05-05-2016

Dracht stimuleert raatbouw

Dracht stimuleert raatbouw

Bij een aanhoudende dracht kunnen de bijen in rap tempo veel nieuwe raat bouwen, geef ze hiervoor vooral de ruimte, het vertraagt de zwermdrift. Ruimte geven doe je in spaarkasten o.a. door een extra honingbak te geven. De 2e honingbak kun je geven zodra de eerste bak 50% gevuld is met nectar/honing of indien de eerste HK volledig is bezet met bijen.

In een toplattenkast kun je extra toplatten geven tegen het broednest aan of rechts van de al bezette toplatten, waarin gewerkt wordt aan de honingopslag. Op de foto is te zien dat dit volk nog niet echt werkt aan de honingopslag, dit volk is meer gericht op groei van het broednest. Ieder volk heeft zijn eigen unieke ontwikkeling, die je als imker moet proberen te ondersteunen. Het is opvallend hoeveel darrenraat er gebouwd wordt in een TBH, het heeft er in ieder geval de schijn van dat bijenvolken veel meer darren op willen kweken dan wij 'toelaten' in de reguliere bijenkasten. In mijn TBH's zitten F1 Buckfast volken, die dus raszuivere darren opleveren, die leveren vervolgens een positieve bijdrage aan de darrenverzamelplaatsen, die met de stijgende temperaturen weer gevormd worden. Veel positieve effecten op mijn toekomstige eigen jonge moeren zal het niet hebben, want de jonge moeren vliegen meestal verder dan de meest nabij gelegen darrenverzamelplaats. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

 • Willem

  05-05-2016 om 22:17

  Hoe weet je dat je moeren verder weg vliegen? Ik doe ook mijn best raszuivere Darren te kweken in de hoop zo een bijdrage te geven aan de volken in de buurt.

 • Ferry Bantjes senior

  05-05-2016 om 23:45

  Ben en wat is het beste met dadant dan. Want eerst moet je ze krap houden tot ze in de HK bezig gaan maar wanneer ga je dan ramen bijgeven. Ik ben sinds vorig jaar op DB overgegaan maar dat ging vorig jaar ten koste van de honing dus ben nog aan het uitproberen. Eerst had ik sluitramen aan beide kanten maar nar aanleiding van jou filmpjes heb ik dat verplaatst naar 1 kant en nog maar 1 sluitraam en de rest erachter gewoon leeg. Mijn bijen zitten wel in de HK maar er wordt nog niet veel opgeslagen. Dus moet ik nog wachten of toch voorzichtig ramen bijgeven.

 • Ben de Blogger

  06-05-2016 om 08:45

  Ferry, het is vooral van belang dat de broedkamer uitsluitend voor broed gebruikt wordt. Uiteraard mag er 1 of 2 kantramen stuifmeel en voer bevatten, alhoewel met het bouwraam tegen het sluitbord er maar 1 voerraam overblijft. Zodra alles muv 1 kantraam broed is en in de hk bijen aanwezig zijn met de eerste honingopslag, kun je een raam met kunstraat op positie 2 toevoegen, indien deze belegd is de volgende op positie 3. Deze nieuwe ramen moeten belegd worden, indien niet belegd, kun je ze beter verhuizen naar het midden van het broednest. Dit om te voorkomen dat er honingopslag beneden plaats vindt.

 • Ben de Blogger

  06-05-2016 om 12:50

  Willem, er is wel onderzoek gedaan naar het vlieggedrag van darren en koninginnen, daaruit blijkt dat K's niet of nauwelijks door eigen zonen worden bevrucht. Ik zal de hyperlink naar het betreffende onderzoek nog wel eens vermelden, als ik tijd over heb ;-).

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.