17-05-2024

Een hopeloos moerloos volk voor de koninginnenteelt

Er zijn vele methoden om zelf koninginnen te telen. Iedere methode heeft in de praktijk zijn voor- en nadelen. Soms is de omvang van het teeltdoel in aantallen koninginnen bepalend. 

  • Wil je maximaal tien koninginnen telen, dan kun je de teelt bedrijven met een sterk bijenvolk in bijvoorbeeld een spaarkast. Dit volk kan dienen als starter en als pleegvolk.
  • Streef je naar aantallen van 10 tot 20 moeren, dan is een verzamelbroedaflegger (VBA) een goed middel.
  • Wil je 20 tot 30 moeren telen, dan kun je kiezen voor een begin met een echte starter en daarna overgaan naar twee moergoede pleegvolken.
  • Bij nog grotere aantallen kun je werken met een combinatie van een sterk volk en een VBA.

In de onderstaande video zie je de oogst van 22 gesloten doppen (100%) op dag 6 van het larvale stadium vanuit een moergoed bijenvolk in een topkast. De doppen worden op dag 5 of 6 overgeplaatst naar een broedstoof, zodat het vervolgtraject onder geconditioneerde omstandigheden plaats vindt. Uiteraard kun je de gesloten doppen ook in het volk laten. Dan moet je de dag voor het uitlopen de doppen kooien, het liefst met 5 a 6 bijtjes in het kooitje voor de verzorging van de jonge moeren na het uitlopen. Je kunt ook voorzichtig wat honing in de bodem van de kluisjes doen. Vooral eigen honing hiervoor gebruiken. Houd wel de moerroosters om het teeltraam want de bestaande moer kan zich vijandig gedragen tegenover de jonge moeren. Bij vroegtijdig kooien (direct na sluiten) loop je het risico op afkoeling van de poppen in de doppen. 

Het geheim van mooie doppen zit 'm in de welvaart van het verzorgende volk en in de details van de teelt. Veel goed doorvoede huisbijen in een sterk volk en aanvullend stuifmeel en voer maken het plaatje compleet.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Erik

    17-05-2024 om 21:20

    Hallo Ben.
    Als je maar een paar koninginnen
    wil telen, kun je dan de nicot dopjes met larfjes ,rechtstreeks tussen rooster in een moergoed volk hangen.
    De nieuwe koninginnen wil ik in een miniplus kastje onderbrengen.
    Waar vind ik 5.1 raat hiervoor?
    Gr. Erik

    Ha Erik, nee dat lukt niet, was het maar zo simpel. Bij gebruik van een moergoed volk moet je zogenaamde aangeblazen nicotdopjes hebben met aangenomen larven. zie de video over de acceptatie/aanname van de larfjes. Dus of een hopeloos moerloos volk of de combi van starter en moergoed volk gebruiker. De starter is voor de 1e 24 uur voor de conversie van werksterlarf naar prinsessenlarf. Groet, Ben

  • Rinaldo nak

    18-05-2024 om 12:21

    Hallo, ik heb onlangs weer iets interessants meegemaakt met een bijenvolk. Vanuit een volk heb ik in totaal drie broedafleggers gemaakt, waarvan de laatste zo'n week geleden was. Ik heb alle overige doppen verwijderd tijdens mijn controle gisteren. Daarbij ontdekte ik zes gesloten doppen en vier open doppen met larven erin, maar verder vond ik geen eitjes meer. Het lijkt erop dat de koningin gestopt is met eitjes leggen en haar laatste eitjes in de doppen heeft gelegd. Ik vermoed dat de broedafleggers niet hebben geholpen om zwermen te voorkomen en dat de koningin gestopt is met leggen vanwege overbevolking, wat het zwermen zou kunnen veroorzaken. Dit komt overeen met wat ik heb gehoord over zwermen en ik vraag me af of deze theorie klopt of dat er iets anders aan de hand is. Nadat ik tevergeefs heb geprobeerd de koningin te vinden, heb ik alle ramen overgebracht naar een nieuwe kast die naast de originele kast staat. De nieuwe kast is gevuld met lege kunstraatramen en enkele ramen met uitlopend broed van een moerloos volkje. De oude ramen heb ik laten zitten zodat de vliegbijen terug kunnen vliegen. Ook heb ik een legende moer geïntroduceerd in het moerloze volkje via een nicot doosje.
    Gr Rien

  • Tom

    20-05-2024 om 12:12

    Dag Ben

    Vandaag ga ik broedafleggers maken van 2 volken die steeds opnieuw doppen aanzetten. Ik heb maar 2 volken en zou toch graag honing oogsten. Kan ik enkel ramen open broed afnemen zodat er toch nog steeds jonge bijen geboren worden voor de Lindedracht van begin juni.

