19-04-2020

Een nieuw TBH-volkje

Gistermiddag heb ik een kijkje genomen in een nieuw TBH-volk, dat ongeveer twee weken geleden is overgezet vanuit een zesramer. Het is even knoeien wanneer je de bijen op de ramen laat zitten, maar je kunt ze ook eerst afschudden in de TBH en daarna met een snoeischaar de ramen pasklaar knippen en vastbinden aan toplatten van de TBH. Er zijn natuurlijk makkelijkere methode om een TBH bevolkt te krijgen, zoals met een natuurzwerm. Dit volk ontwikkelt zich voorspoedig, ze hebben twee nieuwe raten uitgebouwd. Het groeit nog langzaam vanwege de beperkte sterkte van het volk. 

De komende maanden werk ik de simplexramen naar buiten en de natuurbouw wordt het toekomstige broednest. Bij de inwintering zijn de simplexramen er uit. Hiervoor moet je je principes over het handhaven van het broednest wel even over boord zetten. 

Tot mijn verrassing zag ik vandaag ook de eerste meidoorns in bloei komen. Dat voorspelt het einde van de voorjaarsbloei. Nog twee weken dan is hier in de Achterhoek de dracht over. Het koolzaad, de appels en de paardenbloemen staan nu nog vol in bloei, met het mooie weer is er veel dracht voor de bijen de komende week. Maar begin mei is de voorjaarsdracht voorbij en zal de zwermdrift extra aangewakkerd worden. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Lippe

  20-04-2020 om 09:40

  Hey Ben, leuk om deze ontwikkeling te volgen, top!

  Ik imker in Deventer aan de rand van de stad, iets noordelijker dan jij en heb de meidoorn nog niet zien bloeien. De paardekastanje staat wel op knappen.
  Vind je ook niet dat het lang heeft geduurd voordat het eindelijk voorjaar was, maar door de droogte de dracht ook erg kort, maar krachtig is?
  Het heeft nog iets geregend zaterdag in de namiddag/avond, maar die paar millimeter doet niet zoveel na zo'n lange tijd droogte.

  Verder nog geen zwermstemming, behalve 1 volk. Daar lagen gisteren 2 dikke larven in de pap. Heb ze weggebroken en er een extra HK met wafel op gezet en nog 2 ramen uitlopend broed uitgehaald.

  Ha Lippe, het heeft lang geduurd voordat het voorjaar p gang kwam. Maart was kouder dan februari meen ik. We kunnen nog wel twee weken genieten van de dracht. Zeker met de paardenkastanje, mits in de nabijheid van je bijen. Mooie bomen en lekker laat in het voorjaar.

  Je zegt dat je twee doppen met larven hebt weggebroken. Ik vraag me dan altijd af: waren het geen wisselcellen?
  Stille moerwisselingen komen het hele jaar door aan de orde. Toch eens in de gaten houden. Ik vermoed dat een volk niet gokt op twee zwermcellen. Maar de bijen blijven ons altijd weer boeien. Groet, Ben

 • Marianne

  20-04-2020 om 16:03

  Beste Ben
  Ik ben een relatieve beginner, maar dit filmpje beantwoorde net een vraag die ik had.
  Ik heb nog een TBH die leeg is en dit is dus wat ik kan doen. In je boek lees ik over tussenlatten van 0,6 mm. Ik zie ze hier niet. Kun je uitleggen waarom die latten wel of niet.
  groeten, Marianne

  Marianne, spaarkastramen inkorten is geen klusje voor een relatieve beginner. Je kunt beter een volkje op miniplusraampjes kopen, dan kun je daar de toplatten aan vast schroeven. Die raampjes passen namelijk makkelijk in een TBH. Die dunne latten (spacers) gebruik ik uitsluitend tijdens de zomerdracht om dikkere honingraten (spekraten) te krijgen om raathoning te kunnen oogsten. Je plaatst ze niet in het broeddeel, maar daarnaast, waar je de honing verwacht. Groet, Ben

 • Lippe

  20-04-2020 om 16:13

  Hey Ben,

  Heb er aan gedacht of het een stille wissel zou zijn. Heb eerst ook de doppen laten zitten en het hele volk doorgebladerd om eea te beoordelen. Ze waren ook doppen aan het bouwen onder aan het rooster en onder aan de latten van de HK ramen. Het feit dat de positie van de doppen mij niet zeiden dat het wisselcellen zouden zijn en het volk zeer sterk is, heb ik ze maar weggebroken. Ik heb die doppen in de HK eigenlijk dus meegeteld, hoewel die natuurlijk niet belegd kunnen worden.
  Zal mij benieuwen wat ik volgende week aantref.

