12-08-2021

Een onbehandeld volk in haar zesde levensjaar

Hier zie je cursisten van de basiscursus Bijenhouden in Bussum aan het werk. Zoals je ziet wordt er individueel en op geruime afstand van elkaar gewerkt. Er zijn tal van extra maatregelen getroffen om Corona proof te kunnen werken. Zoals een dubbele shift (de groep is gesplitst) zodat er maar één cursist aan een kast stond, er zijn extra volken aangeschaft, er werd waar nodig met mondkapjes gewerkt en er zijn extra begeleiders geregeld. Vanwege de onderbreking in 2020 zijn er nog 4 extra zoom opfris lesavonden gegeven. 

Kortom een scala van maatregelen, waardoor gisteren de laatste praktijkles gegeven werd, namelijk inwinteren. De voorlaatste les was de varroabestrijding.

Gisteren was het twee weken geleden dat de eerste varroabehandeling is uitgevoerd, er waren echter in de afgelopen twee weken onwaarschijnlijk weinig mijten gevallen. Slechts enige tientallen en dat lijkt onwaarschijnlijk. 

Zijn er vergelijke gevallen met extreem lage mijtenval? Op mijn bijenstanden in ieder geval wel. De selectie op teeltmoeren met een zo laag mogelijke mijtenval in nazomer, herfst en winter lijkt zijn vruchten af te werpen. Daarnaast spelen de kleine cellen een duidelijke rol.

In de onderstaande video zie je mijn eerste volk, dat in 2016 is overgezet op 4,9 mm kunstraat. Leuk om te zien dat er op dit moment een stille wissel gaande is. Ik had zelf de oude moer al willen vervangen, maar de bijen hebben hetzelfde besloten! Des te beter.

In de volgende video laat ik een al drie jaar onbehandeld volk op kleine cellen zien. Hiermee kun je mooi zien dat er geen enkel negatief effect is op de honingopbrengst. De volkssterkte heeft ook niets te lijden onder de aanwezige mijtenbesmetting. Overigens zal die wel laag zijn, iets wat ik de komende weken ga vaststellen op deze twee volken. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Remco Schoonderwoert

    12-08-2021 om 23:28

    Hey Ben,

    Ik heb in 2019 officieel examen gedaan voor de basiscursus maar kreeg kortgeleden te horen dat pas in 2022 mijn diploma door de NBV kan worden uitgereikt. Lopen jouw cursisten daar zometeen ook tegenaan ?

    Vr.gr

  • Kees van den Brandt

    13-08-2021 om 08:02

    Ben twee weken geleden begonnen met varroa bestrijding, ik gebruik tymovar.
    Er vallen nagenoeg geen mijten.
    Heb vanaf april darrenraatmethode toegepast
    Maar enkele mijten gezien.
    Gr. Kees

  • Henk

    13-08-2021 om 08:20

    Ik kan me aansluiten bij uitzonderlijk weinig Varroa

    Ha Henk, toch is er iets bijzonders aan de hand. Gisteren zag ik een recente Duitse video en daar vielen zoals vroeger duizenden mijten. Groet, Ben

  • Niki

    13-08-2021 om 08:54

    Ha die Ben,
    Toevallig had ik net voor ik jouw blog las overleg met mijn bijen mentor aangaande de lage mijtenval. Morgen pas ik de laatste behandeling Varromed toe en ben benieuwd wat er dan valt. Toch baart het mij gek genoeg zorgen dat er zo weinig valt omdat ik me dan afvraag of de bijen niet met teveel mijten de winter ingaan. Zou jij adviseren om over een paar weken alsnog met mierenzuur of oxaal te behandelen om zeker te weten dat er een berg mijten worden geruimd?
    Vreemd genoeg is het enige volk waar ik een paar mijten vond een volk welke een broedstop gehad heeft door een moerwisseling.
    Ben benieuwd naar jouw gedachten.
    Wederom vast bedankt voor je reactie.
    Groetjes Niki

    Ha Niki, zeker geen extra behandeling uitvoeren. De mijtbesmetting blijkt inderdaad zeer laag te zijn dit jaar.
    Ik zal er nog wel een blogbericht aan wijden zodra ik de mijtbesmetting in de volken gemeten heb. Groet, Ben

  • Arnoud

    13-08-2021 om 09:34

    Ook hier in de Kempen amper of geen mijten te zien op de varroalade.
    5 volken met broedstop dit jaar!
    2 weken geleden voor de zekerheid en behoud begonnen met behandeling van de Zwartebijen met apiquard.
    Met vr. bijengroet.

