30-04-2019

Een snelle check op zwermdrift

Een zwermcontrole hoeft niet veel tijd te kosten, zeker als er geen zwermcellen gevonden worden. Gistermiddag controleerde ik voor het eerst dit jaar deze spaarkast. Het volk staat op 2 broedkamers en 2 honingkamers. Beide honingkamers zijn voor 90% gevuld. 

Mits je niet meerdere belegde zwermcellen vindt, kun je na het bekijken van 3 of 4 BK-raampjes wel stoppen met controleren. Begin je controle vooral aan de kant van het bouwraam, dit is een ideale plaats voor zwermcellen aan de onderrand van de natuurraat. Tijdens mijn controle kwam ik 1 belegde dop tegen, om de inhoud te laten zien, heb ik deze open gemaakt. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen, want het was mogelijk een stille wisseldop. Maar goed, dit proces wordt dan wel weer herhaald. Gewoon afwachten. 

Gelukkig kwam ik tevens de ongemerkte en ongeknipte moer van vorig jaar tegen. Dat is altijd een mazzeltje in een kast met 2 BK's. Maar meestal zit ze in de bovenste BK en vaak op de buitenste ramen van het broednest. Dan moet je wel weinig rook gebruikt hebben. Aangezien dit volk aankomende zondag geprepareerd moet worden voor de koninginnenteelt, moet ik dan snel de moer kunnen vinden, dus merk en knip ik de moer in deze video.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Henk

  30-04-2019 om 11:06

  Op 7.53 minuten wanneer u de eerste hk er weer opzet zit er een tak onder de hk en nu dus in de kast.

  Henk, dank je. Ik zal 'm as zondag weghalen. Groet, Ben

 • mieke

  30-04-2019 om 17:52

  Hoe weet je of een dop een 'stille wisseldop' is?

  Mieke, bij 4 of minder doppen is het vrijwel altijd een stille wissel, meestal tref je ook nog gewoon eitjes aan. Tenslotte de plaats van de doppen: vaak op een kaal gevreten stuk raat op de raat of aan de zijkant van de raat.
  Bij zwermcellen of redcellen tref je meestal meer dan 10 doppen aan. Groet, Ben

 • Andrés

  30-04-2019 om 19:16

  Hoi Ben,

  ik heb een brandende vraag: hoe veel bijen zitten op een straat, als er vanuit gaat dat deze tussen twee rammen staat?
  Ik heb de 3 gevangen zwermen tegen de verroa behandeld met varro med.
  Ik gaf 2 ml per straat...
  Alle hulp is welkom. Gr. Andrés

  Andres, op 1 raamkant zitten - indien de hele raatkant bezet is met bijen - ongeveer 1000 bijen. Dus in een straatje kunnen 2000 bijen zitten in de zomer.

  In een zwerm zitten over het algemeen niet zo veel mijten, want de meeste mijten zitten op dit moment in het broed. Maar Varromed kan ook weinig kwaad en helpt goed tegen de mijten, zeker in een broedloze periode. Groet, Ben

 • Marcel Elshout

  30-04-2019 om 21:22

  Merken van de koningin oke, knippen vind ik helemaal niks.

  Marcel, iedere bewuste keus is goed. Iedereen maakt een persoonlijke afweging. Groet, Ben

 • Saskia

  30-04-2019 om 22:34

  Ha wat een fijne instructies! Ik had ook maar 1 dop gevonden, moet ik er de volgende keer gewoon niks mee doen als het er ook maar een of twee zijn, zodat het volk zelf voor een stille wissel kan zorgen?