  Ik imker met Schiercarnica's en hoewel deze lijn niet primair op zwermtraagheid wordt geselecteerd, tref ik in geval van zwermerij vaak niet meer dan 10 doppen aan, vaak maar een stuk of 5. De positie van de doppen verraad de plannen van de bijen dan.

  Zie jij dat ook in jouw buckfast volken die in de regel nog zwermtrager zijn en hoe beoordeel jij het dan?

  Lippe, ik hou als regel aan dat 2 of 3 belegde doppen wisselcellen zullen zijn, gemakshalve zeg ik dan minder dan 5. Echte belegde zwermcellen zijn er meestal 8 tot 10. Speeldoppen spelen vooralsnog geen rol. Tref ik 1 of 2 dopjes aan met een eitje, dan laat ik nog liever staan en merk het raam met een kruisje met de beitel. Soms zijn ze de week erna weer weg of er zijn ineens veel meer echte zwermcellen.
  Groet, Ben

 • Peter

  20-04-2020 om 16:54

  Hallo Ben.
  Even een vraag over de bodem van de TBH is die bij jou helemaal dicht of zit daar ook varroa gaas in ?
  Groet Peter.

  Hallo Peter, goed gezien, helemaal dicht. Ik vond dat makkelijker voor de timmerman. Mijn topkast zit ook dicht. M.i. goed voor de warmtehuishouding. Mijn TBH-volken zijn zeer sterke overwinteraars, vaak zonder varroabestrijding.
  Groet, Ben

 • Jan JANSEN

  20-04-2020 om 20:02

  Dag Ben,
  video precies op tijd mijn handen jeuken al.

  Eén vraag: jij legt uit een spaarkast overhangen naar TBH. Prima ik heb alleen maar spaarkasten. Maar zet ik de TBH, gelijk aan een vlieger, precies op de plaats waar de spaarkast nu staat. Voor mij even dubbel check daar ik het graag goed wil doen.
  Ik lees het wel.
  Prettige avond, Jan.

  Dag Jan, ik had mijn 6-raams volk deze winter al pal naast de TBH gezet, dus na het overhangen vlogen ze zo de TBH in na een beetje zoeken. Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  20-04-2020 om 22:17

  Hallo Ben,
  Ik had het al eerder in de gaten, in de kop van Noord-Holland is alles veel later, hier bloeien de paardenbloemen nog volop en de boswilgen knotwilgen worden heel goed bezocht. Mijn speciaal voor de bijen aangeplante amandelwilgen gaan nu net bloeien en dat loopt door tot eind oktober.
  De bouwramen die ik had geplaatst op positie 2 zijn volledig uitgebouwd en het wachten is op hare majesteit. Nu nog goed oppassen dat ik geen zwermcellen over het hoofd zie maar dat komt ook wel goed.

  Hartelijke groet, Ed

 • Karen

  21-04-2020 om 09:38

  Hoi Ben
  Is het ook mogelijk om vanuit een miniplus kastje raampjes in een natuurbouwkast te monteren?

