22-12-2020

Een losse wintertros in de Topkast

Het laatste bericht van 2020, tenzij........    Op plaatsen waar vandaag de zon door kwam, vlogen de bijen alsof het voorjaar was. Hier in de Achterhoek bleef het bewolkt en kwam slechts af en toe een bij naar buiten. De bijen zitten nu los op de tros en verhuizen vaak voer van buiten naar binnen. Op de schuifladen kun je de komende dagen de resultaten van dit proces waarnemen in de vorm van reepjes mul. 

In deze topkast kun je goed het verschil zien tussen een wintertros (bij dit volk op10 ramen) en een loszittende massa bijen. Bij volken in TBH, Dadantkast of topkast waarbij je werkt met een sluitbord kun je nu al zien welke ingrepen je kunt doen tijdens de voorjaarscontrole. In de video leg ik uit hoe je de ramen terugbrengt tot uitsluitend de ramen met broed en een aansluitend voerraam aan beide kanten. Zodra er dracht is, kun je aan weerskanten van het broed een raam kunstraat plaatsen. De oude ramen met voer kun je gebruiken voor broedafleggers of kunstzwermen. 

De dagen gaan vanaf vandaag weer lengen, dus het verlangen naar het voorjaar wordt ook weer groter ;-) Nog ruim 2 maanden winter en we zullen de bijen weer vaker buiten zien. Tot op heden leeft alles nog bij mij, maar de echte kou moet nog komen. 

Fijne feestdagen en een gezond 2021 gewenst! 

Tot volgend jaar!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Tomer

    22-12-2020 om 19:34

    De bijen vlogen massaal vanmiddag. Nadien toen ze allemaal binnen waren de helft van de volken behandeld (gesublimeerd). Morgen de rest. Ook hier alles nog in leven en mooi vol bijen!

  • Rene Ilsen (Belgie)

    22-12-2020 om 21:57

    Prettige feesten en doe vooral zo verder met je educatieve filmpjes. Gewoon schitterend om te volgen als imker!. Proficiat hoor!

  • Jaap uut Ede

    23-12-2020 om 01:46

    Dag Ben,
    Heb jij die hoogstamfruitbomen ook gesnoeid zoals het hoort? Mooi!
    Goede feestdagen en het beste toegewenst in 2021.
    Jaap

    Ha Jaap, dat snoeien is het werk van de vrijwilligers van Natuurmonumenten. Goede feestdagen en een gezond 2021.
    Groet, Ben

  • Marinus Pannevis

    23-12-2020 om 07:55

    Hartelijke dank Ben voor alle blogs in 2020. In een jaar met minder cursus momenten was het enorm fijn om op deze manier zoveel te kunnen zien en leren.

  • Dora Keijzers

    23-12-2020 om 09:35

    Bedankt voor al je informatie. Ik hoop ook volgend jaar weer mee te mogen kijken. Goede feestdagen en een gezond 2021 gewenst.

  • Joost

    23-12-2020 om 09:45

    Bedankt voor weer een goed BLOGjaar Ben! Jij ook fijne dagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar.
    Wat raad je aan mbt oxaal druppelen? Nog een week wachten? Stel het kwik gaat helemaal niet meer onder 0, wat doe je dan?

    Ha Joost, na de kerst wordt het wel kouder. Maar mocht het uitblijven dan toch voor 1 januari druppelen op de koudste nacht/ochtend. Groet, Ben

  • Christien en Peer

    23-12-2020 om 10:12

    Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2021 en ga vooral zo verder met je educatieve filmpjes. Gewoon schitterend om te volgen als beginnend imker.

  • karin

    23-12-2020 om 11:56

    Hier in Bonheiden ( België) bij 13°C, massaal reinigingsvluchten gisterenmiddag. Er kwam zelfs stuifmeel binnen.