  Saskia, inderdaad bij < 4 doppen gewoon niets doen en een weekje later nog eens controleren of het er nog steeds zo weinig zijn. Stille wissels geven prachtige grote moeren. Groet, Ben

 • Ferry Bantjes senior

  30-04-2019 om 23:59

  Hoi Ben, ik zie dat je behoorlijk wat Miniplussen hebt staan zelfs hele hoge stapels. Nou heb ik er ook aardig wat staan en een aantal zelfs 7 bakjes hoog maar toch lukt het dit jaar niet om ze erin te houden ze groeien zo hard dat ik voor het eerst in 8 jaar een paar zwermen heb gehad. Normaal heb je genoeg tijd om ze over te zetten in 6 ramers enz maar dit jaar gaat het zo onwaarschijnlijk hard de groei van de volken dat het niet bij te houden is, dus ben heel erg benieuwd hoe jij dat doet nu met je MP's. Erg jammer want precies de MP's waar P moeren in zaten zijn er vandoor gegaan. O ja ik werk uitsluitend met Buckfast P en F1

  Ferry, inderdaad hier nu ook 6 flats van 7 etages. Ik moet ze er nog 14 dagen in zien te houden voor het maken van broedafleggers. Controleren doe ik ze ook niet, want te groot risico op kwetsen van P- en F1-moeren. Afkloppen dus...

  Meestal zet ik ze al veel eerder op 5 raams dadantkasten om ze om te zetten, maar nu moet ik vele broedafleggers maken.
  Cross my fingers! Groet, Ben

 • Henny

  01-05-2019 om 10:34

  Zitten de zwermcellen meestal in de bovenste BK? En kan ik een net geleegde BK van een ander volk direct gebruiken voor een ander volk waarvan ik de raampjes over wil zetten? Of ruikt het dan teveel naar het vreemde volk?

  Henny, meestal zitten zwermcellen aan de randen van het broednest. Bij mij zitten de broednesten in de bovenste BK, omdat ik de 2e BK onder zet.
  Je kunt gebruikte ramen prima direct aan een ander volk geven, zelfs met opzittende bijen. Geen enkel probleem. Groet, Ben

 • Monique

  01-05-2019 om 11:21

  Hoi Ben, ik ben benieuwd hoe snel de laatste HK (warvan je de raampjes met honing liet zien) vol en verzegeld is. Wat schat jij?

  Monique, gezien de lange termijn weersvoorspelling verwacht ik niet dat de cellen nog verzegeld worden de komende twee weken. Ik laat die bak gewoon staan als reservevoedsel. 1 volle hk neem ik volgende week af. Groet, Ben

 • Ben de blogger

  01-05-2019 om 11:51

  Monique, gezien de lange termijn weersvoorspelling verwacht ik niet dat ze nog verzegeld worden de komende twee weken. Ik laat die bak gewoon staan als reservevoedsel. 1 volle hk neem ik volgende week af. Groet, Ben

 • Jeroen

  01-05-2019 om 20:09

  Het lijkt mij nu te koud om controles uit te kunnen voeren zo zonder zon en 12 a 13 graden?
  Ik heb onder eerder een BK geplaatst, overwegend zonder KR (enkel de middelste 3 ramen). Kan ik dan ook de onderste BK overslaan bij de controle op zwermcellen? Lijkt mij dat daar juist de zwermcellen zullen zitten en niet in de bovenste BK? Ik probeer dit voor het eerst, geen idee of onhandig is. Ik had te weinig KR, dus dan maar wasrandjes. Zodat ik toch genoeg bouwruimte kon geven.

  Jeroen, je hebt de 2e BK onder geplaatst, dat betekent dat de bijen en het broednest in de 1e (bovenste) BK zittten. In de bovenste BK met broednest ontstaan de eerste zwermcellen. Zitten daar geen zwermcellen, dan hoef je echt niet meer onder te kijken. Groet, Ben

 • Hendrik

  01-05-2019 om 21:36

  Tweede HK met kunstraat staat er 2 weken op en wordt niet uitgebouwd, onderste HK is vol en nu loopt de BK vol met nectar, wat kan er mis zijn?