  Karen, als je me de binnenmaat doorgeeft van de natuurbouwkastramen? Miniplustoplat is 25,5 cm en zonder oortjes 22 cm. Die oortjes kun je eraf knippen. Met schroeven monteren is het makkelijkste. Ik gebruik meestal tuinbinddraadjes. Groet, Ben

 • Haico

  21-04-2020 om 11:48

  Hoi Ben, even een vraag over het ontwerp van een TBH. In engelstalige filmpjes op internet (uit Engeland of Amerika) zie ik vaak ondiepere TBH’s. In Nederland zie ik altijd diepe kasten; is dat bewust? Speelt klimaat of bijenras daarbij een rol? Ik zelf zou wel eens willen experimenteren met een ondiepere, iets langere, versie. In mijn huidige diepe TBH wordt veel honing boven broed opgeslagen. Ik hoop dat bij een ondiepere versie meer honing wordt opgeslagen achter het broed. Heb of ken jij ervaringen met ondiepere modellen? En zou mijn theorie kunnen kloppen in de praktijk? Hoor graag je gedachten.

  Ha Haico,
  Mijn TBH is gemaakt op basis van een bouwtekening van een Duits bijeninstituut en Phil Chandler in de UK hanteert ook deze diepere TBH. Dit schijnt het originele ontwerp te zijn.
  Ik begrijp je vermeende probleem. Je kunt een schuin oplopende bodemplank gebruiken waardoor de ramen ondieper worden. Ik los het "probleem" op door geen voorjaarshoning te oogsten, want die is niet goed verkoopbaar als raathoning. Alleen de langer vloeibare zomerhoning is geschikt als raathoning. In juli wordt het broednest kleiner en loopt al het broed - zeker het verder weg gelegen - uit. In augustus kun je dus onbebroede raathoning oogsten, omdat de onderkant dan uitgelopen is. Ik neem uitsluitend raathoning van onbebroede raat. Je kunt natuurlijk ook experimenteren met een zelf gemaakt moerrooster. Groet, Ben

 • Susan

  21-04-2020 om 12:17

  Kun je door de koningin te knippen en elke week goed op doppen controleren voorkomen dat er gezwermd wordt en dat je dus je volk groot houdt? En tot wanneer in het jaar moet je blijven controleren?
  Dank voor je antwoord maar vooral ook dank voor je geweldige instructiefilmpjes. Het maakt het imkeren dubbel zo leuk!

  Susan, een volk met een geknipte moer zwermt even goed, echter de moer valt op de grond waardoor de bijen terug keren naar de kast. Hiermee verlies je dus geen bijen. Echter er ontstaat wel een broedstop, waardoor op termijn je volk weer iets kleiner wordt. Na het zwermen moet je het volk op 1 mooie gesloten dop zetten en een maand met rust laten.

  De zwermdrift is wel enigszins afhankelijk van het ras en de genen, maar die loopt ongeveer van eind april tot half juni.
  Wanneer je die periode goed weet door te komen door wekelijks doppen te breken, dan merk je vanzelf dat op een bepaald moment de doppen wegblijven. Groet, Ben

 • Tiny

  22-04-2020 om 10:01

  Hoi Ben.
  Haal je hier ook honing uit. Werk je dan met een speciaal rooster of breng je de honing naar achteren in de kast.
  Gr.

  Hoi Tiny, TBH-imkeren is een vorm van natuurlijk imkeren, puur voor de beleving, dus gebruik ik geen moerrooster in deze kast. De bijen slaan de honing altijd zo ver mogelijk van het vlieggat op dus aan de randen van het broednest. In de zomer heb je soms mooie raathoning. Groet, Ben

 • Henri Nijkamp

  22-04-2020 om 10:06

  Een nieuw volk.
  Een TBH kast is met weinig te vergelijken als het gaat om een spaarkast.
  Maar toch, een sterk volk verkrijgen is voor alle type kasten veelal het zelfde.
  Ik imker nu voor het vijfde jaar, pas.
  Afgelopen jaar had ik veel zwermen, zoals zovelen.
  Dus had ik afgelopen winter te veel volken.
  Noodgedwongen heb ik de volken, ook als deze sterk genoeg waren, verenigd.
  Dit heeft geresulteerd in bijzonder sterke volken in het vroege voorjaar, 2 bakken vol met bijen...
  Ik heb nu alweer mogen slingeren met als resultaat ruim 17 kilo voorjaars honing per volk!
  Wat ik wil vertellen, en dat is natuurlijk al lang bekend, dat een volk in welke kastbouw dan ook, sterk de winter uit moet komen.
  Ook een TBH kun je volgens mij gewoon verenigen met een tweede volk.
  Collega imkers ik zeg gewoon doen, maak je volk(en) sterk als zij uit de winter komen.
  Desnoods voeg twee volken samen.
  Het volk en jij hebben meer succes.

