28-06-2015

Een bijenuitlaat

Een bijenuitlaat

Sommige volgers van de BLOG vroegen naar de werking en foto's van een bijenuitlaat.

Met de verwachte tropische temperaturen de komende week zal de linde- en tamme kastanjedracht sneller verlopen dan gebruikelijk is. Het zal een laag watergehalte of anders gezegd een hoog suikergehalte van de honing ten goede komen. In hoeverre de droogte van de afgelopen weken een rol speelt bij de nectar afgifte is sterk afhankelijk van de grondsoort, de waterstand en de waterdoorlatendheid van de grondlagen.

Met het oog op de honingoogst is het zinvol eens na te denken over de aanschaf van bijenuitlaten. Ik gebruik ze vrijwel altijd. Het is een simpel middel, dat zowel imker als bijen veel stress voorkomt. Plaats zodra de honing afgenomen kan worden een dergelijke uitlaat in het voergat van de dekplank. Je moet wel zorgen voor een extra randje aan de bovenkant van de dekplank om te voorkomen dat de onderkant van de ramen de bijenuitlaat zou kunnen afsluiten. Bij een spaarkast dekplank is 1 uitlaat voldoende, in de Dadantkasten zijn standaard 2 bijenuitlaat openingen geplaatst.

Binnen 24 uur verlaten vrijwel alle bijen de honingbakken en zoeken hun heil in de broedkamer(s). Zorg er wel voor dat er geen broed in de honingkamer aanwezig is, anders blijven de bijen in de honingkamer om het broed te verwarmen of te verzorgen.

Iedere ervaren imker met meerdere kasten weet dat het afnemen van honing na afloop van een drachtperiode een uitnodiging is tot roven. Bij het afnemen van de derde en vierde honingbak wordt het aantal speurende en rovende bijen steeds groter en is het nagenoeg ondoenlijk om de ramen bijenvrij te krijgen. Dit veroorzaakt bij imker en de bijen heel veel stress. De bijenuitlaat maakt dit gedoe overbodig!   Gewoon honingbakken optillen, inladen en naar huis brengen.

Laat de honingbakken na het slingeren gewoon in de schuur staan, terug brengen naar de bijen geeft wederom stress en is nergens voor nodig. Volgend voorjaar is vroeg genoeg om de bakken er weer op te zetten en tegen die tijd nemen ze de nog natte ramen graag in gebruik!

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Lineke

    28-06-2015 om 12:38

    Ja het werkt perfect, is ook mijn ervaring!

    Een nachtje wachten en de volgende dag is de honingkamer nagenoeg vrij van bijen. Dus hoef je geen ramen vol bijen af te slaan. Alleen een enkel achtergebleven bijtje af te vegen.

  • Jos.

    28-06-2015 om 14:15

    Met het plaatsen van de bijenuitlaat kun je zorgen dat de "uitgang" aan de onderkant precies boven een straatje zit, dit voorkomt opstoppingen. Als men de honing smorgen vroeg afhaalt ( bij goed weer tussen 6 en 7 uur) heb je heel weinig last van roverij.

  • Anoniem

    28-06-2015 om 14:19

    Bij mij werkte deze bijenuitlaten vorig jaar niet. Geen idee wat er mis ging. Dus nu heb ik kleinere besteld, met klepjes.
    Ik werk met segeberger kasten en heb ook zo'n tussenrand gebruikt, zoals hier op de foto.

    Een ander praktisch probleempje is dat bij het nazien van de BK en verplaatsen van de HK bij regelmaat het moerrooster deels blijft plakken aan de HK en deels naar beneden hangt. Ipv gewoon op de BK blijven zitten......

  • Ben SdC

    28-06-2015 om 15:38

    Het deels vastkitten van het moerrooster kun je wellicht voorkomen door de boven- of onderrand in te smeren met zuurvrije vaseline. Hierdoor zijn de bakken onderling ook makkelijker van elkaar te halen.

  • Anoniem

    28-06-2015 om 21:53

    Wat is de beste manier om HK's met geslingerde raampjes met restjes honing te bewaren in de winter?
    Ik liet de bijen namelijk de restanten uitlikken, zodat ze relatief schoongelikt opgeslagen konden worden, in curverbakken in een plastic vuilniszak.
    De Segeberger HK's kon ik dan later schoonmaken met soda en naspoelen.



  • Martin

    28-06-2015 om 22:07

    Hoi Ben, Ik heb van het weekend de Acacia honing geslingerd.Wat me op viel in vergelijking met andere jaren is dat die nu zo donker is van kleur (andere jaren is hij altijd veel transparanter) Herken jij dat ook of hebben ze alleen bij mij op iets anders gevlogen ?

  • Ben SdC

    28-06-2015 om 22:44

    Tijdens die extreem warme dagen kunnen de bladluizen ook veel honingdauw geproduceerd hebben. Die donkere kleur is bij mij ook opvallend aanwezig.