  Hendrik, dit heeft te maken met de dracht, het weer, de sterkte van je volk en de verhouding tussen haal- en huisbijen en de kwaliteit van je moer. Tevens kan het bijenras of stamboek nog een rol spelen. Heel veel factoren, die het moeilijk maken voor de beginnende imker. Indien je de moer de eilegproductie niet volhoudt, blijven er lege cellen in en rond het broednest beschikbaar en wordt de nectar daar opgeslagen.
  Een groot volk met een goed belegd broednest, waarbij de K eitjes blijft leggen, zorgt voor een opstuwende werking op de honingopslag. Blijkbaar gebeurt dit bij jou niet.
  Het volk zit al blijkbaar aan zijn maximale omvang en prestatie. Groet, Ben

 • Jannes

  02-05-2019 om 09:42

  Dag Ben
  Een dezer dagen wil ik koolzaadhoning oogsten. Weet jij welke methode, roeren, laten staan, mengen met lindehoning enz., de beste resultaten geeft voor een vloeibare honing?

  Jannes, koolzaadhoning en vloeibare honing zijn tegengestelden, die niet verenigbaar zijn. Van koolzaadhoning kun je wel cremehoning maken, maar het blijft zeker niet vloeibaar hooguit smeerbaar. Je moet de honing in de emmer dagelijks 2 keer 3 minuten roeren, na 5 tot 10 dagen zie je dat er marmerachtige strepen in de honing ontstaan, ze wordt ook iets dikker. Dit is het moment van potten afvullen, want de honing wordt anders te dik om nog te gieten. Succes!
  Groet, Ben

 • Huub

  04-05-2019 om 20:16

  Beste Ben, een vraag die niets te maken heeft met zwermdrift: ik heb een moerteelt gestart met een verzamelbroedaflegger volgens de methode uit jouw boek Natuurlijk imkeren, pagina 89 en verder. Ik heb vandaag de doppen opgekooid maar ik vond de opbrengst wat mager (in een miniplus 2 van de 5 , in een tienramer 9 van 20). Is het mogelijk om na het uitlopen en wegnemen van de moertjes in dezelfde verzamelbroedaflegger weer nieuwe larven in te brengen? Of zijn de bijen ondertussen te oud geworden om goed larven te kunnen voeden? Is hier ervaring mee? of is dit kansloos en kan ik beter een nieuwe verzamelaflegger maken?

  Huub, een MiniPlus is zo wie zo niet de ideale omstandigheid om moeren te telen. Veel te klein. Bij een tienramer is tenminste 50% een redelijk aantal. Maar hoeveel larven waren er na 24 uur geaccepteerd?
  Je kunt de verzamelbroedaflegger na het uitlopen van de moeren niet opnieuw gebruiken als starter. Wat je wel had kunnen doen, is het volgende:
  Op de dag van het kooien, verplaats je de gesloten doppen naar de HK van een moergoed volk (boven een moerrooster) of naar een broedstoof. De verzamelbroedaflegger versterk je gelijk met jonge bijen uit de honingkamers van andere volken. Twee uur later kun je weer nieuwe larfjes aanbieden.
  Je kunt de verzamelbroedaflegger meerdere weken gebruiken door er wekelijks 9 dagen oud gesloten broed bij te hangen. Dit broed moet wel van boven een moerrooster komen! Groet, Ben

 • Katrien

  05-05-2019 om 20:14

  beste Ben,
  afgelopen week zag ik enkele zwermcellen aan de rand van een raat. Ik heb geen volledige inspectie op eitjes kunnen doen, er was wel open broed aanwezig. Al vanaf het einde van de winter is dit een goed ontwikkeld volk. het plan was om een broedaflegger te maken.
  Ik heb de zwermcellen laten zitten. Het koude weer maakt dat ik nu liever niet kijk. Vraag is of ik tot einde van deze week (warmer weer) kan wachten om een broedaflegger te maken of denk je dat de zwemkans nu (te) groot is en ik toch eerder in moet grijpen?

  Katrien, ik heb vanmorgen 2 nazwermen geschept bij een buurmeisje, dus blijkbaar gaan ze - als de zon even schijnt - er toch vandoor... maar als jouw zwermcellen nog open waren, heb je nog wel een paar dagen de tijd... Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.