellen gevuld met verse nectar en stuifmeel. Het broednest dreigt te verhoningen. Echter de slechte weersvooruitzichten dempen de pret. In veel volken, die in een goed drachtgebeid staan en die redelijk sterk de winter uitkwamen, komt de zwermstemming de komende 2 weken opzetten doordat de nu uitlopende plakken broed voor overbevolking kunnen zorgen. Zeker, indien niet tijdig voor voldoende ruimte is gezorgd in de vorm van een 2e broedkamer en een honingkamer. 

Menig beginnend imker, zonder voorjaarservaring in de bijen, onderschat de groeiexplosie in de bijen en wordt plotseling geconfronteerd met belegde doppen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zorg vanaf nu voor een 8-daagse of wekelijkse check op belegde doppen en neem alle belegde doppen weg. Speeldopjes mogen gewoon blijven staan, mits ze echt speeldoppen zijn en dus leeg zijn.  Indien er bij de 3e controle nog steeds belegde doppen aanwezig zijn, dan dient er zeker een veger of vlieger gemaakt te worden. Het mag natuurlijk ook eerder, maar soms wordt na 1 of 2 keer doppen breken de zwermdrift opgegeven. Tijdens de voorjaarsdracht zou ik een vlieger maken en na de voorjaarsdracht een veger.

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    27-04-2015 om 06:38

    U schrijft: "Tijdens de voorjaarsdracht zou ik een vlieger maken en na de voorjaarsdracht een veger."

    Kunt u deze keuze toelichten?

  • Ben SdC

    27-04-2015 om 11:19

    Indien de kunstzwerm op dezelfde bijenstand als het hoofdvolk blijft, waar de kunstzwerm uitgekomen is, zie je het volgende ontstaan:
    1) de vlieger krijgt alle vliegbijen, die door blijven gaan met het binnenhalen van de nectar, deze krijgt trouwens ook de aanwezige honingbak(ken) van de afvlieger (het oorspronkelijke volk);
    2) de veger bestaat grotendeels uit huisbijen, deze zal zichzelf nauwelijks kunnen bedruipen met voeding (dus bijvoeren);
    Daarom tijdens de lopende voorjaarsdracht een vlieger en na de dracht een veger maken.

    Zie verder de Imkernieuws/bijenwerk artikelen van april-mei van voorgaande jaren.

  • Anoniem

    07-05-2015 om 20:11

    Niks broed, eitjes of larven of gesloten broed gevonden. Wilde gister raampje met jong broed inhangen, trof onverwachts raampje met op de randen zwermdopjes in aanbouw met lafjes. Toch raampje ingehangen. Bastaard volk gedroeg normaal, bruiste niet boos op. Als na 3 dagen moercel wordt opgetrokken op ingehangen raampje, ws moerloos volk, dan zwermdopjes weghalen of moerdoppen weghalen en zwermdopjes op 1 of 2 na?

  • Ben SdC

    08-05-2015 om 09:14

    Zwermdopjes met larven in de k-gelei duidt erop dat de koningin nog aanwezig is. Blijkbaar gestopt met gewoon leggen vanwege slechte dracht. Echte belegde zwermcellen zijn beter dan redcellen op ingehangen raam. Dus redcellen breken, indien zwermcellen inmiddels groter zijn geworden. Je kunt ze op 1 mooie dop zetten of iedere avond even luisteren naar de aanwezigheid van de tuter en dan de eventuele kwakers uit andere zwermcellen bevrijden na 16.00 uur.

  • Anoniem

    08-05-2015 om 19:56

    Wat heerlijk, zo'n digitalevraagbaak en leermeester! Fantastische rubriek/blogg op deze manier!

  • lindar

    08-06-2015 om 16:52

    Kan ik eventueel een volkje met een nieuwe moer opzetten in drieramer? Een raam voer en een raam stuifmeel en een raam kunstraat?

  • Ben SdC

    09-06-2015 om 08:25

    Je kunt in een 3-ramer een nieuw volkje opzetten. Zorg wel voor voldoende huisbijen en voldoende permanent voeraanbod.

  • Len den Besten

    11-05-2020 om 08:28

    Op welk moment vertrekt de eerste zwerm? Ik hoor/lees hier en daar dat de eerste zwerm vertrekt zodra de eerste zwermcel is afgedekt. Ik ga zondag (wanneer het weer wat warmer wordt) op eitjes controleren maar ben wel benieuwd of ik vorige week te enthousiast alle zwermcellen heb weggebroken.

    Len, de voorzwerm zou kunnen vertrekken vanaf het moment dat de eerste gesloten dop aanwezig is, maar vaak wordt er langer gewacht. Bijvoorbeeld op een iets warmer en zonnig moment. Soms vertikt de moer het om mee te gaan en keren de bijen weer terug. Dat feestje kan zich nog enige keren herhalen. Die bijen blijven vreemde gasten door al die verschillende zustergroepen en dus verschillende eigenschappen en belangen ;-).
    Groet, Ben

  • Salvatore

    19-05-2020 om 17:31

    Is het niet beter dat je als de doppen eenmaal belegd zijn en gesloten, je dan 2 gesloten doppen laat zitten. Aannemelijk is toch dat wanneer de doppen geloten zijn de q gevlogen is. Of krijgen redcellen dan de voorkeur?

    Salvatore, indien je twee gesloten doppen laat zitten, bestaat er een grote kans dat er alsnog een zwerm vanaf komt. Overigens hoeft de Q nog niet vertrokken te zijn indien je gesloten doppen aantreft. Vaak (tenminste bij mijn Buckfastbijen) loopt de Q nog rond. Indien er zwermcellen aanwezig zijn, ontstaan er geen redcellen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.