16-05-2024

Een imkerdag in mei

Vorige week heb ik diverse volken bijgevoerd met pakken suikerdeeg op de bodem tegen de onderkant van het broednest. De volken zaten bijna zonder honing. In deze tijd moeten de jonge bijen, die geboren worden geen voedseltekort hebben. Met stuifmeel en nectar bouwen ze hun eiwitreserves op, die weer de basis vormen voor de productie van voedersap en koninginnengelei. Ontzettend belangrijk voor de teelt van jonge moeren en de langlevendheid van de volgende generatie zomerbijen. Nu worden de bijen geboren, die over drie weken de linden- en tamme kastanjedracht moeten binnen halen. Ze mogen dus niets te kort komen.

Wat een verrassing deze week dat er door de weersomslag naar zomerse temperatuurwaarden een plotselinge zeer zware dracht ontstond. Hier van de pseudoacacia, in de Flevopolder vanwege de esdoorns en in het Gooi vanwege de bladluizen op de lindenbomen. Het kan verkeren. De honingkamers blijken aardig vol te lopen en de meeste kasten hebben 2 of 3 honingkamers. Uiteraard ook om de sterk groeiende volken voldoende ruimte te bieden.

De koninginnenteelt is ook volop gaande. De eerste jonge F1-moeren zijn al aan de leg en diverse moeren zijn ondergebracht in apidea- en miniplus-bevruchtingskastjes. Gisteren was de eerste overlarfdag voor de bevruchtingsstations. 

In onderstaande video's zie je voor ieder wat wils, het ambacht van een imker is veelzijdig en interessant. Het geluk om in de natuur te mogen werken is een waar genot!

Meer weten over het eenbaksimkeren of werken met dadantkasten of koninginnenteelt? Informeer eens naar de twee imkerboeken over deze onderwerpen.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Margaretha Strijbis

    16-05-2024 om 22:20

    Hoi Ben, Hoe oogst je honing uit een topkast?

    Ha Margaretha, misschien begrijp ik je vraag niet goed, maar je kunt de verzegelde ramen er gewoon uithalen, ontzegelen en slingeren net als de ramen uit een spaarkast. Je kunt de honing ook nog persen en uit laten lekken via een kaasdoek. Groet,Ben

  • ruud

    17-05-2024 om 09:22

    Hi Ben, ik imker op éénbak volgens jouw methode/boek. Nu vraag ik me af omdat er nogal HK's op staan voor de ruimte en honing hoe de varroa te bestrijden! Als ik de HK's na de oogst eraf haal en niet gelijk terug zet denk ik dat ze ruimte tekort komen......

    Ha Ruud, volgens het driegangenmenu bestrijd je met het darrenraam in het voorjaar en na afname van de honingkamers bestrijd je in laatste dagen van juli. Meestal laat ik 1 hk die slechts deels gevuld is achter als voerreserve. De volken zijn eind juli al weer een stuk kleiner geworden. Vind je de kast te klein dan kun je altijd tijdelijk een geslingerde hk onder plaatsen. Groet, Ben

  • PimS

    17-05-2024 om 11:59

    Hallo Ben,
    Ik lees nu iets tegenstrijdig in je blog:
    Je geeft nu suiker deeg aan de bijen in de dracht arme periode.
    Maar eerder zei je dat je de voorjaarshoning eerste week van juni slingert.
    Dus dan zit er toch genoeg honing in de kast om in ieder geval tot juni door te komen?

    Ha Pim, medio mei kun je normaliter voorjaarshoning slingeren en begin juni in sommige jaren acaciahoning. Dit voorjaar was koud en regenachtig dus viel er vrijwel niets te slingeren, maar moest er wel bijgevoerd worden met suikerdeeg om de volken niet te laten verhongeren. Althans zo was het in de Achterhoek. Groet, Ben

  • Margaretha

    17-05-2024 om 12:22

    Hoi Ben dankje voor je antwoord. (Spaarkast wel bijenuitlaat, Topkast geen bijenuitlaat nodig)

  • Lambert

    17-05-2024 om 13:02

    Hallo Ben,
    De afgelopen 10 dagen hingen er opvallend veel bijen in een dikke laag aan de kast en een baard aan de vliegplank, zowel overdag als 's nachts. Ik vatte dit op als zwermdrift en heb nu twee keer gecontroleerd op zwermcellen. Maar niks te vinden; alleen een paar onbelegde speeldoppen. Wat kan de verklaring zijn voor dit werkloos 'hangen' ?

    Ha Lambert, je zegt het zelf al "werkloosheid". Blijkbaar is er niet voldoende dracht. Je kunt ook nog een hk bijplaatsen, dat schept ook ruimte voor de bijen. Groet, Ben

  • mark

    17-05-2024 om 16:22

    Hoi Ben, op een aantal kasten moet ruimte komen. Echter mijn was 5.1mm komt dinsdag pas binnen. Ik heb geen HK ramen meer. Helpt het als ik er een HK opzet zonder ramen erin??

    Ha Mark, waarschijnlijk gaan de bijen wel op de binnenwanden zitten. Dus probeer het maar. Groet, Ben

  • Remco

    18-05-2024 om 18:57

    Hallo Ben,

    Vorige week maandag is een deel van mijn volkje gaan zwermen. Deze zwerm heb ik gelukkig kunnen vangen en zit nu in een nieuwe kast. Inmiddels zie ik daar weer jong broed en is er ook een voorraad honing aangelegd.
    In het achtergebleven volkje had ik inderdaad doppen over het hoofd gezien. Vandaag weer gekeken en had eigenlijk verwacht dat er eventueel al nieuw broed zou zijn, of in ieder geval alles in voorbereiding daarop. Ik zie echter dat alle ramen nagenoeg vol zitten met honing en stuifmeel. Het darrenraam wordt ook uitgebouwd, maar de honingkamer die er op staat moet nog geheel worden uitgebouwd en zitten ook maar enkele bijen in. Ik imker met Zander kasten, 2 stuks broedkamer met 10 ramen met daarop een HK met ook 10 ramen. Wat is hier nu aan de hand? Wellicht toch geen koningin uitgekomen? Wat is nu verstandig om te doen?

    Ha Remco, niets aan de hand, je moet alleen geduld hebben. Je moer kan nog niet aan de leg zijn met een voorzwerm 12 dagen geleden. Wacht nog 2 weken en kijk dan nog eens. Het bouwen aan het bouwraam is een positief teken voor de aanwezigheid van een jonge moer. Groet, Ben

  • mark

    19-05-2024 om 17:00

    Dank je wederom Ben, fijn weekend

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.