    Ha Arnoud, de impact van een broedstop is zeer groot, toch speelt de trage ontwikkeling in het afgelopen voorjaar ook een zeer grote rol dit jaar, vermoed ik. Groet, Ben

  • Werry Jonker

    13-08-2021 om 09:41

    Dit jaar ook weinig varroa mijten. Minder dan 1 per dag. Voor de zekerheid in alle kasten 1 gram oxaalzuur verdampt. Bij het grootste volk vielen er op de 2e dag 20 mijten. Daarna weer nihil. Wel vanaf april darren raat gesneden. Ook hetzelfde bij de volken van onze dochter. Wel weinig honing dit jaar. (Alleen LInde). Een derde van normaal. We reizen niet met de volken.

    Ha Werry, heel bijzonder wat er dit jaar gebeurt. Groet, Ben

  • Remco Schoonderwoert

    13-08-2021 om 10:09

    Hey Ben,

    Ik heb in 2019 officieel examen gedaan voor de basiscursus maar kreeg kortgeleden te horen dat pas in 2022 mijn diploma door de NBV kan worden uitgereikt. Lopen jouw cursisten daar zometeen ook tegenaan ?

    Vr.gr

    Ha Remco, zie mijn antwoord aan Andres. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Groet, Ben

  • Stefan Waanders

    13-08-2021 om 10:45

    Opvallend weinig mijtenval na de eerste mierenzuur behandeling. Een tweede behandeling kan ik overslaan?

    Ha Stefan, voor nu overslaan. Begin september gedurende 3 dagen de mijtenval op de schuiflade monitoren. Blijft die onder de 10 mijten per dag, dan hoef je niets meer te doen. Boven de 10: dan een 2e mierenzuurbehandeling toepassen. Groet, Ben

  • Andrés

    13-08-2021 om 11:36

    Ha die Ben,
    ook hier in Lelystad weinig mijten re tellen, wel lekker veel voorjaarshoning, de linde viel wat tegen door de slechte vliegweer denk ik.

    Gr. Andrés

    @Remco mijn vrouw heeft haar basis cursus in 2020 goed afgerond maar krijgt pas volgend jaar haar diploma, kreeg ze van de nbv te horen.

    Andres, in het Agrarisch onderwijs zijn er zowel in 2020 als in 2021 gewoon diploma's uitgereikt. Jammer dat het bijenonderwijs niet gewoon zoals in de tijd dat ik mijn basisdiploma bijenhouden haalde onder de AOC valt. Dan waren er wel diploma's uitgereikt geworden. Groet, Ben

  • Peter

    13-08-2021 om 13:20

    Proficiat Ben! Mooi gedaan.

  • Henri

    13-08-2021 om 13:53

    Een bijenvolk 6 jaar verzorgen waarbij de varoamijt wordt bestreden dmv broedmethode (kleine cellen) om vervolgens een varoaresistent volk te verkrijgen, CHAPEAU.
    Een mooie en lovenswaardige prestatie, het gaat niet vanzelf :)
    Dankjewel voor deze inzichten die jij met ons op deze wijze hebt kunnen delen.
    Ik merk ook dat er weinig mijten zijn na de varoabehandelingen....
    Gelukkig heb ik de drie behandelingen reeds gedaan, gezien het artikel in ons blad aangaande varomed gebruik.
    Een later gebruik geeft waarschijnlijk minder overlevings kansen voor een bijenvolk.
    1 behandeling met oxaalzuurkristallen tijdens de broedloze wintertijd, zou dus wel zonder risico kunnen plaats vinden?
    Volgend jaar toch maar iets anders proberen? waarschijnlijk heb jij ons het voorbeeld reeds gegeven en moeten wij ons daar maar eens verder in verdiepen.
    Ben, je hebt al meerdere fijne boeken geplubiceerd, beschrijf je deze kleine cellen methode misschien ook ergens ?

    Ha Henri, het kleine cellen concept komt uiteraard uitvoerig aan bod in mijn boek Bijvriendelijk imkeren 2.0.
    Op het artikel over VarroMed heb ik al uitvoerig gereageerd naar de redactie van Bijenhouden, ze hebben het direct voorgelegd aan de schrijvers van het artikel. Helaas nog geen inhoudelijke reactie vanwege vakanties.
    Je kunt met een gerust hard VarroMed blijven gebruiken voor de zomer- en winterbehandeling maar doe het wel eind juli en niet in oktober/november want dan kan de desastreuze werking van het varroa-virus complex haar verwoesrende sporen al achter gelaten hebben. Door de veel te late behandeling was de schade onontkeerbaar. Dus tijdig de zomerbehandeling uitvoeren is essentieel.
    Groet, Ben

  • henri

    13-08-2021 om 14:45

    Ben, ik heb in het volgende blog vernomen dat de laatste vraag die ik hierboven heb gesteld, wordt beantwoord in het boek : bijvriendelijk imkeren 2.0
    dankjewel

  • Willem

    13-08-2021 om 22:15

    Een heel sterk volk op 1 BK en daar bovenop 3 HK's. Waar blijven al die bijen als je een uitlaatbord plaatst direct op die ene BK?