    Rem ik zo de zwermdrift af of maak ik die enkel erger?
    Groet Tom

    Dag Tom, je kunt het beter andersom doen, want de overvloed aan jonge bijen versterkt de zwermdrift. Dus 2 ramen gesloten broed afnemen en open broed laten zitten. Desnoods na een week nogmaals herhalen, wanneer er weer belegde zwermcellen komen. Groet, Ben

  • Ernst

    20-05-2024 om 22:26

    Hallo Ben,

    Een vraag over een geheel ander onderwerp. Een Buckfastvolk met Q van vorig jaar heb ik deze winter niet behandeld omdat er geen mijten vielen. De eerste 3 maanden van dit jaar gemiddeld 1 mijt/dag. Maar sinds half april neemt dit aantal duidelijk toe. In de maand mei tot nu toe in totaal 850 mijten gevonden waarvan veel levend. Dat is een gemiddelde van 44 mijten/dag. Vorige week heb ik een schudtest gedaan: 9.7% besmetting met foretische mijten! Dit lijkt op een mijtenbom. Heb je enig idee wat hier nog aan te doen is, behandelen met MZ of OZ lijkt me niet mogelijk aangezien er 2 honinghoogsels op staan. Alvast bedankt voor je tips.

    Ha Ernst, ik zou een fles Varromed kopen en de bijen in de broedkamer behandelen via druppelen in de straatjes. Dit middel is ook toegestaan met de hk's erop echter niet tijdens dracht, dus doe het tijdens een drachtpauze. Drie weken achter elkaar druppelen moet afdoende zijn. Check goed de bijsluiter. Mocht de bijsluiter het middel niet toestaan, meld je dit dan even? Groet, Ben

  • Ernst

    22-05-2024 om 20:49

    Hallo Ben,

    Bedankt voor je snelle reactie. Op de website van Imkershop.be bij varroa-bestrijding staat echter duidelijk dat het niet tijdens de honingdracht gebruikt mag worden.
    Met welk interval zou je dan aanraden om te druppelen?

    Ha Ernst, om de 7 dagen. Na de behandeling vijf dagen mijten tellen en daarna besluiten of de 2e of 3e behandeling nodig is. Niet vaker dan 3x. Je moet inderdaad wachten op een drachtpauze. Heb ik ook veranderd in het voorgaande antwoord. Groet, Ben

  • Marila

    25-05-2024 om 15:14

    Hallo Ben,
    We hebben 2 afleggers (doppen). Wat is beter: voeren met suikerwater 1:1 of fondant?
    Hier zijn verschillende meningen over. Suikerwater lijkt het meest op nectar natuurlijk en ik heb geleerd dat de bijen hierop beter uitbouwen. Fondant is wel voer maar kan ook de darmen van de bijen verstoppen.

    Groet en bedankt alvast.

    Dag Marilla, fondant lijkt meer op honing dan suikerwater. Suikerwater bevat namelijk dubbele suikermoleculen (sucrose). Fondant bestaat net als honing uit enkelvoudige suikers (fructose en glucose). Suikerwater wordt in 24 uur opgeslagen en van 2,5 kilo suikerdeeg kan een broedaflegger wel 3 weken eten. Fondant verstopt de darmen zeker niet. Gewoon 2,5 kilo suikerdeeg erop en na 3 weken misschien nogmaals. Groet, Ben

  • Prodvijenie_btPl

    29-05-2024 om 22:57

  • Prodvijenie_xmPl

    29-05-2024 om 22:58

  • Johan Kops

    30-05-2024 om 16:47

    Dag Ben, ik heb een vraag: hoe kan ik bij éénbaksimkeren de raten in de BK vervangen? Ze beginnen behoorlijk bruin te worden.

    Dag Johan, bij de eerste voorjaarscontrole zijn er nooit 11 ramen bezet. Op dat moment heb je de kans om 2 of 3 ramen te vervangen door kunstraat. Vervolgens maak je soms een broedaflegger ter grootte van 3 ramen, dan heb je weer de kans om 3 ramen te vervangen door kunstraat. Vervolgens is midden augustus vlak voor het inwinteren vaak ook weer sprake van krimp van het broednest. Ook dan kun je weer 2 oude lege ramen vervangen door kunstraat.
    Dus 2 tot 3 momenten per jaar waarop je kunt wisselen. Groet, Ben

  • X22unpaf

    11-06-2024 om 14:35

  • WayneVen

    30-07-2024 om 16:31


  • WayneVen

    06-08-2024 om 07:16


  • WayneVen

    09-08-2024 om 01:53


  • spammer

    12-09-2024 om 01:42

    spam

  • spammer

    13-09-2024 om 05:00

    spam

  • spammer

    13-09-2024 om 22:57

    spam

  • spammer

    16-09-2024 om 07:44

    spam

  • spammer

    06-10-2024 om 09:57

    spam

  • spammer

    09-10-2024 om 01:10

    spam

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.