12-03-2019

Een Excel KT-teeltkalender

Afgelopen zaterdag mocht ik in Drachten voor de Noordelijke imkers een stoomcursus koninginnenteelt geven. Hierin werden 4 verschillende methoden en de benodigdheden uit de doeken gedaan aan de hand van eigen You Tube video's. De ene methode is beter voor de kleine imker, die 4 tot 10 koninginnen wil opkweken, de ander gebruikt de Broeder Adam methode voor 30 tot 40 koninginnen. 

Alle methoden worden ook in mijn imkerboek uitvoerig beschreven. 

Voor de in Excel gemaakte teeltkalender kun je HIER klikken. Uitsluitend kolom E is aanpasbaar, de overige cellen worden automatisch doorgerekend. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Davy

  13-03-2019 om 15:56

  Ben een vraagje mbt moerenteelt en een vraag die mogelijk al wel eens gesteld is. Kan ik vanuit 5 volken een broedverzamelaflegger maken in een zesramer en hierin een tiental koniginnen kweken ? Of is deze opzet te klein wat betreft aantal bijen etc? Alvast bedankt ! D

  Davy, voor KT heb je veel jonge bijen nodig. Een 6-ramer met 1 honingraam en 1 raam stuifmeel biedt slechts plaats voor 4 ramen uitlopend broed. Dat is TE weinig. Dus maak maar een verzamelbroedaflegger van 8 ramen gesloten broed en 1 raam honing en 1 raam stuifmeel. Na 9 dagen redcellen breken en na 2 uur 20 teeltlarfjes inhangen, die leveren dan wel 10 of meer koninginnen op.
  Hiermee reduceer je gelijk de zwermdrift in je 5 hoofdvolken. Groet, Ben

 • Jan Berbers

  06-04-2021 om 16:51

  Hallo Ben,
  Als je na het overlarven de doppen in het startervolk doet, en ze zijn aangeblazen kun je ze dan niet laten zitten zodat het startervolk de dop afmaakt. Misschien een domme vraag.

  Ha Jan, ik gebruik een verzamelbroedaflegger (vba), die op de 9e dag ontdaan wordt van redcellen, vrij vaak als startervolk. Hierin blijven altijd zo'n 15 aangeblazen doppen hangen tot de dag waarop ze uitlopen.
  Dus ik doe precies wat jij ook voorstelt/vraagt.

  Maar er zijn meerdere wegen naar Rome. Een drieraams starter is niet geschikt om langer dan 24 uur te gebruiken. Maar een VBA wel. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.