    Ha Willem, de bezetting in de hk's op verzegelde honing is nooit zo heel erg groot, zoals bleek in mijn eigen volken na afname van de hk's. De bk is daarna wel zeer goed bezet, maar realiseer je dat er vanaf medio juli al een krimp is in de volken? Het past echt, soms tijdelijk met baardvorming, maar na 2 weken is dat ook verdwenen. Groet, Ben

  • Margo de werk

    14-08-2021 om 07:04

    Bij n collega bd imker op hodenpijl zijn al sinds het begin geen varroamijt behandelingen gegeven! Ik heb moeten beloven dit voort te zetten bij de volken die ik daar vandaan heb.2 van de 3 leven prima!

    Ha Margo, dat is een terechte vraag. Ik stel die ook altijd. Het gevonden evenwicht tussen bijenvolk en mijtenpopulatie moet je koesteren. En zeker niet verstoren met zuren of oliën. Het verplaatsen van volken naar een andere omgeving kan het evenwicht wel verstoren want de gezondheid en immuniteit van volken is sterk afhankelijk van de omgevingsfactoren. Uiteraard speelt de imker ook een grote rol. Groet, Ben

  • Arnold

    15-08-2021 om 09:41

    Ik ik heb bij mijn zeven volken na de mierenzuur behandeling bijna geen mijten van ook 10 tot Max 30 mijten. Ik imker in Brabant. Wat te doen ?

    Ha Arnold, gewoon tevreden zijn met je lage mijtenbesmetting. Ik krijg ook dezelfde reacties van andere imkers, ongeacht het toegepaste bestrijdingsmiddel. Nog geen enkele keer een hoge mijtenval teruggekoppeld gekregen.
    Groet, Ben

  • Tomer

    16-08-2021 om 00:44

    Er zijn echt nog wel volken met veel mijten!
    Eind juli een vreemde zwerm geschept en voor de zekerheid toch maar een oxaalzuurbehandeling gegeven, er vielen meer dan 1000 mijten op enkele dagen...
    Ook bij de zesramers samengesteld met vangramen van het eerste nieuwe broed uit verschillende volken en bij enkele afleggers van broedloos gemaakte volken die veel darrenraat hadden, vielen vele mijten (100den tot 1000 of meer). Voor de rest inderdaad weinig mijten in de gewone productievolken, zwermen en afleggers (enkele tientallen tot paar honderd). Dagelijkse mijtenval nu 0 tot een paar.

    Ha Tomer, erg interessant. Hier kunnen we iets van leren. Ik kom erop terug in een nieuw blogbericht.
    Groet, Ben

  • Nico van Amstel

    16-08-2021 om 09:53

    Qua aantal mijten: op 6 juli kreeg ik een zesraams Carnicavolk met een P-moer. Tot nu toe heb ik nog niet één mijt op de varroalade gezien - ook niet als ik de rand met vaseline had ingesmeerd! Ik heb dus ook niet behandeld. Vorig jaar had ik een volk (zou ook Carnica zijn maar veel minder zachtaardig) met een koningin met een onduidelijke leeftijd (wit gemerkt maar de imker waarvan ik het volk kreeg deed niet aan kleurmerken). Ondanks driegangenmenu altijd wel mijten op de plank. Dat volk heeft het voorjaar niet gehaald.

    Nico, mooi resultaat. Maar pas op niet te vroeg gejuicht want er kunnen nog veel mijten in het broed zitten. Groet, Ben

  • Henk

    16-08-2021 om 13:11

    Hoi Ben, heb 2 dagen geleden nog een mooie zwerm geschept. Gaat dat nog wat worden, eitjes/ winterbijen te produceren, of is verenigen een betere optie?

    Ha Henk, gewoon proberen. Iedere drie a vier dagen een liter 1:1 geven. Ze moeren nu eerst 3 weken goed bouwen om een broednest van 5 ramen op te bouwen. Over 3 weken over stappen op invertsuiker of 3:2 suikerwater en voldoende inwinteren. Zelf met gevoel kiezen tussen 6,8 of 10 ramer. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.