28-01-2020

Een TBH bijvoeren

Eigenlijk zou bijvoeren in januari niet nodig moeten zijn. Indien je eind september de opslag van je wintervoer goed gecontroleerd hebt, dan zit er zeker nu nog voldoende voer in de kasten. Pas in maart zou er bij volken, die heel lang broed aangehouden hebben, een tekort kunnen ontstaan.

Maar om toch te illustreren hoe je een TBH-volk kunt bijvoeren, heb ik gisteren de daad bij het woord gevoegd. Alhoewel het in dit geval niet nodig was, heb ik gisteren een half pak suikerdeeg op de bodem van de TBH gelegd. Je neemt dus eerst in het deel dat het verst van de vliegopening zit de lege raten weg. Dan kun je tevens controleren of de raten inderdaad echt leeg zijn, waarschijnlijk dus niet. Je neemt uitsluitend lege raten weg.

Op een bepaald moment kom je de wintertros tegen, laat het raam waar de bijen opzitten uiteraard in de kast hangen. Schuif nu de suikerdeeg via de bodem onder of tegen de wintertros aan. Op de onderstaande foto kun je zien dat ze 24 uur na het plaatsen direct gebruik maken van de suikerdeeg. 

Voer NOOIT 1:1 suikerwateroplossingen in de winter. Je zet ze daarmee aan tot het aanleggen van broed, hetgeen nu bij gebrek aan vers stuifmeel zeker niet goed is voor de ontwikkeling van het volk. De kans is ook groot dat de suikerwateroplossing in de raten, omdat deze niet ingedampt kan worden, over een paar weken gaat gisten. Dit kan weer leiden tot roer, dus nooit suikerwater voeren in de winter en het prille voorjaar.

De beste methode blijft het bijplaatsen van een raat met wintervoer uit een ander volk. Lukt dit niet, gebruik dan suikerdeeg. 

 

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Peter.engels

    29-01-2020 om 09:06

    Tja ,Ben echte winters zijn er niet meer,de bijen gebruiken dan ook meer voer, ik was net op tijd had 1 dood volk,gauw de andere nagekeken daar wat apifonda op gelegd,ik hou het verder in de gaten.

    Peter, was dat volk bij jou dood vanwege voergebrek of een koninginnenprobleem? Mijn kachel gebruikt minder energie bij gemiddeld hogere temperaturen, dat geldt toch ook voor de bijen? Groet, Ben

  • Eric W

    29-01-2020 om 20:40

    Mag je wel honing voeren?

    Eric, het heeft de voorkeur om raten, die je over hebt uit andere volken bij te plaatsen. Daarmee plaats je in feite honing bij.
    Jij bedoelt waarschijnlijk vloeibare honing uit een honingpot/emmer? Als je dat in een bakje geeft, dan verkleven de bijen. Ze lopen over elkaar de honing in en komen er nooit meer uit! Je kunt de honing eventueel in een plastic zakje doen en daarin een paar kleine gaatjes prikken met een naald. Die kant met een paar gaatjes kun je op de bodem leggen direct tegen de bijen aan.
    Er zijn dergelijke zakjes met invertsuiker verkrijgbaar in de imkerwinkels. Vanwege de hoge suikerconcentratie zullen deze minder snel gisten. Ze hoeven ook niet ingedampt te worden.
    Kortom: suikerdeeg blijft veel makkelijker om te voeren.
    Groet, Ben

  • PimS

    30-01-2020 om 01:30

    Ik ga er ook vanuit dat er minder voer wordt gebruikt in zachte winters

    Pims, dit weekend volgt een blogbericht over het voergebruik in herfst en winter.
    Groet, Ben

  • karin

    30-01-2020 om 15:22

    Ik zou toch ook heel voorzichtig zijn met honing voeren...enkel eigen honing of van een imker die je goed kent, zeker niks uit de winkel, je weet nooit of je geen Amerikaans vuilbroed binnenhaalt met vreemde honing.

    Karin, absoluut eens. Dank je voor de aanvulling. Eigenlijk helemaal niet doen, er zijn genoeg alternatieven beschikbaar. Groet, Ben

  • Jochum C ZWERVER

    31-01-2020 om 13:30

    Winters bij voeren heb ik nog nooit gedaan maar de kou komt vaak later nog in April en Mei en dan is de broedt aan zet veel groter en dat baart mij vaak wel zorgen al hoe wel het meest al goedt komt HEEL VEEL BIJEN PLEZIER HET KOMEN DE SEIZOEN GROETJES van Jochum

  • ramin

    09-02-2020 om 10:42

    Dag Ben,
    Suikerdeeg geven zonder er water erbij zetten .... is het verantwoord?
    Groetjes,
    Ramin

    Ramin, jazeker. Bijen produceren bij de omzetting van wintervoer naar warmte veel water. Dit heet metabolisme. Ze hebben dus een overschot aan water. Dat kunnen ze deels weer gebruiken om suikerdeeg op te lossen. De rest slaat deels neer op de koude kastwanden.
    Dus nooit water geven in de kast. Groet, Ben

  • Gert

    15-02-2020 om 12:06

    IK heb al twee volken dood,van de 25,denk dat ze in de herfst te lang door gegaan zijn met broed.
    Heel jammer dus,het zijn wel mijn beste volken,er zaten giga veel doden bijen in,en nog wat broed.

    Gert, langzaam en laat voeren is niet goed voor de bijen. Te lang broed verzorgen levert geen langlevende winterbijen op.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.