Een laatste teelt van koninginnen
Reacties
-
Dirk
26-07-2023 om 15:55Ben, ik zou volgend weekend de bijen willen behandelen met VarroMed maar ben onzeker over de volgende zaken:
- de grootte van het volk bepaald de dosering, maar hoeveel bijen zitten er deze tijd van het jaar in een goed bezette broedromp van een 11-raams simplexkast?
- het aantal ml. dat aangegeven is voor de behandeling, is dat voor de volledige zomerbehandeling of is dat per behandeling en per herhaling (dus 3x of 5x de opgegeven hoeveelheid)?
Al bedankt voor je reactie.
ha Dirk, je geeft gewoon 5 a 6 ml per straatje bijen net als bij de winterbehandeling, het buitenste straatje links en rechts niet behandelen. Een 10 of 11 raams volk max 30 ml per behandeling en zeer groot 20 raams volk of dadantvolk max 50 ml per behandeling. Ik zou nooit meer dan 3 behandelingen geven. Groet, Ben -
Claudio
27-07-2023 om 10:10Hi Ben
Je moet dus eerst de nieuwe K laten bevruchten in een bevruchtingskastje voor je de oude K uit het volk haald om deze te vervangen.
Kun je ze niet gewoon gelijk omwisselen?
(In augustus zijn er nog voldoende darren op de vleugels om tot een goede standbevruchting te komen. Begin september beschikken de jonge koninginnen over gesloten broed en kunnen ze de oudere koninginnen vervangen. Heel simpel door de oude K eruit te halen en direct de jonge K via een kluisje met niet plakkende suikerdeeg zonder clipje tussen twee ramen broed te hangen of door vereniging).
-
Rob W. le Mair
27-07-2023 om 10:38Beste Claudio.
Dan vervang je een goed leggende koningin door een onbevruchtte moer. Het volk heeft nog alle mogelijkheden om via redcellen zelf een moer te kweken van eigen materiaal. Dat heeft vaak hun voorkeur. De kans dat ze die vreemde jonge moer niet accepteren en dood steken is te groot. Tegen die tijd dat je dat in de gaten hebt is het te laat in het seizoen om nog een keer te beginnen. Vooral als je Carnica bijen hebt is een F2 moer ongewenst. -
Gino
27-07-2023 om 10:47Dag Ben, hoeveel bijen doe je ongeveer in de drieraams starterskast?
Uitgedrukt in honingglazen van 500 gr.
ha Gino, kunnen we het niet beter houden op 6 goed bezette broedkamerramen? Lijkt me onhandig om eerst 6 honingpotten te vullen met bijen ;-). Eenderde drieramen moet gevuld zijn met bijen. Groet, Ben
-
Henk Postma
27-07-2023 om 10:52Goedemorgen Ben, prachtige filmpjes, we gaan dat deze week ook proberen. Wel een andere vraag: wil eind deze week behandelen, daarvoor moeten de honingkamers er af. Wat doe je met de honingramen die niet gesloten zijn en half vol honing zitten?
Groet,
Henk
ha Henk, dat hangt er vanaf. Indien ik ze niet wil slingeren, zet ik ze onder de bk. Je kunt ze dan eind februari weer leeg wegnemen. groet, Ben -
Joost
27-07-2023 om 11:58Dag Ben. Wat een geweldige eenvoudige filmpjes.
Om het nog eenvoudiger te maken, kan je ook gewoon bijen teruggieten uit de starter in dit geval in de Topkast en dit volk als pleegvolk gebruiken? Op cursus en de boekjes geleerd ramen met uitlopend broed en jonge bijen in 2e bk. boven het K.rooster plaatsen, waarom zou je dat toch doen, als het zo eenvoudig kan? Geen broedstoof; kan je het raam gewoon laten hangen zonder dat de koningin er vandoor gaat met al die gesloten doppen?
ha Joost, je kunt het pleegraam inderdaad ook terughangen in de kast die de starterbijen heeft geleverd. Mits dat een sterk bezet volk is met veel jonge bijen. Je kunt ook,zonder stoof werken uiteraard. Op dag 5 na het overlarven de gesloten doppen kooien. Zorg voor wat honing in de bodem van de kooitjes en hang aan weerskanten van het teeltraam gesloten broed voor de warmte. Doe ook in ieder kooitje 5 a 6 jonge bijtjes voor de verzorging vd net geboren K's.
