23-08-2018

Een Dadantvolk eind augustus

Een Dadantvolk eind augustus

Hoe staat de broedontwikkeling er voor omstreeks eind augustus? Volken van verschillende rassen laten soms een heel ander beeld zien in hun ontwikkeling, dat geldt zowel voor het voorjaar als in de nazomer. In deze video zie je een F1 Dadantvolk met 3 volledig belegde BK-ramen. Die zijn zeker goed voor een flink wintervolk.

Op de foto zie je een bij met cremewit kleurige stuifmeel afkomstig van nachtschade. Een akker staat hier vol met dat (on)kruid. Goed voor de bijen!

 

 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Ramin

    24-08-2018 om 14:06

    Dag Ben, tot wanneer kan men met voeren doorgaan ... en hoeveel kg voer is nodig voor zo een Dadant volk ? Ik lees hier en daar dat grote volken ook meer voer nodig hebben voor de winter ... klopt dat?

  • Ben de blogger

    24-08-2018 om 14:24

    Ramin, meestal wordt het vanaf half september kouder in de nachten en vochtiger. Daarmee wordt het indampen van het wintervoer lastiger en is de kans op gisting groter. Om die reden zou je omstreeks 15 september klaar moeten zijn of het laatste suikerwater kunnen voeren.

    Het verbruik in de winter hangt van veel factoren af, zoals temperatuur buiten, aanwezigheid broednest en omvang van de winterpopulatie.
    En groter wintervolk gebruikt meer voedsel. Bij de hoeveelheid benodigd wintervoer houden we rekening met een strenge winter.

    Bij Dadant zien we ook nog verschillen in omvang. Ik zou een 8 raams kast zo'n 14 tot 16 kg wintervoer geven en een 12 raams volk zo'n 20 kg. Groet, Ben

  • Germain

    24-08-2018 om 21:44

    Ben , De aanduiding V en duimspijker op de bovenlat , heeft dat te maken met de Y -vorm op de bodem van de cel? Graag je bevindingen en " veeluitleg " hierover ?

  • Ben de blogger

    25-08-2018 om 10:01

    Germain, ik pas bij het plaatsen van nieuwe kunstraat de Housel positioning toe. Zie https://resistantbees.com/blog/?page_id=1048 voor de toelichting.

    Of het werkt? Ik weet het niet, maar het is een kleine moeite om toe te passen.
    De witte duimspijker betekent 5,1 mm kunstraat, een messingkleurige duimspijker 4,9 mm kunstraat. Geen duimspijker 5,4 mm kunstraat. Ik wil met al mijn volken over op 5,1 mm en 4,9 mm.

    Over 4,9 mm raat is de mogelijke effecten op bijen en hygiëne is al veel geschreven in andere BLOG berichten in de categorie Treatment Free Beekeeping. Groet, Ben

  • Dita

    26-08-2018 om 14:25

    Hallo Ben, wij zijn onze 3 volkjes aan het voeren. Het volk dat de meeste honing heeft binnengehaald is sinds de laatste maand minder aktief en neemt nu geen voer op (invertsuiker). Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Wat kunnen we doen?

  • Ben de blogger

    26-08-2018 om 15:14

    Dita, beetje lastig om op basis hiervan aan te geven wat er mis kan zijn. Bij het volk met de meeste honing denk ik tevens aan een sterk volk. Vaak hebben de sterkste volken ook de zwaarste mijtenbesmetting. Dat kan broedproblemen geven, waardoor er stress ontstaat. Heb je de honing afgenomen? Zo niet dan hebben ze wellicht al veel wintervoer?
    Controleer eens goed het broednest. Kijk vooral of de larven glimmend wit zijn.
    Ik vermoed een probleem door te hoge mijtbesmetting of een issue met de moer.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.