    De geslingerde honingkamerramen sla ik al vele jaren nat op in gestapelde honingkamers of in dichte Curver boxen. De lege honingkamers heb ik nodig voor de mierenzuur Liebig dispensers.
    De bijen krijgen bij het begin van de kersenbloei hun natte honingramen weer terug en deze maken ze vervolgens alsnog helemaal schoon en droog. Het scheelt weer een ritje en een verstoring.

  • S en C

    07-07-2015 om 08:57

    Als je de HK nat opslaat in Curver boxen, heb je dan geen last van gisting?

  • Ben SdC

    07-07-2015 om 09:14

    In de vele jaren dat ik de honingramen nat op sla, heb ik bij de bijen geen enkel nadeel ondervonden. Binnen 48 uur zijn de ramen weer droog en schoon. De gisting blijft nagenoeg achterwege.

  • Albert de Jonge

    30-08-2015 om 11:16

    Ik heb een zgn bienenkiste met een verticaal schot tussen BK en HK . Mijn vraag is: werkt een bijenuitlaat ook in verticale stand en welke uitvoering zou aan te bevelen zijn? Mijn dank voor een antwoord.

  • Ben SdC

    30-08-2015 om 18:15

    Albert,
    Verticaal of horizontaal kun je dezelfde uitlaat gebruiken. Het berust op het principe dat bojen zich terugtrekken naar het broednest. De uitlaat op foto's zonder mechanische delen werkt verticaal ook goed.

  • Anoniem

    06-07-2017 om 13:47

    Beste Ben, ik weet niet of ik ook op door jou in het 'verleden' geplaatste berichtjes kan reageren, maar ik probeer het. Ik ben werkelijk erg dom bezig geweest. Op de basiscursus heb ik de honingslinger les gemist en ik zag er nogal tegenop: stress bij bijen en zo. Ik heb dus een bijenuitlaat besteld en vervolgens geprobeerd een gebruiksaanwijzing te vinden, want ik snapte 'm dus niet meteen. Als ik google krijg ik bij bijenuitlaat als eerste jouw blog en ik ben een fan ervan, dus heb ik bovenstaande tekst gelezen en plaatjes bekeken. De meest duidelijke plaatjes (m.n. bovenste) laten, dacht ik, zien hoe je de bijenuitlaat moet plaatsen in de kast. Ik heb het dus zo gedaan uiteindelijk, hoewel ik het niet zo handig vond. Dus dekplank met gat, bijenuitlaat er bovenop, met de smalle gaatjes naar boven. Tien keer kijken of het ding wel goed bleef zitten en niet van het gat in de dekplank afschoof en of er geen raampjes boven die 2 gaatjes zaten.
    Helemaal fout dus, vanochtend tilde ik de bovenste dekplank op en alle bijen die dus die zo'n 24 uur hadden opgesloten gezeten, stroomden eruit. Nou ja, ze leven nog. Een leermomentje voor mij.

  • Ben de blogger

    06-07-2017 om 14:08

    anoniem, de linker foto laat ik de onderkant zien van een losse (nog niet geplaatste) uitlaat. De 2 rechter foto's laten geplaatste uitlaten zien, die onder de HK's komen. Je ziet dat de ene opening naar boven moet en de 2 gaatjes naar beneden.
    Jammer dat je net verkeerd om geplaatst hebt. Maar gelukkig leven je bijen nog en kun je het herhalen. Zorg aan de boven- en onderkant van de dekplank voor extra ruimte zodat ze ruimte hebben om te lopen.

  • Frank Talsma

    08-05-2019 om 21:54

    Welk formaat curverbox gebruiken jullie voor de opslag van Hk raampjes?

  • Michael grein

    04-05-2020 om 11:21

    waar kun je die compleet kopen met plank voor segerberger kast

    Michael, voor Segebergers bestaan geen planken, dus zal je zelf iets moeten maken. De uitlaatrondjes passen in een standaard voergat van een dekplank van een simplexkast. Misschien iets zagen uit plexiglas? Groet, Ben

  • Freek Pul

    02-08-2021 om 14:04

    Beste Ben.
    Ik snap dat je de natte geslingerde ramen in de schuur bewaard, zoals je verhaal vertelt. Maar hoe sla je ze op in de schuur? Met dichte plaat aan de onderkant en een deksel aan de bovenkant? Dus helemaal afgesloten? Of volgens de schoorsteenmethode door onder een horrengaas deksel te leggen en op de bovenste kast ook een horrengaas deksel te leggen?
    Begrijp dat je de ramen niet behandeld tegen schimmel of kalkafzetting o.i.d.
    Hoor graag van je.
    Met vriendelijke groeten.
    Freek Pul

    Ha Freek, de torens zijn boven en beneden afgesloten met een dekplank en tussen iedere bak liggen 5 a 6 verse walnootbladeren om de wasmot op afstand te houden. Dat lukt voor 97%. Verder geen enkele behandeling.
    Enige jaren geleden bij verdenking van nosema heb ik wel eens ijsazijn gebruikt om de nosemasporen te doden, maar dat was zeker 5 jaar of langer geleden.
    De bijen nemen de natte bakken zeer graag in gebruik in het voorjaar. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.