  Henri, een absolute waarheid als een koe! Er wordt wel eens gezegd dat je de kwaliteit van de imker af kan lezen aan zijn lege kasten. Hiermee wordt dus bedoeld dat een goede imker veel volken verenigd om vooral uitsluitend sterke volken te krijgen. Sterke volken hebben een grotere weerstand. Pas wel op voor vroege zwermdriftontwikkeling en een explosie van mijten, want die faciliteer ik je op deze wijze wel goed. Groet, Ben

 • linda

  24-04-2020 om 16:19

  Hoi Ben, ik had al eerder om je advies gevraagd ivm een zeer groot buckfastvolk dat in een TBH zit.. ik wilde de F1 koningin niet kwijt maar had geen ruimte voor een 2e kast. Een broedaflegger was het advies. Maar met 12 broedlatten en 8 latten ramvol met honing had ik het idee dat dat niet ging passen. Mijn man heeft een noodkast gemaakt en ondertussen heb ik bij de wekelijkse controle de doppen en zwermcellen weggebroken. Vorige week 3 zwermcellen en een aantal speeldoppen. Gisteren opnieuw gekeken want het was erg druk rond de kast. De koningin gespot en opnieuw zwermdoppen weggebroken.. waarvan 1 gesloten, die had ik vorige week dus niet gezien. Nog geen uur na de controle hoorde ik een enorm gezoem... ze gingen ervandoor. Het is een imposant gezicht, zo'n zwerm, maar was niet de bedoeling. Ook niet fijn dat alle doppen wegebroken waren. Ik had de gesloten dop bewaard en terug in een broedraam geplaatst. Heeft dat een kans?
  Alvast bedankt..

  Ha Linda, ging de zwerm niet in de buurt hangen, zodat je haar kon scheppen? De terug geplaatste gesloten dop heeft zeker nog kans om uit te lopen. Check over een week deze dop maar eens, wellicht is ze uitgelopen en al deels weggevreten.
  Je kunt dan ook checken of er nieuwe redcellen gebouwd zijn. Zo niet, dan zal de jonge moer wel uitgelopen zijn. Dan 3 weken later kijken of ze weer aan de leg is. Groet, Ben


 • linda

  25-04-2020 om 09:29

  Goedemorgen Ben, ja het volkje ging een stuk verderop in een weiland aan een paaltje hangen. Tegen de tijd dat we alles geregeld hadden om te scheppen gingen ze er weer vandoor, helaas. We hebben ze nog gevolgd maar ze verdwenen in een park… daarna waren we ze echt kwijt. Erg jammer van mn F1 koningin. Nu dus maar afwachten. Zo vroeg zwermen, 23 april.... terwijl een Buckfast zwermtraag zou zijn... bijzonder... iig bedankt voor de info
  groetjes Linda

 • Henny Pierik

  28-04-2020 om 15:01

  Hallo Ben Ik heb nu een jaar de TBH kast , wat ik bij jou zie dat de bijen de raten netjes onder de desbetreffende latten aanbrengen. bij mij is het een grote ellende ze bouwen alles aan elkaar vast.als ik probeer er met een mes een scheiding te maken scheurt alles uit elkaar en valt dan onder in de kast.Wat doe ik verkeerd wat kan ik hierin veranderen.Ik hoop dat je mij een oplossing aan de hand kunt doen. Alvast bedankt.

  Henny, je moet de bijen verleiden om recht onder de latten te bouwen. Dat kun je doen met driekantige latjes of met een reepje kunstraat op de latten.
  Het is daarna zaak er bovenop te blijven zitten, dus zeker wekelijks controleren en voorzichtig bijstellen. Ik heb gisteren ook een TBH wat moeten corrigeren. Zal de video straks op You Tube ztten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.