    Karin, bij ons gisteren niet helaas. Geen zon! Groet, Ben

  • Kees van den Engh

    23-12-2020 om 12:34

    Prettige dagen Ben en laten we hopen een beter 2021.
    Heel veel steek ik op van je filmpjes. Bedankt!

  • Adrie van der Lely

    23-12-2020 om 19:08

    Ben, hele fijne dagen en een goed begin van het jaar. Dat de bijtjes en jouw blogs maar weer mogen uitkomen. Heb wederom weer veel geleerd van jou.
    Groet uit Havelte.

  • Joost

    24-12-2020 om 12:55

    Dag Ben, net mijn nieuwe Topkast in de lijnolie gezet. Kan bijna niet wachten om er een volk in te hangen, Het filmpje was weer erg verhelderend.
    Bedankt voor al je steun. Fijne Kerstdagen en een voorspoedig 2021.

    Ik heb nog wel een vraag over al het vocht in mijn kasten. Ik heb spaarkasten en het viel me op tijdens het oxalen, dat er bij enkele kasten heel veel water aan de voorkant van de kasten stond tot aan de oortjes van de ramen. Ik heb nu maar de lades er uit gehaald. Heb je nog een tip?

    Ha Joost, heb je de binnenkant van het dak wel extra geïsoleerd? Het condenswater ten gevolge van de spijsvertering van de bijen slaat neer op de koudste wanden. Zorg dat dit niet je dekplank of -folie is, maar de zijwanden. Via de zijwanden loopt het wel de kast uit.
    Groet en fijne feestdagen, Ben

  • Jan Adrichem

    24-12-2020 om 15:18

    Ben ,
    jij ook fijne feestdagen en bedankt voor je filmpjes en informatie.
    Ik hoop dat je er komend jaar mee door gaat.
    groet

  • Nico van Amstel

    26-12-2020 om 19:56

    Hoi Ben - ik weet dat ik in het verkeerde blog zit maar er is inmiddels zoveel gepubliceerd dat ik de weg kwijtgeraakt ben. Ik wil komend voorjaar een tweede volk creëren. Bij een buurman op 100 meter afstand mag ik een kast neerzetten maar eigenlijk wil ik hem liever naast mijn eerste kast neerzetten. Wat is wijsheid? Er is in de buurt sowieso veel dracht (en dat is ook de reden voor de gretigheid van mijn buurman - veel fruitbomen).

    Ha Nico, volg je hart. Wanneer jij je tweede volk liever in je eigen tuin hebt staan, dan doe je dat toch? 100 meter verderop is de dracht hetzelfde. De bijen vliegen daar nu al heen. Maak dat je buurman maar duidelijk, zijn fruit wordt al bestoven door jouw bijen. Groet, Ben

  • Gert valk

    26-12-2020 om 21:03

    Ha Ben,

    Bedankt voor alle goede zorgen afgelopen jaar! Maandag of dinsdagmorgen hoop ik een paar volken te behandelen met oxaalzuur.
    Een gelukkig Nieuwjaar!

    Hartelijke groet,

    Gert

  • Andrea

    26-12-2020 om 21:19

    Hoi Ben,
    Voor jou ook fijne feestdagen!
    We hebben vandaag oxaalzuur gedruppeld (yes al onze volken, zelfs die op 4 ramen doen het nog!). Nu hadden we nog wat oplossing van vorig jaar over, maar heb eerder gelezen dat dit niet meer gebruikt kan worden nu. Hoe kan ik dat het beste afvoeren? Mag dit zomaar in de gootsteen weggespoeld worden?
    Bedankt voor al jouw blogs dit jaar en alle antwoorden!
    Groetjes Andrea

    Ha Andrea, inderdaad niet meer gebruiken, het is nu giftig voor de bijen. Spoel het gerust met een lopende kraan door de gootsteen of het toilet, zo verdunt het voldoende. Doe wel even rubber handschoenen aan, pas op voor spetters op je huid.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.