Grootste zorg en risico zit meestal in het warmhouden van de doppen. Dat omzeil ik met de broedstoof. 95% vd gesloten doppen loopt bij mij uit in de broedstoof en ik kan ze meerdere keren per dag "oogsten". Die twee punten gaan veel moeizamer in het pleegvolk. Groet, Ben
-
Claudio
27-07-2023 om 14:24Beste Rob W. le Mair
Misschien ben ik niet duidelijk geweest met mijn vraag..
Het gaat erom als je 2 of 3 jarige K NU in de maand augustus gaat vervangen door nieuwe F1 K
Ben schreef...
(Heel simpel door de oude K eruit te halen en direct de jonge K via een kluisje met niet plakkende suikerdeeg zonder clipje tussen twee ramen broed te hangen of door vereniging.)
Je moet dus eerst de nieuwe K laten bevruchten in een bevruchtingskastje voor je de oude K uit het volk haalt om deze te vervangen.
Of kan ze ook gelijk onbevrucht ingevoerd worden...
Het invoeren van k in een aflegger of een moerloos volk weet ik inmiddels wel hoe dat moet.
Groetjes Claudio
-
Kees Brandt van den
27-07-2023 om 16:07Hoi Ben, Een duidelijke uitleg over het kweken van koninginnen.
Heb al twee keer mee gemaakt dat het pleegvolk ging zwermen op het moment dat de doppen gesloten werden. Hoe kan ik dit voorkomen?
Groeten Kees
ha Kees, gebruik je zowel moerroosters als kluisjes of alleen kluisjes? Misschien dat uitsluitend kluisjes te weinig is.
Ik heb het ook ooit wel eens gehad, meestal zal dit in de zwermtijd gebeuren en wellicht is er toch al zwermstemming in het volk? Groet, Ben -
Dirk Dekker
27-07-2023 om 22:25dag Ben. Ik gebruik het nicotraam om de eitjes te verzamelen. Dat werkt goed om de eitjes van een goede koningin te verzamelen. Ik wil zwermcellen en geen redcellen. De starter is een 11 raamskast, elke week aangevuld met gesloten broed en flink met hoing suiker 50% oplossing gevoerd. Afgelopen weken heb ik mbv Nicotraam de eitjes in de dopjes in een raampje in een starter met 11 de ramen moerloos volk geplaatst. Na 24 uur geen resultaat. Doppen zijn leeg; eitjes weg. Na 3 x geef ik het op. Vervolgens uit raampje broed de 1 dags larven gelepeld en aan hetzelfde en een ander volkje dat al moerloos bleek gegeven. Helaas gaathet weer mis. De larfjes worden niete aangenomen. Heb je enig idee waarom de bijen de eitjes en larven niet accepteren?
ha Dirk, het ontvangende volk moet niet alleen moerloos zijn, maar hopeloos moerloos. Een moerloos volk geeft voorkeur aan eigen open broed en ruimt vreemde eitjes op. Daarnaast kun je pech gehad hebben met een wissel. Soms is er een jonge nog niet leggende moer aanwezig zonder dat je dit weet.Die ruimt ook alle vreemde eitjes en larven op. Groet, Ben -
Roland
27-07-2023 om 23:01Waarom laat je de larfjes niet in de starter zitten maar plaats je ze over naar het pleegvolk?
ha Roland, een volk - in dit geval de starter- past de hoeveelheid op te kweken moeren aan aan de sterkte van het volk. in feite is een startervolk heel klein. Dus blijven er veel minder gesloten doppen over dan de bedoeling is. De eerste 24 uur gaat dus goed, maar daarna gaan ze selecteren en ruimen. Groet, Ben -
Frans Bruininx
28-07-2023 om 20:27Ben je spreek over verdunde honing, hoe is die verhouding?
Grtn FRans
ha Frans, ik gebruik 1 deel honing op 1,5 tot 2 delen lauw water. groet van Ben -
Margriet
29-07-2023 om 09:48Ha Ben, ik heb 2 honingkamers verwijderd , kan ik suikerdeeg bovenop de broedkamers leggen? Groetjes Margriet
ha Margriet, ja zeker. daar is suikerdeeg voor bedoeld. groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.